Отиди на
Форум "Наука"

В подкрепа на природата - природозащитни акции


stavropoll

Recommended Posts

  • Потребител

Да спасим Иракли!

21 Декември 2006

Последно за Натура 2000 - Предпоследната седмица на 2007

Здравейте приятели!

Ако имаме нещо да кежем, то е – това е последния мейл от Да Спасим Иракли, за тази година.

Надяваме се и последният, повтарящ се със станалото вече досадно, но все още неизвестно бъдеще за Бъгария - НАТУРА 2000.

Запомнете 21-ви декември. Станете сутринта, защото в 9.30 - 10 часа Министерски съвет се събира, за да гласува окончателно съдба на европейската мрежа за дива природа НАТУРА 2000 в България. Ние сме там от 9.00 – пред сградата на Партийния Дом.

Въпреки, че повече от 36% от територията на България отговарят на критериите за влизане в мрежата (и съответно регулярно финансиране от ЕС на собствениците без да си продават земята), неправителствените организации бяха принудени да предложат за гласуване едва 28% в МОСВ.

Съкратеният вече списък беше безочливо и неаргументирано съкратен до 12% след предложение на Национално Управление по Горите, подчинено на Министър Нихат Кабил и МЗЗГ, като бяха изключени територии като Източни Родопи, Беласица, Централен Балкан и много други приказни кътчета!

Говорят ни за проценти и цифрички, забравяйки, че става дума за дива/жива природа.

Истината е , че ние от гражданска група Да Спасим Иракли никога не сме се борили „ЗА" НАТУРА 2000. Борихме се по всички начини за природата, надявайки се, че когато работим заедно и от сърце, политиците ни ще проявят наченки на съвест и ще пренебрегнат корупционните си навици и икономически интереси, когато става дума за опазване на невъзстановимото - природата .

Но ето че сега, се оказва, че можем да разчитаме единствено на външни, европейски рестрикции, защото тук съвестта е дефицит и не се продава дори на дребно...

Ние – българските граждани - очевадно нямахме достатъчно съвест и желание да се погрижим за страната си?. Черноморието, Банско и всички предстоящи грандиозни проекти, доказаха, че отношението ни към уникалната българска природа е дивашко и неадекватно.

Последното доказателство за това беше извънредната среща в Министерски Съвет този вторник, на кметове на морски общини. Те настояваха дори парк Странджа да не бъде вече защитена територия!

Още по-забавно е как без съгласието на жителите на с. Казашко - 100%, от които са се подписали в подкрепа на Натура, кметицата настоява за разширяването на варненското пристанище в землището на селото и изваждане на селото от Натура 2000.

И така, нашият филм върви към своята развръзка…и от нас зависи каква ще е тя.

На 21-ви декември, сутринта, когато министрите влизат на заседанието, на което ще гласуват предложените от Джевдет Чакъров територии, отговарящи на критериите за влизане в Натура 2000, от 9.00 ч. (на който му е трудно ставането, хич да не ляга пред Партийния Дом ще ви чакат ранобудни и съвестни DJ-и, хора на кокили, демонстрации на екстремни спортове и доброволно кафе (сготвено от още по-ранобудни от вас доброволци

Всички те ще ви чакат, за да извикате/изпеете/прошепнете за последно нуждата си от природа, преди те да кажат за последно!

Всеки от министрите ще получи при влизането си, по едно дърво с корен, за което ще трябва да се грижат. Ако решат да откажат, ще им предлагаме и дървесина на паркет. Изборът в крайна сметка е техен…колкото и наш.

Чакаме ви! Носете със себе си вдъхновителни/вдъхновени хора и материали!

Обявяваме зелена седмица от 18-ти до 2-ви декември, в която можеш да с включиш направо и без усилие: закачи си просто зелена лентичка на видно място!

Така всеки, който смята, че природата е най-ценният капитал в тази страна, нека го покаже гласно! Зелената лентичка и една игличка не е малко, когато е от сърце!

Разпространявай будилници и информация за 21-ви, но...най-вече... се радвай на живота!

Усмивки и с надежда поне за малко сняг в тази страна:

Да Спасим Иракли

daspasimirakli.com

natura_www.jpg

22.11.20006 СЛУЖИТЕЛ НА НИХАТ КАБИЛ ОСЪДИ 17% ОТ НАЙ-ЦЕННАТА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА НА СМЪРТ (daspasimirakli.com)

МОСВ стана домакин на фестивал на некомпетентността и марионетките, оставил България с 12% защитени територии

предлагаме 21-ви Ноември да бъде обявен за Национален ден на непрофесионализма и корупцията в България и Министерство на Земеделието и горите, а 22-ри да бъде деня на оставките на Нихат Кабил – министър на Земеделието и Горите и Йордан Дардов – заместник министър в МОСВ, ръководил абсурдното заседание, решаващо съдбата на българската природа във вторник.

Извинявайте за дългият текст който следва, но тази лудост няма как да бъде описана на кратко.

Исканията за незабавни оставки на двамата са провокирани от стигналото до абсурдност заседание на Експертния съвет по биоразнообразие към МОСВ, който взе две напълно противоречащи си решения в рамките на няколко минути след намесата на представител на Министерство на Земеделието и Националното Управление по Горите (НУГ), пряко подчнено на Нихат Кабил, човекът ощетил Бългаия с милиони заради неправомерни замени на държавен горски фонд!

В първо действие членовете на съвета одобриха без възражения, предложените от Неправителствения сектор 225 сайта, за включване в Натура 2000, върху разработката и прецезирането, на които експертите от неправителствения сектор работиха повече от година.

Минути по-късно – във втората част - след влизането в залата на представител на Министерството на Земеделието, който диктува на „заседаващите” кои сайтове според Национално Управление по Горите следва да бъдат изключени от мрежата или да бъдат „прецизирани”, „министерскте експерти ” приемат предложението с 9 на 10 гласа „за”. Предложението включва уникални територии с уникални за цяла Европа животински и растителни видове с почти 2 милиона хектара площ или 17% от най-ценните български територии, чиито граници трябвало да бъдат прецизирани до май 2007. Което автоматично ги изключва от НАТУРА 2000 и по никакъв начин никой не гарантира на българските граждани, че ще бъдат внесени след изтичането на крайния срок!

Та така- до края на годината - в Европейската комисия, ще бъдат внесени едва 12% вместо 36%-те, предложени от експертите и Неправителствения сектор.

Всичко това противоречи на задълженията на страната ни и нарушава чл.6 от Директивата за хабитатите на ЕС, което ще доведе неминуемо до дела в съда в Люксембург от страна на други европейски държави, както това стана с Холандия, осъдена от Германия, заради неспазени задължения по НАТУРА 2000.

Именно този факт е и причината да сме убедени в некомпетентността на водещия заседанието - Йордан Дардов – същият, който подписа еднолично разрешение от името на министерството за незакония строеж край Варвара на турската фирма Краш 2000. Същият е в границите на Природен Парк Странджа, което не спря Дардов да прояви скандалната самоинициатива. Този човек, след решението на ВАС, все още е на поста си.

И все пак да не забравяме, че битката на „Да спасим Иракли” за Иракли и цялото Черноморие беше спечелена! Това е една голяма победа все пак, макар да живеем в страна, в която нищо не е окончателно и правилата очевидно не важат за всички…

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 146
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Модератор Военно дело

Тая просто няма да стане, въпросът е не дали, а КОЙ да застрои Иракли. Природозащитниците са просто маши в нечии мръсни ръце.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Министрите дадоха и ”Натура 2000” на Г-3

21 декември 2006 / News.dir.bg

До края на годината Съветът на тройната коалиция ще вземе решение за териториите, които ще бъдат включени в европейската екологична зона Натура 2000, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

a_3f453.jpg

До края на годината Съветът на тройната коалиция ще вземе решение за териториите, които ще бъдат включени в европейската екологична зона Натура 2000, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Това стана, след като министрите не успяха да се разберат за размера на площите в екопрограмата. По думите на министъра, ако България представи списъка със защитените територии до края на януари, Европейската комисия няма да наложи санкции на страната. Отлагането на решението се налага заради конфронтацията в обществото по този въпрос, допълни министърът. МОСВ започва мащабна разяснителна кампания за значението на НАТУРА 2000, каза Чакъров. Ще бъдат проведени нови срещи с областните управители, председателите на общински съвети, кметове и други заинтересовани страни. На въпрос дали все пак решението за Натура 2000 ще бъде политическо, а не научнообосновано, Чакъров отговори: “Ние трябва да прецизираме нашето решение. Ще има дискусия по въпроса, така че да бъде опазено нашето прекрасно биоразнообразие и да бъде постигнат баланс между екологията и интересите на собственици на земи и инвеститори“. Министърът съобщи, че за местообитанията на птиците се обсъждат три варианта - за 114 защитени зони или 22.26% от територията на страната, 112 зони при 20.53% и 109 зони при 16.23%. Обсъжда се в тези територии да не влизат урбанизирани и промишлени зони. За хабитатите има само един вариант - 196 защитени зони или 15% от територията на страната. Докато министрите спореха, стотици еколози протестираха с часове пред МС срещу евентуално ограничаване на площите в програмата.

http://dnes.dir.bg/2006/12/21/news1106442.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Министерски и граждански сблъсък за Натура 2000

21 декември 2006 / News.dir.bg

a_3f321.jpg

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев каза пред журналисти, че ще гласува на днешното заседание за кабинета за минималния вариант на защитени територии по европейската мрежа Натура 2000.

По-лесно е да се вкарат земи в програмата, отколкото да се извадят от нея, аргументира се Василев. По-малкият процент земи в НАТУРА 2000 се защитава от общественото мнение, а и хората нямат пълно доверие в това, което ще се случи с тези защитени територии. Пораженията за българските граждани и бизнес от включването на земи в тази програма може да са по-големи от ползите, каза Василев. Междувременно около 200 души от няколко eкоорганизации часове протестират пред МС, за да искат правителството да приеме вариант за повече защитени територии в Натура 2000. Студенти от Лесотехническия институт и представители на "Зелени Балкани" бяха приготвили борчета в саксии като подарък за министрите с пожелание да ги засадят на незаконно прокараните писти в Пирин. До началото на заседанието на кабинета само министър Василев беше взел дръвче за засаждане. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще внесе за обсъждане от правителството всички варианти на списъците със зоните за птиците и местообитанията, които ще бъдат предложени за включване в Натура 2000. Алтернативите за зоните за птиците са три: 114 зони, покриващи около 24 на сто от територията на страната; 112 зони, покриващи около 20 на сто от територията и 109 зони, покриващи около 16 на сто от територията.

a_2463.jpgSON OF A BITCH! :annoyed:

http://dnes.dir.bg/2006/12/21/news1103590.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

СОФИЯ и страната, 17 февруари, Ден на национална радост

по повод отърваването ни от хищната българска природа!

ПОБЕДИХМЕ НАТУРА 2000 И ВСИЧКИ ЕВРО ДИРЕКТИВИ!

Всички, на които ни пука за българската природа, сме луди!

Нека най-после го покажем и защитим правата си на малцинство в България!

17 февруари, 15.30 ч. пред централния вход на НДК!

Aко се чувствате луд в БЪЛГАРИЯ,

като маймуна сред гора от каменни дървета

или просто като обикновен луд, елате при нас!

Искаме да покажем колко сме луди, като тръгнем

С ЛИЧНИТЕ СИ ПИЖАМИ ПО УЛИЦИТЕ на София

и цялата страна, където има съсредоточие на наши другари,

които имат смелостта и дързостта да се назоват природно луди.

И знаем, че и сред Вас има от нашите!

Ако не е така, моля простете за спама и не забравяйте

да си пиете млякото сутрин и комисионната вечер!

--

Да спасим Иракли

daspasimirakli.org

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хубаво е, че все пак има някаква инициатива, но жалко че и това няма да помогне.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иракли - последният чист плаж в България.

270px-IMG_7316.jpg270px-Irakli.jpg

В близост до плажната ивица ще се строи вилно селище с ресторанти, фитнес, басейни и множество апартаменти, които заплашват уникалната природа на последния девствен български плаж, защитен от Закона за опазване на околната среда.

От лятото на 2006 г. се водят протести в местността и в София, изпращат се апели до МОСВ и община Несебър и е създадено движение за защита на Иракли.

Според протестиращите строежите са доказано в защитената територия на природния парк, където живеят много защитени и редки биологични видове. Според собствениците на земи в района включването му в европейската мрежа Натура 2000 потъпква правата им да строят и продават на чужденци.

:cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray: :cray:

Нали на нас като Българи ни става хубаво някой чужденец като ни каже "Имате хубава природа". Е, вече ще ни казват "имате сравнително свестни фитнеси и кенефи". Много лесно взехме да продаваме националното си богатство. Беззаконието в България е факт, дайте поне малко да положим усилие, да събудим народа. :please:

map-of-dangers.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://www.zigzagbg.com/newsletter/index.php?article_id=22

Списъкът за НАТУРА отива в Брюксел без 32 зони

Асоциация на парковете в България, 15 февруари 2007

Трипартийната коалиция управляваща България предпочете да обслужва своето лоби вместо обществения интерес и е на път да създаде поредната недействаща и противоречаща с духа на останалото природозащитно законодателство рамка. В Новия си вариант, към списъка на отложените национално значими територии от по-ранен етап бяха добавени и нови, като беше допуснато да бъдат извадени като Натура 2000 местообитания територии, които попадат във вече съществуващи Подробни или Общи устройствени планове. Такива планове покриват цялата страна и не са разработени единствено за остров Персин на река Дунав, бивш затвор... Нито дума за самото спазване на вече съществуващите закони, това не е национален приоритет!

Честито да ни е и това правителствено решение!

Любомир Попйорданов

http://www.zigzagbg.com/docs/Natura%202000.pdf

http://www.zigzagbg.com/newsletter/index.php?article_id=14

N2K_15.02.2007_habitati.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Подписка в подкрепа на НАТУРА-2000

http://www.bgpetition.com/irakli/index.html

През последните няколко години се наблюдава нарастващ натиск да бъдат застроени малкото оставащи, наистина природни кътчета, по нашето Черноморие, които заслужават и би трябвало да останат защитени от всякакво застрояване:

- крайбрежието на Природен Парк Странджа (НАТУРА 2000 код BG0001007);

- брега от Приморско през Маслен нос и Ропотамо до блатото Алепу (НАТУРА 2000 код BG0001001);

- района на Поморийско езеро (НАТУРА 2000 код BG0001008);

- нос Емине от курорта Елените през плаж Иракли до Обзор (НАТУРА 2000 код BG0001004);

- брега при плажовете на Шкорпиловци и Камчия (НАТУРА 2000 код BG0001003);

- района на Батова река (НАТУРА 2000 код BG0001009);

- нос Калиакра от Балчик до Тюленово (НАТУРА 2000 код BG0001002);

- брега при езерото Шабла и Шабленска тузла (НАТУРА 2000 код BG0001006);

- Дуранкулак и плаж Ана Мария (НАТУРА 2000 код BG0001005).

Оставете имената си и напишете коментар!

За да остане природа в България!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВИЯ ЗА СТРАНДЖА

Екологичните организации, гражданите, различните вероизповедания, местните хора и парка - обединени за запазването на най-вълшебната планина в България.

Мили приятели,

Множество инициативи цял месец защитават Странджа. На 21 май от 11 часа българската православна църква ще отправи молебен за защита и запазване на Парк «Странджа» в абсурдното дело. Молитви ще отправят в службите си и останалите вероизповедания в България: католици, евреи, мюсюлмани и арменци. Да действаме заедно и сега!

Преди месец Върховния административен съд даде ход противно на всякаква юридическа логика, човешки права и природозащитно законодателство на абсурдно дело, което може да се превърне в легитимно убийство на най-голямата защитена територия в България, люлката на нестинарството, приказната Странджа!

От тогава...

*

Група граждани от Бургаски регион инициираха подписка за защита на парка, която обикаля из Странджа и из интернет пространството - можете да я намерите на http ://www.bgpetition.com/strandja/index.html Подписите са вече 5 000...

*

Екологичните организации и коалиция "За да остане природа в България!" сигнализираха европейските си колеги и вече имаме и международна подкрепа за Странджа...

*

Фестивалът на зелениката - символът на Странджа, събра колеги и приятели на парка, за да се влюбят отново в тази планина и да усетят магията й...

Предстои ни...

*

На 21 май - празникът на Св. Константин и Елена, който в Странджа традиционно се празнува "по стараму" на 3 юни с нестинарски танци и дивни магии, България да затаи дъх и да стиска палци за запазването на парка по времето на делото

Бъди един от хората в България, които ще насочат цялата си положителна енергия, разум и любов за запазването на националното ни богатство, традиция и бъдеще...

Ела на площада до църквата «Св. Неделя» на 21 май от 10 часа, за да изразиш себе си по самидивски и несамодивски начин, за да направиш впечатление на минувачите и да покажеш, че няма да позволим да се потъпкват законите и природата.

Ела в църквата св. Неделя на 21 май в 11 часа, когата след сутрешната празнична литургия ще бъде отслужен молебен за здраве и живот на Странджа.

Ела по време на делото на 21 май, за да покажеш на местните хора, парковата дирекция и природозащитните организации, че защитават не само Странджа в това дело, но и теб...

И повярвай, че има нужда и има смисъл - точно сега!

Ваша, кампания «За да остане природа в България!»

Повече информация можете да получите на сайта: www.forthenature.otg

За контакти: Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие,

0896 79 89 02 ;

Надежда Максимова, гражданска група „Да спасим Иракли",

0886 511 879 ;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Не че на някой му пука де, но:

Върховният съд заличи природен парк ”Странджа”

29 юни 2007 / News.dir.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Андрей Икономов обяви за нищожна заповедта от 24 януари 1995 г. на министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк “Странджа” на площ от 116136,2 хектара.

http://dnes.dir.bg/2007/06/29/news1835709.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

То това е едно от многото...обикновения човек не обръща внимание на тези неща…той е толкова изнервен и претрупан със своите задължения и проблеми, че това въобще не му се струва важно…точно това се използва от тези…как да ги нарека…”амбициозни предприемачи” искащи да стоят на тази девствена и прекрасна земя…, за да могат да печелят…така малко по малко България ще се превърне в застроена туристическа площ…

За жалост аз не виждам какво може да се направя…честния човек няма на кого да се опре, за да го подкрепи някой…

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Върховния административен съд взе решение да обяви за нищожна заповедта на парка

Днес излезе решението на тричленен състав на Върховния административен съд по жалбата на община Царево и инвеститори срещу заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г.

Съдът прогласи заповедта за нищожна! Т.е. беше заличен Природен парк Странджа.

Аргументите на съда са, че не е направено „ означаването на границите на парка на терен с трайни и ясно видими знаци” , както и поради „липсата на План за управление на парка”.

Според решението на Съда жалбата, подадена от неправителствените организации и няколко собственика на земи в природния парк е „недопустима”, поради липсата на „личен” и „пряк интерес”, докато такова право е признато на Община Царево!

Това решение бе взето въпреки събирането на над 10 хиляди подписа на български граждани в подкрепа на парка. Природния парк беше подкрепен също така и от Коалиция от 16 български НПО “За да остане природа в България”, както и 6 големи международни организации, което потвърждава още веднъж международното значение на парка.

С това свое решение, съда зае страната на фирма "Краш 2000", която е един от жалбодателите, и която строи НЕЗАКОННО /също признато от ВАС/ селище на територията на природния парк , в нарушение на редица закони и международни споразумения!

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тричленен състав на ВАС прогласи за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година, с която се обявява Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 ха.

Решението подлежи на обжалването пред 5-членен състав на съда, като днес то е подписано с особено мнението от съдия Юлия Ковачева.

Припомняме, жалбата срещу решението за създаване на парка бе внесена в съда от кмета на Община Царево - Петко Арнаудов заедно с инвеститора на селището "Златна перла" край село Варвара.

Според заключението на вещото лице, изслушано от съдебния състав, съгласно направеното от Комитета по горите предложение за създаване на защитената територия, точна индивидуализация и граница на Природен парк "Странджа" не може да се определи.

Установява се също, че сочените в заповедта 6032,4 ха земеделски земи от територията на община Царево не са индивидуализирани и не са посочени с граници отделните имоти, попадащи в обхвата на тези площи, а картата на възстановената собственост и плановете за земеразделяне на землището на с. Варвара са приети след издаване на обжалваната заповед.

Съдебният състав приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия.

Предприетите след издаването на обжалваната заповед действия по индивидуализацията на имотите, не съставляват част от административния акт или от процедурата, предхождаща издаването му.

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед - липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По принцип няма пречка да се издаде нов адм. акт, в който вече да се отстранени допуснатите нарушения (очертаване на границите...). Решението не пресича издаването на нова заповед, а само отменя съществуващата заради пропуски в нея. . Но ми се струва, че бизнес интересите ще надделеят, ако не се окаже по-голям натиск върху министъра на околната среда да се забърза с новата заповед.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако не са определени границите на това кое е парк и кое не е, как ще се знае къде може и къде не може да се строи? Ако администрацията е пропуснала да издаде валидна заповед, няма кой на какво да се сърди. Трябва да си оправят пропуска.

Където има строежи, има и далавери, ама природата не се защитава с ниска правна култура. Няма значение, че има 10 000 подписа, и 10 млн. да има, ако закона е нарушен, нарушен е. 10 000 подписа не могат да се разпореждат с частната собственост.

Ако няма съобразяване със законите, всичко е изстрел във въздуха...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
По принцип няма пречка да се издаде нов адм. акт, в който вече да се отстранени допуснатите нарушения (очертаване на границите...). Решението не пресича издаването на нова заповед, а само отменя съществуващата заради пропуски в нея. . Но ми се струва, че бизнес интересите ще надделеят, ако не се окаже по-голям натиск върху министъра на околната среда да се забърза с новата заповед.

То отговора е предизвестен, като се има предвид, че от едната страна са парите, а от другата....

Наистина, решението не казва, че Странджа вече не е природен парк, защото самия акт, както разбирам, без да съм чел решението, де, също не го казва. Т.е. казва, че нещо е парк, но не може да каже къде е то.:)))))))))

ПП

Какво става със сайъа на ВАС случайно знаеш ли, не се влиза в справките по никой начин...?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доколко разбирам и кмета на Царево е в общия кюп. Единственото нещо, което мога да кажа е язък за хубата ни природа. Омаскариха я, а някои места като Златните и Слъвчев бряг е унищожена. Та те туристите именно, заради нашата природа идват, а не заради бетона и стъклото. Това си го имат. Наистина жалко за природата ни. Господ ни дал рая, заради който много народи ни завиждат, а ние зорлем го превръщаме в пустиня. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма защо да се лъжем, ако и докато държавата България е на тоя хал, природата ще бъде унищожена дотам, докъдето стигне ръката на дивия капитализъм. За съжаление, хората у нас така и не разбират, че всичко е в техни ръце и не ги занимава нищо. Има си правен ред за защита на природата (както и на другите общи блага), има си и политически. Първия хората не го разбират изобщо, втория и в главите им не влиза.

Наскоро гледах сайта на един американски юридически факултет и ми направи впечатление големия брой юристи, занимаващи се с околна среда. Тогава си казах, че тия друга работа си нямат, ами се заяждат с фирмите, но като се вижда случая със Странджа, далеч не е така.....

Защото тая дейност изисква грамотност и добросъвестност, а у нас липсва и едното и другото. В много от случаите, когато някой защитава природата в БГ, зад това стои нечий бизнес интерес. Класически случай е обявяването на частни терени за озеленяване - държавта и общините пазя своите, строят ги и ги приватизират, а обявяват частни за зелени площи и по тоя случай собствениците могат да садят там борчета, докато другите строят небостъргачи. За това си ограничение те не биват обезщетявани. Ако трябва да приложи плановете за озеленяване, държавата и общината ще трябва да ги отчуждят терените, да ги платят по едни измислени цени на хората и после да ги ..... озеленят. Да, ама познайте дали като станат държавни няма веднага да се промени плана, вече няма да са за озеленяване и ще ги приватизират ..............Това ако не е кражба, здраве му кажи.

Иронията е, че ВАС е прав - ако няма граници парка, значи няма парк, защото не може да се знае къде е нещо, което няма граници. Ако някой прост чиновник не си е свършил от бързане за мача работата когато са издавали заповедта и е проявил елемнтарна правна неграмотност , тогава съдът не е длъжен да поправя тези грешки на държавата. Ако пък към заповедта е имало приложение, показващо границите, което е изчезнало, това пак е проблем на тъпата ни държава...

Сега може да се издаде нова заповед, с която да се определи къде е защитената територия и къде не и това е. Друг е въпроса защо още не е направено.

Трети е въпроса, че това решение на ВАС още не е в сила. А четвърти е какво става в държавата...

От едната страна имаме бизнес-натиск. Не бързайте да гледате в него априори дивачество и варварство - това е прогрес, той храни много хора и прави държавата богата. От другата страна има защита на природата - това е жизнено необходимо и е цивилизационен императив, също както и прогреса.

Работа на държавата е да осигури ХРАМОНИЯ между двете, а работа на народа е да си контролира държавата, а не да блее. Когато нещо в тая система куца, имаме явления като това днес у нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Върховната административна прокуратура предприе действия за отмяна решението на Върховния административен съд от 29 юни т.г., с което заповедта на министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване Природен парк ”Странджа”, бе прогласена за нищожна.

Това съобщиха от прокуратурата, която се е самосезирала след призив на кмета Бойко Борисов, предаде БГНЕС. След преценка на материалите в делото Върховната административна прокуратура стигна до извода, че въпросното решение е неправилно поради допуснати съществени нарушения на закона. С касационен протест, отправен до 5-членния състав на Върховния административен съд, бе поискана отмяната му. От прокуратурата уточняват също, че е образувана проверка за законността на ваканционното селище "Златна перла". Окръжната прокуратура Бургас вече е атакувала с протести издадените от главния архитект на община Царево 10 разрешения за строеж на вилни сгради, панорамен бар и хотел. По-рано днес стана ясно, че министър Джевдет Чакъров ще представи в четвъртък на заседание на Министерския съвет информация за предприетите действия за запазване на Природен парк „Странджа”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. В момента се подготвя обжалването на решението на тричленния състав на Върховния административен съд /ВАС/ пред 5-членен състав на ВАС, с което беше обявена за нищожна заповедта за обявяването на парка „Странджа”. Екозащитници съобщиха, че започват кампания за информиране на всеки един депутат в Европарламента, ЕК, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека с предложения за действия, които бързо да гарантират бърза и ефективна реформа в българската съдебна система и защита на българската природа.

Редактирано от Иво Катрафилов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чакъров: Ще запазим "Странджа"

Ще използвам цялата сила на законодателството, включително и мораториум върху строителство, за да се запази природен парк "Странджа".

Това заяви на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Той допълни, че днес членовете на Кабинета са се обединили да се обжалва решението на 3-членния състав на ВАС за нищожността на статута на природния парк "Странджа".

Според министъра неговото ведомство може да използва ограничението за 2-годишната забрана на строителството в "Странджа" по подобие на Иракли.

Последната възможност за запазване статута на парка е "Странджа" отново да бъде обявена за природен парк с нова заповед.

източник : http://bulgaria.actualno.com/news_111150.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еколози дадоха кабинета на Брюксел заради Натура 2000

Природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF) и 6 български екоорганизации внесоха днес жалба в Европейската комисия.

Еколозите изобличават българското правителство, че не е внесло пълен списък на местата, защитени от европейската мрежа Натура 2000 и е закъсняло с приемането им. Това е първата жалба на еколози, свързана с Натура 2000 - след нея се очаква ЕК да изпрати предупредително писмо до кабинета. При евентуално второ такова писмо от Брюксел и бездействие от страна на кабинета България може да бъде дадена на Европейския съд и лишена от милиарди евро, обясниха за Дир.бг от WWF. Официалният списък по Директивата за хабитатите (местообитанията), който българското правителство изпрати в Европейския съюз, включва само 180 места от Натура 2000, които покриват 13% от територията на страната, се казва в жалбата. Това стана, въпреки че на 21 ноември 2006 Националният съвет по биоразнообразие, който съветва българския министър на околната среда, предложи да бъдат включени 225 места, които покриват 28,6% от територията на страната, се казва в жалбата. Почти всички "пропуснати" места са по Черно море и в планински зони близо до ски курорти, където се фокусира инвеститорският интерес, коментира Катерина Раковска, координатор „Защитени територии и Натура 2000” във WWF. Европейският съюз изиска от двете най-нови страни членки да внесат списък с Натура 2000 местата към 1 януари 2007 г. Въпреки че българското правителство имаше техническата възможност да изпълни задълженията си навреме, то внесе списъка чак през март и дори „отложи” решението си за 45 места от Натура 2000. „Българското правителство заяви, че причината за забавянето на внасянето на пълния списък с предложени Натура 2000 места е „инвеститорският интерес” към някои места, особено тези на Черно море и близо до ски курорти. Това е в пълно противоречие с изискванията на европейската Директива за местообитанията и националното законодателство, които посочват, че научните аргументи са единствен аргумент при обявяването на местата от Натура 2000”, казаха от WWF. Миналата седмица ЕК реши да даде на Европейския съд Германия и Полша, защото не са обявили достатъчно Специално защитени зони. Още 8 страни-членки са получили вече първите уведомителни писма по същия повод.

http://dnes.dir.bg/2007/07/09/news1868597.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубаво е, че стана този фарс със Странджа, защото вече активно се говори в медиите. Безобразието е прекалено голямо за да остане незабелязано и от Европейския съюз. Покрай тази издънка може да се ускори и приемането на НАТУРА 2000.

А паркът сигурно ще бъде възстановен, за Странджа няма толкова много големи риби искащи да строят. Ако това беше станало с някой по-популярен регион, докато се оправи правната бъркотия щяха да изникнат десетки хотели.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...