Отиди на
Форум "Наука"

Защо отбелязваме, а не честваме националните си празници?


Recommended Posts

  • Потребители

Попаднах на една статия на Росен Петров в 24 часа: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735634

Много интересен въпрос задава и ми е странно наистина какъв е нашият проблем, че само гледаме да ги отбележем, че са минали, аз така и не веидях веднъж истинско честване и национално празнуване на някой от празниците ни. Нова година е може би най-големият ни празник, където всички с голяма радост посрещаме и всички се поздравяваме, а някой от нашите гордости в историята остават за псевдо патриотите и за тези, които изкарват пари от това. Вчера попаднах на много хубав статус във фб на проф. Александър Кьосев:

Цитирай

Мия чинии и хвърлям по едно око към "Отблизо" на Мира Добрева, БНТ. Появяват се скъпи събеседници - Енчев от Румънеца и Енчев, заедно с още един, дето не му разбрах името. Енчев облечен в шаечно елече и национална блуза, другият - кой знае защо - в разкопчан военен шинел с червени пагони. Разказват как щели да правят патриотичен фестивал в Банкя на 3 март - със сто и четиридесет метра българско знаме, даже още знамена щяло да има .... до 230 метра ги докарали. И призовават всички родители да доведат децата си, които така щели да се научат автентично, от първа ръка за българщината. И разбира се, не забравят назидателно да кажат на бедния телевизионен зрител, че трябва да се гордее. И пр.и пр. Единстевеното позитивно в цялото предаване е това, че, слава богу, не се появява Румънеца да ме учи и той на българщина. Може би по същото време е в Букурещ и развява 800 метров байрак, учейки румънците на румънщина.

Все по-лошо става. Всеки самозванец дето нищо, ама нищо не знае за българска история, българска култура, българско образование, българска литература, за трагичната българска политика в исторически план, се е самоовластил да прави маскаради, да говори глупости за българската история, да рецитира клишета и да осквернява националния флаг с кич. И на всичкото отгоре - да поучава. Колко такива се понесоха като патриотични сърфисти с неясни подбуди по популистката вълна! Млади, леко или тежко агресивни хора, късо подстригани, с дебели патриотични вратове. И косвено се заканват, както направи Волен Сидеров по БНТ преди около 2 седмици,ех, ако аз бях министър-председател... (сещайте се и треперете гейове, соросоиди, либирали, отродители и предатели!).

Не е луд, който яде баницата, луд е който му я дава. Към ръководството на БНТ - това е възмутително. Не е възможно да се прахосва скъпо телевизионно време за такива нахални тъпотии с фашизиоидна аура. Престанете да давате трибуна на подобни хора, те компрометират всеки истински патриотизъм

Българи, да спасим България от "българщината"!

Някъде много дълбоко в нас спи едно желание да се отворим към света и не можем. Трябва да излязат някакви маймуни по телевизията и да ни накарат да се събудим или тези маймуни да ни покажат онази си работа, за да се засегнем и да излезем да протестираме. Иначе всичко ни е наред, но всичко идва от самата идентичност, а нея сякаш я няма или ако е някъде там я крием та сакън някой да не я видим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе стига с тия фашисти - в България такива няма и няма да има. Отделни шемети - да, и толкова. 

Не знам кой румънец къде се е явявал, но патриотизмът е най-доброто, което може да се случи на обществото. 

А ако някой го проявява в глупава или просташка форма, то проблемът е в глупостта и простотията, а не в самия патриотизъм. 

Причинте за някаква простотоя може да са две:

а. изначални - когда человек идиот, ето навсегда;

б. манипулативни - ако някой иска да удари, да унищожи нещо, организира гротесктната му проява.

Това е то. Останалото са ала - бала. 

Ако спасим България от българщината, това е все едно да спасим някого от него си като го гръмнем... 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи от празниците. Някой може да ги чувстват казионни. Имам познати които с радост честват Съединението. Събират се някъде по средата, примерно Пловдив, или по паланки и празнуват. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Имах една приятелка, която винаги се заяждаше по празниците дали били национални или официални празници. Същата работа и тук - Росен Петров се сетил за нещо и решил да го напише. Зависи от празника, от тълкуването и от самите действия. Имаше една реклама в която се питаше: "Но това ли е най-важното ?" Накратко, ако не знаеш с какво днешният празничен ден е допринесъл за народа или държавата (или ако е църковен за вярата), дали ще го честваш на площада, дали ще отидете на кръчма или ще си гледаш телевизия у вас - все тая. Ако ще го използваш да добавиш към него отпуск и да отидеш на почивка без да знаеш защо има почивен ден - още по-зле.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е езиков.

Отбелязва се дата на годишнина. Дата не може да се чества.

Пример: Отбелязваме еди колко си години от рождението на еди кой си. Но честваме (или отдавама чест) на народните будители.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...