Отиди на
Форум "Наука"

Союз МС-09 - старт 6 юни 2018 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-09 с трима души и интелигентен робот на борда излетя към МКС!

2018-6-june-soyuz-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

6 юни 2018 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Днес, на 6-ти юни, в 14:12 ч. българско време от стартовата площадка №1 (известна още като Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-09".

Осем минути и 48 секунди от началото на полета "Союз МС-09" се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет към "Международната космическа станция". Скачването е планирано за петък, осми юни в 16:07 ч. българско време. 

На борда на кораба пътуват трима души, от които само един е ветеран. Това е астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Александър Герст (42 г.). Герст е родом от Германия, а по професия е геофизик. Лети за пръв път в космоса през 2014-та година като участник в шестмесечна мисия на "Международната космическа станция".

За Сергей Прокопиев (Русия) и Серина Ауньон-Чанслър (САЩ) това е първи космически полет. Прокопиев (43 г.) е избран за кандидат-космонавт през 2010 година, а преди това е бил военен пилот на бомбардировач "Ту-160". Серина Чанслър (42 г.) притежава бакалавърска степен в областта на електрическото инженерство. Избрана е за кандидат-астронавт през юни 2009 година. 

Тримата членове на екипажа са придружени от робота "Саймън" (лат. CIMON, съкратено от Crew Interactive Mobile Companion). "Саймън" е първият робот с развит изкуствен интелект, който лети в космоса. Подобен на футболна топка и тежащ 5 килограма, роботът е създаден да се рее свободно в "Международната космическа станция" и да работи в близост до астронавтите. Дроидът разпознава лица и гласове, може и да говори. Той ще работи най-вече с Александър Герст, а една от основните научни задачи е да се провери как присъствието на машина с изкуствен интелект ще повлияе на психологическото състояние на малък екип, който се намира далече от Земята.

В космическите форуми вече се шегуват за приликата между "Саймън" и измисления компютър "ХАЛ 9000" от филма "2001: Космическа одисея". И все пак очакванията са, че роботът няма да причини бели на станцията, а ще бъде верен помощник. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2243-2018-6-june-soyuz-ms-09-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: космическият кораб Союз МС-09 с трима души на борда пристигна на МКС!

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: днешното сближаване на кораба "Союз МС-09" към "Международната космическа станция". Photo credit : NASA TV

8 юни 2018 г. 19:25 ч.

Светослав Александров. Днес, на 8-ми юни, пилотираният космически кораб "Союз МС-09" беше прикачен към модула "Рассвет" на "Международната космическа станция". Скачването беше осъществено в 16:01 ч. българско време. 

На борда на орбиталния комплекс пристигнаха Сергей Прокопиев (космонавт на Русия, лети за пръв път), Серина Ауньон-Чанслър (астронавт на САЩ, лети за пръв път), Александър Герст (астронавт на ЕКА, лети за втори път). Тримата членове на екипажа бяха придружени от робота "Саймън" (лат. CIMON, съкратено от Crew Interactive Mobile Companion). "Саймън" е първият робот с развит изкуствен интелект, който лети в космоса. Подобен на футболна топка и тежащ 5 килограма, роботът е създаден да се рее свободно в "Международната космическа станция" и да работи в близост до астронавтите. Дроидът разпознава лица и гласове, може и да говори.

Отварянето на шлюзовете между "Союз МС-09" и станцията бе проведено в 18:17 ч. българско време. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2248-2018-soyuz-ms-09-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Знаете ли, че от Гагарин има традицията да се препикае задното колело на автобуса който носи астонавтите към ракетата.....

Az egyetlen neten elérhetÅ kép egy bajkonuri kilövés elÅtti pisilésrÅl.....?

Жените в малко шишенце носят пикоч за да "прелеят"  A nÅi megoldás egy képregényben

А предната вечер задължително да гледат филмът White Sun of the Desert

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Повреда в кораба Союз МС-09: пробив в корпуса, космонавтите търсят начин да се справят с положението

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

30 август 2018 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Установена е повреда в пилотирания космически кораб "Союз МС-09", съобщиха днес руските медии. Според данни от Интерфакс става въпрос за малък пробив в битовия отсек на кораба, който води до изтичане на въздух. 

На борда на "Международната космическа станция" живеят шестима души: Андрю Фойстел (командир), Олег Артемиев, Сергей Прокопиев, Ричард Арнолд, Александър Герст и Серина Ауньон-Чанслър. НАСА съобщава, че течът е бил установен от наземните ръководители през нощта на сряда срещу четвъртък. Понеже е бил малък и няма пряка опасност за живота и здравето на астронавтите, било взето решение те да не бъдат събудени преждевременно. Понастоящем екипажът извършва ремонтни дейности. 

Не е ясно как положението ще се отрази върху бъдещите планове за връщането на екипажа. Повредата обаче не касае секция на кораба "Союз МС-09", който се завръща на Земята, така че корабът трябва да е в състояние да може да кацне благополучно. Не е ясно и каква е причината за повредата. Основната версия, по която се работи, е попадане на микрометеороид върху корпуса, но засега това е само предположение. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин оповести, че специална комисия ще разследва причините за аварията. 

По ирония на съдбата вариантът "МС", който е последната версия на руските кораби "Союз", трябва да притежава допълнителна защита срещу микрометеороидни удари, съобщава журналистът Анатолий Зак от сайта Russian Space Web в Туитър. Допълнителната микрометеороидна защита е и едно от изискванията на НАСА към частните фирми Боинг и СпейсЕкс, които понастящем разработват пилотирани космически кораби "Старлайнър" и "Драгън".

Напомням на читателите, че корабът "Союз МС-09" бе изстрелян на 6-ти юни и той достави Прокопиев, Герст и Ауньон-Чанслър на борда на МКС. 

Следете страниците на КОСМОС БГ за новини относно развитието на ситуацията.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2345-2018-soyuz-ms-09-leak

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Напрежение между американския и руския екип на МКС заради повредата на Союз МС-09

31 август 2018 г. 00:50 ч. До неразбория относно това как трябва да се процедира с повредения кораб "Союз МС-09" се стигна по време на дискусиите между американския астронавт Андрю (Дрю) Фойстел и руските му колеги Сергей Прокопиев и Олег Артемиев. Ставаше въпрос какви стъпки предстоят да се предприемат, за да се запуши пробойната в битовия отсек на космическия кораб. Тъй като изтичането на въздух не е чак толкова съществено, че да застраши живота и здравето на екипажа на "Международната космическа станция", Дрю Фойстел предложи да се направи  първо временен ремонт. Окончателен ремонт на космическия кораб не е належащ и затова е по-разумно да се направи тренировка на Земята, преди да се приложат перманентни мерки в космически условия. 

По принцип думата на Фойстел би следвало да има някаква тежест, тъй като понастоящем заема длъжността "командир" на станцията. Въпреки това руските му колеги заедно с наземния екип решиха да предприемат траен ремонт на "Союз МС-09". Те запълниха пробойната посредством епоксидна смола и марля. Резултатите от процедурата са следните: изглежда, че вече няма изтичане на въздух, но се е появил нежелан въздушен мехур. 

Засега ремонтните дейности по кораба са преустановени. Ако е необходима допълнителна работа, тя ще бъде свършена най-рано утре. 

Запис от днешния спор: тук (Youtube връзка)

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2346-2018-soyuz-ms-09-glitch-update

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Повредата в кораба Союз МС-09 може би не се дължи на микрометеороид, а на производствен дефект

2 септември 2018 г. 19:00 ч. Вчера астрономът Джонатан МакДауъл от центъра Харвард-Смитсониан написа в Туитър, че вероятно пробойната в кораба "Союз МС-09", която доведе до изтичане на въздух, не се дължи на удар от микрометеороид, а на производствен дефект. МакДауъл базира своето становище на дискусията във форума НАСА Спейсфлайт, където участват не само космически ентусиасти, а и експерти. В случая становище е изказано от работещ по "Международната космическа станция", който отговаря за нейната защита от микрометеороиди. Той твърди, че корабът "Союз МС-09" се намира зад микрометеороидния щит, а по щита няма никакви следи от микрометеороиден удар, следователно няма начин това да е довело до пробойната.

Може би това е причината, поради която руският екип открито пренебрегна американския астронавт Дрю Фойстел, който е настоящият командир на "Международната космическа станция". Тъй като изтичането на въздух бе слабо, което даваше известен толеранс на екипажа, преди да приложи траен ремонт, командирът първо препоръча да се направи анализ на пробойната в наземни условия. Въпреки това руските му колеги набързо я запушиха с марля и епоксидна смола. И тъй като повредата касае част от кораба, която ще изгори в земната атмосфера, мерките са такива, че вероятно никога няма да научим официално истинската причина за аномалията...

Напомням на читателите, че това е тенденция в руската космическа програма: при повреда най-често се хвърля вина върху външни фактори, а не върху вътрешните недостатъци. През 60-те години, когато СССР загуби първата си мисия до Червената планета "Марс 1" на половината път, официалното обяснение бе, че е ударена от метеор. През 2011 година пък когато "Фобос-Грунт" аварира в околоземна орбита, виновен бе американски радар. В реалността руската космонавтика се намира в дълбока криза, а производствените дефекти се случват все по-често. 

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2348-2018-soyuz-ms-09-probably-not-a-mmod

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Руските медии потвърдиха, че повредата на кораба Союз МС-09 се дължи на производствен брак

3 септември 2018 г. 12:45 ч. Разхерметизацията на пилотирания космически кораб "Союз МС-09" действително е причинена от производствен брак, съобщи днес РИА Новости, позовавайки се на източници в руския ракетно-космически отрасъл. 

"Причината за появата на отверстие откъм вътрешния корпус на битовия отсек на кораба "Союз МС-09" е установена. Тя е възникнала още на Земята. Отговорникът за небрежността е открит", съобщил един от събеседниците на агенцията.

Друг източник информирал, че въпросният работник след като погрешка издълбал отвор в кораба, впоследствие го е запушил със специално лепило, поради което той не бил установен по време на изпитанията за херметичност преди изстрелването. 

"Обаче впоследствие лепилото изсъхнало и се отлепило, откривайки отвора", съобщил вторият събеседник. 

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2350-2018-russian-media-report-soyuz-anomaly

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Дмитрий Рогозин смята, че може екипажът на МКС да е повредил кораба Союз МС-09

3 септември 2018 г. 21:09 ч. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин оповести, че следствената комисия проверява версията за преднамерено действие с бормашина върху кораба "Союз МС-09", което преди няколко дни доведе до разхерметизация, съобщава РИА Новости.

"Проверяваме земната версия. Но има и друга версия, която не сме отхвърлили: преднамерено въздействие в космоса. Там има няколко опита за въздействие с бормашина", подчерта той и поясни, че става въпрос за въздействие с неуверена ръка. "Къде са извършени тези действия - на Земята или в орбита?", попита шефът на Роскосмос.

Рогозин също така каза, че намирането на виновника е "въпрос на чест за РКК Енергия". Все още предстои да се доизясни дали наистина става въпрос за производствен брак или "преднамерени действия". Комисията ще определи кой е отговорен.

"Бих искал да му разбера името и фамилията. И ние ще го узнаем", обеща Рогозин. 

Версията за метеороид вече е напълно отхвърлена, поясни босът.

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2351-2018-3-sep-drill-hole-update

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

това първият дефект на кораба Съюз ли е? От колко полета?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Du6ko said:

Дупката в МКС може би е направена от психически неустойчив астронавт , мечтаещ да се върне час по скоро на майката Земя ?!?

Дупката не е на МКС а на Съюз. Според русите форуми, космонавтите са се опитали да закрепят по-стабилно портрета на Путин, паднал след изстрелването. И за целта са пробили една дупка в повече. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, Amazonski said:

Дупката не е на МКС а на Съюз. Според русите форуми, космонавтите са се опитали да закрепят по-стабилно портрета на Путин, паднал след изстрелването. И за целта са пробили една дупка в повече. 

Погледнах руските форуми. Там са на мнение , че възможно гастарбайтерите от една съседна страна специално са продупчили корпуса с дрелката ,  но по идеологически съображения не са завинтили портрета на президента. Ще има уволнения на мърляви работници.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Роскосмос призова медиите да не публикуват информация от т.нар. източници в ракетно-космическия отрасъл

5 септември 2018 г. 17:00 ч. Роскосмос публикува информационно съобщение на сайта си, в което призова руските и чуждестранните медии да се въздържат от публикуването на непроверена информация, получена от анонимни източници във връзка с резултата на работата на комисията по разследването на аварийната ситуация, възникнала на пилотирания космически кораб "Союз МС-09".

Според Роскосмос позоваването на т.нар. "източници в ракетно-космическия отрасъл", които съобщават различни "версии" от разследването, представлява способ за манипулация на информацията и въздейства на работата на представителите на комисията.

Пак по информация от космическата агенция, работата на комисията ще приключи в средата на месец септември. 

2018-8-june-soyuz-ms-9-approaching-01.jp

На кадъра: корабът Союз МС-09" по време със сближаването си с "Международната космическа станция" през юни. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2356-2018-5-sep-roscosmos-asks

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

нормално - публикуването на непроверена информация поражда поток от фалшиви новини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Май има две дупки в корпуса.

"Комиссия РКК «Энергия» считает, что отверстие от сверла появилось еще в цехе общей сборки космических кораблей в подмосковном Королеве."

 и другата дупка:

"Гендиректор «Роскосмоса» Дмитрий Рогозин в беседе с ТАСС пояснил, что утечка воздуха произошла утром 30 августа из-за  неполадок стала микротрещина шириной 1,5 миллиметра, образовавшаяся в результате столкновения космического корабля с микрометеоритом."

Не се научиха да освещават както трябва корабите си руснаците и това е.Не е да нямат специалисти.

"Священникам православного храма, расположенного на космодроме Байконур, настоятелям отцу Сергию и отцу Михаилу, присвоили звание "Заслуженный испытатель космической техники", сообщают казахские СМИ."

 Вероятно е виновен китайския тамян или светената вода е била с изтекъл срок на годност.Но за толкава пари(350 тысяч рублей), такова е и качеството.

То не се знае и докъде се простират правомощията на РПЦ, дали има лиценз за космоса?Щото на земята осветената дупка държи, но в космоса пак зяпнала и изпуща въздух.

Пък може и такова да е желанието на Господ.Чрез освещаването молят Бог да се намеси активно в руската космическа програма.И ето, сега Той изразява отношението си към РОСКОСМОС.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎4‎.‎9‎.‎2018‎ г. at 15:55, Amazonski said:

Дупката не е на МКС а на Съюз. Според русите форуми, космонавтите са се опитали да закрепят по-стабилно портрета на Путин, паднал след изстрелването. И за целта са пробили една дупка в повече. 

Най-вероятно са използвали чук и стоманен пирон за тази цел...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, vvarbanov said:

 Май има две дупки в корпуса.

"Комиссия РКК «Энергия» считает, что отверстие от сверла появилось еще в цехе общей сборки космических кораблей в подмосковном Королеве."

 и другата дупка:

"Гендиректор «Роскосмоса» Дмитрий Рогозин в беседе с ТАСС пояснил, что утечка воздуха произошла утром 30 августа из-за  неполадок стала микротрещина шириной 1,5 миллиметра, образовавшаяся в результате столкновения космического корабля с микрометеоритом."

Не се научиха да освещават както трябва корабите си руснаците и това е.Не е да нямат специалисти.

"Священникам православного храма, расположенного на космодроме Байконур, настоятелям отцу Сергию и отцу Михаилу, присвоили звание "Заслуженный испытатель космической техники", сообщают казахские СМИ."

 Вероятно е виновен китайския тамян или светената вода е била с изтекъл срок на годност.Но за толкава пари(350 тысяч рублей), такова е и качеството.

То не се знае и докъде се простират правомощията на РПЦ, дали има лиценз за космоса?Щото на земята осветената дупка държи, но в космоса пак зяпнала и изпуща въздух.

Пък може и такова да е желанието на Господ.Чрез освещаването молят Бог да се намеси активно в руската космическа програма.И ето, сега Той изразява отношението си към РОСКОСМОС.

 

 

 

Православните неправилно се молят на бога и от  дъжд на вятър се сещат за Висшите Сили ! Някакъв си поп маха китка със Света Вода. Правилно се молят само реформираните църкви - протестанти , адвентисти, методисти, педесятници , съботяни , Свидетели на Йехова , Баптисти и Баптистите на Южните морета и разбира се Мормоните ! С чувство , страст , искренно по 5 пъти на ден преди ядене , пиене , ставане , лягане и не някакви попове а всички поголовно се молим правилно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Du6ko said:

Православните неправилно се молят на бога и от  дъжд на вятър се сещат за Висшите Сили ! Някакъв си поп маха китка със Света Вода. Правилно се молят само реформираните църкви - протестанти , адвентисти, методисти, педесятници , съботяни , Свидетели на Йехова , Баптисти и Баптистите на Южните морета и разбира се Мормоните ! С чувство , страст , искренно по 5 пъти на ден преди ядене , пиене , ставане , лягане и не някакви попове а всички поголовно се молим правилно.

 Не отричам твоето съавторство, постът ти ми даде чудесна идея!Всичко е много просто, РОСКОСМОС трябва да сключат контракт с изпълнителя, който освещава ракетите на Мъск.  Така ще постигнат същите успехи като него.

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според Роскосмос, дупката в корпуса е умишлена. Демек не се изключва възможността за диверсия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отворил си много рано твоя плик с  решението на комисията което тя трябва да изфабрикува и съобщи в средата на септември..

https://www.energia.ru/ru/news/news-2018/news_09-05.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 7.09.2018 г. at 12:48, vvarbanov said:

 Не отричам твоето съавторство, постът ти ми даде чудесна идея!Всичко е много просто, РОСКОСМОС трябва да сключат контракт с изпълнителя, който освещава ракетите на Мъск.  Така ще постигнат същите успехи като него.

 

Руснаците са бедни. Те не могат да си позволят 37 неуспешни старта до първия успешен , както човека с размах И Мъск .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Du6ko said:

Руснаците са бедни. Те не могат да си позволят 37 неуспешни старта до първия успешен , както човека с размах И Мъск .

Има и други потенциални изпълнители ислямисти, будисти, свидетели на йехова, потомствени сибирски шамани,....които биха им предоставили по добри услуги за по малко пари.Ако господ не ще да им помага, братушките могат да обявят търг за освещаване на ракетите на интернет страницата за държавни поръчки (сайта Госзакупок)

Срамота е обаче, руснаците да са бедни в най богата на петрол, злато и диаманти държава.И всичко това само защото не се молят правилно на Бог.

Или по вероятно такава да е Божията воля.Иска руснаците да страдат сред богатствата които пак Той им е дал.Какво да се прави, трябва да се примирим, "Неведоми са пътищата Господни."

Интересно колко пъти бог праща американците да им помогнат(ВСВ,Голодовки,.....), сега не ще да удари едно рамо на руската космическа програма.

  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: пилотираният космически кораб Союз МС-09 с трима души се завърна на Земята

2018-serena-on-earth.jpg

На снимката: американската астронавтка Серина Ауньон-Чанслър е на Земята след успешното си завръщане от космическа мисия днес. Photo credit : NASA

20 декември 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:02 ч. българско време в снежните степи на Казахстан се завърна благополучно пилотираният космически кораб "Союз МС-09".

Напомням на читателите, че това беше корабът, на който в края на август бе установена пробойна. Пробойната доведе до временно разхерметизиране на Международната космическа станция, но руските космонавти набързо се справиха с положението и запушиха отвора с марля и епоксидна смола. 

На Земята се прибраха космонавтът на Русия Сергей Прокопиев, астронавтът на ЕКА Александър Герст и астронавтката на НАСА Серина Ауньон-Чанслър. Всички системи по спускане и кацане сработиха в нормален режим (пробойната се намираше на отсек на кораба, който не беше критичен за навлизането в атмосферата). Самочувствието на членовете на екипажа е добро.

На борда на Международната космическа станция продължават да живеят Олег Кононенко (космонавт на Роскосмос), Ан МакКлейн (астронавт на НАСА) и Дейвид Сен-Жак (астронавт на Канада). Тримата пристигнаха на орбита след успешното изстрелване на кораба "Союз МС-11" в началото на декември. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2505-2018-soyuz-ms-09-returns-home

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...