Отиди на
Форум "Наука"

Инсталация за производство на топлинна енергия от слама


Recommended Posts

  • Администратор

Джададжи ЕООД е българска фирма, която през последните 10 години доставя на своите клиенти чисти енергийни решения (слънчева, вятърна, биомаса, геотермална енергия, енергийна ефективност за сгради). Като интегриран доставчик на услуги, Джададжи представлява реномирани западноевропейски производители на чисти технологични продукти, като КАРА биомас бойлери и SWYCS, чиято дейност съвпада с визията и стратегията на Джададжи в подкрепа на прехода към икономика с ниски нива на въглеродни емисии, както в България, и на други места.

За поредна година Джададжи ЕООД ще бъде сред изложителите на ЕЕ и ВЕИ от 27 до 29 март в София, ИЕЦ.

Интервю с г-н Ариян Висер, управител на фирмата.

Г-н Висер, на какво ще акцентирате при участието си през 2018 г.?

Освен  развитието на финансово-инженерни дейности, представяме две холандски компании, които произвеждат енергия от възобновяеми източници.

Една от компаниите,  Kara Energy Systems, е от 50 години производител на промишлени котли за биомаса, в диапазона от 500 киловата до 15 мегавата. Кара ще присъства за четвърти  пореден път на изложението за ЕЕ и ВЕИ. Компанията е световен доставчик на цялостни системи за горене на дървесина и други видове биомаса, включително слама. Кара доставя поръчкови инсталации до ключ, с висока устойчивост и ефективност. Компанията е представена в България от началото на 90-те години на миналия век.

Другата компания, свързана с Kara Energy Systems, е Bes Bollmann. Компанията e водещ международен производител  на иновативни първокласни сушилни за дървесина с много висока енергийна ефективност, дълъг живот и незначителна поддръжка. Технологията е съвместима с котлите на Kara Energy Systems. Bes Bollmann е позната на българския пазар повече от 20 години и разполага с широка клиентска мрежа.

Ние също така продължаваме с някои от нашите дейности като управление на активи, пълна грижа за изградените и интегрирани системи на слънчева енергия, инсталации за енергийна ефективност за голяма обществена сграда в София, които водят до значително намаляване на потреблението на енергия за съответните поддържащи оператори.

Разкажете ни накратко за наскоро реализирани Ваши проекти и какъв икономически ефект е постигнат.


Акцентът, на който бихме искали да обърнем внимание през тази година е завършването на първия проект в България  за инсталация/котел за производство на топлинна енергия изцяло на слама. Очакваме пълното стартиране на 2.4 мегаватовата инсталация към края на февруари 2018 и ще можем да обсъдим подробности за проекта по време на изложението. Интересното в случая е, че нашият клиент е аграрен производител и затваря цикъла си на производство, използвайки остатъчната слама за продукция на топлинна енергия, която е нужна за използване обратно в производството. Така успява да оптимизира своя енергиен разход и да намери приложение за остатъчната слама. Съществен е факта, че по този начин нашият клиент оптимизира икономическото си представяне и конкурентноспособността на фирмата.

Представете ни повече подробности за новата разработка на КАРА за бойлери на биомаса.

Kara Energy Systems произвежда котли, използващи биомаса като гориво, вече повече от над 100 години.  Стартирайки като семейна фирма преди повече от век, днес компанията има зад гърба си множество реализирани проекти. Във времето компанията сее  доказала като надежден доставчик на инсталации, използващи биомаса предимно от дървесен произход.

Новите разработки са свързани с разширяването на  диапазона на  горивото, с което котлите могат да работят, а именно с използването на слама. Процесът на горене е различен при сламата и изисква адаптирането на инсталацията към това. На изложението тази година ще можем да предоставим най-новите подробности за първия такъв проект в България на нашите клиенти.

Освен обогатяването на технологично ниво, поради нарастващото търсене, свързано с цялостното  развитие на сектора за възобновяема енергия в световен мащаб, както и в България, Kara Energy Systems започна разширяването на производствените си мощности и в други страни от Европа.  Допълнителният ефект от това ще бъде и оптимизиране на производствените разходи, а с това и по-конкурентни ценови условия на технологиите.

В кои области се развива Джададжи, и с кои чуждестранни фирми си партнира?

В усилията си да предложим и популяризираме чиста енергия, ние се стремим към решения, които имат благоприятно влияние за околната среда, а в същото време гарантират  висока производителност, качество и възвръщаемост на инвестициите. Ние, например, сме много заинтересовани да си сътрудничим с ЕСКО и доставчици на обществени услуги, които биха искали да сменят бойлерите си на въглища с такива на биомаса – дървесина или слама.

Също така работим и с доставчици на ресурси в региона на Балканите, които могат да доставят в дългосрочен план необходимите количества от биомаса.

Можем също да предоставим решения за когенерация на фирми, които се нуждаят от топлина  (или пара) и електроенергия за производството си. Важно е да се подчертае, че инсталациите Kara отговарят на местните изисквания за емисии чрез отлични  филтриращи системи.

Освен бойлерите на биомаса на Кара, Джададжи преставя на българския пазар още един холандски производител - Spaans Babcock, който произвежда помпи и технологии за ВЕЦ.

Като лидер в своята област, Spaans Babcock представя винтова помпена технология с над 125 години история. Първоначално винтовите помпи се използват за изсмукване на големи количества вода. Например, холандското езеро, върху което е построено летище Амстердам, е пресушено с помощта на винтови помпи Spaans. Понастоящем технологията, наречена Архимедова, се използва за производство на водна електроенергия, основно при местности с нисък наклон.

Едно от предимствата на тази технология е, че е с намалено  въздействие  върху околната среда в и около местата на производство в сравнение с други видове технология. Това е важно за нас, тъй като ние не желаем да създаваме нови екологични проблеми, докато се опитваме да решим тези за намаляване на емисиите на CO2. Фирма Джададжи е готова да участва във всички етапи на развитие на хидро-енергийни проекти (и за други възобновяеми енергийни източници), базирайки се на дългогодишния си опит.

С какви посетители бихте желали да осъществите контакт по време на изложението?

Наши клиенти са индустриални фирми от селскостопанския сектор или сектора за преработката на дървесина, както и инвеститори.  Ще се радваме да си сътрудничим с местни и международни доставчици на обществени услуги, като за нас е удоволствие, когато имаме сходни стратегически цели. Това са например чистата енергия, прехода към възобновяем вид енергия и използването на наличните местни енергийни ресурси за чиста енергия.

Освен това, работим с партньори за IoT (Internet of Things) решения за по-нататъшно подобряване на достъпа до зелените енергийни инсталации, които доставяме и/или оперираме. Заедно с подобряване на нивото на информация за работата на инсталациите, ние също предоставяме възможност за контрол на инсталациите на място или от разстояние.  Една от причините е, че бихме искали  да запазим високото работно ниво по време на жизнения цикъл на инсталациите, поддържайки съоръженията в добра техническа форма. Това е и в съответствие желанието на международните инвеститори за такива решения, с цел по-добър поглед върху реализирането на техните инвестиции.

Решения за чиста енергия
 
 

Източник: https://viaexpo.com/bg/press/prvata-v-blgariya-instalatsiya-za-proizvodstvo-na-toplinna-energiya-ot-slama-skoro-sche-fakt#kara_energy_systems

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...