Отиди на
Форум "Наука"

Храна за кучето и техника на хранене


cynology

Recommended Posts

  • Потребител

Храна за кучето. Техника на хранене на кучетата

1. Храна за кучето.

Храната трябва да е разнообразна. В опитни условия е установено, че при консумация само на мазнини смъртта настъпва след 65-70 дни. При хранене само с белтъчини смъртта настъпва след 35-40 дни и при хранене само с въглехидрати - след 30-35 дни.

През зимните месеци количеството на мазнините в ежедневната дажба се увеличава. През лятото количеството се намалява, но не трябва да спада под 1 гр на килограм тегло.

Основна храна за кучето е месото и субпродуктите. Както вече беше отбелязано, в дажбата е неотменно и наличието на храни от растителен произход. Това са различни видове брашна, зеленчуци, плодове, кореноплоди. Освен по разнообразие на продуктите и ниво на сухото вещество, дажбата трябва да е балансирана и по отношение на минералните вещества и витамините.

Храни от животински произход. Характеризират се с богато съдържание на белтъчини, мазнини, минерални вещества и са високо калорични.

Месото (Holme, 1982) от различните животни, без лойта, съдържа до 25% белтъчини, от 2 до 9% мазнини и до 75% вода. Усвояемостта му е 95-99%. Не по-малко от 25% от месото трябва да се дава в сурово състояние, след като предварително е проверено от ветеринарномедицинско лице.

Костите са бедни на белтъчини, но са богати на минерални вещества. Съдържат около 34% калций и 18-19% фосфор. По съдържание на калций и фосфор 15 гр кости се равняват на 1 кг месо. Като самостоятелна храна не се използват, но задължително трябва да присъстват в менюто. Особено необходими са за млади и растящи кучета, бременни и кърмещи. Не бива да се злоупотребява с консумацията им. Те обременяват храносмилателната система и предизвикват обстипация.

Животинските мазнини са богати на енергия, високо калорични са и съдържат в големи количества мастноразтворими витамини. Мазнина, в която е пържено не се дава на кучета. Тя е наситена с токсични вещества, включително и канцерогени.

Млякото е основна храна за малките кученца. Бедно е на желязо и витамин D, но е добър източник на калций, фосфор, висококачествени белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамин A и витамини от групата B.

Яйцата са добър източник на желязо, белтъчини, рибофлавин, фолиева киселина, витамин B12, витамин A, витамин D, витамин C, въглехидрати. Количеството на витамините от групата B е по-голямо в жълтъка. Кучетата не трябва да се хранят със суров яйчен белтък.

Храни от растителен произход. Богати са на въглехидрати и витамини. Усвояват се до 80-90% от организма на кучетата. Необходимо е да се подлагат на предварителна термична обработка поради трудната смилаемост на влакнините.

2. Техника на храненето.

След раждането основната храна за кученцата е майчиното мляко. Отличава се с добра усвояемост и голяма хранителност. По състав на основните компоненти превъзхожда млеката на много от селскостопанските животни. Бейнс (Baines, 1981) установява, че в 100 гр кучешко мляко се съдържат 8,1 гр белтъчини, 9,8 гр мазнини, 3,5 гр захари, 0,28 гр калций, 0,22 гр фосфор и 120 Kcal енергия.

Мазовер (1960) посочва, че за лактационен период от 43 дни кучките отделят до 33 л мляко. Според Хартл (Hartl, 1970) за същия лактационен период млякото, което отделят женските немски овчарски кучета е около 27 л. При наши проучвания през 1988 г. сме установили, че немско овчарско куче за период от 5-ия до 38-ия ден на лактацията отделя около 26 л мляко. Лактационната крива нараства до 21-ия ден, а секреция на мляко се наблюдава до 45-ия ден. Млечността се влияе в голяма степен от състава на дажбата, нивото на хранене и начинът на отглеждане.

Кърменето на кученцата трябва да продължи не по-малко от 40-45 дни. Ако са повече от 5 на брой, от втората седмица след раждането започва тяхното подхранване. При по-голямо кучило подхранването започва още от 7-ия ден. Според Бьорк (Bjoerck, 1957) пълноценна и добре балансирана е следната смес: 800 мл краве мляко, 200 мл сметана с 12 % масленост, 1 бр яйчен жълтък, 6 гр стирилизирано костно брашно, 4 гр лимонова киселина, 0,6 мг витамин A и 0,0125 мг витамин D. При собствен опит (Атанасов, 1988) с подхранване от 10-ия ден сме получили добри резултати със следната смес: на 1 л сварено краве мляко се добавят 2 сурови жълтъка от кокоши яйца, 5 мл витамин C, малко сол и захар, така че да не се чувства нито соленост, нито сладникавост. Сместа се предоставя с биберон, след като кученцата са изсукали млякото на майката. От 20-ия ден се дават по 2-3 перли рибено масло. Количеството му се увеличава успоредно с възрастта. Редица водещи фирми са разработили и предлагат на пазара изкуствено мляко за кученца. През 1974 г. Муса (Мussa) провежда експеримент, при който контролна група кученца е приемала майчино мляко, а опитната група е хранена с изкуствено мляко. Въпреки еднаквите условия на отглеждане, в края на експеримента, който продължил 30 дни, среднодневният прираст на опитните кученца бил с 23,14 % по нисък от този на кученцата, кърмени от своите майки.

През бременността хранителните вещества са необходими не само за поддържане на организма на кучката, но за развитие на ембрионите. От момента на заплождането в дажбата се увеличава участието на белтъчините, минералните вещества и витамините. След 30-ия ден от бременността се увеличава броят на храненето за сметка на обема на дажбата за всяко хранене. Няколко дни преди окучването апетитът може да спадне. Възможно е да се стигне до пълно отказване на храна. Това е естествено и животното не бива да се насилва или да се предполага, че е болно.

По време на лактация на кучката се дава предимно месо, сирене, суров яйчен жълтък и прясно мляко (ако не предизвиква растройство). Бременната и кърмеща кучка трябва да има постоянно осигурена чиста питейна вода.

Храната трябва да е разнообразна. В противен случай настъпва извращаване на апетита. Появяват се стомашночревни, минерално недоимъчни и витамино недоимъчни заболявания.

3. Вода.

При настъпване на общо обезводняване на организма (дехидратация) възниква жажда. Централните нервни механизми, които регулират съдържанието на вода в организма се намират в хипоталамуса на междинния мозък, в лимбичната област и в мозъчната кора. Съвкупността на тези нервни механизми обособяват така наречения “център на жаждата”. Стимулите за пиене на вода се появяват, когато около 1% от вътреклетъчната вода напусне клетката. Загубата на телесна вода в количество, равно на 0,5% от теглото на кучето, е прагът, при който възникват стимули за пиене.

Водата е основна съставна част на организма. В различна степен се съдържа във всички хранителни продукти. Немското овчарско куче приема дневно около 2-3 л вода. Това количество не е постоянно и зависи от редица фактори. При усилена работа и в горещите дни нуждата се увеличава. Потребността от вода се променя и от физиологичното състояние на животното - болест, бременност, лактация. По-темпераментните кучета пият по-често вода. Количеството на приетата вода е по-голямо, когато кучето се храни с гранули. Информацията за сухостта на храната се предава от рецептори, които са разположени в устната кухина и глътката.

Кучетата пият вода бързо, на големи глътки, като подвиват езика си подобно на лъжица (лочат).

Редактирано от Иво Катрафилов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Веднага искам за попитам какво ти е мнението за гранулираните храни. Аз не смея да храня животните си с тях защото някак си ми се виждат бъкани с изкутственяжи. Но в много форуми виждам тенденцията подръжниците на естественото хранене да бъдат нападани като "некомпетентни" и че гранулираната храна била най-балансираното нещо на света. Аз упорито устоявам в спора твърдейки им че едно от кучетата ми живя 19 години без нито една гранула и зъбите и стомаха му до последния ден бяха здрави, остана му сетивност - запази зрение, слух, обоняние и прочие. Освен това до 1 седмица преди смъртта си беше достатъчно жизнено за да успее да се затича поне два пъти на ден из коридора и да ни се порадва. Та за мен е много важно да знам различни мнения за изкуствената храна. Голямото ми куче е с наднормено тегло - сега му давам повече пилешко и кафяв ориз, плюс варени зеленчуци и сурови настъргани моркови - дажбата му на ден е около 400 грама като гледам от тях поне 1\3 да е зеленчук(морков, чушка, настърган и варен домат,грах, зеле) - освен това добавям 2 лъжици извара и четвърт кофичка кисело мляко, демек става към 480 грама. Но ветеринарят ми каза да му купя суха храна за отслабване а аз все не се решавам да рискувам с гранули. Имам чувството, че тези сухи бонбони са пълни с ароматизатори и консерванти...Та за това кажи мнението си за този тип хранене. АЗ се учудвам как е възможно едно куче да се храни само с гранули..За мен това изобщо не е балансирано а си е чисто еднообразие - а наистина навсякъде по форумите срещнах отношение от типа "няма по-добро от гранулите" а хора споделят че кучетата им били здрави...обаче никой не ми обясни докога са здрави с тоя тип хранене, т.е. на мен ми се ще и двете ми кучета да стигнат възрастта на Душка - 19 години и то без да си развалят качеството на живот. Та какво мислиш за гранулите, това е първия пост в който са включени данни само за натурални продукти и не се говори за гранули който срещам от много време и съм очарована, защото съвпада с моето мнение...Трябва ли да седава рибено масло на възрастно куче??

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гранулираните храни са още една тема, по която никой не смее да каже, че царят е гол. Просто защото на практика всички академични кадри по хранене на животните са на хранилка при фирмите-вносителки на такива храни.

Представата за техните преимущества се основава на една твърде елементарна предства за понятието "живот" - на организма за денонощие са му необходими такива и такива вещества в такива и такива количества и трябва просто да ги осигурим на организма. Пърмият въпрос, който изниква тук - а защо, ако е така, ние самите не се храним с такива храни?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Веднага искам за попитам какво ти е мнението за гранулираните храни.

Първо искам да заявя, че не съм специалист по хранене на кучетата и мога да говоря единствено от позицията на личното си мнение.

Аз съм твърдо против храненето с гранули и в същото време храня своите кучета почти единствено с гранули. Веднага възниква въпроса що за противоречие.

Първото, което бих изтъкнал като мотив, че храненето с гранули става бързо. Пести се време, енергия, много по-малко разходи, много по-малко място, необходимо за съхранение на гранулите.

Няма по добро хранене от това на животното да се дават естествени хранителни продукти, съответстващи на вида му. Кучето като омнифорно животно (всеядно) може да се храни с почти всичко. Естествено, най-подходящата храна за него е животинският протеин (в края на краищата то е повече хищник, отколокото тревопасно /това е под формата на шега, но е факт/).

Много малко фирми (ако всички от тях са искрени в твърденията си) могат да гарантират, че добавят в гранулите именно месо, а не субпродукти, различни видове брашна, ароматизатори и безброй много консерванти. Имам колега от Канада, който е тесен специалист по хранене на кучета. Той ми е посочвал няколко фирми (американски и канадски), които предлагат наистина реални продукти от животински и растителен произход под формата на прах или дълбоко замразяване, но когато изисках ценовите листи разбрах, че това в България могат да си го позволят само единици от снобите-кучкари.

От няколко години насам в Западния свят (и в Япония) е популярно така нареченото BARF хранене (BARF - Biologically Appropriate Raw Food). На кучетата се дават изключително реални хранителни продукти. За съжаление тази форма на изхранване изисква много средства за набавяне на продуктите, подходящи условия за съхранението им, специални порционни справочници, където е посочено от кое по-колко да се дава и по какъв начин да се приготви. За съвременния, динамичен и финансово оскъден начин на живот, който водят повечето българи, тази технология е просто неприложима.

Моя позната, която храни по този начин (от САЩ), специално заради кучетата си отглежда птици и зайци, които след съответна кулинарна обработка дава за храна. Когато ми е обяснявала технологията, се оказа, че това е буквално цяла самостоятелна наука – специални ножове за различните манипулации (клане, дране, разфасоване и т.н.); специални съдове за съхранение, които няма да позволят окисление на поставения в тях продукт; специални съдове за приготвяне на храната – чрез задушавана, полусваряване и т.н.

Това, че много хора дават натурална храна на кучетата си е добре, но те в никакъв случай при обикновени условия, не могат да създадат необходимата балансираност на дажбата, както по отношение на хранителните вещества, така и по отношение натовареността на самата храносмилателна система. Затова повечето хора прибягват към гранулираното хранене.

Това е с няколко думи.

Относно рибеното масло: Не разбрах защо трябва да се дава на възрастно куче. Има резон да се дава на сучещи или току що отбити и подрастващи и то при условие, че са застрашени от рахит, но в комбинация с калций.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не възрастно искам да кажа старо.. Както бабите и дядовците хора се нуждаят от витамини и прочие не се ли нуждаят от това и старите кучета. Пухеното ми "мъниче" е на 13 години. То не яде никакви кости или хрущяли а само пилешко и телешко и съвсем малко ориз и черен хляб (предпочита бял но не й давам) и зеленчуци защото е претенция голяма. Плюе морковите колкото и да ги мачкам с месото. Питам защото на Душка й давах антиоксиданти някъде след 14-15 година и въпреки това не можах да предотвратя няколко тумора, които се наложи да оперираме...Моя хирург ми каза да им давам човешки витамин съобразено с килограмите ако искам да им давам витамини защото в кучешките добавки било пълно с боклуци и не били хубави. Чувала съм че рибеното масло и витамин Е предпазват сърдечния мускул а старите кучета са склонни както старите хора към сърдечни заболявания, инфаркти и прочие... За това попитах.. Те старите са като бебетата, колкото повече стареят толкова повече се нуждаят от грижи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не възрастно искам да кажа старо.. Както бабите и дядовците хора се нуждаят от витамини и прочие не се ли нуждаят от това и старите кучета. Пухеното ми "мъниче" е на 13 години. То не яде никакви кости или хрущяли а само пилешко и телешко и съвсем малко ориз и черен хляб (предпочита бял но не й давам) и зеленчуци защото е претенция голяма. Плюе морковите колкото и да ги мачкам с месото. Питам защото на Душка й давах антиоксиданти някъде след 14-15 година и въпреки това не можах да предотвратя няколко тумора, които се наложи да оперираме...Моя хирург ми каза да им давам човешки витамин съобразено с килограмите ако искам да им давам витамини защото в кучешките добавки било пълно с боклуци и не били хубави. Чувала съм че рибеното масло и витамин Е предпазват сърдечния мускул а старите кучета са склонни както старите хора към сърдечни заболявания, инфаркти и прочие... За това попитах.. Те старите са като бебетата, колкото повече стареят толкова повече се нуждаят от грижи.

Да, разсъжденията ви са правилни.

Въпросът е, че превантивността трябва да се води своевременно, а не когато вече са налице старчески (разбирай - органични) изменения.

Не напразтно в редица гранулирани храни за кучета (с всичките си резерви, които вече изразих към тях) са посочени и специфични добавки. И тези добавки фигурират в храните както за малки (бебета) кученца, така и за подрастващи, така и за възрастни.

В почти всяка „сериозна” храна за кучета, ще видите, че фигурира наличието на Омега-6 и Омега-3 (есенциални или наречени още незаменими мастни киселини).

Те имат отношение към:

- растежа на малките и подрастващи кучета;

- към укрепване и нормално функциониране на имунната система;

- към състоянието на кожата и космената покривка;

- към репродуктивната (възпроизводителната) функция както на женското, така и на мъжкото куче;

- към нормалното функциониране на черния дроб и на пикочо-отделителната система (по-специално-върху бъбреците);

- контрахирането на гладката мускулатура;

- костно-ставни изменения;

Много важно е наличието на коензим Q 10, действащ на клетъчно ниво, осигурявайки нормално протичане на всички метаболитни процеси и оптимално функциониране на организма като цяло.

Антиоксидантите са изключително полезни, особено при една дисбалансираност на дажбата, но според мене най-добрата комбинация на антиоксиданти е, когато са включени едновременно витамин А, витамин С, витамин Е и Селен. В момента не се сещам има ли ветеринарен препарат в такава комбинация.

Съгласен съм с Вашия ветеринарен лекар, че по отношение на витамини и минерали е много по-добре да се ползват такива, които са предназначени за хора, отколкото съмнителни ветеринарни. Това съвсем не означава, че отричам ветеринарните препарати, но много е трудно да се гарантира реалното качество с това, което е отразено на описанието.

От месото, като най-подходящо за кучето е пуешкото и пилешкото, заешкото, телешко, конското, ярешкото, агнешкото. Около 25-30% от месото, което се дава на кучето трябва да е сурово, за да има реален смисъл, че кучето се храни именно с месо.

Лично аз не предпочитам вътрешни органи с изключение на сърце (в края на краищата то е мускул). Белият дроб няма почти никаква хранителност, а черният дроб е депо за всички токсини, налични в организма на животното, включително и наличие на антибиотици и хормони, ако е прилагана такава терапия. Ако се дават вътрешни органи е добре също да бъдат сурови или полуопечени (специално за черния дроб), но като изходим от факта, че вътрешните органи могат да бъдат опаразитени, този начин на изхранване не е за препоръчване. Това означава, че би трябвало да се изключи от дажбата на кучето.

Много подходящ продук за хранене на кучето са трахеите от животни, но задължително почистени добре, за да няма по тях остатъци от щитовидната жлеза.

Оризът е добра храна за кучето.

Давал съм и зеленчуци (настъргани сурови в основното ядене на кучето или леко задушени).

Плодове не съм двал никога, но често някои от кучетата ми сами са вземали такива, когато ги открият. Имах преди години куче, което буквално късаше ягодите от растението и ги ядеше и то с доста голям апетит.

Аз давам хляб от време на време по-скоро като занимавка на кучето, а не като основно хранене. Задължително хляба трябва да е сух, подобно на сухар. По този начин кучето се заиграва, а гризейки сухия хляб то „почиства” зъбите си без опасност от наслоявания на меко тесто по тях, което пък от своя страна води до развитие на ферментационни и гнилостни процеси. Затова и ако давам гранули, предпочитам винаги да бъдат сухи, а не накиснати с вода, бульон или нещо друго.

Всичко, което изброих по-горе е добро за хранене на кучето, но също както вече писах някъде, много трудно можем да балансираме всички тези продукти в най-подходящо съотношение и количество така че, хранейки кучето си с тях да сме сигурни че сме постигнали оптималния вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да...но то и за хората не можем да сме сигурни относно оптималната здравословност на храненето...въпреки, че уж тялото ни казва какво му се яде пак се храним нездравословно..онова от което бягам са консервантите и хранителните добавки от типа Е и за себе си и за кучетата. Вярно че ми е трудно с пазаруването, трябва всяка седмица да зареждаме фризера с месо от метро, понеже по магазините няма толкова лесно да намеря такива неща..., дробчета и любимите на голямата ми Гея свински ребра,...ядем обикновено същото каквото и кучетата, става дума за месото и зеленчуците, просто на тях им ги варя без сол и само с магданоз, чубрица и риган за подправки и винаги им слагам я ориз я овесени ядки във манджата. Преди не слагах но прочетох че трябва като поостареят да не ядат толкова много месо колкото преди това и за това им ситня месото иначе няма да си изядат зеленчука и ориза..Изобщо не е особено лесно. Но мисля, че не е подходящо да минавам на гранули тепърва, когато все пак си имат някакви навици на хранене..Не знам, единственото ми желание е да са здрави..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да...но то и за хората не можем да сме сигурни относно оптималната здравословност на храненето...въпреки, че уж тялото ни казва какво му се яде пак се храним нездравословно..онова от което бягам са консервантите и хранителните добавки от типа Е и за себе си и за кучетата. Вярно че ми е трудно с пазаруването, трябва всяка седмица да зареждаме фризера с месо от метро, понеже по магазините няма толкова лесно да намеря такива неща..., дробчета и любимите на голямата ми Гея свински ребра,...ядем обикновено същото каквото и кучетата, става дума за месото и зеленчуците, просто на тях им ги варя без сол и само с магданоз, чубрица и риган за подправки и винаги им слагам я ориз я овесени ядки във манджата. Преди не слагах но прочетох че трябва като поостареят да не ядат толкова много месо колкото преди това и за това им ситня месото иначе няма да си изядат зеленчука и ориза..Изобщо не е особено лесно. Но мисля, че не е подходящо да минавам на гранули тепърва, когато все пак си имат някакви навици на хранене..Не знам, единственото ми желание е да са здрави..

Храносмилателната система на кучето има свойството да се нагажда към определен вид храна и тип на хранене. Ензимната система и микрофлората в червата се "настройват" към дадена храна и всяка следваща промяна може да се отрази неблагоприятно на кучето. Имал съм случай с намерено куче, което е хранено само с хляб, при даване на гранули да получи храносмилателно разстройство. Нормалното му състояние се възвърна, когато изключих гранулите и започнах отново да му давам само хляб. В последствие постепенно започнах добавяне на гранули (и различни хранителни отпадъци) с отнемане на съответно количество хляб. Така, за един доста дълъг период преминахме към хранене само с гранули.

А колкото за правилното и балансирано хранене, наистина ние хората не можем за себе си да го осигурим пък камо ли за кучетата си. Аз мисля, че понякога темата за балансираното хранене (колкото и да е важна) се преекспонира и започва да ми "намирисва" повече на снобизъм, отколкото до истинска загриженост за кучето.

Едно малко отклонение: Специалистка по хранене на кучетата препоръчва на всяка цена в дажбата да се включва келп (вид водорасли). Ха сега да видим, какво ще правим ?!

Link to comment
Share on other sites

  • 14 years later...
  • Потребител

Здравейте, въпреки че не съм специалист, от над 10 години се грижа за няколко (бездомни) кучета - храня ги, кастрирам ги, водя ги по доктори и пр. 

В различни периоди кучетата варираха, защото ги тровиха, нови се появяваха и пр. Та за храненето...в момента животните са големички - по над 20-30 кг./бройката и в един момент се оказа, че (1.) общите разходи за храна набъбват значително, (2.) гранулите и хляба, с които ги хранех (по-нисък клас), като част от рациона, ги подуват или направо си затлъстяват и (3.) едната женска е по-възрастна и разви ревматични болки в предния крак, та трябваше да намеря решение и на този проблем.

След доста лутане, решението дойде от познати ветеринари, които, на база опит и наблюдения на практики в чужбина, предложиха просто решение - обикновена фуражна пшеница.  

По-надолу ще споделя, как изглежда днес менюто на бандата, но първо за ползите, които си проличаха още на първия месец:

  • козината на всички лъсна видимо;
  • спряха да се подуват и да тлъстеят;
  • оказа се, че в зависимост от начина на приготвяне на пшеницата (не трябва да е преварена, по-твърда да е), се решава от раз проблемът при женските кучета с възпаленията на околоаналните жлези; 
  • бюджетът за храна се редуцира ЗНАЧИТЕЛНО.

Глутницата е на режима, който ще споделя по-надолу, вече трета година и се чувства и изглежда прекрасно, така че освен препоръката на ветеринарите вече имам и емпирични наблюдения. Единствено, при по-старата женска, към рациона, посочен по-надолу, ежедневно добавям и по 1-2 таблетки калций и 1-2 таблетки глюкозамин - заради ставите. 

И така, продуктите, от които подготвям менюто, изглеждат така:

  • Набявям си един чувал фуражна пшеница - цената в момента е 22 лв./40-килограмов чувал.
  • Един 10-килограмов чувал с гранули - по Ваше усмотрение, аз използвам такъв, в ценовия диапазон 2-5 лв./кг. Подчертавам, че гранулите се явяват по-скоро добавка при това хранене. 
  • Месо или карантии. За едно 30-40 килограмово куче аз предвиждам по около 200 - 300 гр. варени свински сърца и малко черен дроб (за подсилване на вкуса) на ден.

Взема се голяма тенджера, в която се сипват две чинии или канчета пшеница (внимавайте с количеството, защото набъбва значително), 10 - 15 моркова, предварително нарязани с кухненски робот на тънки шайби (така морковите се "прикриват" в порциите - ако са по-едри, отказват да ги ядат :)). Тенджерата се допълва с вода и се вари. Важно - пшеницата не трябва да се преварява, а да остане леко хрупкава. По този начин, освен че им доставя всички хранителни вещества, които съдържа, също буквално "продухва" храносмилателната им система. :)

Друг вариант е вместо да варите, просто да накиснете пшеницата за 10 - 12 часа, но тогава не им е толкова вкусна. 

След като се свари пшеницата, водата се отцежда и се добавя "на око" олио, така че добре да поомазни съдържанието на тенджерата. Примерно 1-2 чаени чаши.

Отделно се сваряват карантиите, но отново да не са преварени, защото когато са по-жилави, кучетата ги дъвчат по-усилено и така си почистват и зъбите. 

Бандата се храни еднократно, вечер, защото при кучетата храната (а и лекарствата, ако давате) се метаболизира най-добре вечер. 

Рационът на куче (20 - 40 кг) включва около 300 - 400 гр. пшеница с моркови (3-4 черпака), около 200 гр. ненакиснати гранули и около 200 гр. мръвка - основно свински сърца. Всичко това се смесва в една пластмасова кутия и се залива с 200 - 300 мл. бульон от карантиите, изчаква се 5-10 мин. малко да поеме и се сервира. :) 

Подчертавам, че глутницата е с ниска до средна двигателна активност, освен ревматичните болки, за които писах, нямат видими здравословни проблеми и са бездомни кучета, т.е. посоченият хранителен режим има за цел да съчетае балансирано хранене със съвсем достъпна цена

Както писах и в началото, не претендирам, че това, което съм описал е идеалният режим, но той е съставен след консултации с ветеринарни специалисти, а след 3-годишни лични наблюдения мога да кажа, че с някои дребни забележки, кучетата изглеждат и се чувстват прекрасно. 

Ще се радвам да споделите вашите коментари, мнения или въпроси.

 

 

 

 

 

 

Редактирано от CanineSitter
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...