Отиди на
Форум "Наука"

Безпилотни летателни системи


Recommended Posts

  • Потребител

Ето няколко сравнително нови и интересни неща в областта на БЛС:

Кадри от проведеното от DARPA състезание между кадети от Академиите на Армията, Флота и ВВС, отнасящо се до ройяци дрони и тактиката а използването им. Всеки от отборите е имал цел, която да защитава, като същевременно напада тази на противниковия отбор. Точки са се присъждали както за "попадения в целта", за бързина и вкарани в бой дрони, и за условно "свалени" противникови машини.

Това пък, е една стара презентация на Predator C. Дава добра идея за настоящите и бъдещи възможности, при това представена далеч по-добре от постните клипове за новите руски оръжия:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето и нещо съвсем ново - първи официални кадри на новата SIGINT модификация на дрон Анка, произвеждан от южните ни съседи:

DZFDMH-XkAEo4rO.thumb.jpg.9dc87dd6246d1617cd76e4c5a5804e9f.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен освен машините ми е интересна и цялата система, от която летящата компонента са само острието. Системата е чудовищно сложна. От спътниковата групировка, комуникации и криптиране, център за управление на операциите, център за кацане и излитане, процедури и т.н. и т.н. Толкова е сложно, че аз поне не съм срещал опити да се копира. В бъдеще може да прерасне и в нещо хубаво - примерно управление на полу-автономни пътнически и транспортни самолети, или изследване на Марс. Както навремето GPS-а е бил само за военни цели, а днес не мога да си представя да го нямам в колата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста сложна и скъпа е, именно за това малко страни оперират системи със спътникова връзка. А и зависи дали въобще им е необходима...

Иначе, нов израелски БЛС "Перес", квази конвертоплан, с максимално полетно тегло от 43 килограма:

 

5abfc15f9d878_1(4).jpg.2a0b8742b159241f7a281f8c82333b96.jpg

http://www.israeldefense.co.il/en/node/33503

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Видео от мястото на падането на израелски Хермес 450 в Ливан. Бил е свален/паднал е вчера, като интересното в случая е, че е бил въоръжен, което за конкретния модел, до момента не е потвърждавано официално: 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...