Отиди на
Форум "Наука"

Отбелязваме 50 години от смъртта на Гагарин


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес се навършват 50 години от трагичната смърт на Юрий Гагарин

gagarin-smile.jpg

В продължение на цели 55 години усмивката на Гагарин символизира порива на човек към звездите. Снимка : РКК Енергия

27 март 2018 г. 17:20 ч.

Светослав Александров.  На 27-ми март 1968 година Юрий Гагарин, първият човек в космоса, загива в самолетна катастрофа. По време на учебен полет той и инструкторът му Владимир Серьогин губят контрол над самолета "МиГ-15УТИ" и той се разбива в Земята.

Много се е изписало за живота и смъртта на Юрий Гагарин. Понеже той е най-известният човек в историята на космонавтиката, неизбежно е, че неговото име ще бъде свързвано с всякакви небивали теории. Добавете към това факта, че СССР е била тоталитарна държава, добавете също че подробностите около разследването на катастрофата дълги години не са били публикувани, в такъв случай множеството интерпретации са неизбежни. До ден днешен продължаваме да слушаме умотворения защо Гагарин е загинал - от по-конвенционални обяснения като това, че Гагарин е бил пиян, че е наблюдавал диви животни от самолета си, до абсурдни твърдения - че космонавтът загубил живота си докато летял на тайна мисия до Луната или пък че бил отвлечен от извънземните. Последното твърдение е често свързвано с името на Ванга според градските легенди у нас и не бива да ни изненадва, че наивни и лековерни хора му вярват безкритично (щом Ванга го е казала, не може да не е вярно, нали?). 

Въпреки всички налудничави теории, има някои неща, които можем да потвърдим със сигурност за Гагарин. Едното е, че след историческия полет на 12-ти април 1961 година той се превръща за една нощ в знаменитост и съветските власти решават да го лишат от това, което обича, а именно да лети. Наместо това Гагарин е превърнат в дипломат, който започва да обикаля около света с цел да пропагандира съветската мощ. Това се отразява силно на неговия характер. Генерал Владимир Каманин, началник на космонавтския отряд, е написал в своя дневник: "Струва ми се, че той пие доста. На върха на славата си е, носи голям морален товар и знае, че всяка негова стъпка се наблюдава". Въпреки всичко Гагарин не се отказва от мечтата си и през 1963 година сам става заместник-командир на отряда от космонавтите. Но как би ги командвал, след като през годините след неговия полет другите са натрупали повече опит и летателни часове от него? Космонавтът непрекъснато настоява да има повече възможности да бъде допускан до полети. Накрая Гагарин решава да се преквалифицира като военен пилот, а на 17-ти февруари 1968 година защитава успешно дипломната си работа относно аеродинамика на летателни апарати. 

Ето какво знаем със сигурност за фаталния 27-ми март 1968: Той се събужда рано на военното летище Чкаловски, за да проведе няколко тренировъчни полета като част от преквалификацията му за военен пилот. Предвидени са три излитания с "МиГ-15УТИ" - едно съвместно със Серьогин и след него още две самостоятелно. Малко след 10:00 сутринта Гагарин и Серьогин се качват на самолета и политат, независимо че времето се влошават. Няколко минути по-късно Гагарин докладва, че упражненията са приключени и че двамата се връщат в базата. След това радиоконтактът неочаквано прекъсва.

Обгорените останки от самолета са намерени в 15:00 ч. на същия ден сред дърветата и снега в района на Подмосковието. Тялото на Серьогин незабавно е идентифицирано, а това на Гагарин е намерено ден по-късно недалече от мястото на катастрофата. Официално оповестената причина е, че Гагарин и Серьогин са загубили контрол над самолета заради неуспешен опит да избягат от "чужд обект". Изразът "чужд обект" обаче има доста широк смисъл - това може да е балон, птица, друг самолет или ... нещо по-различно. Списъкът е дълъг, а както се вижда, през годините мнозина изказаха различни неправдоподобни предположения какво може да е представлявал този "чужд обект".

Но през 2013 година космонавтът Алексей Леонов, който е участвал в разследването и дълги години се е мъчил да получи разрешение да каже повече информация по темата, най-накрая прави дългоочакваното изявление при едно условие - да не конкретизира имена. Става въпрос за самолет "Су-15", който се е намирал в опасна близост до Гагариновия "МиГ-15". Леонов казва, че са знаели за теста на "Су-15" през този ден, но всички са предполагали, че самолетът ще лети на височина около 10 километра. В реалността той е бил само на 450 метра над Земята и се е пресякъл с пътя на Гагарин. 

"Су-15" преобърнал "МиГ-15" и той се завъртял в дълбока спирала. Оттук насетне трагедията е била неминуема... 

Единственото нещо, което Леонов не ни казва, е името на пилота. Той е надхвърлил 80-те и е в много лошо здравословно състояние. Никой няма да спечели, ако стане ясно кой е той. Незабавно ще бъде демонизиран, а по думите на Леонов е много добър летец-изпитател. Вероятно така е най-добре. В авиацията наистина се случват инциденти, понякога фатални. При това няма нужда даден човек да бъде наказван повече, отколкото е заслужил, а публичното унижение стои вечно и няма изтриване. 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2140-2018-gagarin-death-50-years

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...