Отиди на
Форум "Наука"

От какво боледуват българите?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

80% от българите над 40 - с риск от сърдечни заболявания

Проучване, проведено у нас показва, че за 80% от изследваните съществува реален риск от развиване на сърдечносъдово заболяване, информира zdrave.net.

Едва 20% от изследваните попадат в групата на незастрашените.

Проучването е направено сред 3745 българи на възраст над 40 години.

Един от резултатите от изследването показва, че 64% от анкетираните, които използват едно от най-достъпните и ефикасни средства за профилактика на сърдечносъдовите заболявания - аспирин, го приемат в погрешна дозировка и с неправилна честота.

На пресконференция утре в столичната университетска болница „Св. Екатерина" ще бъдат представени подробните резултати от проучване върху нагласите и поведението при сърдечносъдови заболявания. Ще се даде старт на Националната програма „Протекция".

На пресконференцията ще присъства проф. д-р Цветанка Кътова, председател на Дружество на кардиолозите в България, която ще коментира сърдечносъдовите заболявания и начините за профилактика на сърдечносъдовия риск.

Д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог, от Александровска болница, ще представи резултатите от изследването на нагласите и поведението при сърдечносъдовите заболявания.

Д-р Станимир Хасърджиев ще представи Националната програма „Протекция" и съпътстващите я инициативи през 2008 г.

На пресконференцията ще бъдe предоставена информация за причините и последствията от сърдечносъдовите заболявания.

Kатастрофално нарастват мозъчните инсулти у нас

Към днешна дата сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) причиняват 49% от смъртните случаи в Европа, като те са основна причина за смърт при жените на континента.

Инфарктът убива два пъти повече млади българи, отколкото французи. От инфаркт на миокарда у нас умират мъже на възраст между 35 - 44 г.

Докато заболеваемостта от инфаркт намалява, в сравнение от последните 12 години, броят на болните от мозъчен инсулт нараства катастрофално.

Това съобщи проф. Цветанка Кътова, председател на Дружеството на кардиолозите в България, на пресконференция по повод старта на Национална програма „Протекция", предаде zdrave.net.

Епидемиологично проучване на Европейското дружество по кардиология, проведено в 22 европейски страни, включващо и България, показва, че няма съществена промяна в тютюнопушенето, нараства броя на болните с артериална хипертония, диабет и наднормено тегло.

Наблюдава се обаче подобряване на вторичната профилактика с нарастване на приема на медикаменти.

Положителен факт е, че намалява нивото на холестерол, което се дължи на по-големия процент пациенти, приемащи статин, обясни проф. Кътова.

В проучването България се нарежда сред водещите страни с най-нисък процент хора, приемащи статини, респективно с най-висок холестерол, заема срединно място и по отношение на затлъстяването, честотата на артериалната хипертония и лечението й.

Друго проучване, проведено сред 3750 българи на възраст над 40 години, показва, че 64 % от анкетираните използват в погрешна дозировка и с неправилна честота аспирин за профилактика на сърдечносъдови заболявания.

Хората не правят разлика между видовете аспирин, каза д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог в Александровска болница. Тя разясни, че само 36 % от тях приемат Аспирин Протект, който в дозировка от 100 мг., е подходящият медикамент за профилактика, защото предпазва сърцето и пази стомаха от механична увреда.

Анкетното проучване сочи, че най-често срещаните рискови фактори са артериалната хипертония (52,02%) и фамилната обремененост (53,78%).

Оказва се също, че българите не предприемат мерки за намаляване на сърдечносъдовия риск - 40 % пушат, 15,75 % спазват диети и едва 4,86 % спортуват.

На база самооценка 60 % от анкетираните обаче смятат, че са изложени на риск, съответно биха направили нещо за себе си, за да се предпазят, смята д-р Гергова.

От днес стартира информационният сайт http://www.protekcia.com/, част от Националната програма „Протекция.

Той предлага информация за сърдечно-съдовите заболявания, последствията и начините за диагностика и профилактика на риска от тях. Посетителите на сайта могат да си направят тест, с помощта на електронен калкуратор за изчисляване на сърдечносъдовия риск.

Други инициативи на програма „Протекция", които се провеждат съвместно с Дружеството на кардиолозите в България, са провеждане на акции за изследване на сърдечносъдовите рискови фактори.

Те ще се извършват от медицински консултанти в 53 аптеки с София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас в началото на пролетта. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев, организатор на програмата. Той добави, че пациенти със съмнение за сърдечносъдов риск ще бъдат насочвани към мрежа от кардиологични кабинети за допълнителна консултация.

Стратегията на Европейското дружество по кардиология до 2010 г. е да намали смъртността от ССЗ с 40 %. За главни цели си поставя намаляване на холестерола до 5.00, кръвното налягане в категорията на младите хора да бъде под 140/90 и намаляване на пушачите с 1 % годишно.

Една от основните задачи на Българското дружество по кардиология е подписването на Европейската харта за Здраво сърце, която бе приета на 12 юни 2007 г. в Брюксел, отбеляза проф. Кътова.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Българите готвят мазно, не пият достатъчно течности, прекаляват с хляба и яйцата, обичат салатата, но не и пресните плодове.

Това става ясно от първото сравнение на хранителните навици на европейците, направено от Агенцията за безопасността на храните на ЕС чрез анализ на 15 групи продукти, пише „24 часа".

Дневното меню на българина включва 257 грама хляб, 140 гр. месо, 210 гр. зеленчуци, 83 гр. картофи, 31 гр. сирене и 20 гр. риба.

Към тях се прибавят 132 гр. мляко, 120 гр. кафе и чай, 114 гр. безалкохолни и 51 милилитра минерална вода.

Плодовете не са на почит у нас и се приемат главно във вид на сок до 70 гр. дневно.

Поглъщат се по 2 супени лъжици захар и мазнини.

Българинът изпива 86 г бира срещу 51 милилитра минерална вода.

Изчислено е, че се поема 1 милилитър супа при 9 млл. твърд алкохол и по 7 млл. вино дневно.

Данните са събрани чрез наблюдение на хранителния режим на 853-ма българи в продължение на един ден.

98% - от тях са консумирали тестени храни, 93,4% - мазнини, 81,2% - мляко и млечни продукти.

Само 0,1% от наблюдаваните 413 мъже и 440 жени на възраст от 16 до 64 г. са си купили диетичен продукт.

Но всеки 4-и е платил за бира или друг алкохол, а само 8,8% - за бутилирана минерална вода.

Изследването показва, че нашенецът предпочита зеленчуците да са на салата или - готвени, а плодовете - като сокове или газирани и подсладени напитки.

Всеки втори е посегнал към пакетирания плодов сок, вместо - към свежия плод или зеленчук.

60% пият чай и кафе. 66,8% ядат захарни изделия и шоколад.

2/3 от проследените са си купили месо в минимални количества, а 6% са се задоволили с карантия.

Само 1 от 10 е посегнал към риба.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дори и тази статистика показва ,че живеем в пъти по-добре от повечето развити страни и най-вече американците. :eat:

Ама както сме поели по-пътя на модернизацията,скоро салатите и плодовите сокове,както и месото без всякакви химикали ще са МИТ. :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тази статистика никак не ми се връзва... Първо като гледам явно са наблюдавали мъже - те цокат бира нон стоп това е ясно. Второ за един ден...?? Как може да се проследят навиците на хората за един ден - божке и какви са тия усреднявания??? Какво е това смъртоносно дневно усреднено меню:

"Дневното меню на българина включва 257 грама хляб, 140 гр. месо, 210 гр. зеленчуци, 83 гр. картофи, 31 гр. сирене и 20 гр. риба.

Към тях се прибавят 132 гр. мляко, 120 гр. кафе и чай, 114 гр. безалкохолни и 51 милилитра минерална вода"

я сега изчислете - 257 грама хляб - 4 филии, айде 5 - повечето мъже ги ядат на едно ядене. 140 грама месо е една малка пържолчица (доста малка за българските стандарти, направо си е френска пържолка) 210 грама зеленчуци - тва е една салатка от ресторанта... 83 грама картофи са 2 малки картофа! 31 грама сирене е толку колкото се слага на шопската салата и 20 грама риба - направо ще падна - тва са три цаци... Сега да изчислим това дневното меню на българина ли е или е само обяда му!!! При такова усредняване (божке който е правил това проучване направо ме смайва) поне половината от наблюдаването трябва да не са яли нищо цял ден...

Хайде сега да видим напитките...

Към тях се прибавят 132 гр. мляко, 120 гр. кафе и чай, 114 гр. безалкохолни и 51 милилитра минерална вода.
хайде де - имаме по-малко от 400 гр. течност :head_hurts_kr: явно изследването не брои чешмяната вода за вода... Стига бре тези стойности не са възможни.. 400 грама течност са по-малко от две чаши :bigwink: Пак средна стойност за един ден. Означава че видиш ли пак половината нищо не са пили....

Това по-надолу е смехотворно... за алкохола срещу водата. Че да българите (аз включително също) пием чешмяна вода на поразия не е отразено. Видяли са че като са на работа са си купили по една баничка и после за обяд по един сандвич и им правят дневното меню. И то с такива стойности дето ми избиха очите...

Това не е дневната консумация на българина (поне по грамаж) а на едно ядене. А ако е дневната средна стойност състоянието е мноого плачевно - туй значи, че 50 процента от българите (анкетираните поне) цял ден не са яли и не са пили..

От такива некоректни статистики глава ме заболява ще знаете..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да бе,и на мен леко неадекватна ми се чини тая "статистика" :smokeing: За пример-някой ако изследва мойто дневно хранене,доста зор ще види как точно да го формулира,тъй като приемам храна по 5-6 пъти на ден,но по малко,и всичко е придружено с кафяв,неполиран ориз,който съдържа почти всичко необходимо за организма ми!Тук не става въпрос за парични възможности,а за навици на хранене,щото при цялата криза в момента в Бг,не съм чула някой да е останал гладен,просто се е лишил от много други неща...Пък българите,които познавам се хранят дооооооста по- обилно,от колкото посочва тази "статистика".За чешмяната водица пък да не говорим-нея май са я изключили от изследването :crazy_pilot::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Зъбната хигиена на българите

6% от българите изобщо не мият зъбите си, а 2% го правят през няколко дни.

Това сочат междинни данни от научно проучване за зъбното състояние на населението над 20-годишна възраст в България, съобщава http://zdrave.net/ .

Изследването е стартирало през 2006 г. и ще приключи през 2009 г., като ще обхване общо 3000 души. До момента са обработени резултати на 1300 души от 13 населени места. Проучването е с научна цел и е по проект на Стоматологичен факултет към МУ-София. Финансира се от Министерство на образованието и науката, съвместно с Медицински университет в Холандия.

Националното проучване сочи също, че около 60% от 1300-те души не посещават редовно лекар по дентална медицина, а 53% от същия брой хора имат един или повече липсващи зъби. Средно на едно лице се падат по 3 кариеса, 7 липсващи зъба и 8 пломбирани зъба, показват междинните данни от изследването. Финансовите затруднения не са сред основните причини за тази тревожна статистика.

post-471-1221839189_thumb.jpg

post-471-1221839422_thumb.jpg

post-471-1221839438_thumb.png

post-471-1221840459_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Каква е тази статистика??? Първо 853 човека са нищо и второ един ден е смешно малък период, за да се счита статистиката за обективна и възможно най-близко до истината. Странно, но също така не виждам минималният прием на течности на ден (2.5-3 литра).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Българинът консумира прекалено много колбаси и свинско месо ( доста токсични и солени), което му коства много сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, болни бъбреци и мозъчни удари! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Българинът консумира прекалено много колбаси и свинско месо ( доста токсични и солени), което му коства много сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, болни бъбреци и мозъчни удари! :post-70473-1124971712:

а има ли избор?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Когато говорим за здравословно хранене, трябва за знаем, че в един хранителен прием е необходимо да има и въглехидрати, и белтъчини, и витамини, и минерали. Но ние не мислим за собствените си деца и поколението, някак си действаме като в джунгла - който оцелее, както оцелее. Тези производители, които блъскат в продуктите си сурогати, мислят, че спасяват себе си. Аз бях първата, която казах: човек, знаейки какво произвежда, не го яде. Но той само едно не знае, че неговите деца, които в момента не ядат тези продукти менте, те няма да направят поколение вътре в семейството, те ще се оженят за онези деца, които са изяли тези храни. И ще се родят бебета с малформации.

Ние сме нация, която затрива генетичния си потенциал. Вижте само какво ядем. На един хранителен прием на вечеря какво ще сложа на масата: хляб менте, сирене менте, колбас менте и "плодова" напитка - пак менте. Кой организъм може да устои на толкова много химия? Когато хората не знаят какво консумират, може да се получи предозиране на някоя от съставките и да се стигне до непоносимост, до алергични реакции, загуба на работоспособност. При децата рисковете са обособено големи. При алергична криза може да се стигне и до шок. Не е все едно дали сиренето е произведено от млечен белтък или в него има палмово масло и животински протеини. И дали кренвиршите съдържат млечен белтък. Тези съставки имат различно действие върху организма.

Знаете ли какво съдържат кренвиршите? В пилешките има 20% свинска сланина, пилешкото месо въобще липсва, има скелетът на пилето с остатъци след разфасовките - също 20% , още 20% нишесте, 20% е водата, и оттам нататък - 20% пълнители, овкусители, оцветители, емулгатори, желиращи вещества. В телешките кренвирши 20% е кожата с подкожието, и останалото е същото. С хляба положението е идентично - тези, които произвеждат качествен хляб, станаха уникати. Ние ядем масово този хляб, в който няма нищо качествено. Ако е бял, той е само нишесте и от него пак ще дебелеем, тъй като всички неизгорени въглехидрати ги превръщаме в мазнини. Черният хляб у нас също е менте. Когато избирате хляб, е нужно да знаете, че на етикета трябва да е отбелязано, че брашното е от тип 1150 до тип 2000. Ако не го пише, хлябът не е пълнозърнест. Доскоро не давах указания за сиренето, но явно е необходимо и това да започна да правя.

Доц. Донка Байкова, диетолог

http://www.politika.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Българите ca сред най-здравите европейци

Българите са сред десетте най-здрави нации в Европейския съюз. Това изненадващо самочувствие регистрира Националният статистически институт в изследването „Европейско здравно интервю", проведено през 2008 г. под егидата на Евростат.

Напук на желязното ни здраве обаче статистиката напомня, че имаме най-малката продължителност на живота в съюза - 76 г. при жените и 69 г. при мъжете, а също така и най-високата смъртност - 14,2 на хиляда.

Почти 44% от анкетираните мъже и 41% от жените смятат, че нямат проблеми. В същото време едва 6,5% от силния пол и 11% от дамите признават, че имат лош здравен статус. Така ние се нареждаме сред най-здравите европейци, водени от ирландците, гърците и шведите. От най-много болежки пък се оплакват хората в Португалия, Естония и Латвия, където напълно здрави се чувстват под 10%. Самооценката, естествено, зависи от пола и възрастта на анкетираните лица. Мъжете се имат за по-здрави, а жените са по-склонни да се оплакват, показва още анкетата.

Запитани от какво най-често боледуват, българите признават най-вече за сърдечносъдовите заболявания, като близо 1,5 млн. са посочили високото кръвно. На второ място сред хроничните заболявания е исхемичната болест на сърцето - 8,3% от анкетираните.

Въпреки препоръките на лекарите почти 4,1% от българите твърдят, че са отказали лечение в болница. Поне веднъж не са се съобразили с докторските препоръки през годината 4,7% от жените и 3,4% от мъжете на възраст над 15 години. Основната причина е била, че не могат да си позволят да боледуват.

Почти 57% от мъжете и 43% от жените признават, че имат наднормено тегло. Средният ръст при силния пол е 175 см, а при жените - 163 см. Средното тегло е съответно 79 кг и 66 кг. Любопитно е, че при младежите до 24 г. пълните мъже са почти три пъти повече от момичетата. След това обаче половете се изравняват.

Почти 40% от мъжете и едва 13,5% от дамите признават, че са имали физически натоварвания през седмицата. Нито веднъж не са ходили дори пеша обаче 9,2% от мъжете и 8,1% от жените.

Проучване на консултантската компания Mercer, проведено в Европа и Америка, показва, че българите се нареждат на първо място по брой използвани дни за отпуск по болест. Те отсъстват от работа 22 дни годишно. На второ място в класацията на Mercer са португалците с 12 дни годишно, а на трето - чехите с 11 дни.

http://www.monitor.bg/

http://www.karieri.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Европейска анкета показва: Българите се мислят за здрави, но най-много лежат в болница!

Съвсем изненадващо България се подреди в първата десeтка сред 19 страни от ЕС по брой на хората, които определят здравето си като добро и много добро. От друга страна, българите са шампиони в съюза по престой в болница - по документи всеки четвърти е влизал в подобно заведение през миналата година. Българите обаче не си правят профилактични прегледи и не се стараят по никакъв начин да подобрят здравето си.

Това показва сравнително проучване за Европа, проведено у нас през октомври и ноември 2008 г. от Националния статистически институт (НСИ), с финансовата подкрепа на "Евростат".

Над 70% от мъжете и близо 65% от жените отговарят, че са в добро здраве, когато ги питат "Как най-общо определяте нашето здраве". Едва 6.5% от мъжете и 10.6% от жените смятат, че са в лошо здравословно състояние.

В същото време страната ни е на първо място по хоспитализации в Европа. През 2008 г. по данни на лечебните заведения в болница у нас са лекувани 24 на 100 души от населението. По данни на Световната здравна организация за 2006 г. честотата на хоспитализации в страните - членки на ЕС, е 18 на 100 души. Според експертите това потвърждава тезата на здравното министерство, че всеки трети (30%) пациент е настаняван в болница, макар че е можело да се лекува вкъщи.

Хронично болни се смятат почти половината жени

Данните за субективната оценка на здравето се влияят от възрастта - почти 95% от младите (15-24 г.) се определят като напълно здрави, а с увеличаване на възрастта този дял намалява. Наличие на хронично заболяване или здравен проблем декларират 33% от мъжете и 41.7% от жените в страната ни. От статистическия институт обаче уточняват, че въпросът към анкетираните е бил дали имат хронично заболяване, а не дали страдат. Това означава, че в бройката са включени и пациенти с успешно контролирано заболяване, което не представлява проблем за тях.

По този начин ние се класираме на 10-о място сред 19 държави. Най-болни се чувстват хората в Португалия – само 3.2% от мъжете и 2.4% от жените определят здравето си като много добро. Най-висок е делът на лицата, оценили здравето си като много добро, в Ирландия (над 50% от анкетираните), следвана от Гърция, Кипър и Швеция.

Над 1.5 млн. са хипертониците

Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане - 23.3% от населението, или 1 529 311 души имат хипертония, сочат данните от изследването (виж графиката за разбивката мъже-жени). На второ място е исхемичната болест на сърцето с 8.3%. Следва артритът със 7.5% от анкетираните, диабетът с 4.3% и ракът с 1%.

Това се потвърждава от националната статистика за причините за смъртност, както и от разпределението на разходите на здравната каса.

Всеки трети е с наднормено тегло

Българите обаче са безгрижни към здравето си. Някои от тях (4.1%) дори не посещават специалист и не влизат в болница, въпреки че това им е препоръчано от лекар. На редовен преглед при зъболекар са ходили едва 31.5% от анкетираните, въпреки че всеки българин има право на две безплатни манипулации - вадене на зъб или пломба. Всеки двадесети е заявил, че никога не е търсил услугите на стоматолога.

Близо 2.5 млн. са пушачите у нас, алкохол пият почти всички, като около 10% от мъжете го правят всеки ден.

С наднормено тегло, включително затлъстяване, са 56.7% от мъжете и 43.0% от жените. Това означава, че около 1.5 млн. мъже и 1.3 млн. жени в България от тези над 15-годишна възраст са дебели.

Доста от мъжете (39.2%) и много малко (13.5 %) от жените твърдят, че спортуват активно, но не е ясно какво разбират под това. Най-широко прилаганата профилактична мярка сред населението е измерването на кръвното налягане - поне веднъж годишно са го правили 77% от анкетираните.

Около 15% са ползвали болничен през годината

Влошеното здраве влияе върху разходите за здравеопазване, отсъствието от работното място и намаляването на производителността, показват още данните от Европейското здравно интервю за България. През дванадесетте месеца, предшестващи анкетата, средно 14.3% от интервюираните (13.1% от мъжете и 15.7% от жените) са обяснили, че отсъствали от работа поради здравословни проблеми. За първи път в изследването през 2008 г. са включени и въпроси за разходите, които хората плащат от джоба си, за прегледи и медикаменти. Оказва се, че тези, които са се обърнали към стоматолог през последния месец, са платили за своя сметка средно по 86.54 лв., на лекар специалист са дали средно по 6.2 лв. и за лекарства - по 30.74 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/03/..._se_misliat_za/

post-471-1259923584_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българинът се мисли за по-здрав от жена си

1,5 млн. мъже и 1,3 млн. жени у нас имат наднормено тегло. Това показва проучване на българската статистика, част от проекта "Европейско здравно интервю". На практика всеки трети у нас е с проблеми с теглото. Кантарът показва 79 кг, когато нанего се качи българинът, и 66 кг - българката. Мъжете у нас са високи средно 175 см, а жените - 163 см.Според данните от Европейското здравно интервю пушачите у нас са около 2,5 млн. души. Българите, които посягат към цигарите всеки ден, пушат по 1 кутия. При жените средният брой цигари е 14.

Мъжете у нас се смятат за по-здрави от половинките си. 43% от българите оценяват кондицията си като много добра, докато при жените делът е 40 на сто. Лошо здраве имат 6,5% от мъжете и 10 на сто от слабия пол.

За най-болнави в Европа се смятат португалците, а за най-здрави - ирландците. Българите сме по средата - на 10-о място при мъжете и на 9-о при жените.

Всеки трети мъж у нас декларира, че има хронично заболяване. С постоянен здравен проблем са и 41,7 на сто от жените. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно - 1,5 млн. българи страдат от хипертония. Много разпространени са още исхемичната болест на сърцето, артритът, диабетът и язвата на стомаха. 65,9% от анкетираните мъже и 52,2% от жените са потърсили джипито си през миналата година. По-рядко на лекар от останалите европейци са ходили само румънците и гърците.

http://www.24chasa.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българският пациент има изключително ниска здравна култура и не поддържа никаква обратна връзка с личния си лекар. Кара го на принципа - 'че ми мине'. И търчи да се прегледа, когато опре ножът до кокал /в повечето случаи - късно/. Не спазва предписанията и не приема редовно изписаните му качествени лекарства, защото все са му скъпи /но пък пари за алкохол и цигари винаги намира/ и пие генерични боклуци. Нормално е с такъв стереотип на поведение да сме на първите места в Европа по честота на сърдечносъдови инциденти и смърт.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Основната причина за сър.инфаркт, мозъчната атеросклероза, инсултите и мозъчните кръвоизливи е дългогодишната нелекувана хипертония. Българинът трудно свиква с мисълта че щом има "кръвно" ще трябва да пие лекарства докато е жив. Затова самоволно прекъсва лечението или почва да сменя лекарите, всеки предписва различни лекарства и накрая - едно нищо!

На второ място основна причина за хипертонията е тютюнопушенето, показател по който сме сред първите в Европа. Нашенеца си взема хапчетата за хипертонията но продължава да пуши по две кутии на ден и по този начин - не правим нищо!

Третата причина - търсим по-ефтини лекарства, или шарлатанските таблетки на мошенници като "д-р Тошков" или ходим на билкари, врачки и баячики.

Ядем нискокачествена храна, мазни колбаси, прекаляваме с хляба и тестените изделия (мазна баничка сутрин, хамбургери и пр.), но високия холестерол не зависи от храненето, а от генетичната ти преразположеност и състоянието на системите за неговата обмяна. Триглицеридите се влияет от вноса им с храната. Има хора дебелички, но с нормален холестерол и такива тип "манекенка-кощрамба" с висок холестерол. В последно време изкл.много се злоупотребява с темата холестерол. За 20 години постоянно се смъкват "нормалните граници" - от 7 ммол на л, през 90-те до 5 ммол на л, сега. Отчитайте тук и комерсиалните интереси на фармецивтичните гиганти които бълват лекарствата-статини. Днес фармацевтичните гиганти финансират разните "проучвания" и тъй като лекарското съсловие, особенно неговия елит е изключително подкупен - не е проблем "двойно сляпото проучване" да даде такъв резултат, какъвто е поръчал този който плаща. По тази причина почти всеки човек трябва да взема статини, защото едва ли ще намерите възрастен човек с хилестерол под 5 ммол на л. картинката е ясна - всички в "модерното общество" да си купуват хапчета!

Аналогично по тази причина са смъкнати и границите на нормалното кръвно налягане - 130/80 за всички възрасти - причината - всички с хапчета за "кръвно"!

За съжаление след като няма чиста медицинска наука, фармацевтичните гиганти диктуват положението и модите в лечението!

Като историята със "Жилет" който внуши на жените в САЩ през 20-те години че трябва да си бръснат подмишниците, за да увеличат двойно продажбите си!

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Глобален Модератор

Обработените меса /кренвирши, наденици, салами, бекон и шунка/ са признати от СЗО за канцерогенни :

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/processed-meats-classified-carcinogens-world-health-organization

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

продължават отзивите за новината, че обработените месни изделия могат да са ракообразуващи;

Месото причинява рак - истина, вероятно, възможно или подвеждащо

Международната агенция за изследвания na рака (International Agency of Research into Cancer - IARC), звено на Световната здравна организация (СЗО), е известна с две неща.

Първо, основната работа на служителите й е да преценяват дали различни продукти причиняват рак - от пестицидите до слънчевата светлина - и дават окончателни заключения по тези възможни рискове.

Второ, те традиционно са ужасно некоректни в съобщаването на своите открития, коментира Ед Йонг от сп. The Atlantic в статия, наречена "Кайма от ракови предупреждения на СЗО" (Beefing With the World Health Organization's Cancer Warnings).

Както беше съобщено, работна група на IARC от 22 учени прегледа много вече извършени изследвания икласифицира консумацията на червено месо „като вероятно канцерогенна за човека (Група 2А)”, а обработеното месо - „като канцерогенно за човека“ (Група 1).

Трябва да поясним, че организацията подрежда всичко в пет възможни категории. Най-високата, Група 1, е запазена за установените канцерогенни фактори, включително пушенето, азбестът, алкохолът, а сега и обработеното месо. Следващите два реда – 2А (“вероятно канцерогенни“) и 2В (“възможно канцерогенни“), са за неща, чието отношение към рака е по-малко сигурно. Група 3 е отредена за вещества, които не могат да бъдат класифицирани поради недостатъчно данни.

Но ето къде е проблема: Тези класификации са основани върху силата на доказателствата, а не върху степента на риска.

Два рискови фактора могат да бъдат поставени в една и съща категория дори, ако единият утроява опасността от рак, а другият я увеличава с дребен процент. Могат също да бъдат класифицирани сходно, дори ако единият причинява много повече видове рак от другия, ако засяга по-голям процент от населението и ако на практика причинява повече заболявания освен рак.

Така че тези класификации не са предназначени да изразят колко опасно е нещо, а просто колко сигурни сме ние, че нещо е опасно.

Но те са представени с език, който напълно замъглява това различие.

Група 1 се означава като „канцерогенни за хората“ продукти, което означава, че ние можем да сме съвсем сигурни, че нещата тук имат потенциала да причиняват рак. Но скованият език, без споменаване на рискове, вероятности или условия при които се наблюдават тези ефекти ни кара да допуснем, че ако някой, например, пуши или яде обработено месо, то той непременно ще развие рак.

По подобен начин Група 2А съдържа фактори „вероятно канцерогенни за хората“. Това може да се преведе приблизително като „има някои доказателства, че тези неща биха могли да причинят рак, но не можем да сме сигурни“. Думата „вероятно“ също извиква призрака на индивидуалния риск, само че тази класификация ни най-малко не се отнася за отделния човек.

Група 2В „възможно карценогенни за хората“ сякаш е най-объркващата. Какво, например, значи „възможно“? Доказване на обратното е невероятно трудно, ето защо Група 4 -„вероятно неканцерогенни за хората“ - съдържа само едно вещество от стотиците, които IARC е оценила.

На практика 2В се превръща в гигантски терен за стоварване на всички рискови фактори, които IARC е разглеждала без да може нито да се потвърди, нито напълно да се отпише тяхната канцерогенност. Което означава това би трябвало да важи за повечето неща. Това е толкова раздута категория, че може дори да се пренебрегне. Опитайте се, обаче, да кажете на някой, който не е посветен в това, че, да речем, далекопроводите са „възможно канцерогенни“ и само гледайте как ще го възприеме.

Още по-зле, практиката на смесване на рисковите фактори в категории - без пояснения или нагледно представяне - всъщност подтиква хората да ги разглеждат като почти едни и същи. И неизбежно се стига до подвеждащи заглавия като това в „Гардиън“: „Обработеното месо се нарежда до пушенето като причина за рак – СЗО“. (В подобен вариант същото съобщение обиколи и нашите, български медии).

Това объркване не е ново. То се случва отново и отново. То се случи, когато IARC се произнесе за мобилните телефони и за пестицида „Раунд ъп“, и за газовете от дизелово гориво и т.н. Въпреки това, нищо не се е променило.

Последното прессъобщение ни представя чрез числа само следното: „Експертите заключиха, че всекидневното поемане на 50-грамова порция обработено месо увеличава риска от рак на дебелото черво с 18 на сто“. Но без пояснение на контекста тази информация е безполезна – увеличава се с 18 процента спрямо какво? И тя не казва нищо за това колко опасно е обработеното месо, сравнено с другите фактори от същата Група 1, като пушенето или азбеста.

Наистина, новото заключение за месото е публикувано заедно с приложение „Въпроси и отговори“. Но ако твоята система за класификация е толкова мистериозна, че ти е необходим документ от 5 страници, с който да я разясниш, вероятно е време да си преустроиш както системата, така и начина, по който я разискваш публично.

А дотогава имаме класически манталитет на хора в кула от слонова кост: академична група, която се свира в една стая, отправя прокламации към света и не се интересува от хаоса, който предизвиква. А може би ни е нужна класификационна система за научни организации, които са „заблудогенни" за човека?

Източник:

Beefing With the World Health Organization's Cancer Warnings - сп. The Atlantic 

http://nauka.offnews.bg/news/Скептик_3/Месото-причинява-рак-истина-вероятно-възможно-или-подвеждащо_25267.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Подсладените газирани напитки увреждат черния дроб необратимо

газираните напитки увреждат черния дроб
Подсладените газирани напитки увреждат черния дроб
 


Всекидневната консумация на подсладени газирани напитки води до чернодробни заболявания и епидемия от затлъстяване, която най-често се среща в Европа и САЩ.

Това показва изследване на учени от американския университет Тъфтс, които са изследвали връзката между консумирането на газирани напитки и уврежданията на черния дроб.

В изследването са взели участие 2634 мъже и жени, чиято задача е била да отговарят на въпроси относно честотата и количеството на газирани напитки, които приемат.

Учените от своя страна пък са изследвали мазнините в черния дроб с помощта на компютърна томоденситометрия. Затлъстяването е опасно най-вече заради натрупването на мазнини около органите, които не им позволяват да функционират правилно.

 

увреждане на черния дроб от газирани напитки

 

Участниците са били разделени в три групи. В първата мъжете и жените са консумирали поне по една подсладена газирана напитка ежедневно, във втората – ежеседмично, а в третата – ежемесечно.

Изследването е показало, че

при хората, които пият поне по една подсладена газирана напитка всеки ден, има с 55 % повече риск от развиване на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб.

Тази болест се свързва с натрупване на триглицериди в черния дроб, а проучването е показало, че независимо от пола, възрастта, индекса за телесна маса и начина на живот на участниците се запазва тази тенденция.

http://e-zdravey.com/bg/podsladenite-gazirani-napitki-uvrezhdat-cherniya-drob-neobratimo/

И на инглиш:

http://blog.lifeextension.com/2015/12/sugar-linked-to-liver-disease.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не яжте виетнамската риба пангасиус: Пълна е с токсични химикали, бактерии, хормони

Виетнамската риба пангасиус (баса риба или бял сом) е с високи нива на химикали, бактерии, тежки метали, хормони.

В много страни в Америка и Европа рибата пангасиус е забранена за консумация.

Рибата пангасиус съдържа промишлени отпадъци, арсен, токсични и опасни отпадъчни продукти от разрастващия се индустриален сектор, полихлорирани бифенили, ДДТ и неговите метаболити (ДДТ), метални примеси, хлордан конгенери (CHLS), изомери на хексахлорциклохексан и дексахлорбензол.

Причината е, че реката Меконг (Виетнам ), където най-вече се отглежда  тази риба, е една от най-замърсените реки в света. В Меконг се вливат отпадни води от химическо и водно щавене на кожи, от канализацията, торове от полето. 

Изследвания са установили, че рибата пангасиус е препълнена с отрови и бактерии, тъй като се храни с фекалии и е силно токсична

В нея е открит и арсен.

За да се ускори растежа на рибата (4 пъти по-бързо от естественото) от Китай се внасят хормони, които се дават на женските екземпляри. Съставът на хормоните е неясен. И въпреки исканията на регулаторните органи върху качеството на продуктите в Европа, производителите отказват да дадат подробности за тези хормони. Поради относително ниската цена на рибата, тя е доста търсена на пазара.

Установено е, че консумацията на рибата пангасиус  може да доведе до увреждане на черния дроб, кръвни заболявания, болести на вътрешните органи.

Поради забраната за продажба на риба пангасиус в много европейски страни, както и в Канада и Съединените щати,  безскрупулни бизнесмени я добавят в т.нар. "ролца от раци" и други кулинарни рибни продукти.

Управлението на организацията на качеството на храната не препоръчва да се яде риба баса (пангасиус) и всички дериватни продукти

Покупната цена на рибата във Виетнам е 50 цента!

http://e-zdravey.com/bg/ne-yazhte-vietnamskata-riba-pangasius-palna-e-s-toksichni-himikali-bakterii-hormoni/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 4 часа, fantom4e said:

тва с виетнамския пангасиус е фейк

Не бих го нарекъл така, но вероятно има "лека" пропаганда срещу виетнамските пангасиуси- твърде евтини и твърде масови. Това, което виждаме обаче е само повърхността. За тази риба има специално анти-дъмпингово мито в САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, fixxxsers said:

Не бих го нарекъл така, но вероятно има "лека" пропаганда срещу виетнамските пангасиуси- твърде евтини и твърде масови. Това, което виждаме обаче е само повърхността. За тази риба има специално анти-дъмпингово мито в САЩ.

Помня че като я видях тази "новина" преди около година, се зачетох и позаинтересувах, и всъщност да причината е търговско-нам_си_ква. Даже в един от коментарите конкретно виновен бяха намерили.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...