Отиди на
Форум "Наука"

Градовете в бъдеще


Recommended Posts

  • Администратор

post-6-1203933020_thumb.jpg

San Francisco in 2108: Photo by IwamotoScott Architecture

Според спечелилите състезанието "градовете в бъдещето" ще живеем в гора от криволичещи сгради.

Предвижда се също подземни тунели и жилища, където хората ще се движат с автомобили задвижвани от водорот.

В помощ относно захранването и отоплението ще има подобно на гъба сдание на самия хълм.

http://www.popsci.com/scitech/article/2008-02/city-future

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз като дете от века на фантастиката, ще ви кажа, че тия футуризми много се разминават с реалността. Един от най-успешните прогностици е Жул Верн, почти всичко, което е описал се е сбъднало.... Но останалите ...

Защо смятат тези, че всички сгради ще са криви?!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Тъй е. Нещо като първите фантазии за космическите планетоходи, които кой знае защо бяха с крака:)) Всъщност май защото така за пръв път Херберт Уелс представя машините на окупиращите земята марсианци във "Войната на световете".

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Раздела е "Прогностика" и се предполага тук да се дават такива прогнози, вече кое как ще стане...със сигурност много по-различно от прогнозите и фантазиите на много хора ;)

И мен ме съмнява сградите да бъдат така криволичещи, но със сигурност под земята ще бъдат бъдещите магистрали, вероятно и много изградени във въздуха...населението на земята се увеличава, автомобилите също....до 2108 г. е доста вероятно да няма място за толкова автомобили и мястото където ще се движат и още по-вероятно до тогава да са с водород. Относно енергийния източник...надявам се да се изграждат все повече АЕЦ...само проблема с водата ми е малко трудно да преценя как ще се справим...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Моето мнение е, че колите няма да се движат с водород. Двигателите които използват горене (това са всички без електическите) имат много ниско КПД. Малко вероятно е и да са на електичество, тъй като то и сега много не достига. Вероятно ще бъдат изградени АЕЦ, ама и това едва ли ще помогне.

Предполагам, че ще се движат на сгъстен въздух. В Индия вече изготвят прототип с цел да го пуснат в серийно производство. В бъдеще сгъстеният въздух ще се добива директно от вятъра. То и сега вече се използва вятър, ама за добив на ток, което е доста неефективно. Виждате ги перките колко са хилави, т.е. може да съобразите каква част от вятъра използват. Ако ги направят по-дебели, пък друг проблем - могат да се разпаднат при високи скорости.

Сгъстеният въздух ще се добива, проста вятърът като се пренасочка с помощта на фунии отвеждащи го в специални резервоари за въздух. За разлика от перките за производство на ток, тези фунии ще са статични и затова могат да се направят по-масивни (че дори и от бетон).

Е пофантазирах си малко, ама нали за това е разделът ;)...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Всичко зависи от това за колко години напред даваме прогноза . Това на рисунките може да прилича на град след 100- 200 години. След 1000 нещата ще бъдат други.Прогнозата трябва да се базира на основните перспективи като: изчерпване на фосилните горива, екологията и емисиите на вредни газове и вещества, разхищението на вода и енергия, нарастването на населението.

На първо място е енергията, бъдещето е на електричеството и преносимите акумулатори. По-голямата част ще се получава от ЯЕЦ с регулиран термоядрен процес от рода на "Токамак". Превозните средства ще бъдат с ел. двигатели и множество станции за зареждане. Напрежението на ел. енергията ще се вдигне двойно и повече. Прогресивното нарастване на населението ще увеличи дялът на общия транспорт, основно от тип - метро, с възможност и за товарни превози.

Сградите ще се развиват повече в подземна част и градини в покривната част с подходящи растения. Рязко ще намалеят сградите с представителни функции. Гората от криволичещи и оформени, според съвременните архитектурни схващания, сгради ще бъде заменена с енергоефективни,по- ниски постройки с добър вътрешен дизаин и функционален външен. Ще бъдат изградени комплексни заводи за преработка на отпадъци без горене. Жилищната площ за 1 човек ще намалее, сервизни и други помещения ще се ползуват общо. Еднофамилното ползуване ще стане многофамилно. Енергията за отопление и битови нужди ще се рекуперира.

Дъждовната и кондензна вода ог климатици и хладилни инсталации ще се събира и използува . Растенията ще се напояват изкуствено и дозирано . Някои от природните бедствия ще бъдат овладени като градушка, ураган, смерч....

Е и аз пофантазирах - безплатно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм с дедото. Не мисля, че етажите ще се увеличат и намалят, но при икономическо замогване определено ще има изнасяне към райони с по-ниски.

Възможно е енергията да се предава дистанционно и така да зарежда различните консуматори;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

при тоталната грандомания на хората най-вероятно Света ще се помещава в сгради градове в които целият микроклимат ше се регулира вкл. въздухът и бактериите в него.Заточението извън тези свръх небостъргачи ще бъде равнозначно на смъртна присъда тъй като хората ще са изгубили напълно естественият си имунитет...В тези територии ще живеят диви хора-такива които не са пожелали да си имплантират чипове за глобална връзка в нета и съответно аутсайдери.Развлекателните предавания ще бъдат да се ловуват тези страшни "мутанти",а здравото нормално човешко тяло ще има нужда само от няколко шепи хапчета на ден,за да работи както трябва.

Фармацефтичните компании отдавна подготвят "терена" със синетични витамини минерали и биостимулатори.От известно време рекламите ни внушават,че доти и "мъжката"си работа не можем да свършим както трябва ако не вземем някой вълшебен хап....Мечтата на управляващите зад кулисите е един свят в който се копира моделът на мравуняка или кошера ако щете-раждате се само в нужното количество и с единствената мечта да давате всичко от себе си за добруването на колонията.Ако ви е било генетично закодирано да сте чистач ще е таванут на мечтите ви и ще сте напълно удовлетворен от 16 часовият раб.ден по"ринене на лайна".

Минали сме през хомо еректус до хомо сапиенс,днес е денят на консумиращият човек а утре ще бъде зависимият.

И ние всички си слагаме тези окови доброволно.Но това ще бъде идеалният свят в който всеки е щастлив-нищо ,че не познава цвета на слънцето и полъха на вятъра....

Link to comment
Share on other sites

След няколко години големите градове и високи здания ще изчезнат. Няма да има по-високи къщи от 1-2 етажа и всички къщи ще бъдат еднофамилни с градинки пред тях. Няма да се изолзува повече камък и бетон, а леки материали, дърво, пенобетон, стъкло. Няма да има ядрени централи, нито термоядрени. Всичко ще се задвижва с електричество от космоса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След няколко години големите градове и високи здания ще изчезнат. Няма да има по-високи къщи от 1-2 етажа и всички къщи ще бъдат еднофамилни с градинки пред тях. Няма да се изолзува повече камък и бетон, а леки материали, дърво, пенобетон, стъкло. Няма да има ядрени централи, нито термоядрени. Всичко ще се задвижва с електричество от космоса.

... за което несъмнено ще е допринесла планетата Нибиру и катаклизмите?

Link to comment
Share on other sites

... за което несъмнено ще е допринесла планетата Нибиру и катаклизмите?

Да, Нибиру ще допринесе за разрушаване на панелките, а хората ще се научат да строят само ниски къщи.

Населението на Земята ще се намали до 100 милиона души.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...