Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Съвременни мисии до Луната

Recommended Posts

Китай ще изпрати мини-биосфера на Луната до края на годината

Chang-e-3-on-Moon.jpg

На снимката: автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на видимата страна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Подобен апарат ще бъде изпратен на обратната страна на Луната до края на годината в рамките на мисия "Чанг'e 4". Credit : Chinese Academy of Sciences

14 април 2018 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Китай планира да проведе амбициозната роботизирана мисия "Чанг'e 4" до Луната през тази година. Първо през месец май ще бъде изстрелян комуникационен спътник, а после през втората половина на 2018-та ще се отправи и спускаем апарат. Ако всичко мине наред, спускаемият апарат ще извърши кацане върху обратната страна на Луната. Това ще е първото кацане на обратната страна на естествения ни спътник в историята на космонавтиката. До този момент нито САЩ, нито Русия са изпращали роботизирани апарати или хора там. 

Съгласно китайските медии заедно с "Чанг'e 4" ще се отправи и контейнер с живи организми. Тази т.нар. "мини-биосфера" е направена от специални алуминиеви сплави и е 18 сантиметра дълга, 16 сантиметра широка, има обем от 0.8 литра и общо тегло 3 килограма. Биосферата ще осигури на живите организми вода, хранителна среда и въздух. С помощта на малка камера учените ще наблюдават растежа и развитието.

Ще бъдат направени опити да се отгледат картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Към настоящия момент американски и руски астронавти отглеждат растения на борда на "Международната космическа станция", а пък китайците са отглеждали ориз и арабидопсис на собствената си станция "Тянгон-2". Но всички тези експерименти са били провеждани в ниска околоземна орбита, на височина около 400 километра над Земята. Условията на Луната, която се намира на около 380 000 километра от нас, са по-различни.

Да пожелаем успех на китайците - техните опити биха могли да дадат сериозен тласък на биологичните проучвания отвъд пределите на ниската околоземна орбита! 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2167-2018-china-sends-biosphere-moon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китай ще изстреля през идния понеделник към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

2018-quequao-satellite.jpg

Илюстрация на спътника "Чьечиао", който ще излети към Луната идната седмица. Photo credit : CNSA

19 май 2018 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май, в 00:00 ч., специален комуникационен сателит "Чьечиао" към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, намиращо се на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'е 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година.

Това ще е първото кацане на обратната страна на Луната в историята на човечеството. До този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали успешно спускаем апарат към страната, която не се вижда с просто око към Земята. Както американските пилотирани експедиции "Аполо", така и съветските от серията "Луна" са се спускали върху видимата страна. Ясно е, че ако Китай успее, ще е огромен престиж за страната. 

Но постижението съвсем няма да е тривиално. Всеки апарат, който би се намирал от обратната страна на Луната, ще е в пълно радиозатишие. Затова има нужда от специален комуникационен спътник и "Чьечиао" ще изпълнява отговорната задача да осъществява връзката между Земята и "Чанг'e 4".

"Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. Освен това ракетата "Лонг Марч 4С", която ще има задача да го изстреля, ще прати към Луната и два допълнителни микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2". Микроспътниците също ще се занимават с радиоастрономия. Макар и да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", те тежат 45 килограма и ще работят в 200x9000 километрова окололунна орбита. 

Мисията "Чанг'e 4" е изключително амбициозна, при това Китай я осъществява не изцяло самостоятелно, а на борда ще има научни експерименти от Холандия и Германия. На борда на спускаемия апарат, който ще излети в края на годината, ще има и живи организми.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2220-2018-china-to-launch-queqiao-satellite

Share this post


Link to post
Share on other sites

Успех: Китай изстреля на път към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

2018-21-may-chang-e-4-relay-launch.png

Кадър от днешното излитане. Photo credit : CNSA

21 май 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума Сичан излетя ракетата "Лонг Марч-4С". На борда й се намираха основният спътник "Чьечиао" и два микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2". 

Китайските медии потвърдиха, че изстрелването бе успешно. Приблизително 25 минути след началото на старта "Чьечиао" благополучно се отдели от горната степен на ракетата-носител, разгърна своите слънчеви панели и комуникационните си антени. 

"Чьечиао" ще пътува към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, което се намира на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'e 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година. "Чанг'e 4" ще е първият опит в историята на човешката космонавтика за кацане от обратната страна на Луната - до този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали нито пилотирана, нито роботизирана мисия до това място. Всички исторически мисии, както съветските роботизирани "Луна", така и американските "Аполо" са извършвали кацания от видимата страна на Луната. 

Самото кацане на обратната страна на Луната е изключително предизвикателство, тъй като спускаемият апарат би бил извън радиообхвата на наземните станции. Затова е нужен комуникационен спътник като "Чьечиао", който да осъществява радиовръзката Луна-Земя. При все това "Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. 

Микроспътниците "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2" тежат 45 килограма. Макар да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", на тях също са възложени надежди - те ще проведат свои собствени радиоастрономически опити. Микроспътниците ще работят в окололунна орбита с параметри 200 на 9000 километра. 

Спускаемият апарат "Чанг'e 4", освен че ще излети през ноември или декември, за да осъществи кацане на обратната страна на Луната, ще носи със себе си т.нар. "мини-биосфера" - метален контейнер с размери 18 на 16 cm, обем от 0.8 литра и общо тегло от 3 килограма. Ще бъдат направени опити да се отгледат на Луната картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Макар и да имаше голям интерес към изстрелването тази нощ, Китай не осигури излъчване на живо, за голямо разочарование на феновете на мисията. През изминалите години и десетилетия китайците бяха сравнително отворени и осигуряваха излъчвания в реално време за пилотираната програма, както и за лунната си програма. Но това се промени миналата година, след като тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" аварира скоро след изстрелването си пред очите на милиони зрители. Оттогава насам практически не е имало излъчване в реално време на какъвто и да е китайски старт. За съжаление броени часове преди старта бе потвърдено, че и тази нощ полетът ще е под ембарго, а първите кадри ще се появят минимум два часа, след като то е приключило. 

Но пък хубавото на нашия високотехнологичен век е, че нищо не може да остане скрито-покрито, особено в космическата програма. Неизвестен човек осигури неофициално излъчване в реално време през телефона си, така че най-запалените космически ентусиасти пак успяха да видят излитането. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link) 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2221-2018-china-launches-queqiao-satellite-moon 

 

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Само един от двата китайски микроспътника пристигна успешно в орбита около Луната

2018-longjiang-1.jpg

Илюстрация на спътник "Лонгчян". Photo credit : HIT

28 май 2018 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май в 00:28 ч. китайска ракета "Лонг Марч-4С" изведе на път към точката на Лагранж Л2 комуникационния спътник "Чьечиао". Тази точка лежи на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната и ако всичко мине наред и "Чьечиао" се позиционира там, спътникът ще осъществява връзката между Земята и бъдещия апарат "Чанг'e 4". Това ще е първата мисия в историята на човечеството, която ще извърши кацане върху невидимата от човешко око страна на естествения ни спътник. 

Но "Чьечиао" не полетя сам. Като вторичен полезен товар на ракетата бяха монтирани и два микроспътника - "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2". Спътниците са построени от Харбинския технологичен институт и всеки един от тях трябваше да се позиционира в орбита около Луната. "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" тежат по 45 килограма, стабилизирани са по трите оси и са с размер 50 на 50 на 40 сантиметра. 

Днес, няколко дни след изстрелването стана ясно, че само един от микроспътниците е постигнал целта си - това е "Лонгчян 2" [1]. Спътникът се е вмъкнал успешно в 350x13 800 километрова орбита около Луната. 

Не същата съдба е сполетяла неговия брат-близнак "Лонгчян 1". Той е трябвало да проведе корекция на курса си на 21-ви май, няколко часа след изстрелването, но след корекцията сигналът от него е загубен. До този момент опитите да се възобнови радиоконтактът със спътника не са се увенчали с успех, макар че усилията продължават. 

Радиолюбителите докладват, че "Лонгчян 2" излъчва ясен и силен радиосигнал от окололунна орбита [1]. За съжаление загубата на "Лонгчян 1" ще доведе и до известни загуби за науката, тъй като двата спътника трябваше да работят в тандем, за да проведат интерферометрични опита.

Но пък ако "Лонгчян 2" продължи да работи, на борда му има камера и е възможно екипът да направи забележителни снимки на Земята и Луната. 

"Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" са експериментални спътници. Загубата на нито един от тях няма да се отрази на основната мисия на Китай, която ще включва кацане на обратната страна на Луната. Положителното от тази история е, че с изстрелването им Китай се присъедини към все още малкия клуб на страните, изпратили микроспътници отвъд околоземна орбита. На 5-ти май тази година НАСА изпрати два CubeSat-а "МарКО" на път към Марс, а сега с успеха, макар и само на "Лонгчян 2", имаме първи малък спътник, благополучно достигнал окололунна орбита със собствени двигателни системи! Преди това само Япония е извеждала около Луната микроспътници - "Окина" и "Оуна" през 2007 година, но тези спътници бяха вторичен товар на мисията "Кагуя" и бяха освободени вече след като корабът-майка влезе в орбита около Луната, т.е. не самостоятелно. 

Малките спътници доведоха до истинска революция в космонавтиката и днес всеки човек може за около $100 000 долара да построи собствен спътник, а за още толкова - да го изстреля. В близко бъдеще се очаква те да започнат да навлизат все повече в лунните и междупланетните изследвания. 

Междувременно основната мисия на "Чьечиао" продължава по план. Вчера китайските медии оповестиха, че комуникационният спътник успешно е прелетял край Луната, изпълнил е критична маневра и в близките часове очакваме позиционирането му в точката на Лагранж Л2. 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2229-2018-one-chinese-microsatellite-enters-lunar-orbit

Share this post


Link to post
Share on other sites

УСПЕХ: Комуникационният лунен спътник Чьечиао влезе в окончателната си орбита!

2018-quequao-satellite.jpg

Илюстрация на спътника "Чьечиао", който ще излети към Луната идната седмица. Photo credit : CNSA

14 юни 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Китайските медии официално оповестиха, че комуникационният спътник "Чьечиао", който в края на годината ще осъществява радиовръзката между Земята и кацащия на обратната страна на Луната апарат "Чанг'e 4", днес влезе успешно в своята окончателна орбита

Напомням на читателите, че "Чьечиао" бе изстрелян успешно на 21-ви май. Той влезе в т.нар. хало орбита около втората точка на Лагранж Л2, намираща се на разстояние 65 000 разстояние от Луната. Пътешествието на комуникационния спътник отне повече от 20 дни. 

"Този спътник е първият комуникационен спътник, работещ в тази орбита, и ще положи основите за "Чанг'e 4", която се очаква да се превърне в първата меко кацаща и самоходна мисия от обратната страна на Луната", съобщи Чжан Хонтай, президент на Китайската академия по космически технологии.

Концепцията за хало орбита около Л2 е разработена за пръв път от космически експерти през 50-те години. Това е стабилна орбита, което ще рече, че "Чьечиао" би следвало да остане в нея дълго време без да изразходва гориво. 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2253-2018-queqiao-arrives-target-orbit

Редактирано от SAlexandrov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китайският микроспътник Лонгчян 2 направи прекрасни снимки на Земята и Луната от окололунна орбита!

2018-lj-2-earth-moon-1.jpg

Една от снимките на Земята и Луната, направени преди броени дни от спътника "Лонгчян 2". Photo credit : HIT/KACST

14 юни 2018 г. 16:56 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май в 00:28 ч. българско време китайската ракета "Лонг Марч-4С" изведе на път към точката на Лагранж Л2 комуникационния спътник "Чьечиао". Тази точка лежи на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. Днес беше съобщено, че спътникът успешно се е позиционирал в т.нар. хало орбита около Л2 и в края на 2018-та ще осъществява връзката между Земята и бъдещия апарат "Чанг'e 4". Това ще е първата мисия в историята на човечеството, която ще извърши кацане върху невидимата от човешко око страна на естествения ни спътник.

Но "Чьечиао" не полетя сам. Като вторичен полезен товар на ракетата бяха монтирани и два микроспътника - "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2". Спътниците бяха построени от Харбинския технологичен институт и всеки един от тях трябваше да се позиционира в орбита около Луната. "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" тежат по 45 килограма, стабилизирани са по трите оси и са с размер 50 на 50 на 40 сантиметра.

Поради все още неясни до този момент проблеми "Лонгчян 1" загуби радиовръзка със Земята и не успя да извърши спирачните си маневри около Луната. "Лонгчян 2" обаче постигна успех и днес спътникът работи около Луната в орбита с параметри 350 на 13 800 километра.

Днес бяха публикувани първите снимки от "Лонгчян 2"! Снимките са заснети с помощта на малка камера, разработена в Саудитска Арабия, в Града за наука и технологии "Крал Абдулазиз". Няма как да не обърнем внимание - снимките твърде много напомнят на тези, получени от мисиите "Аполо". Ето как е изглеждала Земята по време на експедицията "Аполо 11" с астронавти Армстронг, Олдрин и Колинс:

apollo-11-earth-comparison.jpg

Photo credit: NASA

Така че, за последен път получаваме ясно и категорично доказателство, този път от Китай, за това колко автентични са били пилотираните лунни експедиции на НАСА. Китайските снимки наподобяват американските и са също с толкова високо качество! 

Още снимки от "Лонгчян 2":

2018-lj-2-earth-moon-2.jpg

2018-lj-2-earth-moon-3.jpg

2018-lj-2-earth-moon-4.jpg

Photo credits : HIT/KACST

ИЗТОЧНИК: BG2BHC Twitter account

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2255-2018-chinese-longjiang-2-photographs-earth-moon

Редактирано от SAlexandrov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китайският спускаем апарат Чанг'е 3 все още работи четири и половина години след кацането!

3 юли 2018 г. 00:45 ч. Спомняте ли си за китайския спускаем апарат "Чанг'e 3", който кацна на Луната в края на 2013-та година? Невероятно, но факт - сега сме средата на 2018-та, а "Чанг'e 3" все още работи. Уебсайтът UHF Satcom потвърждава, че в края на месец юни апаратът е излъчил успешно радиосигнали от лунната повърхност [1].

Научната апаратура на борда е в доста окаяно състояние. Оптичните камери отдавна са се повредили и няма как спускаемият апарат да изпраща нови снимки. Но по последна информация ултравиолетовият телескоп продължава да е в изправност.

Луноходът "Юту", който беше доставен от "Чанг'e 3", за съжаление вече се е повредил и не излъчва радиосигнали. 

Иначе е чудесна новина, че стационарният "Чанг'e 3" все още комуникира със Земята, но вече за китайските специалисти приоритетна е следващата мисия - "Чанг'e 4". В рамките на тази мисия през месец 2018-та отвъд орбитата на Луната, в точката на Лагранж Л2, Китай изпрати благополучно комуникационния спътник "Чьечиао". Този спътник ще осъществява радиовръзката между Земята и предстоящия спускаем апарат, който ще кацне на обратната страна на Луната в края на годината. 

Chang'e 3 lander

Китайският спускаем апарат "Чанг'e 3", заснет от лунохода "Юту" ("Нефритен заек"). Credit : Chinese Academy of Sciences

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2277-2018-chang-e-3-still-working

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първата мисия на Израел до Луната ще лети през декември

11 юли 2018 г. 12:30 ч. Изненадващо добра новина! Едва няколко месеца, след като Гугъл оповести, че прекратява лунното състезание ЕксПрайз, вчера единият от отборите оповести, че тази година ще изпрати мисия до Луната [1]. Става въпрос за израелския отбор СпейсИЛ.

Излитането ще е през декември, като лунният апарат на СпейсИЛ ще лети като вторичен товар на борда на ракета "Фолкън 9". След като се отдели, апаратът ще се отправи самостоятелно към Луната. Кацането е насрочено за 13-ти февруари 2019 година.

Да пожелаем успех на СпейсИЛ! 

spaceil-israel.jpg

Снимка на спускаемия апарат, който ще лети в края на тази година. Photo credit : SpaceIL 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2290-2018-space-il-launch-december

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Може да ни помогнете с избрана от вас сума след като кликнете бутона "Donate" или по банков превод по сметната на Сдружение "Читател".

Фонд "Форум - Наука"

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Форумът съществува от края на 2015 г. и с усилията на много хора ние вече 13 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 12 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Създаваме фонд "Форум - Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на "Форум - Наука
"

 

За контакти

×

Информация

Този форум използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.