Отиди на
Форум "Наука"

Колко време е нужно паркирана кола да достигне смъртоносни температури?


Recommended Posts

  • Администратор

Известно е, че кола, паркирана навън в горещ летен ден, може да се превърне в нагорещена фурна.

Но колко бързо вътрешността на колата може да се загрее до смъртоносни температури?

Отговорът може да е въпрос на живот и смърт, защото времето е приблизително необходимото за пазаруване - около час, според ново проучване, публикувано онлайн вчера, 24 май, в списание Temperature.

Средно 37 деца умират годишно в Съединените щати оставени в горещи автомобили от хипертермия. Това е състояние, дължащо се на неуспешна терморегулация, която се получава, когато тялото произвежда или поглъща повече топлина, отколкото разсейва (когато тялото се затопли над 40 ° С, не може да се охлади само).

Повече от половината от тези нещастни случаи се дължат, че родителите оставят детето си в колата, докато пазаруват.

Дженифър Ванос (Jennifer Vanos), водещ автор на изследването от Университета в Сан Диего, иска да разбере колко време е нужно вътрешността на колата да достигне смъртоносни температури. Тя и колегите си използват три двойки идентични превозни средства: сребристи средни по размер седани, сребристи икономични автомобили и сребристи минивани. Всяка кола е преместена на пряка слънчева светлина. Температурата навън е около 37° С.

Тестовете са предназначени да имитират пазаруване. След един час, който е обичайно време за закупуване на хранителни стоки, изследователите измерват температурата както в повърхността на автомобила, така и в атмосферния въздух.

В автомобилите, паркирани на слънце по време на симулираното пазаруване, средната температура в кабината достигна 47 ° C за един час. Таблото е средно 69° С, воланът е 52° C, а седалките -  50° C. На сянка температурите са значително по-ниски, но все пак опасни с вътрешни температури близки до 37 ° C след един час. Таблата са средно 47° C, воланът е 41° C и седалките 40.5° C.

След това се моделира хипотетичната телесна температура на 2-годишно дете, като се използват условията на околната среда, записани по време на експериментите. Екипът установи, че температурата на детето може да достигне нива, които го правят чувствително на хипертермия и топлинен удар след около час, ако колата е оставена на слънце и малко по-малко от два часа, ако колата е паркирана на сянка. Вътрешните увреждания, дължащи се на хипертермията, могат да се появят при температури под 40 ° С, а оцелелите от топлинен удар могат да получат увреждане на мозъка и организма.

1527230658_7_559x*.jpgАвтомобилите могат да станат смъртоносни след 1 час на слънце или на сянка в горещ ден.
Кредит: Safwat Saleem / ASU

Резултатите естествено варират от това как е облечено детето, килограмите му, полът и възрастта му, тогава стойностите на телесната температура може да са подценени или надценени. Изследователите обаче провеждат многобройни проучвания в различни автомобили и слънчеви условия и всички предполагат висок риск от увреждане на организма или дори смърт при деца с висока чувствителност към топлина.

"Тези присъщи вариации между отделните лица затруднява прогнозирането на абсолютен праг на увреждане или смърт, което може да затрудни предоставянето на твърди заключения, тъй като не знаем и никога няма да узнаем точната информация при малки деца. Това е така, защото е неетично да завършим изследване от такъв характер (наблюдение на температурата на сърцето при екстремни температури) върху деца, поради което много оценки на праговите стойности на телесните температури идват от възрастни и от проучвания върху животни. Но знаем, че кърмачетата и децата са по-уязвими на топлина поради физиологични и поведенчески причини", отбеляза Ванос пред ZME Science.

Запитана има нещо, което можем да направим, за да запазим колите си прохладни през горещите летни дни, Ванос отново подчерта, че това ще бъде опасно, независимо от това, което правим.

"През летните горещини в Аризона е невъзможно да се охлади колата, когато е паркирана. Разбира се, както много хора знаят, сянката помага много да запази колата по-малко гореща и да предпази метала и пластмасата от нагряване. По този начин търсенето на сянка за вашата кола може да помогне и много хора го правят. Създаването на повече сянка в градовете на горещите открити паркинги чрез дървета, слънчеви панели и тенти също могат да помогнат, а растителността може да помогне и за охлаждането на въздуха. Искаме хората да помнят, че паркирането на сянка е по-добро, но все пак може да доведе до смъртоносни топлинни нива след като е стояла затворена 2 часа. Като се има предвид, че повечето смъртни случаи са причинени от забравяне на детето или заключване в колата за много време (3-8 часа), сянката няма да спаси живот", коментира Ванос.

Някои от четящите може да се възмутят, че има толкова безотговорни родители, че да заключат децата си в горещите си автомобили. Истината е, твърдят изследователите, че може да се случи на всеки, просто поради начина, по който работи човешката памет или по-скоро как може да бъде отвлечено вниманието от други неща. Проблемът с паметта може лесно да възникне, когато рутинно поведение като например придвижване по един и същ маршрут към къщи, се прекъсне внезапно от нещо като спешно повикване.

"Паметта може да изключи. Вероятно най-голямата грешка, която някой може да направи, е да приеме, че това не може да му се случи, но дори и най-съвършените родители могат да правят грешки. Този разказ се повтаря отново и отново - забравеното дете, което е 54% от смъртните случаи. Но има опции. General Motors започна да поставя сензори на задната седалка като индикатор, че е оставено дете и вече са достъпни много нови устройства или приложения за напомняне. Много хора не са наясно колко животи се погубват годишно. Надяваме се, че нашето проучване може да продължи разговора, да подкрепи животоспасяващите инициативи, да подкрепи технологичната подкрепа от производителите на автомобили и да предложи нови политики за защита на децата и домашните любимци", заключава Ванос

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kolko-vreme-e-nuzhno-parkirana-kola-da-dostigne-smartonosni-temperatur_108551.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...