Отиди на
Форум "Наука"

Пилотирана космическа програма на Индия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индия успешно проведе полет на системата за аварийно спасяване като част от подготовката за пилотирана мисия!

2018-india-5-july-pad-abort-success.jpg

Снимки от днешния успешен полет на системата за аварийно спасяване. Photo credit : ISRO

5 юли 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес Индия направи още една важна крачка напред към реализацията на пилотирана космическа мисия, след като беше тествана успешно системата за аварийно спасяване. След безпроблемно обратно броене, продължило общо пет часа, макетът на пилотирания кораб заедно със спасителната кула излетяха в 03:30 ч. българско време. Полетът продължи общо 259 секунди, като през това време кулата успешно издърпа макета на пилотирания модул на височина 2.7 километра, след което модулът се завърна обратно с помощта на парашути. 

Това бе първият тестов полет като част от подготовката на пилотирана мисия след прекъсване, продължило три години и половина. Предишното излитане бе проведено през декември 2014 година, когато ракета GSLV. MK III изведе в космоса на височина 125 километра мисията "Кеър" - тестов макет на пилотиран кораб, който също успя да се завърне с помощта на парашутите си.

Дългите периоди между тестовите мисии на Индия показват, че Индийската космическа агенция (ISRO) не е поставила пилотираната си програма сред топ приоритетите си. Това бе потвърдено от шефа на агенцията Киран Кумар, който миналата година оповести по време на интервю, че най-важно за индийската космонавтика е да изстрелва повече спътници. Въпреки това, в рамките на ограничените си ресурси, Индия се готви за полет на астронавт. Известна част от подготовката за такъв полет е завършена - например, вече е разработен скафандърът. Но официална дата за пилотираната мисия все още не е определена. 

За повече информация относно днешния полет: ISRO

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2282-2018-5-july-pad-abort-test

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Индия ще изпрати човек в космоса най-късно през 2022 година

16 август 2018 г. 14:35 ч. След като през юли космическата агенция на Индия проведе благополучен тест на системите за аварийно спасяване на първия пилотиран космически кораб за страната, вчера премиерът Нарендра Моди оповести (източник)какви са целите оттук нататък. Най-общо казано, Индия трябва да изпрати първия астронавт в космоса най-късно през 2022 година. 

Пилотираната космическа мисия ще продължи не по-малко от седем дни, а космическият кораб ще е в орбита на височина 300-400 километра над земната повърхност. За ракета-носител ще се използва "GSLV-MK III".

Първият полет на индийския космически кораб в безпилотен режим ще е след около две години. Специалистите предвиждат да има два безпилотни теста на кораба, преди да бъдат качени хора на него. 

2018-india-5-july-pad-abort-success.jpg

Снимки от успешения тест на системата за аварийно спасяване през юли. Photo credit : ISRO

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2332-2018-india-human-to-space-in-4-years

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...