Отиди на
Форум "Наука"

Дайте определение за...


Recommended Posts

  • Потребители

Създавам тази тема във връзка с появилата се напоследък в биологичния раздел на форума мода за измисляне на определения :biggrin:

А тази работа е и интересна, и полезна. Има неща, на които по презумпция е невъзможно да се измисли определение (като понятието "вид"), или пък за които има страшно много верни определения, понеже в тях се влага най-различен смисъл (като понятието "ген"). Но има и такива, дето, уж би трябвало да може да се определят, пък все не срещам определение, което да ми харесва.

Започвам с едно такова - понятието "конституция" - ето класическото определение, с което са израсли българските ветеринарни лекари и животновъди:

Съвкупност от анатомо-морфологичните и физиологичните особености на организма като цяло, обусловени от наследствеността и от условията, при които протича онтогенезата, които определят характера на продуктивността, здравословното състояние на животното и неговата реактивност спрямо факторите на околната среда.

А ето и моето определение (публикувано през 2004-та):

Съвкупността от анатомо-физиологичните и поведенческите особености, които изразяват естествените отличителни черти и предразположения на организма.

Разбира се, спокойно може да го разпердушините, няма тук място за сръдни :haha:

Но, опитайте се, по-добре да го усъвършенствате.

Или, дайте ново, ако смятате, че не подлежи на ремонт.

Понятието "коституция" е изключително съществено и за хуманната, и за ветеринарната медицина и голям недостатък на съвременната медицина е, че го неглижира. Казва се някъде в основните дисциплини, че е важно, но когато дойде времето на клиничните дисциплини, никой не го споменава (бих се радвал, ако някой ме опровергае).

Сложил съм думичката "конституция" в подзаглавието на темата, като подсказка, че нямам нищо против в тази тема да се опитваме да даваме (или само коментираме) и определения на други понятия. :117:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ето това намерих в мрежата:

Конституция(лат.означ.устройство,сглобяване на части от тялото)-това е съвкупността от анатомо-физиологичните особеностти на организма,обусловени от въздействието на наследствеността и на външните условия,които определят характера на продуктивността и устойчивостта на животните към неблагоприятните условия и болести.

аз бих леко го изменил, като го комбинирам с това на Андрей :

Конституция(лат.означ.устройство,сглобяване на части от тялото)-това е съвкупността от анатомо-физиологичните особеностти на организма, обусловени от въздействието на наследствеността и на външните условия, които определят отличителните черти, предразположености и реактивността на организма към условията на средата и болестите.

и това не е лошо : Съвкупността от анатомо-физиологичните и поведенческите особености, които изразяват естествените отличителни черти и предразположения на организма.

то когато човек вземе да се задълбочава много вижда, че отива към все по- общи определения, с цел това определение да е по-всеобхватно. Все пак защо тук присъстват и поведенчески особености?

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
...Все пак защо тук присъстват и поведенчески особености?
Дотолкова, доколкото конституцията е една цялостна характеристика на индивида, би трябвало да включва, според мен и поведението - това ми е логиката в случая.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Аз бих добавил и активното отражение на психиката на органзма - опита. Съвкупност от анатомо-физиологични особености на организма, обусловени от въздействието на наследствеността, психиката на организма и екологичните (външни) фактори, които определят отличителните черти, реактивността (една скоба за въпрос:може ли да се включи тук и динамиката на организма,вътрешна и цялостна, или това се препокрива от по-горе казаните физиологични особености?) към условия на средата и болестите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дайте определение за понятието Биотехнологии

В последно време феновете на генното инженерство се опитват да се скрият под тази рубрика, та затова искам да измислим едно прецизно определение.

Очевидно е, че не бива да се превежда буквално, понеже тогава вътре ще влезне и селското стопанство, а точно то не е биотехнология.

Като начало - да разбираме ли под Биотехнологии прилагането на микроорганизми в промишленото производство?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...