Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран кораб Союз МС-08. Старт на 21-ви март 2018 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Двама американски астронавти и един руски космонавт ще полетят в космоса на 21-ви март с кораба Союз МС-08

soyuz-ms-08-crew.jpg

На снимката: екипажът на "Союз МС-08" позира пред кораба си. Photo credit : Roscosmos 

7 март 2018 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине наред, на 21-ви март (сряда) в 19:44 ч. българско време от космодрума Байконур ще излети ракетата-носител "Союз ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-08". 

На борда на кораба ще пътуват трима души: американските астронавти Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд, както и техният руски колега Олег Артемиев. Как така се получи, че на "Союз МС-08" ще лети предимно американски екипаж, ще разкажа подробно в тази статия. Но първо - няколко думи за членовете на мисията. 

Олег Германович Артемиев е роден в Рига, Латвийска ССР на 28-ми декември 1970 година. Той е женен за Ана Сергеевна и двамата имат един син. Космонавтът е получил своето образование в Талинския технически университет. Избран е в отряда на космонавтите през 2003 година. В периода между 2007 и 2008 година участва в програмата "Марс 500" за симулация на пилотиран полет до Марс. Полита реално в космоса за пръв път през 2014 година с кораба "Союз ТМА-12М".

Дрю Фойстел и Рики Арнолд са ветерани от програмата "Космическа совалка" на НАСА. Фойстел е роден на 25-ти август 1965 година в Пенсилвания. Женен е за Индира Бхатнагар. Имат двама сина. По образование е геофизик, притежава магистърска степен от университета Пардю. Летял е два пъти с космически совалки. Първата му мисия е през 2009 година, със совалката "Атлантис", която обслужва телескопа "Хъбъл". За втори път лети до "Международната космическа станция" през 2011 година със совалката "Индевър".

Рики Арнолд е роден на 26-ти ноември 1963 година в Мериленд. За разлика от други астронавти, които преди това са били или учени, или пилоти, или военни, Арнолд е работил като гимназиален учител, преди да постъпи в НАСА. Малцина са учителите, които по-късно са избрали астронавтска кариера - за съжаление първата учителка Криста Маколиф загива по време на инцидента със совалката "Чалънджър" през 1986 година. Други учители, летяли в космоса, са Барбара Морган и Джо Акаба. Но да се върнем на Рики Арнолд. Женен е за Елоуи Боуи. Имат две дъщери. Лети през 2009 година със совалката "Дискавъри" до "Международната космическа станция". 

Да се върнем на въпроса: защо само един руснак, а двама американски астронавти ще летят с кораба "Союз МС-08"? През последните няколко години, поради редица технически проблеми и финансови спънки, Русия не успя да построи изцяло своя сегмент на "Международната космическа станция". Особено проблематичен се оказа модулът МЛМ "Наука". Изстрелването му, първоначално планирано за 2007 година, беше отложено за 2014 година, после за 2015 година. Междувременно при наземни проверки беше установено, че горивната система на "Наука" е замърсена с железни стърготини, което добави нови отлагания - за 2016 година, после за 2017, за 2018-та, а сега стартът се очаква да е не по-рано от 2019 година. 

Като резултат от забавянията на строежа на руския сегмент на МКС, както и поради финансовата криза, Русия реши да съкрати екипажа на станцията от трима на двама души. "Союз МС-08" първоначално трябваше да лети само с Фойстел и Артемиев, а третото място щеше да остане празно. Въпреки това НАСА успя да се възползва от него и сега ще изпрати още един американски астронавт в космоса. Как се случи това?

Възможността идва поради краха на програмата "Морски старт". "Морски старт" е основан като консорциум от четири компании - РКК Енергия (Русия), Боинг (САЩ), Ейкър (Норвегия) и СДО Южное (Украйна). Програмата използва плаваща платфора за изстрелване на ракети "Зенит" в близост до Екватора, за да се увеличи тяхната товароподемност. За съжаление начинанието не е дългоживущо - през 2009 година "Морски старт" подава документи за банкрут. Официално консорциумът излиза от банкрута една година по-късно, като тогава РКК Енергия придобива 95%-тен дял от "Морски старт" (първоначалният й дял е 25%). През 2013 година Боинг решава да съди Енергия и Южное, като мотивът на Боинг е, че двете компании отказват да платят дължими $350 милиона след банкрута на консорциума. Впоследствие Боинг спечелва съдебното дело. 

По-късно обаче РКК Енергия и Боинг подписват споразумение, чрез което руската компания решава да компенсира американския си партньор по алтернативен начин - като подари места на астронавти на космическите кораби "Союз". Боинг приема. А НАСА откупува местата чрез Боинг. Така американската агенция ще изпрати допълнително астронавт до "Международната космическа станция", без изобщо да дава пари директно на Русия. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2114-2018-soyuz-ms-08-preview

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз МС-08 бе изведена на стартовата площадка

2018-soyuz-ms-08-rolled-to-pad.png

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-08" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

19 март 2018 г. 08:30 ч.

Светослав Александров.  Рано тази сутрин ракетата "Союз-ФГ", която ще изведе в орбита пилотирания космически кораб "Союз МС-08" с трима души на борда, беше изведена на стартовата площадка на космодрума Байконур и приведена във вертикално положение.

Ако всичко мине наред, изстрелването ще е на 21-ви март (сряда) в 19:44 ч. българско време. Това ще е първият пилотиран космически полет за 2018 година, а в космоса ще се отправят руският космонавт Олег Артемиев заедно с неговите американски колеги Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд. 

В рамките на днешния ден предстартовата подготовка ще влезе в разгара си, като специалистите ще проведат комплексни изпитания на ракетата и кораба и ще направят проучвания на телеметрическата информация. Утре, на 20-ти март, е планирано заседание на Държавната комисия по утвърждение на екипажа. След заседанието астронавтите и космонавтите от основния екипаж, както и техните дубльори (Алексей Овчинин - Роскосмос, Ник Хейг - НАСА), ще участват в предполетната пресконференция.

Прочетете още за екипажа на кораба "Союз МС-08" в специалната статия на КОСМОС БГ тук (линк)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2130-2018-soyuz-ms-08-rolled-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Акценти от днешната предполетна пресконференция: руските космонавти ще разгърнат уникална научна апаратура в космоса за изучаване на миграциите на птиците

20 март 2018 г. 17:45 ч. Днес по време на заседание на Държавната комисия по утвърждение на екипажа беше окончателно формализиран изборът на астронавтите и космонавтите, които ще излетят в космоса с кораба "Союз МС-08". В орбита на път към "Международната космическа станция" ще се отправят Олег Артемиев (космонавт на Роскосмос), Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд (астронавти на САЩ). Техните дубльори са Алексей Овчинин (Роскосмос) и Ник Хейг (САЩ). 

Изстрелването ще е утре, на 21-ви март, в 19:44 ч. българско време.

След утвърждаването на екипажа беше проведена и традиционната пресконференция, на която астронавтите и космонавтът представиха плановете си за предстоящата им мисия. Олег Артемиев акцентира върху това, че космонавтите на Роскосмос ще проведат "космическа разходка" през август, в рамките на която ще монтират антената от външната страна на "Международната космическа станция" като част от експеримента "Икарус". Напомням на читателите, че хардуерът на "Икарус" вече беше изпратен в космоса на 13-ти февруари с кораба "Прогрес МС-08". "Икарус" е руско-немска научна програма за изучаване на миграцията на птиците.

"Ще бъдат изучени пътищата, по които летят", съобщи космонавтът Артемиев. "Те могат да повлияят на промените в полетните трасета, например на самолетите. Освен това птиците са преносители на заболявания и е важно да узнаем как се случва тяхната миграция". Артемиев сподели също така, че при "космическата разходка" ще бъдат разгърнати няколко спътника, построени от студенти - включително "Танюша" и "Сириус".

Астронавтите на НАСА ще излязат в открития космос по-скоро: още през този месец. Дрю Фойстел сподели, че от външната страна на станцията ще бъде монтирано модерно оборудване за предаване на данни, в това число и външни камери.

Олег Артемиев оповести, че със себе си ще вземе и една футболна топка, за която той се надява, че ще се използва още в първия мач на Световното първенство по футбол в Русия тази година. Първенството ще бъде открито на 14-ти юни и ще продължи до 15-ти юли. Артемиев няма да се прибере дотогава, така че топката ще бъде върната от неговия колега Антон Шкаплеров, който понастоящем живее на борда на "Международната космическа станция" и ще кацне на Земята още тази пролет. 

Източник: Роскосмос

2018-soyuz-ms-08-rolled-to-pad.png

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-08" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2132-2018-football-ball-space

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Космическа ракета Союз-ФГ изведе благополучно в орбита кораба Союз МС-08 с трима души на борда!

2018-21-march-soyuz-ms-08-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване на ракета "Союз-ФГ" с кораб "Союз МС-08". Photo credit: NASA TV/Roscosmos

21 март 2018 г. 20:24 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:44 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя ракетата "Союз-ФГ" с космическия кораб "Союз МС-08". Това бе първият пилотиран космически полет за 2018-та година. 

Девет минути след началото на мисията "Союз МС-08" бе вмъкнат благополучно в своята първична околоземна орбита. На борда на кораба пътуват руският космонавт Олег Артемиев и двамата му американски колеги Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд. Всички те са ветерани и са участвали и преди в космически мисии.

Напомням на читателите, че първият полет на Олег Артемиев е проведен през 2014 година с кораба "Союз ТМА-12М". Дрю Фойстел лети с космическа совалка до телескопа "Хъбъл" през 2009 година и до "Международната космическа станция" през 2011 година. Рики Арнолд лети със совалка през 2009 година до станцията. Днес както Фойстел, така и Арнолд летят за пръв път с руски космически кораб "Союз".

Днешното изстрелване бе 137-мият полет на пилотиран кораб "Союз" след въвеждането му в експлоатация през 1967 година. Днешните кораби "Союз-МС" обаче твърде много се отличават от съветските си предшественици, тъй като са модернизирани със съвременни технологии. Понастоящем за пилотирани нужди се използва ракетата-носител "Союз-ФГ", която извършва своя първи полет през 2001 година. Днешното изстрелване бе 63-то за "Союз-ФГ".

Какво предстои за екипажа на "Союз МС-08"? Корабът ще лети в продължение на два дни до "Международната космическа станция" и скачването ще е в петък. Въпреки че корабите от серия "МС" са в състояние да се скачват със станцията само след две или четири обиколки на Земята, за настоящата мисия няма да се използва "експресно" пътуване поради ред причини, най-важната от които е, че полетът бе отложен от 15-ти до 21-ви март. 

След петъчното пристигане на Фойстел, Арнолд и Артемиев на борда на "Международната космическа станция" те ще се присъединят към вече живеещите там Антон Шкаплеров, Скот Тингъл и Норишиге Канаи. С това екипажът ще стане отново шестчленен. 

Конкретно за тримата новодошли, предстоят вълнуващи дни пред тях. Както руснаци, така и американци ще излизат на извънбордови дейности в открития космос. Ако пред американските астронавти стои задачата да монтират нови комуникационни системи и камери от външната страна на "Международната космическа станция", техните руски колеги ще трябва да разгърнат мощна антена, която е част от руско-германския експеримент "Икарус" за изучаване на миграцията на птиците. Благодарение на този експеримент учените ще успеят да изучат различните пътища, изминавани от пернатите обитатели на Земята, както и да направят преценка как се разпространяват пренасяните от птици болести. 

И накрая нещо любопитно - днес космонавтът Олег Артемиев взе със себе си футболна топка. До няколко седмици топката ще бъде върната обратно на Земята от колегата му Антон Шкаплеров, след което ще се използва при откриването на първия мач от Мондиал 2018. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2133-2018-soyuz-ms-08-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

22 март 2018 г. 08:05 ч. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин похвали работата на космонавта Олег Артемиев и неговите американски колеги Андрю Фойстел и Ричард Арнолд. Тримата излетяха в космоса снощи с космическия кораб "Союз МС-08".

"Момчетата доказват, че великите сили могат и трябва да си сътрудничат. Кооперацията между Русия и САЩ в космоса трябва да продължи", написа Рогозин в Туитър.

Това е доста дипломатично изказване на Рогозин. В миналото той не винаги се е държал така. През 2014 година след като САЩ оповести, че ще наложи санкции на Русия поради кризата в Украйна, Рогозин предложи на НАСА да си изпраща астронавтите на батут.

Понастоящем американската космическа агенция се надява до края на 2018 или най-късно в началото на 2019 година новите частни пилотирани кораби "Старлайнър" и "Драгън 2" да полетят. Като резултат от това НАСА не е закупила места на борда на "Союз"-ите след есента на 2019-та и вече късно да го прави - производството на един кораб от серията "Союз-МС" отнема около три години. 

Trampoline

Батут / Wikimedia commons

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2134-2018-cooperation-usa-russia-must-continue

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Пилотираният космически кораб Союз МС-08 се прикачи към МКС!

2018-soyuz-ms-08-approaching-iss.jpg

На кадъра: космическият кораб "Союз МС-08" по време на днешното сближаване с МКС. Photo credit : NASA TV

23 март 2018 г. 23:25 ч.

Светослав Александров. Днес пилотираният космически кораб "Союз МС-08" достави успешно трима души на борда на "Международната космическа станция". Скачването беше осъществено безпроблемно в 21:40 ч. българско време, само една минута по-рано от планираното. 

Напомням на читателите, че корабът излетя благополучно на 21-ви март в 19:44 ч. българско време.

Към постоянния екипаж на станцията се присъединяват космонавтът на Русия Олег Артемиев и неговите американски колеги Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд. Всички те са ветерани и са участвали и преди в космически мисии. Олег Артемиев лети за пръв път през 2014 година с кораба "Союз ТМА-12М", а Фойстел и Арнолд преди няколко години пътуват в космоса като членове на екипажите на космическите совалки на НАСА. Мисията на "Союз МС-08" ознаменува първото пътешествие с руски космически кораб за тези двама американски астронавти. 

И така, след днешното пристигане екипажът на "Международната космическа станция" е отново шестчленен. Артемиев, Фойстел и Арнолд се присъединяват към пристигналите преди няколко месеца Антон Шкаплеров, Скот Тингъл и Норишиге Канаи.

Отново напомням на читателите, че предстоят вълнуващи дни пред екипажа на МКС. Както руснаци, така и американци ще излизат на извънбордови дейности в открития космос. Ако пред американските астронавти стои задачата да монтират нови комуникационни системи и камери от външната страна на "Международната космическа станция", техните руски колеги ще трябва да разгърнат мощна антена, която е част от руско-германския експеримент "Икарус" за изучаване на миграцията на птиците. Благодарение на този експеримент учените ще успеят да изучат различните пътища, изминавани от пернатите обитатели на Земята, както и да направят преценка как се разпространяват пренасяните от птици болести.

Източници: НАСА, Роскосмос

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2135-2018-soyuz-ms-08-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новоизстреляните астронавти Дрю Фойстел и Рики Арнолд се готвят за първото си излизане в открития космос този четвъртък

2011-drew-feustel-spacewalking.jpg

На снимката: астронавтът Дрю Фойстел по време на "космическа разходка" през май 2011 година от външната страна на "Международната космическа станция". Тогава Фойстел беше пристигнал със совалката "Индевър". Photo credit : NASA

28 март 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Изминаха едва няколко дни от успешното изстрелване на кораба "Союз МС-08" [1], но астронавтите Дрю Фойстел и Рики Арнолд вече се готвят за първата си сериозна работа като нови членове на екипажа на "Международната космическа станция". Вчера двамата подготвиха скафандрите и екипировката за първото си излизане в открития космос.

То ще бъде проведено утре. Очаква се Фойстел и Арнолд да работят от външната страна на станцията в продължение на шест часа и половина. Предстои инсталация на нови комуникационни антени на модула "Транкуилити", както и подмяна на камери, намиращи на гредата "Порт 1".

Първоначално "космическата разходка" беше планирана за месец май, но неочаквано бе изместена за март. В космонавтиката подраняването е изключително рядко явление - обикновено когато пиша за промени в графика, то най-често е свързано с отлагания. В случая с "Международната космическа станция" обаче понякога се случват и подранявания - най-вече когато се окаже, че астронавтите не са толкова заети с научна дейност или обслужването на новопристигнали космически кораби.

Такъв е периодът сега - наскоро корабът "Союз МС-08" се скачи със станцията, а има още малко време до изстрелването на следващия кораб - това ще е американският "Драгън".

"Драгън" ще лети в началото на април с ракета "Фолкън 9", може би още идващия понеделник, и ако всичко мине наред, корабът ще бъде захванат с роботизираната ръка "Канадарм 2" от астронавтите Скот Тингъл и Норишиге Канаи. 

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2142-2018-arnold-feustel-spacewalking

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: космическият кораб Союз МС-08 с трима души на борда се завърна на Земята!

4 октомври 2018 г. 14:50 ч. Днес в 14:45 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-08" извърши успешно кацане, съобщи Роскосмос. Всичко това се случи навръх отбелязването на 61-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник (4 октомври 1957 г.). 

На Земята се прибраха руският космонавт Олег Артемиев и неговите американски колеги Рики Арнолд и Дрю Фойстел. 

2018-4-oct-soyuz-ms-08-landing.png

Кадър от днешното спускане на кораба "Союз МС-08". Снимка: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2394-2018-soyuz-ms-08-lands

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎6‎.‎10‎.‎2018‎ г. at 15:18, Last roman said:

това оня 'повредения' ли беше?

Тц. Разпробития е 09. Ама този ще носи стружки от него за изследване. Ще чакаме Рогозин да ги помирише и да усети следи от американски одеколон.

Извън майтапа, ако зависеше от мен, 09 бих го ставил горе, за изключителни ситуации. Идеята ми е, че ако е било саботаж, няма как да знаем дали саботьора не е повредил и нещо по спускаемия модул. За да изгорятт вътре космонавтите и астронавтите.

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, Amazonski said:

Тц. Разпробития е 09. Ама този ще носи стружки от него за изследване. Ще чакаме Рогозин да ги помирише и да усети следи от американски одеколон.

Извън майтапа, ако зависеше от мен, 09 бих го ставил горе, за изключителни ситуации. Идеята ми е, че ако е било саботаж, няма как да знаем дали саботьора не е повредил и нещо по спускаемия модул. За да изгорятт вътре космонавтите и астронавтите.

Не случайно руснаците са натоварили два американски и само един свой космонавт на съмнителния кораб ) ! Добре че навреме откриха повредата или провокацията ) !

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...