Отиди на
Форум "Наука"

Товарен кораб Dragon - 2 април 2018


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическа ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС кораб Драгън с платформа за изкуствена гравитация!

 2018-2-april-dragon-launches.jpg

Снимка от излитането на ракетата "Фолкън 9" с кораба "Драгън" на 2-ри април. Photo credit : NASA

3 април 2018 г. 01:10 ч.

Светослав Александров. Невъзвръщаема космическа ракета "Фолкън 9" излетя успешно на 2-ри април в 23:30 ч. българско време и изведе на път към "Международната космическа станция" товарен космически кораб "Драгън".

Това бе 15-тият полет на "Драгън" до станцията от началото на въвеждането му в експлоатация. Днешният полет бе седми за СпейсЕкс от началото на 2018 година, като в това число включваме шест изстрелвания на "Фолкън 9" и един дебютен на новата свръхтежка ракета "Фолкън Хеви" на 6-ти февруари. 

Американският космически кораб "Драгън" заема много важна ниша в обслужването на "Международната космическа станция", защото това е единственият товарен кораб със способност не само да закарва голямо количество полезен товар от Земята до орбита, но и да връща товар обратно на Земята. Това е способност, която нито един друг товарен кораб не притежава - американският "Сигнус", руският "Прогрес" и японският "HTV" могат само да летят от Земята към космоса, но след приключването на мисиите им тези кораби изгарят в атмосферата. Минимална възможност за връщане на товар има само пилотираният кораб "Союз", но тя съвсем не е достатъчна за пълноценната научна работа на МКС. 

Днес на борда на "Драгън" пътуват много важни опитни съоръжения, но може би най-интересното е "MVP" (Multi-use Variable-gravity Platform). Тази платформа притежава способност да генерира изкуствена гравитация до 2g.

До този момент са проведени множество експерименти относно влиянието на безтегловността върху хора и други биологични видове. Разполагаме с богатство от научни данни, получени на борда на станциите "Салют", "Мир", "Скайлаб", "Международната космическа станция", "Тянгон". За съжаление ние почти не разполагаме с данни относно влиянието на слаба гравитация върху живите организми. Имало е едва шест пилотирани кацания на Луната. Днес, когато фокусът на космическите агенции е да се върнем на Луната и да изпратим пилотирани експедиции към Марс и други региони на Слънчевата система, трябва да си отговорим на въпроса: какво гравитационно привличане е достатъчно, за да останем живи и здрави в космоса? Достатъчна ли е лунната гравитация, която е с 83% по-слаба от тази на Земята?

Новата платформа MVP е екипирана с центрофуги, които могат да генерират изкуствена гравитация от 0.1 до 2g. С нейна помощ астронавтите ще изучат широк набор от организми - растения, риби, червеи, мухи. Първият опит ще започне с изучаването на плодови мухи Drosophila melanogaster.

Запис от изстрелването: тук (Youtube link)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2154-2018-3-april-dragon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: космическият кораб Драгън пристигна на Международната космическа станция

4 април 2018 г. 14:00 ч. Днес в 13:40 ч. българско време астронавтът на "Международната космическа станция" Норишиге Канаи използваше роботизираната ръка "Канадарм2", за да прихване космическия кораб "Драгън". С това пристигането на кораба на МКС бе благополучно.

Напомням на читателите, че "Драгън" бе изстрелян успешно с ракета "Фолкън 9" на 2-ри април в 23:30 ч. българско време. На борда на кораба пътуват множество научни експерименти, но най-интересните от тях са експеримент за захващане и извеждане от орбита на космически боклуци и платформа с центрофуги за създаване на изкуствена гравитация. 

2018-4-april-dragon-arrives-iss.jpg

Кадър от днешното захващане на "Драгън" от роботизираната ръка на МКС. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2156-2018-dragon-arrives-iss

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...