Отиди на
Форум "Наука"

Парите като социална терапия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В Ню Йорк Сити наскоро започна един прелюбопитен експеримент - на децата и младежите се дават пари за нещо, което те и без друго са длъжни да правят - например да ходят на училище, пише Spiegel. Първите суми са изплатени малко преди Коледа. На децата в основното училище, посетили предходния месец 95% от учебните часове, по семейна сметка се изплащат 25 долара. На гимназистите се дават дори 50 долара за прилежно отучен месец.

Тези награди са част от експеримента на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумберг, целящ да превърне хората от по-долните класи в образцови граждани. 2550 семейства в Източен Харлем, Браунсвил и четири други проблемни квартала на Ню Йорк вече участват в експеримента. Повечето са чернокожи или испаноезични, бедни - с доходи под $ 20.000 годишно.

Експериментът със заплащането може да увеличи семейните бюджети с над $5.000 годишно - ако досега пренебрегваните задължения се спазват. Децата се изпращат на училище, посещават се родителските срещи (награда $25), профилактичните прегледи при зъболекаря се награждават с $100, а който се хваща на работа на пълен работен ден, получава допълнително 150 долара месечно „от кмета".

Проектът „Ню Йорк на възможностите" е досега най-яркият пример в един клон на психологията, ставащ все по-важен: кои стимули могат да проработят, ако искаме да променим навиците на гражданите? Тази практически ориентирана социална психология засяга също и онези добри намерения, които при много хора в навечерието на Новата година се превръщат в проекто-решения: как най-сетне да спра да пуша?

Днес новите изследвания се концентрират върху могъщия стимул на парите като терапия.

Изследователите от Johns Hopkins University School of Medicine в Балтимор, Мериленд, са започнали да подписват чекове на зависими от наркотици мъже и жени, ако зависимите успеят да се въздържат пет дни. Ето какво е станало ясно: 50 или 100 долара са много по-ефективни (71% абстиненция) от добрите приказки (29 процента).

Лекарят Кевин Волп от Филаделфия е показал благотворният ефект на парите при изследване с 180 пушачи. Който взима участие в петте сбирки на терапевтичен курс за отказване, получава в края на срещата по 20 долара на ръка. Който в самия край спира да пуши, получава допълнителни 100 долара.

Резултатът: след 75 дни „увещаване" с помощта на банкноти, 16,3% от пушачите спират да пушат (доказано чрез измерване на никотина в урината). В контролната група, където не са предлагани пари, делът на отказалите се е едва 4.6%.

http://money.ibox.bg/

post-471-1199468343_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...