Отиди на
Форум "Наука"

25 април 2018 г. - Sentinel-3B


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Рокот изведе в орбита мощния европейски спътник Сентинел-3Б

2018-25-april-rockot-sentinel-launch.png

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: ESA/Roscosmos

25 април 2018 г. 23:21 ч.

Светослав Александров. Днес беше важен ден за космонавтиката, след като руска ракета "Рокот" излетя успешно от космодрума "Плесецк" в северна Русия и изведе в орбита мощния спътник "Сентинел-3Б". Стартът бе осъществен в 20:57 ч. българско време.

Ракетата "Рокот" представлява модифицирана балистична ракета "SS-19", специално преобразувана за космически нужди и оборудвана с ускорителен блок "Бриз-КМ". Дейностите на ракетата се ръководят от компания Eurockot, която е съвместно дело между европейския консорциум EADS Austrium (държащ 51%) и руския космически център "Хруничев" (държащ 49%).

Близо 92 минути след началото на полета 1150-килограмовият спътник "Сентинел-3Б" се отдели успешно от ускорителния блок "Бриз-М" и се свърза с базата в Кируна, Швеция. Данните бяха прехвърлени към европейския контролен център в Дармщат, Германия, коeто позволи на ръководещия екип да поеме контрол над спътника. 

През идните няколко дни ще бъдат проверени системите на "Сентинел-3Б". Основната мисия се очаква да започне до пет месеца.

Спътниците "Сентинел" са част от мрежата на Европейския съюз "Коперник", която има за цел да провежда мониторинг на земната повърхност, океани и атмосфера. Това е най-голямата космическа програма за наблюдение на Земята в световен мащаб. След днешното изстрелване в космоса има вече седем спътника и с това първата групировка спътници на "Коперник" е вече завършена.

"Когато проектирахме такава спътникова групировка преди 20 години, не всеки беше убеден, че Европа може да го постигне", сподели Джоузеф Ашбахер, директор на Земната наблюдателна програма към Европейската космическа агенция (ЕКА). "Радостен съм да видя, че това е станало реалност и че имаме една голяма история за европейски успех".

Данните от програма "Коперник" са напълно безплатни и се използват в цял свят без ограничения. 

Източник: ЕКА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2189-2018-sentinel-3b-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тия уж едни други се санкционират, пък си изстрелват спътници .. :)) 

Интересното е, че ракетата е от 1990 г. и още върши чудесна работа )) 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...