Отиди на
Форум "Наука"

Нови находки променят представата за еволюцията на човека


Recommended Posts

  • Потребител

Нови находки променят представата за линейната еволюция на човека

Ново проучване твърди, че хомо еректус не произхожда от хомо хабилис - живели са по едно и също време

09.08.2007

Екип от палеонтолози начело с известния учен Мейв Лики откри в Кения останки от далечни предци на съвременните хора, които разбиват представата за линейната еволюция от първите хуманоиди до Хомо сапиенс. Според приетата еволюционна теория най-старият прародител на съвременния човек, Хомо хабилис, е бил непосредствен предшественик на следващото стъпало в еволюцията, Хомо еректус. След последващия, засега неуточнен етап в еволюционното развитие на човека, се е появил съвременният вариант - Хомо сапиенс. В статия, публикувана от Мев Лики и колегите й в списание "Нейчър", се твърди, че Хомо хабилис и Хомо еректус са живели преди 1,5 млн. години на територията на съвременна Кения в продължение на най-малко половин милион години и следователно Хомо еректус не произхожда от Хомо хабилис. За това свидетелстват две находки, направени през 2000 г. на малко разстояние една от друга - череп на хомо еректус и горна челюст на Хомо хабилис. Те са датирани от палеонтолозите в един и същ период. По думите на професора по еволюционна анатомия от Лондонския Университетски колеж Фред Спуур, който е взел участие в изследванията, двата вида са живели близо един до друг, но не са влизали в контакт, обитавайки своите "екологични ниши". Според него Хомо хабилис са били предимно вегетарианци, а Хомо еректус са се хранили и с месо. Хуманоидите от двата вида са избягвали контактите, както правят съвременните маймуни, на които не им е приятно в компанията на друг вид. По мнението на Спуур Хомо хабилис и Хомо еректус са имали общ прародител, който вероятно е живял преди 2 или 3 млн. години. Като цяло по думите на учения общата картина на еволюцията изглежда по-скоро като "дърво, отколкото като впечатляващата линия от първите ни предци, които неочаквано се превръщат в нас, преминавайки през няколко преходни етапа, както показват това в анимационните филми".

Директорът по научните въпроси в Института за произхода на човека към Държавния университет в Аризона Бил Кимбъл, който не е взел участие в изследванията, напомни, че според разпространеното досега убеждение Хомо сапиенс е произлязъл от неандерталеца. По думите на учения обаче в момента е известно, че тези два вида са живели едновременно. А новите изследвания позволяват да се направи подобен извод и за по-далечни времена.

Екипът на Лики е проучвал останките в продължение на седем години, но засега не се е решил да публикува откритието си. Черепът на Хомо еректус, открит от палеонтолозите, е доста по-малък от тези на останалите представители от вида и на учените тепърва предстояло да докажат, че това е именно Хомо еректус, а не друг вид или генетична деформация. Проучили строежа на челюстта на черепа на Хомо еректус, палеонтолозите изясниха, че той е принадлежал на 18-19 годишна жена и не са открили признаци на отклонение в развитието или генетична мутация. Същевременно някои особености в строежа на челюстта, приписвани на Хомо хабилис, директно сочели за принадлежността на челюстта точно към този вид.

За да се уверят окончателно, че откритият череп наистина е принадлежал на Хомо еректус, учените изследвали отново 30 други черепа на същия вид, до които имали достъп, както и десетки други кости. Оказало се, че жените от този вид били много по-дребни от мъжете, което ги отличава от съвременния човек, но ги сближава с животните, съобщи колежката на Лики Сюзън Антън, антрополог от Нюйоркския университет. Според изследователите разликата в размерите при мъжките и женските екземпляри е свързана с полигамията, информира БГНЕС. При приматите, при които самците и самките имат приблизително еднакви размери, например гибоните, са характерни моногамните връзки. А самците на полигамните примати като горили и бабуини са много по-големи от своите самки. Челюстта на Хомо хабилис е датирана от изследователите на 1 440 000 години. По техни данни това е кост на най-младия самец от този вид, който, както се смяташе досега, е измрял преди 1,7-2 млн. години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Нови находки променят представата за линейната еволюция на човека

Ново проучване твърди, че хомо еректус не произхожда от хомо хабилис - живели са по едно и също време

09.08.2007

останки от далечни предци на съвременните хора, които разбиват представата за линейната еволюция от първите хуманоиди до Хомо сапиенс.

Хомо еректус не произхожда от Хомо хабилис. За това свидетелстват две находки, направени през 2000 г. на малко разстояние една от друга - череп на хомо еректус и горна челюст на Хомо хабилис. Те са датирани от палеонтолозите в един и същ период.

според разпространеното досега убеждение Хомо сапиенс е произлязъл от неандерталеца. в момента е известно, че тези два вида са живели едновременно.

Екипът на Лики е проучвал останките в продължение на седем години, но засега не се е решил да публикува откритието си.

Поздрави,

За информацията, на която сте попаднали. В моите архиви имам аналогична, която в своите твърдения е още по-скандална по отношение твърденията на еволюционистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е чудесно. Може би дори революционно ако се докаже може еволюционната стълбица да се пренареди, но нека не отричаме теорията за еволюцията основавайки се на подобни статийки. Има си тема за това и ще ви помоля само там да поставяте този въпрос без да пълните останалите теми и раздели с креационистки изказвания!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това са много много стари открития, които не виждам по какъв начин "не отговарят" на еволюцията. Точно обратното подкрепят я. Успоредно се развиват няколко вида, които или заемат различни ниши (с вегетарианската си природа, хабилис е бил обречен на живот без интелект) или да се конкурират, докато единият напълно измести останалите(неандерталецът е разчитал на brutal force и здрава конструкция, докато кроманьонеца му е бил шута с интелект.

Всичко това е представено по много "смилаем" начин в сериала на ВВС Walking With Cavemen.

Праволинейната еволюция на човека отдавна е отишла в коша.

Редактирано от Иво Катрафилов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е сигурно се има предвид за еволюционен период от време :bigwink: храната определено влияе и то е основен фактор за еволюционните промени в организма на даден вид.

Когато кроманьонците идват обаче неандерталеца е вече почти естествено отмрял вид и почти е освободил ареалите които е обитавал за новите пришълци. Има период от няколко хиляди години в който двата вида са съжителствали в Европа и безспорно са се сблъсквали по-между си, но този момент все още остава много неизяснен и спорен.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Няма вече липсващи звена в еволюцията на човека:

http://www.rian.ru/science/20091001/187169067.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То и никога не е имало :bigwink: освен в замъглените и изкривени от религиозен фанатизъм представи на креационистите.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Също важен труд, посветен на еволюцията на човека.

Стивън Опенхаймер - "Изгнание от Едем" /на руски/:

http://wwv.libedu.ru/l_r/pdf=14232

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Арди, на 4,4 млн. години, бе обявена за най-голямото откритие на отиващата си година в класация на научното сп. "Сайънс".

Фосилният скелет, който според учените е "основна връзка в историята на човешката еволюция", сега се смята за най-стария известен прародител на човека.

Арди оглави списъка с 10-те най-големи научни открития за 2009 г., сред които е намирането на вода на Луната и откриването на рапамицина.

Учените попаднаха на първите находки от вида Ardipithecus ramidus още през 1994 г. на територията на днешна Етиопия (т.нар. Middle Awash project).

Поради състоянието на древните кости обаче им отне цели 15 години, за да ги изкопаят и проучат.

Във фокуса се оказа частичният скелет на женско същество, което учените нарекоха Арди. Международен екип представи древните останки пред света в серия научни публикации през октомври.

С 1,2 млн. години по-стар от Луси, предишният най-стар известен прародител на Хомо сапиенс, Арди разбива популярни митове за директно подобие между хората и съвременните маймуни.

Много от отличителните черти на черепа, зъбите, таза, ръцете и краката й сочат, че Арди споделя смесица от "примитивни" характеристики с предшествениците си - африканските маймуни, но притежава и "придобити" черти, типични за човекоподобните същества и хоратата.

Едно от най-важните заключения за това ни шимпанзе, ни човек е, че е ходило право. До този извод учените са достигнали след внимателен анализ на полуразрушения таз на Арди.

http://www.archaeologyinfo.com/ardipithecusramidus.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

The complete mitochondrial DNA genome of an unknown hominin from southern Siberia

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08976.html

DNA identifies new ancient human dubbed 'X-woman'

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8583254.stm

Антропологи выявили новый вид древних людей

http://www.membrana.ru/lenta/?10247

Человек из Денисовой пещеры оказался не сапиенсом и не неандертальцем

http://elementy.ru/news/431288

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

The complete mitochondrial DNA genome of an unknown hominin from southern Siberia

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08976.html

DNA identifies new ancient human dubbed 'X-woman'

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8583254.stm

Антропологи выявили новый вид древних людей

http://www.membrana.ru/lenta/?10247

Человек из Денисовой пещеры оказался не сапиенсом и не неандертальцем

http://elementy.ru/news/431288

Изключително интересна новина! А още колко има да се открива... Дано учените имат късмет в търсенията си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изключително интересна новина! А още колко има да се открива... Дано учените имат късмет в търсенията си.

Добре дошла тук Лори :)

Ето още нещо интересно.

Потерянное звено эволюции человека открылось неожиданно тихо

http://www.membrana.ru/articles/global/2010/04/05/182000.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Ключевой спорный предок встал между Homo и австралопитеками

http://www.membrana.ru/articles/global/2010/04/13/180200.html

Australopithecus sediba — австралопитек, похожий на человека

http://elementy.ru/news/431300

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Неандерталците са се кръстосвали с Хомо сапиенс???

http://www.nature.com/news/2010/100420/full/news.2010.194.html

http://www.membrana.ru/lenta/?10349

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Green et al. 2010. A Draft Sequence of the Neandertal Genome - Science 7 May, Vol. 328.

http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/328/5979/710

Геном неандертальцев прочтен: неандертальцы оставили след в генах современных людей

http://elementy.ru/news/431316

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А еволюцията само до човека ли се свежда ?

Едно четиво, което предполагам ще бъде интересно за интелигентните хора (мисля, че все още може да се намери по книжарниците):

Заглавие: Вяра и Наука

Автор: Валентин Велчев

Издателство: Покров Богородичен

Година на издаване: 2010.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази статия е на същата тематика:

http://ivo-isa.blogspot.com/2010/05/blog-post_24.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Алтайският човек е влязъл в междувидова борба с пратракоида :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Саблезъбите са били страшна заплаха за най-стария човешки предшественик

Най-старият известен прародител на хората вероятно е живял в неспирен страх от няколко вида големи саблезъби котки, живели в неговия езерен район в Африка, съобщи Би Би Си, като се позова на нови заключения на палеонтолозите (материалът тук е със съкращения). Между фосилите от богатото находище в Торос Менала, Чад, учените идентифицираха два нови вида съблезъби.

http://www.ekipnews.com/news/nauka/novosti_i_izsledvaniq/sablezybite_sa_bili_strashna_zaplaha_za_naj_stariq_choveshki_predshestvenik/96258/

Става въпрос за ето тези красавци:

Megantereon:

fig%2009%20meganthereon.JPG

Machairodus kabir (достигащ тегло до 500 кг.):

Machairodus_kabir_by_Jagroar.jpg

Lokotunjailurus:

70d18d6cd48a.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Статия за находките от пещерата Кесем, които, ако бъде потвърдено, че принадлежат на Homo sapiens, ще променят донякъде представите ни за еволюцията на човека. Това ще означава, че видът Homo sapiens е мигрирал от Африка много по-рано, отколкото се приемаше досега:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110209105600.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Открита в Хадар, Етиопия, четвърта метатарзална кост показва, че A. afarensis е притежавал добре изразен свод на стъпалото и походката му не се е отличавала от тази на съвременните хора.

Тази анатомична особеност и откритите пространства, които са обитавали тези наши предшественици, означават, че вероятно са притежавали и доста развита социална култура, защото както казва един от учените в екипа:

"A relatively slow biped on the savanna is a dead biped—unless he has a lot of friends about him.":)

http://news.nationalgeographic.com/news/2011/02/110210-lucy-feet-walked-feet-science-afarensis-fossil/?source=link_fb20110211lucyfossilbone

http://health.msn.com/health-topics/articlepage.aspx?cp-documentid=100269720

Колко много информация може да се извлече понякога от една костица на 3,2 милиона години! Обичам това :happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...