Отиди на
Форум "Наука"

Спорът между Косово и Сърбия причинява забавяне на европейските часовници


Recommended Posts

  • Администратор

Много електрически часовници в Европа изостават с 5 мин от средата на януари досега. Агенцията, която отговаря за синхронизацията на електрическата мрежа в Европа, наскоро изясни объркването. Тя посочи, че вината е на продължаващия спор между Косово и Сърбия, съобщава Gizmodo.

Миналата събота Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E) призна за първи път, че континенталната европейска енергийна система изпитва непрекъснати и значителни отклонения в мощността поради недостиг на доставки от един оператор на преносна система. Електрическата мрежа обслужва 25 държави и обхваща по-голямата част от Европейския съюз. В изявлението се казва, че електрическите часовници в момента изостават пет минути от точното време, но не давоха повече обяснения за това, което се случва.

Съвременните часовници отчитат времето, използвайки кварцов кристал, който вибрира с определена честота, когато преминава през него електричество. Но някои дигитални часовници разчитат на честотата на електрическата мрежа, която ги захранва. Часовниците, включени в континенталната европейска електроенергийна система, очакват средна честота от 50 Hz, за да отчитат времето. Във вторник ENTSO-E обясни малко повече за това, защо тази средна честота се е объркала.

Според ENTSO-E честотата на европейската мрежа се е отклонила от нивото си от 50 херца (Hz) до 49,996 Hz от средата на януари, което е довело до загуба на енергия от 113 гигаватчаса (GWh), въпреки че изглежда се е върнала на нормалното си ниво във вторник, съобщава Reuters.

"Отклонението спря вчера, след като Косово предприе някои стъпки, но ще е нужно известно време, за да върне системата в нормално състояние", заяви говорителката на ENTSO-E Сузане Ниес (Susanne Nies) пред Reuters. Тя заяви, че рискът може да остане, ако няма политическо решение на проблема.

Политическият спор е предимно върху регулаторни въпроси и редица спорове между Сърбия и Косово за работата на мрежата. Това допълнително се усложнява от факта, че Белград все още не признава Косово.

През 2015 г. двете страни подписаха споразумение за съвместно опериране на своята електроенергийна мрежа, но никога не е било изпълнявано поради спор за собствеността върху мрежата. ENTSO-E призова депутатите в ЕС "да се заемат с политическата страна на този въпрос", но не дават предложения за резолюция.

В четвъртък агенцията заяви, че отклоненията в честотата са престанали и формулира план за връщане на липсващата енергия. Но извън политическото решение "рискът от отклонение  остава".

Междувременно европейците могат ръчно да сверят часовниците си и може би да помислят да се снабдят с такъв, който не зависи от мрежата.

Европейската комисия изрази вчера очакването нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до първите дни на април. Комисията уточни, че засега се изяснява откъде да бъдат наваксани недостатъчните количества ток в европейската енергийна система.

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Mezhdunaroden-spor-prichiniava-zabaviane-na-evropejskite-chasovnitci_104433.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...