Отиди на
Форум "Наука"

Политики на „поколението


Recommended Posts

  • Администратор
 
b1946ee2-d14f-4d6f-ac13-56070a14169d.jpg
Книгата на Галина Гончарова се занимава с поколението, но не като конкретна биологическа и социална реалност, а като главен инструмент на определени политики и културни програми. „Политики на „поколението“ разказва шест истории – за „младите“ и „старите“ през Възраждането, за либералите и консерваторите, за поколенията в мемоарните вълни, за поборниците и „нерадостните им старини“, за социалистите и „младите поети“ на кръга „Мисъл“. В основата на техния сюжет стоят различни и оригинални употреби на генерационни деления. Анализът им показва сложната динамика на изграждането на модерната българска публичност, в която не рационалните аргументи на експертното знание, а манифестирането на принадлежността към националната общност се превръща в критерий за усвояване на гражданските свободи и за оценка на приносите към общото благо.

Галина Гончарова е доктор по културни изследвания към Софийския университет. В момента тя е главен асистент по История и теория на културата. Печелила е изследователски стипендии към фондация „Дом за науките за човека и обществото“, Център за академични изследвания, София и е участвала в големи международни проекти. Основните й академични интереси са в полето на съвременната социална и културна история на България, устната история, социологията на младежките култури и социологията на религията. Публикациите й засягат проблеми, свързани с поколенчески дискурси, смъртта и умирането по време на социализма, православни религиозни идентичности и традиции и др. В момента работи върху проект, посветен на поколенческите модели на грижа за тежко болни близки.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...