Отиди на
Форум "Наука"

Fifa World cup Russia'18 / Чемпионат мира по футболу 2018 в России


Recommended Posts

  • Мнения 131
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
On ‎8‎.‎7‎.‎2018‎ г. at 8:55, Warlord said:

Прогнози за финала? Франция - Хърватия започва да се очертава всякаш, със засега по-висок коефициент за петлите. 

Болднатото е от мен ! ДЕЛА ! Дела се искат, Лорде, дела са нужни, не думи !  Прогресът/просперитетът се нуждае от дела !  Да ти пусна ли какви бяха коефициентите за тази твоя прогноза на …..Осмий Юлий ? Един стотак да бе сложил ….и ..днес …. като стъпваш на портфейла си  да си с 5 сантима по висок !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е лесно да се направи подобен залог, въпреки, че един колега сложи 100-ак на финал Бразилия-Хърватия. Не си спомням кога, но коефициента е бил 30. Визирах Бразилия (че ще се провали де), където познах даже точния резултат (препъването в Белгия). Познах (но без да залагам) Франция - Белгия (но за тези дето са по-дълго тук това няма да е изненада, щото знаят, че винаги съм за Франция). Имах два резултата 1-0 и 4-2. Е в домашното тото заложих на второто. 

Сега за мача. Ясно беше, че хърватите ще драпат за продължения и евентуално дузпи. На пръв поглед не е така, щото са играли повече, освен това англичаните са млади момчета (повечето) и се предполага, че ще издържат повече. НО, хърватите са с много по-голям опит, както и повече класни (разбирай играят в по-класни отбори) играчи. Но доста по-възрастни и поради това, че играят в по-класни отбори с повече мачове. Раздвоен съм в това дали англичаните са играли аристократично. По скоро си мислеха наистина, че са спечелили полуфинала съдейки по поведението на Хърватия първото полувреме. Но смяната на Стърлинг (голяма грешка) и преобразяването на Хърватия с изтеглянето на Модрич напред ги завари неподготвени. Гола се печеше и стана (въпреки, че можеше и да се свири опасна игра) и се оказа, че Албиона няма тактика, за стратегия е ясно, че по принцип нямат. Само това обяснява, че британците не сътвориха нищо след това, освен оня удар на Стоунс, дето го извади Върсалко май от гол линията. 

Събота! Белгия разбира се. По-класен и пак надхитрен, по-точно надигран разбира се, но без да има възможност да владее ситуацията (за разлика от Англия). И без тежеста на It's coming home. 

Неделя. То е ясно! Allez les Bleus и  Ca ira!

Редактирано от mitaca
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

100-ак не бих сложил дори на Реал да бие Берое ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎12‎.‎7‎.‎2018‎ г. at 0:35, mitaca said:

Неделя. То е ясно! Allez les Bleus и  Ca ira!

По принцип да, Франция си е Франция и само който е бил за по-дълго там може да ме/ни (както разбирам и от теб ) разбере ( или запознат с историята и, културата, традиции, кухня …) но сега  в разбира се чисто спортен аспект в случаят хърватите будат повече симпатии. Първо показват как една малка и бедна балканска държавица (и  по-малка като територия и население от Бг) не само, че успя да стигна до финал на световно първенство, но и съумява да  поддържа един класен и боеспособен отбор почти без прекъсване и да бълват футболисти от световна класа - още от времената на Роберт Просинечки и Звонимир Бобан , през Давор Шукер, Дарио Сърна, Стипе Плетикоса,  братята Ковач, Ивица Олич, до  Лука Модрич , а и след него напират млади обещаващи лъвчета -  Анте Ребич, Марко Пияца , Матео Ковачич - всичките под 25 години ! През 1994 г. хърватите се радваха на нашия успех над Германия - бяха във война и гърмяха при головете на Стоичков и Лечков. Обаче още на следващото първенство във Франция 98 те ни задминаха - класираха се трети. Но не залязоха като нас, а участваха още на 5 (със сегашното) световни първенства и общо 5 европейски !  И това със собствени местни момчета (ех едно изключение, но ..изключение - Едуардо да Силва и то класа - втори е във вечната ранглиста на голмайсторите на националния тим, а не като наш'те когато национализираха кьораво и сакато и сърбите ни се смееха, че тези играчи не са и в третите им отбори ) а Франция ползва услугите на ...няма как да не го кажа - два континента ! Ако Францията играеше например с Англия - само Ла Франс , ама сега твърдо за ….балканските дрипльовци с големите ...топки !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чест и почитание Евристей, ама няма да стане. Поне за мен. Аз съм франкофил от 9 годишен. Когато прочетох "Война и мир" едно лято. Разбира се нищо не разбрах, терзанията на Пиер Безухов и любовните блянове на Наташа Ростова никак не ме интересуваха. Всичко беше Императора, имперската армия. Някоклко години по-късно изрових една карта на Париж. Буквално я изядох, научих центъра на изуст и то по време, когато никак не се очертаваше посещение зад желязната завеса. После когато го посетих беше много полезно ;) .

Също така аз съм първо европеец и след това балканец, а това от колко континента са събрани не ме интересува. То френската политика от 1830-та си е такава. То колко от франсетата са раждани извън френските тетитории, аз за един Толисо си спомням, други не знам (ама не съм се и интересувал). Не е важно къде иси роден, а какъв се чувстваш и как си възпитан. То и аз съм роден в Централна Европа, ама съм си българин ;) .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

сегашната Франция няма нищо общо с Наполеоновата такава. Лично аз се отвратих когато отидох 2006-та в Париж - толкова цигания не бях виждал през живота си. В прованса беше доста по-добре и по-бяло положението. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Last roman said:

сегашната Франция няма нищо общо с Наполеоновата такава. Лично аз се отвратих когато отидох 2006-та в Париж - толкова цигания не бях виждал през живота си. В прованса беше доста по-добре и по-бяло положението. :)

 

Такова е положението във всички големи градове по Европа, в които съм бил. България, Сърбия, Румъния, Унгария не правят изключение. Струва ми се, че просто си свикнал с нашата действителност и в същото време отдаваш голямо значение на същите кусури в западните градове.

:)

Иначе се радвам за хърватите. Опровергаха ме последния мач. Заслужават да вдигнат купата. Прогноза 2:2 в редовното време и дузпи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честито на Белгия, все пак това е най-доброто нейно класиране. Въпреки доста променената Англия, пататите победиха без голям зор. Това талантливо поколение има обаче поне още един шанс и това е Европейското след 2 години. Но ако реформите проработят ще имаме обновен и боеспособен отбор и след 4 години. Белгийците играха феър плей и се нахакаха на Бразилия, която отстраниха и след това на големия френски отбор. Ако си кютаха, най-вероятно утре щяха да излязат на финал пак с/у франсетата (Франция доста лесно играе с/у Бразилия). И тогава твърде вероятно щеше да е друго. Британците пък показаха, че идея си нямат от тактика. Трябва да си вземат треньор, който да не е британец. Даже да поведат не се получава и ако това 'сработи' (фигуративно казано) се стига до рулетка. Де факто Англи не победи нито един сериозен отбор. Сериозен, който да е поне във втората група фаворити. При елиминациите се справиха със Швеция, но те бяха лесен съперник за тях. Сходна игра, сходна тактика (т.е. липсата на такава ;) ). 

За утре. Хърватия не може да победи Франция. Няма начин! Даже да не бяха играли фактически мач повече (по минути). Класирайки се с дузпи на предпоследните два мача и с гол в продълженията в последния. Хърватия не може да победи и втория с-в на Франция. Я вижте кои са във втория с-в ;) .Хърватия никога не е побеждавала Франция. НО, Франция може да загуби от Хърватия. Поради пестенето на Франция. Което не е от вчера.  Което и е изяждало главата на няколко пъти. Това идва от далечната '82-ра (и по далечната '78-ма), когато Франция на Идалго и Платини поведе с 3-1 на Германия на Тони Шумахер (който трябваш да бъде съден за опит за убийство с/у Батистон още в редовното време, вместо това нямаше и картон) и загуби с дузпи след пропуски на Щилике и Рощо, Боси и Дидие Сикс. Следващото първенство се раздаде, би Бразилия с дузпи след пропуски на (Зико в редовното време), като в продълженията Брюно Белон е спрян от вратаря извън нак. поле и пак не е отсъдено нищо (при следващата атака д-р Сократес не вкарва на празна врата). Поасле дузпи. Пропуска Сократес (дето и на тренировки не бил пропускал), великия Платини тоже и на финала след пропуск на Жулио Сезар, Фернандес вкарва. И ...на полуфинала Франция губи от Германия с 0-2 (знаех си и не го гледах, сложих си Дагщайна и отидох с два коня и двама авери да маркирам Стара Планина). И тогава почна ерата на ...пресметливата и смятащата Франция. Накратко (че се отплеснах), фиаското бе '94-та (за наша най-голяма радост ;) ), и 2002, когато зарад таквиз сметки Световния шампион отпадна ....в групите. 

Свърших най-сетне с ретроспекцията, та за утре. Моята прогноза е 3-0 за петлите. При объркване може 4-1 или 3-1. При пестене 2-0 или 1-0. 

Ако хърватите с футболни средства победят.....ще бъда тъжен, но ще ги подкрепя (французите разбира се). Ако франсетата пак оцацат нещата (както с Португалия преди 2 години.......ще съм гневен и ядосан!).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, Last roman said:

сегашната Франция няма нищо общо с Наполеоновата такава. Лично аз се отвратих когато отидох 2006-та в Париж - толкова цигания не бях виждал през живота си. В прованса беше доста по-добре и по-бяло положението. :)

 

Аааа, добър ден! Това не е ли ОТ!? Сегашното всяко, всичко  (ако мога така да каже) има ли нещо общо!? С времето на Бони? Надали.

Уточни термия цигания. Ако обичаш! Аз в Париж съм бил '86-та. За първи път де. Я направи и нова тема, та ти си най-глобъл мЪдЪра тук. Размърдай си хммм там к'во имаш. Цигания с/у прованс, Париж с/у парижани. Ма да ти напомня темата е за СП 2018. Има линк, ако си спал.

Преди 2 часа, БатеВаньо said:

Такова е положението във всички големи градове по Европа, в които съм бил. България, Сърбия, Румъния, Унгария не правят изключение. Струва ми се, че просто си свикнал с нашата действителност и в същото време отдаваш голямо значение на същите кусури в западните градове.

:)

Иначе се радвам за хърватите. Опровергаха ме последния мач. Заслужават да вдигнат купата. Прогноза 2:2 в редовното време и дузпи.

Така е! Аз също се радвам за хърватите и ги съжалявям за утре.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Франция е големия фаворит, спор няма. А и хърватите са по-изтощени с цял един мач отгоре изигран като продължения на елиминациите. Но пък мисля, че вече претръпнаха при толкова много щури мачове и елиминации. А и сега всичко ще се реши в един мач, може да има някой ранен гол или някой картон или контузия за Франция който да им спъне по-големите шансове. Ако хърватите пак добутат до продължения и дузпи вече ще са си на "своя територия" и шансовете им ще са по-големи Субашич отново да ги извади :)
Но най-вече зависи от тактиките, които Дешан и Далич ще предприемат днес, а ние все още не ги знаем какви ще бъдат.

п.п. Аз ще подкрепям брачедите усташи разбира се :)

 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, Warlord said:

Франция е големия фаворит, спор няма. А и хърватите са по-изтощени с цял един мач отгоре изигран като продължения на елиминациите. Но пък мисля, че вече претръпнаха при толкова много щури мачове и елиминации. А и сега всичко ще се реши в един мач, може да има някой ранен гол или някой картон или контузия за Франция който да им спъне по-големите шансове. Ако хърватите пак добутат до продължения и дузпи вече ще са си на "своя територия" и шансовете им ще са по-големи Субашич отново да ги извади :)
Но най-вече зависи от тактиките, които Дешан и Далич ще предприемат днес, а ние все още не ги знаем какви ще бъдат.

п.п. Аз ще подкрепям брачедите усташи разбира се :)

 

Хърватите ще играят за кеф. Това може да им донесе победа... Психиката носи и ... късмета!

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, mitaca said:

 Британците пък показаха, че идея си нямат от тактика. Трябва да си вземат треньор, който да не е британец.

Нали пробваха и с чужденци - Ериксон, Капело. Резултат - по-плачевен от сегашния.

Аз се чудя кой реши финалът да е в 18 часа?

Редактирано от Kocemo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да бе братче, който го е нагласил да е от 6 сичко да му изсъ'не само прането мокро да му остане! Баш днес се падам на работа втора смяна и ше трябва да го гледам на някакъв телефон и на пресекулки.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 17 часа, mitaca said:

Аааа, добър ден! Това не е ли ОТ!? Сегашното всяко, всичко  (ако мога така да каже) има ли нещо общо!? С времето на Бони? Надали.

Уточни термия цигания. Ако обичаш! Аз в Париж съм бил '86-та. За първи път де. Я направи и нова тема, та ти си най-глобъл мЪдЪра тук. Размърдай си хммм там к'во имаш. Цигания с/у прованс, Париж с/у парижани. Ма да ти напомня темата е за СП 2018. Има линк, ако си спал.

Така е! Аз също се радвам за хърватите и ги съжалявям за утре.

ти се отплесна пръв, така че недей рева като ощипана мома /as usual/. :)))

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хърватите казват, че са единни както бяха във войната за независимост.....

Хммм, Сърбите, Руснаците, Францезата бяха срещу тях тогава.....

Това няма да е футбол ами война.....ще се бият докато тупкат сърца им......Край на черните петли.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Два подарени гола за французите от аржентинския съдия - симулиран фал и дузпа без умишлена игра с ръка. Стискам палци за хърватите, бяха по-добрия отбор първото полувреме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Б. Киров said:

Два подарени гола за французите от аржентинския съдия - симулиран фал и дузпа без умишлена игра с ръка. Стискам палци за хърватите, бяха по-добрия отбор първото полувреме.

 

"Нарушението за игра с ръка включва умишлен контакт на футболист с топката с ръка. Трябва да бъдат взети под внимание следните фактори:

- Движението на ръката към топката /не на топката към ръката/

- Разстоянието между съперника, който нанася удара и ръката /неочакван удар/

- Позицията на ръката невинаги означава, че има умисъл в играта /неестествена позиция/"

Г-н Киров, бях останал с впечатление, че преди да споделяте мнение винаги сте били подготвен по темата (поне тези което съм чел). Сега не смятам така. Погледнете горните фактори.

1. Има движение на ръката към топката.

2. Разстоянието е голямо от ъгъла с флагчето до хървтския играч.

3. Този фактор се използва за това дали трябва да се даде червен картон. Когато има умисъл се дава червен картон (спр. Япония - Колумбия). Според мен тук също имаше умисъл (погледнете внимателно, той просто изби топката, а отзад имаше двама французи), но съдията спести червения картон, позовавайки се на горните два фактора и приемайки третия, като неумишлен. Предполагам това и ще напише в доклада си, а всъщност щеше да е прекалено наказание за хърватите дузпа и червен картон, но такива са правилата, а правилата са за да се спазват, Колумбия бе наказа така в 4-тата минута на мача и загубиха от Япония. Трябва да разберете, че не е важно дали е умишлено или не, важно е съдията какво смята. Но това решение няма отношение към самото отсъждане на наказателния удар, а към показване на червен картон.

Трябва веднъж завинаги да се разбере (включително и от нашите некомпетентни коментатори), че за дузпа не е нужно да има умисъл. Затова почти всички защитници атакуваха нападателите с прибрани отзад ръце или плътно прилепени. Ако ръката е прилепена тогава няма дузпа.

Ще дам пример и две други дузпи.

1. Тази на Русия. Тогава нямаше изпълнение на втория фактор, че и на първия. Жерар Пике бе разстрелян от упор от руския нападател, също така нямаше движение на ръката към топката (за третия фактор е ясно), но дузпа бе дадена. И правилно! Защото горните правила важат при видеонаблюдението, т.е. когато полевия съдия може и да не е видял и са свързани с умисъл при движение на ръката (т.е. за неприлепване на ръката, към тялото). Но друго важно правило е траекторията на топката. При Жерар Пике нито едно от горните не беше изпълнено, но траекторията на топката бе изменен. Тя вместо към вратата бе отклонена в друга посока и това бе достатъчно и без видеоконтрола. 

2. Дузпата на Австралия с/у Франция. Та там нямаше и отклонение на траекторията. Топката само обърса ръката. Но дузпа бе дадена и франсетата приеха факта без да правят драми

А сега и друго основно правило на видеоконтрола. За да информират съдията, трябва всичките 4-ма видеосъдии да са убедени Само тогава се подава сигнал към полевия съдия. Този сигнал не е императивен, той може да се пренебрегне. Така направи съдията на Испания-Русия след двойния полусуплес на двама руски защитници с/у двама испанци. Ако го беше разгледал, Испания  получаваше дузпа с/у домакините в '85-тата минута. Тогава се заговори, че видеоконтрола трябва да има последната дума, а не полевия съдия.

Сега за фала с/у Гризман. Вие на кое повторение видяхте, че фал няма. Съдията вижда, че топката не достъпна за хърватина, че Гризман пада и че има контакт. А че топката не е контрола на Гризман и той вече е полетял, когато се получава контакта се видя едва на повторенията. После имаше поне 3-4 положение, когато трябваше да се свири фал за петлите, но фалове така и не се свириха, като поне едно от положенията продължи опасно. Поне три жълти картона бяха спестени на хърватите, ако се даваха коректно, Върсалко нямаше да завърши мача. Картона на Канте (при който стана гола), бе пресилен, защото такъв картон се дава за спиране на атака, но хърватския футболист бе обграден от 4-ма френски и пред него нямаше друг хърватин. До хайде да кажем, че е имало готови да спринтират. При много по-ясна ситуация второто полувреме Мбапе вече бе преодолял хърватския си пазач и готов да спринтира бе подкосен, че и хванат за фланелката. Реакцията бе само фал. 

Така, че по-кротко с коментарите. Разбира се на (почти)всички на Балканите се е искало приказката да продължи, но нямаше начин това да стане, въпреки че и французите се погрижиха доста за това.  Но да се търси причината в съдиите и конспирациите е глупаво. Хърватите правилно бяха предцинили, че в края на маа нямаше да могат да ходят и се хвърлиха с първия съдииски сигнал. И ако не беше този фал на Гризман щеше да има друг. Да направиха хубава комбинация при гола, но поне двама французи (един от тях Мбапе) гледаха играта от близо вместо да бият Перишич. След това не направиха почти нищо (е не съвсем) та се наложи Лори да се опита да спаси отбора от победа. Добре, че е на 31 год. и надали ще пази на още един такъв форум (верно има рефлекс но до там, преди 4 год. един удар трябваше да извади (на Хумелс) но не го направи). 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вижте, вие така мислите, аз имам друго мнение и написах това, непосредствено след като го видях. Накарахте ме да поразгледам коментарите след мача, оказа се, че не само аз съм видял това, което си мисля, но разбира се, крайната дума е на съдията, такива са правилата, тук няма място за спорове.

Ето мненията на някои хора, които са видели нещата в първото полувреме на този мач приблизително като мен, при това тези хора са големи имена във футбола и капацитети, не претендирам, че съм такъв:

"Експертът-гост на Би Би Си Алан Шиарър каза, че не смята, че свободния удар е отсъден правилно, като каза, че той /Гризман/"очакваше да бъде спънат и падна преди това". Юрген Клинсман се съгласи с оценката му. В коментара си за ITV Лий Диксън каза: "Гризман направо се хвърли на земята. Никога в един милион години /нямаше нарушение/. Реферът трябваше да види това."

https://inews.co.uk/sport/football/world-cup/world-cup-final-antoine-griezmann-dive-free-kick-croatia-france-perisic-handball/

Това е по повод на първия наказателен удар с падането на Гризман, те го наричат "хвърляне", като при това напомнят, че не му е за първи път и цитират мач от 2017, когато го е практикувал "скачайки театрално":

In addition, Griezmann dived. Contact was made with his heel, no doubt, but Griezmann was falling before Marcelo Brozovic touched him. The diminutive Frenchman is no stranger to the act – he was sent off in August 2017 for jumping theatrically over Girona’s Gorka Iraizoz for Atletico Madrid. The referee, in the short time he had to assess the incident, cannot really be blamed for not seeing the split-second pre-empted hop from Griezmann.
 

По повод на "дузпата"  /според мен/:

The spot kick, awarded by Argentinian referee Nestor Pitana, who overturned his original decision after watching a VAR replay, was given for a handball against winger Ivan Perisic. From the corner, the ball had unexpectedly passed Blaise Matuidi’s head and hit Perisic on the hand before going out of play. French players appealed the handball, complaints which Pitana initially refused to give audience. However, after receiving a message via headset, Pitana journeyed to the sidelines to review the decision. After being shown slow-motion footage of the incident, the referee decided to overturn his original decision and award the penalty. Griezmann, who had already been the centre of controversy with the first French goal, passed the ball into the net after Subasic dived the wrong way. At half-time BBC pundit Alan Shearer lamented that a “ridiculous decision” such as the one against Perisic could affect such a great occasion. He said Croatia were losing the game from a “free-kick that wasn’t a free-kick and a penalty that in no way was a penalty”, claiming the handball was “no way a deliberate handball”. His colleague Rio Ferdinand said “two bad decisions have really turned the game on its head”, and called the overturning of the original decision “laughable”. Jurgen Klinsmann also agreed it was the “wrong decision”. They were not alone in their complaints. Over on ITV, Lee Dixon criticised the VAR decision: “The referee has made a big error. It’s not a deliberate handball. In a thousand, million years that is not a penalty. Roy Keane agreed: “Football is a great game, best game in the world but that decision disgusts me. I am fuming. Disgraceful decision. That referee has never played football, I can guarantee it.” “Where’s the common sense? We’re not supposed to be talking about the referee. We’re supposed to be talking about the quality, the players. Instead we’re talking about this idiot!”

https://inews.co.uk/sport/football/world-cup/france-penalty-wolrd-cup-final-croatia-referee-var-handball-perisic-griezmann/

Какво повече да добавя към тези коментари, пък и забележете, че не са от сульо и пульо, мога да ги преведа точно, ако някой не ги разбира. Съдията, разбира се, е винаги прав, а всеки има право на мнение и пристрастия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вижте какво, мнението на 100 слепци не струват колкото мнението и на един зрящ ;) . Вие ми цитирате няколко бивши футболиста, които обобщено твърдят нещо от типа 'няма дузпа, щото не е имало дузпа'. Като се набляга особено на фактора неумишленост. Не казват обаче защо не е имало дузпа, освен разбира се фактора неумишленост. За справка от дузпите свирени за игра с ръка в нак. поле над 90% са ....неумишлени (т.е. играча не е посегнал нарочно или топката го е ударила в ръката, н си е променила траекторията), останалите са завършили с червени картони (не всички, но тези дето не са с картони са съдийски грешки). Аз ви цитирам правилника вие давате мнения. Аз ви давам примери, вие пак мнения. 

И аз мога да ви дам мнения не само от френската и френско пишещата преса. Но няма смисъл. Мога да ви дам мнения на бивши съдии, които почти всички казват, че дузпа е имало, но при това се аргументират, за разлика от горните, но пак няма смисъл. Вижте правилата, вижте ситуацията и сам преценете. А, вижте и дузпата отсъдена за Исладия с/у Хърватска. Там нямаше коментари нали.

За положение при гмуркането на Гризман мисля, че се разбрахме. Да, имаше симулаци, но съдията няма как да разбере без повторение. Нека сега разгледаме нещата от друга гледна точка. Франция таман бе отразила първоначалния натиск на хърватите и постепенно взимаше нещата под контрол. Да това бе първата сносна френска атака. Да видим колко и какви гола е получила Хърватия. Един от Исландия от дузпа (където както споменах топката се отклони от ръката на хърватин, който бе няколко метра навътре в нак. поле и наоколо нямаше исладнци, но никой нищо не каза или написа), един от Дания започнал от тъч, два от Русия, втория след фал и един от Англия след перфектно изпълнен фал от Трипиър. Забелязахте ли тенденцията? Пет гола един от дузпа три от статични положения и само един от игра. Освен това двете най-опасни положения на исландците започнаха пак от статични положения. Даже не футболните хора са забелязали, че хърватите имат гооооолям проблем при статичните. Какво остава за Дешан и френския щаб. Въпрос на време беше, и на късмет, че това стана при първото положени и че то беше симулация. Французите бяха и по-бързи и по-млади и по свежи. Ако не беше този фал щеше да има друг, а хърватити пак нямаше да са подготвени за статични положения. То и при дузпата, пак имаше корнер.

Гледам световни от '78-ма (Аржентина), еропейски '80-та (Италия). Прави ми много неприятно впечатление коментара на нашите коментатори, както после и различни мнения. Бъкано е с 'не е редно', 'не е честно', ' не е в духа на мача'. Също така 'тази дузпа/фал/картон развалиха мача'. А къде останаха Правилата? Освен това историята на СП и ЕП са пълни с фрапантни грешки. И не само грешки, а тенденциозно съдииство в подкрепа на домакина или в ущърб на госта, ако е от друг континент. С поръчково съдииство един вид, когато всички знаят, вкл. полевите съдии, че даденото решение не е по правилата. Грешки и решения, които пращат по-слабия отбор в по-предна фаза или го правят шампион. Снощи не бе така. Хърватия нито беше по-силна, нито беше по-добра. Нещо повече в полуфинала свири Чакър, от години се нае, че той е поръчков съдия. имам честта да познавам няколко спортни коментатора, които споделиха, че е пратен да подкрепи именно Хърватска. Аз не повярвах разбира се. Но след изравняването с гол, който 4-ма от 5 съдии щяха да отменят, като опасна игра и след като бяха свирени поне три такива гмуркания за хърватите почнах да се замислям. не казвам, че хърватите не заслужаваха, те не че бяха по-силни, просто англичаните бяха супер слаби, но съдийството определено бе за хърватите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, mitaca said:

Като се набляга особено на фактора неумишленост. Не казват обаче защо не е имало дузпа, освен разбира се фактора неумишленост.

Няма друг фактор при отсъждане на дузпа при среща на топката с ръка на играч /без вратаря/ в собственото му наказателно поле, всички останали подточки са за изясняване единствено на фактора "умишленост", ето какво пише в правилника на ФИФА от 2014/15 буквално:

In determining whether or not a player deliberately handled the ball, the referee has several considerations:

  • Movement of the hand towards the ball (not the ball towards the hand)
  • Distance between the opponent and the ball (unexpected ball)
  • Position of the hand ('natural' position versus 'unnatural' position) does not necessarily mean that there is an infringement
  • Touching the ball with an object held in the hand (clothing, shinguard, etc.) counts as an infringement (considered an extension of the hand)
  • Hitting the ball with a thrown object (boot, shinguard, etc.) counts as an infringement (also considered an extension of the hand)[1]:119

If a player commits a direct free kick offence within their own penalty area, a penalty kick is awarded irrespective of the position of the ball, provided the ball is in play.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fouls_and_misconduct_(association_football)

Сега в интерес на истината, след като виждам, че сте склонен да направите компромис с мнението си за наказателния удар с "гмуркането" на Гризман, също съм склонен да преосмисля позицията си за играта с ръка, дали е умишлено или не, и то след като изгледах десетина пъти със стопове този кадър:

 

От гледната точка на заснемане изглежда умишлено удряне с ръка, според мен обаче нелепо, защото се вижда, че партньорът му покрива с глава топката зад него. Склонен съм да го приема за възможно умишлено, защото защитникът си сваля топката на коляното и с крак я отклонява, но пак зависи от тълкуванието на съдията. Пак повтарям, дори да е умишлено /а може и да не е/ е без  практическа стойност, защото партньорът му зад него избива тази топка с глава, така че ако /само "ако" е умишлено е безполезно/

Разсъжденията за това, че хърватите са получили много голове от статични положения не променят факта за неточно отсъдения свободен удар срещу тях след "гмуркането" на Гризман, човекът си падна преди да го докоснат с крак, това също се вижда. За което му се полагаше червен или най-малко жълт картон за симулиране. Че хърватите направиха стена от един човек и оставиха непокрити трима нападатели в наказателното си поле, съвсем отделен въпрос - беше им даден златен шанс в точното време на петлите и те го използваха. Даден, подарен шанс.

Така че с дузпата, която вече не ми изглежда вече толкова спорна или поне 50:50 и подарения наказателен удар близо до наказателното поле постигаме някакъв компромис.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...