Отиди на
Форум "Наука"

Отбелязваме 50 години от филма 2001: Космическа одисея


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме половин век от излизането на филма 2001: Космическа одисея

fact-astics-2010-reality-2001-odyssey.jp

Снимка от "Международната космическа станция" (горе) и кадър от филма "2001: Космическа одисея" (долу). До ден днешен филмът ни вдъхновява какъв трябва да е прогресът на човечеството. Photo credits : NASA / MGM

3 април 2018 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Научно-фантастичният филм "2001: Космическа одисея" дебютира на 2-ри април 1968 година в Uptown Theater. На 3-ти април вече е официалната му премиера на територията на САЩ. Така днес отбелязваме половин век от излизането на една филмова класика. 

Но когато творението на Стенли Кубрик и Артър Кларк се появява на бял свят, то не е посрещнато от бурни овации, нито от цветя и рози. Филмът е възприет като твърде бавен, с мудно развиващо се повествование. Липсват диалози през първите 25 минути, както и през последните 23. Посланието на филма е много абстрактно. Финалът е прекалено сюреалистичен. Зрителите в кината са толкова отегчени от отсъствието на диалози и разточителството, че си шушукат в залата. Някои от тях напускат киносалона преждевремено. 

Но ако известна част от поколението на 60-те години не успява да се впечатли от филма, това не може да се каже за неговите деца. Забележете - това са години на космическа надпревара, а киното и литературата бълват научна фантастика на поразия. Много от тези деца са привлечени от нея, а сред най-забележителните за тях филми е именно "2001: Космическа одисея". Същата година след излизането на филма се появява и книга с идентично заглавие, написана от Артър Кларк. Бавно и полека с течение на годините както филмът, така и книгата влизат в популярната култура. Днес рядко ще срещнете човек в активна възраст, който работи в космическата сфера и който като дете не се е впечатлил от книга на Артър Кларк или от някакво друго научно-фантастично произведение. Не е ли парадоксално, че посланието на "2001: Космическа одисея", макар и мрачно, макар и да описва развилнял се компютър-убиец, макар и да разказва как един астронавт влиза в монолит и губи човешкото в себе си, то не пречи децата на 60-те и 70-те да възприемат филма и книгата като символ на едно по-добро човешко бъдеще? 

Ето ни днес, през 2018 година, вече в бъдещето. А то, за бъдещето говоря, се оказа доста по-различно, отколкото си го представяха фантастите. Дали е по-добро или по-лошо, не бих се наел да кажа. В някои отношения е по-добро, а в други - по-лошо. Може би думата "различно" е единственото адекватно описание, което можем да дадем в случая. Но колко различно? Нека да разгледаме различните аспекти от бъдещето на "2001: Космическа одисея".

Мобилни телефони

Подобно на почти всички научно-фантастични произведения, така и "2001: Космическа одисея" не успява да предскаже мобилната революция- или най-малкото я предсказва само частично. Хейууд Флойд се обажда от космоса към Земята и разговаря с дъщеря си. Любопитното е, че освен че е в състояние да говори с нея, той може едновременно с това да я наблюдава на монитор. Днес ние приемаме видеоразговорите за даденост - имаме скайп, имаме и вайбър. През 60-те години на миналия век обаче е изглеждало, че видеоразговорите ще се случат в по-далечното бъдеще. И все пак, колкото и филмът да описва сравнително точно развитието на видеоразговорите, той не успява да предвиди революцията в безжичните комуникации. Флойд, разговаряйки с дъщеря си, научава че съпругата му е навън и не може да му се обади. Затова решава да й звънне на следващия ден. Очевидно е, че в бъдещето на филма от 2001 година не съществува такова нещо като мобилен телефон. 

Компютри и компютърни игри

 Ако има нещо, което изключително много ме изумява по отношение на сбъднатите и несбъднати пророчества, то е, че почти нито един фантаст не успява да предскаже появата на Интернет. Същевременно голяма част от научно-фантастичните произведения предричат появата на самоосъзнаващи се компютри или роботи, които от своя страна никога не стават реалност. Днес не разполагаме с HAL 9000. Изкуственият интелект напредва, това е безспорно. Но все още не се е появила машина, която да се самоосъзнае, която да се опише с думите "аз, роботът".

Но пък днес има компютри, които могат да играят срещу хората - включително и на шах. В "2001: Космическа одисея" ХАЛ 9000 играе срещу астронавта Франк Пуул и го побеждава. Не само го побеждава, но изглежда, че и го лъже. Днес всеки може да пробва уменията си срещу домашния компютър на шах, макар и да е спокоен, че алгоритъмът ще играе по правилата и няма да "чийтва". Ако има още едно положително развитие в съвремието, то е, че гейминг индустрията разцъфтява и днес има много и разнообразни компютърни игри. Даже можем да се потопим във виртуални светове като тези в League of Legends или World of Warcraft. 

Орбитални станции и изкуствена гравитация 

Днес живеем в епохата на орбиталните станции. В експлоатация са "Международната космическа станция" и китайската "Тянгон-2", а скоро очакваме строежа на голямата модулна китайска станция и развитието на частните космически станции. За огромно съжаление обаче нито една от тези станции не е оборудвана със система за изкуствена гравитация, която да позволи комфортен престой на хората в космическото пространство. 

Но това съвсем не означава, че няма никакво развитие. Вчера, на 2-ри април към "Международната космическа станция" излетя корабът "Драгън" с платформа за изкуствена гравитация на борда. Тази платформа за пръв път ще позволи да се направят опити как растения и малки животни (напр. мухи и червеи) реагират в условия на изкуствена гравитация. 

Частно предприемачество в космонавтиката

Може и да не сте наясно, но "2001: Космическа одисея" предсказва появата на частно предприемачество в космоса! Космическата станция от филма представлява орбитален хотел, собственост на "Хилтън". Днес има частници, които развиват космически бизнес. Само имената са различни от показаното там. Космическите кораби във филма се ръководят от Пан Ам - компания, която фалира в началото на 90-те. Днес има други компании като Върджин Галактик, Блу Ориджин, СпейсЕкс.

 Пътешествия до Юпитер и Сатурн

 Все още никой човек не е полетял до Юпитер или Сатурн, но въпреки това сме успели да посетим планетите с роботизирани станции. Е, жалко, че нито в орбита около Юпитер (както е във филма), нито на сатурновата луна Япет (както е в книгата) няма монолити. Но сме успели да изучим планетите много добре. Миналата година приключи своята работа автоматичната междупланетна станция "Касини", която в продължение на повече от десетилетие изучаваше Сатурн и неговите пръстени. Успяхме да видим снимки на Япет с много висока разделителна способност и не, там наистина няма междузвезден портал :) Но пък открихме гейзери на Енцелад, които могат да са показател за наличието на живот! 

Днес в орбита около Юпитер работи автоматичната станция "Джуно". И мога да ви гарантирам, че "Джуно" се управлява от доста точен компютър, който добре си върши работата и няма шанс да се разбунтува като ХАЛ 9000. Научните открития от орбитата на Юпитер са наистина зашеметяващи - може да прочетете за тях на страниците на КОСМОС БГ.

 Извънземни

До ден днешен не сме установили съществуването на извънземен разум за голямо разочарование на фантастите и прогностиците. Нито сме видели монолити, нито дори не сме открили елементарни чуждоземни бактерии на Марс. 

Но пък и по този въпрос се работи усилено. През последните години настъпи бум в откритието на множество извънслънчеви планети. Към средата на месец април в космоса ще излети поредният космически телескоп "Тес", който ще търси близко разположени и подходящи за живот планети. 

 

Вместо заключение: както Артър Кларк е подчертавал, неговата книга "2001: Космическа одисея" и филмът никога не са били предвиждани да се използват като наръчници с предсказания, които ще се случат точно по часовник (или по календар). През 1968 година е изглеждало напълно реалистично в началото на новото хилядолетие да изпращаме космически кораби до далечни планети, чиито астронавти се борят със злонамерени компютри. Но тогава и други неща са изглеждали реалистични, например използването на жични телефони. Както всяко научно-фантастично произведение, така и "2001: Космическа одисея" е успяла да предвиди само някои неща, не е могла предскаже други и напълно проспала трети. 

А пък кой знае - може би в рамките на нашия живот ще открием извънземни монолити? Никой не може да каже... :)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2155-2018-polovin-vek-2001-odyssey

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...