Отиди на
Форум "Наука"

Почина Стивън Хокинг


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

1521002089_3.jpg

Световноизвестният английски теоретик физик Стивън Уилям Хокинг почина на 76 години, съобщи BBC News, позовавайки се на  семейството му.

Хокинг е роден в Оксфорд на 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей, и почина точно 139 години на рожденната дата на Алберт Айнщайн.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21 годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Той е най-дълго живялият човек с такава болест, което според лекари-специалисти, се дължи на особената форма на болестта, която той има, както и на добрите грижи, които той получава от самото начало на болеста си.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Pochina-Stivan-Hoking_104619.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Сбогом, Стивън Хокинг! Легендарният физик напусна този свят на 76 годишна възраст.

stephen-hawking-dies.jpg

14 март 2018 г. 07:45 ч.

Светослав Александров. Стивън Хокинг, известен теоретичен физик, който направи науките за звездите и черните дупки достъпни за широките маси, напусна този свят на 76 годишна възраст. 

Според съобщенията, изпратени от семейството на учения, той си е отишъл спокойно и без болка. Хокинг беше болен от амиотрофична латерална склероза (АЛС), наричана още болест на Лу Гериг. 

Каквото и да се каже за проф. Хокинг, ще е малко, а и предполагам, че медиите ще направят всичко възможно, за да представят подробно биографията му. Затова нека разгледаме какво казаха водещите космически организации, учени, известни космически журналисти и други.

"Неговите теории отключиха една Вселена от възможности, които ние и светът днес изучаваме. Продължавай да летиш като супермен в микрогравитация, както сам каза на астронавтите на МКС през 2014 година", съобщи НАСА в Туитър. 

"Тъжна новина за Стивън, никога няма да има друг като него", оповести частната ракетна компания Вектор.

"Като резултат от напускането си, той (бел. Стивън Хокинг) остави зад себе си интелектуален вакуум", написа астрофизикът Нийл деГрас Тайсън. "Но той не е празен. Мислете си за него като за вид вакуумна енергия, която прониква в тъканта на времепространството и която се противи на измерванията."

"Смъртта на Стивън се случи на 139-тия рожден ден на Алберт Айнщайн", напомни астрономът и работещ по космическия телескоп "Чандра" Джонатан МакДауъл.

"Довиждане, д-р Хокинг. Благодарим ти за споделянето на красивия си ум с нашата бледа синя точка", бе официалното съобщение на Планетното общество.

"Д-р Хокинг вдигна летвата изключително високо за нас, космическите популяризатори", съобщи космическият журналист Брендън Бърн от Орландо Сентинел. 

"Днес загубихме великолепен учен и човек. Почивай в мир", написа в Туитър астронавтът Хосе Ернандес.

"Велик физик, разбира се, както и велик мъж, който вдъхнови милиони", каза Джон Прескил, теоретичен физик от Калтек. "Ще си спомням острия му ум и блестящите му очи, той никога не се приемаше сериозно. Ще липсва ужасно на приятелите си" 

"Ако има Бог, Хокинг току що научи какво се случва в сингулярността на черните дупки и вероятно е щастлив", съобщи Адам Холиски от геймърския сайт Blizzardwatch.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2123-2018-stephen-hawking-dies

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Жив е с трудовете си:

 

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Polucheni-sa-dokazatelstva-za-naj-velikoto-predskazanie-na-Stivan-Hoki_120886.html

Получени са доказателства за най-великото предсказание на Стивън Хокинг за черните дупки

...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Малоум 2 said:

Жив е с трудовете си:

 

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Polucheni-sa-dokazatelstva-za-naj-velikoto-predskazanie-na-Stivan-Hoki_120886.html

Получени са доказателства за най-великото предсказание на Стивън Хокинг за черните дупки

...

 

Писна ми от декларации с големи черни букви.  Моля всеки, който е впечатлен от даден научен експеримент или хипотеза, да дава кратко резюме - така е учтиво.

В случая няма никакви доказателства.  Направен е примитивен експеримент в съвсем друга област от физиката и се правят спекулации, че поради аналогичност на уравненията е наблюдавано излъчване на Хокинг.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...