Отиди на
Форум "Наука"

Американските концентрационни лагери от 1838 до 2018 година


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

 forced-internment-japanese-americans.jpg

Васил Проданов - 18 февруари 2018

САЩ са първите, които започват да затварят групи от хора в определени зони със забрана да се излиза извън тях, което е една от характеристиките на концентрационните лагери. Америка е страна, в която на всеки преломен етап от историята ѝ от първите десетилетия на  ХIХ век насам са създавани концентрационни лагери, в които са загинали огромно количество хора.

Първото мащабно концентриране

на специфична група в специални лагери за задържане се извършва от американците през лятото на 1838 г., когато президентът Андрю Джексън нарежда на армията да изпълни Закона за преместването на индианците от 1830 г. Племето чероки е затворено най-напред в затворнически лагер, а след това е преселено в специално отредена за него зона. Хиляди индианци са умъртвени или изнасилени от американските войски, а още повече умират в лагерите поради глад и лоши условия на живот. След това същите тези мерки се прилагат към всички останали индиански племена, преселени в специално предназначени за тях „резервати“.

По време на Гражданската война в САЩ между 1861 и 1863 г. лагери за задържане на пленници и бегълци създават и двете страни. Армията на Конфедерацията изгражда своя най-известен лагер в Андерсонвил, където са държани затворени повече от година над 45 000 души. От тях около 13 000 измират от тежките условия на живот. Втори такъв лагер се създава за 10 00 души в Макон, като броят на задържаните в него надвишава 32 000 в края на войната. Подобна е ситуацията с лагерите, които създава противната страна. И там от болести и лоши санитарни условия измират хиляди хора (1). В „Дяволската котловина“ в Натчез, щата Мисисипи, са затворени в лагери бягащи освободени роби и около 20 000 от тях са унищожени окончателно (2).

В резултат на войната си срещу Испания през 1898-1901 г. американците отнемат от тях Филипините, но се сблъскват със съпротивата на местни партизански отряди. Тогава те решават да използват опита от испанските концентрационни лагери в Куба и изграждат такива лагери на остров Минданао. Броят на загиналите цивилни в тях и до днес не е установен точно. В началото на ХХ век САЩ създават концентрационни лагери в окупираната от тях Доминиканска република. Там събират евтина работна ръка за плантациите със захарна тръстика (3).

Четири концентрационни лагера
са създадени по време на Първата световна война

В тях на основата на специални регулации, наложени от президента Уилсън, са пратени главно хора с немски произход.  С влизането на САЩ във войната всички немци по националност са автоматично вкарани в списък на „чужди врагове“. Общият брой на класифицираните като „чужди врагове“, само защото имат германски произход, е половин милион. Главният прокурор А. Митчел Палмър заявява, че „Всички чужденци, интернирани от правителството, са разглеждани като врагове и тяхната собственост се третира по съответния начин“. Съответно от затворените в лагерите е заграбена собственост за половин милиард долара (4).

През февруари 1939 г. директорът на ФБР Едгар Хувър се среща с американския президент във връзка със създаването на програма за лагери за задържане на хора в САЩ. На 19 февруари 1942 г., след като започва войната с Япония,  президентът Рузвелт подписва

Заповед 9066

която под претекст за осигуряване срещу „пета колона“ от опасни хора в страната дава възможност за тяхното арестуване, задържане, изселване. Скоро след това на всички американски граждани, които имат японско потекло (не само първо, но и второ, трето и т.н. поколение), както и на редица други, за които се смята, че могат да се занимават с „подривна дейност“, е забранено да живеят, работят или пътуват в западната част на САЩ.

Същата забрана е приложена и към онези японски имигранти, които отдавна са в САЩ, но не са получили все още американско гражданство. На тях им се отказва такова. В началото на всички тях им се предлага „доброволно“ преселване. След това с тези американски граждани се заема армията, която ги премества най-напред в „центрове за събиране“ (assembly centres), а след това в „центрове за преселване“ – лагери в изолирани региони в западната част на САЩ, оградени с бодлива тел и пазени от военна полиция.

Така по расово-етнически критерий

между февруари 1942 и декември 1944 г.
са затворени около 120 хиляди японци –

фактически почти всички живеещи там граждани с японски произход, от децата до възрастните. Тяхното имущество е разпродадено на безценица, а на пращаните в лагери е разрешено да вземат само това, което могат да носят на ръце. Единствената им „вина“ е, че са японци, т.е. критерият за вкарването им в концентрационни лагери е расово-етнически. Нагласата е, че тяхната различна расово-етническа идентичност сама по себе си ги прави нелоялни и опасни за Америка, т.е. лоялността е расово и етнически детерминиран феномен.

Наред с тях се вкарват и германци, италианци, мексиканци, подозирани в симпатии към Хитлер и Мусолини. От дванадесет латиноамерикански страни към САЩ са депортирани хиляди техни граждани, които имат произход, свързан с някоя от основните страни на „оста“ (Германия, Италия, Япония), и затворени в лагери в САЩ. Официалното основание за депортациите е да се осигури западното полукълбо от евентуални саботажи и да има хора за евентуална бартерна размяна за пленени американци. Но обикновено тази депортация, както се оказва, е напълно произволна, основаваща се на расови предразсъдъци или на икономически съображения. Много малко от тези хора след това са върнати по домовете им в Латинска Америка (5).

След откриването на „втория фронт“ в лагери се затварят и германски военнопленници. В края на войната има 511 големи и по-малки лагери, в които са държани около 425 9000 души (6).

В Германия непосредствено след края на войната милиони германци са затворени в лагери от американската армия и срещу тях се извършват огромни жестокости. Голяма част от тях са задържани в открити клетки, без вода и храна,
и просто оставени да умрат.

Според канадския автор Джеймс Бек, проучващ френските и американските държавни архиви и срещнал се с множество очевидци, броят на умрелите в резултат на тези жестокости е около милион и половина. Бек обвинява директно Дуайт Айзенхауер, ръководител на американската окупационна зона, за това, че е оставил преднамерено да умрат между 800 000 и един милион души в концлагерите, като тяхната смърт е замазана в армейските архиви под рубриката „други загуби“.

Други милиони германци – военни и цивилни, умират просто от глад през 1945-1948 г. Общият брой на умрелите германци в резултат на лагерни и затворнически жестокости или просто поради недоставяне на достатъчно храна е около 9 милиона души (7).

Проучванията на Бек породиха яростна дискусия, опити за оспорване на едни или други данни, но като цяло техният отзвук е огромен, а той и потвърждава тези проучвания с нови аргументи (8).

През 1950 г. Американският конгрес приема Закон за задържане, който дава на правителството право да задържа в концентрационни лагери на различни места в страната хора или групи, за които се смята, че могат да играят „подривна роля“ и да заплашват правителството на САЩ. През 1952 г. конгресът гласува средства от 775 000 долара за активиране и ремонт на шест лагера.

По време на войната срещу Виетнам между 1961-1963 г. хиляди виетнамци са интернирани в затворени лагери.  През 2002 г. е разкрит лагерът в американската база в Гуантанамо, Куба, наречен от „Амнести интърнейшънъл“

„Гулаг на нашето време“

Той съществува и до днес, независимо от обещанията на президента Обама да бъде закрит.

Такъв лагер, който е два пъти по-голям от този в Гуантанамо, е създаден и в Афганистан след американската инвазия там (9). След американската инвазия в Ирак такава роля там играе огромната затворническа база в Абу Гариб, за зверствата в която стана световен скандал (10). Лагерът в Гуантанамо продължава да функционира, а президентът Тръмп, в своята предизборна кампания, обеща той да продължи да действа защото „мъченията вършат работа“.

Следва да се отбележи, че американците не са изключение в Северна Америка. В много отношения Канада следва подобна политика. Още по време на Първата световна война канадското правителство задържа в трудови лагери хиляди украинци, сърби, чехи, словаци и други славяни, дошли от вражеската Австро-Унгария и разглеждани като „враждебни чужденци“. Те са принуждавани насилствено да работят в стоманолеярни, горска промишленост и пр.  По време на Втората световна война, следвайки американския опит, Канада затваря в лагери всички граждани от японски и италиански произход (11).

 

Бележки:

(1)Вж. American Concentration Camps, In: http://www.rotten.com/library/conspiracy/american-concentration-camps, 22.08.2004.

(2) Bernish, Claire. Devil’s Punchbowl – An American Concentration Camp So Horrific It was Erased from History, In: http://thefreethoughtproject.com/devils-punchbowl-slaves-mississippi/, March 4, 2017.

(3) Вж. Чомски, Аврам Ноам. Петата свобода или власт и идеология, С., Изд. „Агато“, 1996, с. 67.

(4) Gross, Daniel A. The U.S. Confiscated Half a Billion Dollars in Private Property During WWI, In: https://www.smithsonianmag.com/history/us-confiscated-half-billion-dollars-private-property-during-wwi-180952144/, July 28, 2014.

(5) Вж. Muller, Eric. Free to Die for Their Country, University of Chicago Press, 2001; Daniels, Roger et al., eds., Japanese Americans: From Relocation to Redress, Salt Lake City: University of Utah Press, 1986; Daniels, Roger. Prisoners Without Trial: Japanese Americans in World War II , New York: Hill and Wang, 1993; Gardiner, C. Harvey. Pawns in a Triangle of Hate: The Peruvian Japanese and the United States, Seattle: University of Washington Press, 1981; Mangione, Jerre. An Ethnic at Large: A Memoir of America in the Thirties and Forties, New York: Putnam, 1978.

(6) Вж. Okamura, Raymond. The American Concentration Camps: A Cover-Up Through Euphemistic Terminology, The Journal of Ethnic Studies, Vol. 10, N 3, 1982;  Hirabayashi, James. „Concentration Camp“ or „Relocation Center“: What’s in a Name?, Japanese American National Museum’s Quarterly, 1994, Vol. 9, No. 3; Krammer, Arnold. Nazi Prisoners of War in America, New York: Stein and Day, 1979.

(7) Вж. Bacque, James. Other Losses: The Fate of German Civilians under Allied Occupation, 1944-1950, Prima Publishing, 1991; Bacque, James. Crimes and Mercies, Little, Brown & Company, 1997.

(8) Вж. Ambrose, Stephen E. Ike and the Disappearing Atrocities, New York Times Book Review, February 24, 1991; Bacque, James. Did the Allies Starve Millions of Germans, Toronto Globe & Mail, 20 September 1997.

(9) Gumbel, Andrew. Bagram detention centre now twice the size of Guantanamo, Independent.co.uk. January 8, 2008.

(10) Hersh, Seymour M. Torture at Abu Gharaib, In: The New Yorker, https://www.newyorker.com/magazine/2004/05/10/torture-at-abu-ghraib, May 10, 2004.

(11) Вж. Repka, William and Kathleen Repka. Dangerous Patriots: Canada’s Unknown Prisoners of War, New Star Books, Vancouver, 1982.

http://www.rotten.com/library/conspiracy/american-concentration-camps

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Last roman said:

В Германия непосредствено след края на войната милиони германци са затворени в лагери от американската армия и срещу тях се извършват огромни жестокости.

Може би са ги използвали за харана? 

Цитирай

В края на войната има 511 големи и по-малки лагери, в които са държани около 425 9000 души

Цитирай

Голяма част от тях са задържани в открити клетки, без вода и храна, и просто оставени да умрат.

Високи няколко етажа, дълги цели километри, редици с метални клетки, от които се носят воня и задавените стоновете на 425 9000 германци...

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Last roman said:

Хиляди индианци са умъртвени или изнасилени от американските войски

Според свидетелствата, първо са били умъртвени и после изнасилени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Amazonski said:

Според свидетелствата, първо са били умъртвени и после изнасилени.

Справедлив демократичен гняв след зверствата извършени вьрху окупираните територии ) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Статийката е на ниво, събрание на партийни каскети през 60-те, в кюстендилският клуб на ОФ. Писана е от проф. Васил Проданов, който очевидно си е с адженда и има и други силни изказвания от рода на "Глобалната олигархия в Давос е все по-уплашена", "Пропагандната и идеологически манипулативна роля на идеята за тоталитаризма", "до ядрения апокалипсис остават само две минути" и разни дитирамби за Путин. 

Извън ниското ниво на статията, проблема наистина е бил изключително сериозен. Лагерите след Пърл Харбър ги има и в САЩ и в Канада  и създават много жестоки центробежни сили. Все пак каква е тогава разликата на идеалистичните САЩ с лошата Германия и нейните лагери, или с Великобритания и нейните лагери за Бурите, или френските в Алджир? 

Някой от лагерите са оставени и до днес като музеи. Нямат общо с описаното в статията, по-скоро са като малки градчета, но все пак хората са затваряни като добитък.

Резулата е жестоко разочароание. Някой си носят комплека от тези лагери до живот. В "The Coldest Winter" на David Halberstam, се разказва за батальон доброволци в Корейската Война, съставен изцяло от американци с японски произход. При първоначалното китайско настъпление, въпреки невъзможната ситуация остават на позиции и задържат китайците в планините. Искали са да докажат, че са американци и плащат за това като загиват до последния човек. Буквално никой не оцелява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно ми е... военно пленници по време на война... десетки ...стотици хиляди човека как се задържат... алтернативно?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, stinka (Rom) said:

Интересно ми е... военно пленници по време на война... десетки ...стотици хиляди човека как се задържат... алтернативно?

Е, алтернативи е имало. Примерно германският вариант за руските военнопленници от 41-ва. Товарни вагони пълни с хора, после събрани на открито в някоя каменна кариера, или друго лесно за охрана място, после смърт от глад/холера/дезинтерия/дехидратация. Около 3 милиона съветски военнопленници си отиват така. И то калени професионални войници/контрактници, а не отчаяният збирщайн наборници и доброволци от 42-ра.

Има и съветският вариант. Използва се огромната територия и цели пленени немски подразделения маршируват от фронта, до Източен Сибир, или Казахстан. Много(в случая с 6-та армия огромната част) умират по пътя, но които стинат до там, практически нямат къде да бягат. Съответно ресурсите за охраната им са нищожни. Докато ги храниш и им даваш малко книги и свобода, те ще работят и няма да ходят никъде. 

Разбира се, нито САЩ, нито СССР са имали нацистката доктрина отпреди войната за физическо унищожаване на военнопленници. За това от попадналите в германски плен оцеляват малцина, особено руснаци.

Тези които попадат в плен при американците получават добри условия. Знаем историята с тоалетната хартия във влака за военнопленници. 

Сериозен процент от попадналите в съветски плен немци загиват, но това не е целенасочено, а по-скоро заради отчаяната обстановка в СССР и дългите преходи. Тези които оцеляват първоначално, после руснаците се държат с тях като с хора. Имат храна, дрехи и някакво медицинско обслужване. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Иначе на Балканите, след междусъюзническата война, гърците създават първият концентрационен лагер на о-в Трикери:

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=302%3A-1913-&catid=29%3A2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вчера четох и незнам имали отворен топик за това, но най-сташното досега е това.

Сталин депортира 6000 души на един остров от които оцеляват едва 2000. 300 работоспособни останалите болни.

Повечето измират, но моного от тях биват изядени от другите....Това е осторовът на канибалите Назино.

Това до 1988 година е било секрет.

The Nazino affair – the island of cannibals

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, Skubi said:

Вчера четох и незнам имали отворен топик за това, но най-сташното досега е това.

Сталин депортира 6000 души на един остров от които оцеляват едва 2000. 300 работоспособни останалите болни.

Повечето измират, но моного от тях биват изядени от другите....Това е осторовът на канибалите Назино.

Това до 1988 година е било секрет.

The Nazino affair – the island of cannibals

 

През втората половина на 80 години в СССР и после в Русия всеки можеше вече да пише каквото му хрумне. След няколко десетилетия строг контрол - ПЕЙ СЪРЦЕ. То не беше извънземни, то не беше чудо лекарства от кокоши тръни и спин, то не быха разни космонавти - Иванов, Петров, Сидеров, Зайцев, Волков, Лисицин и още 58 космонавта изстреляни преди Юрий Гагарин да полети кв космоса но неуспешно. След 70 - 80 загинали космонавта, които СССР скрил, най накрая полета на Ю Гагарин излезнал успешен и СССР го обявил. Няколко стотици милиона избити. В 5 брой на Огонек писаха за един народ. Качили ги на барджи и ги потопили в Каспийско море. После в следващия 6 брой на Огонек се потопените на дъното на морето са работили няколко месейа в Сибир без да ги хранят и там умрели. В 7 брой на списанието писаха , че от Москва дошъл представител на кагебе и разстреляли всички представители на този народ. ( Те вече за трети път биват унищожени . ) След това в 11 бой писазха , че при хрющовското потепление - тия удавените , умрели от глад и после разстреляни им било разрешено да се върнат по домовете. Абе  нещо като оная корейска певица , любовница на Ким , сестра на министъра на отбраната  която заедно с брат си беше хвърлена от хеликоптер, после ги разстреляха с тежки картечници, после тя и брат и ги разъсаха от кучета. След това ги хврърлиха на любимите крокодили на Ким. Преди 1 седмица същата тая певица любовница или жена на Ким беше в Сеул и се срещна май с президента на Ю Корея. Интересно как се чувствува след като е била в червата на кучета и крокодили, хвърелна от хеликоптер и разстреляна с картечници. . 

Аз не обичам комунизма и отначало вярвах. Но после почнах нещо да се смънявам. Не че ми е симпатичен комунизма, фашизма, колониализма, расизма ама понякога преди да повярвам на написаното трябва и малко да се мисли.  Ама не всичко написано е вярно. Разбира се всеки може да вярва в таблетките които лекуват от алкохолизъм, възвръщат потентността , лекуват рак, правят те слаб и строен. 

Сега има много сериозни изследователи които навместо да пишат  сензации и каквото им хрумне прекарват времето си в разни архиви, ровят се в документи , анализират . Но това не е интересно, скучно е. 

Ето и за трагедията от Википедията. На български и на руски език. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Назинска_трагедия

https://ru.wikipedia.org/wiki/Назинская_трагедия

Доколко може да се вярва на организацията Мемориал е спорно. Има десетки случаи на разкопани кости които се оказват от царски времена или от времето на Златна Орда или от ВСВ или средновековни гробища, но обявени от Мемориал за кости на 100 милионните сталински репресии. Разбира се няма дим без огън. Лагери и репресии е имало . Интересното е че в българската версия на википедията се позовава на Мемориал, руската версия не споменава Мемориал. Мемориал се ползва с особенна слава на която би завидел самият Сорос. 

https://ru.wikipedia.org/wiki/Мемориал_(организация)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, Du6ko said:

Ето и за трагедията от Википедията. На български и на руски език. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Назинска_трагедия

https://ru.wikipedia.org/wiki/Назинская_трагедия

 Лагери и репресии е имало . Интересното е че в българската версия на википедията се позовава на Мемориал, руската версия не споменава Мемориал. Мемориал се ползва с особенна слава на която би завидел самият Сорос. 

https://ru.wikipedia.org/wiki/Мемориал_(организация)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazino_affair "In 1988, at the time of Glasnost in the Soviet Union, details of the Nazino affair became available to the general public through the efforts of the group Memorial. [23]"

https://de.wikipedia.org/wiki/Tragödie_von_Nasino "2002 veröffentlichten verschiedene Institutionen eine Dokumentensammlung zu diesem Fall: das russische Institut für Geschichte der Sibirischen Sektion der Russischen Akademie der Wissenschaften, das Staatliche Archiv der Oblast Nowosibirsk, das Staatliche Archiv der Oblast Tomsk, die Tomsker Gesellschaft Memorial und das Museum der Geschichte der politischen Repressalien Narym. Der Historiker Sergei Krassilnikow besorgte die Herausgeberschaft. Die Auflage betrug allerdings nur 500 Exemplare.[61]"

https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_de_Nazino "Une commission spéciale fut mise en place en septembre 1933 par le comité régional du parti communiste de la Sibérie occidentale. Leurs rapports seront publiés en 2002 par l'ONG russe Memorial4."

Знаеш когато някой така се развихри, че от редицата загинали космонавти, чрез билките и многократно избитите народи стигне до олимпиадата и побърканият Ким, имам съмнението, че съм ударил на меко.....И Путинчо не може да се съревновава със Сорос....Колкото и да ще. Шалом.:dance3:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди месец едно русначе ученик  от същият този Томск , плака в Берлин в Райхстага , наречен днес Бундестага за загиналите нещастни немски войници. Тия солдати били мили , душевни , хубави хора и не искали да живеят в лагери и да секат дърва в Сибир, много силно страдали. Искаша да надникне в техните души и да се извини. Русначето от Томск получило грантове от немската хуманнитарна организация Конрад Аденауер, която разбира се проявява трогателни грижи за душите на хората.  Нещастни хорица били тия войни. Малко че Хитлер ги направил нещастни да обсаждат Ленинград, щтурмуват Москва , унищожават Сталинград и да се бият за Курск , ами после и в лагери ги изпратили. Аз не се съмнявам , че голямата  част от войниците не са искали война и още по - малко са искали да се бият в Африка или Русия. Но подложените на агресия никой не ги е питал кава са искали. Никога не е лошо да се знае кой поръчва и плаща изследването и информацията. Даже когато си купуваш хранителни добавки ) Бизнес нищо лично както казва една умна нация. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Бундестага говореха и немски и руски деца ученици. Ден на траура на жертвите на войната . В залата говореха 3 немски и три руски деца ученици участвали в проектите на фондация К Аденауер. Никой не се каеше за престъпленията на Вермахта. 

inx960x640.jpg

Гимназиста Коля от Томска област - град Нови Уренгой най - силно  скърбеше за нивинно загиналите немски войнчета . Открито не се казваше че Германия е жертва на войната , а Русия агресор, понеже това можеше да засегне и западните партнери но същността на изказванията беше такава. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

всяка тоталитарна машина, чрез пропаганда цели да промие първо мозъчетата на подрастващите. Налаганият от ЕС мулти-култи политкоректен модел не прави изключение от това правило.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пак паднахте жертва на пропагандата, но аз отново ще ви спася. 

"Школьник из Бундестага: Из моей речи нарезали куски и выложили в интернет.Гимназист из Нового Уренгоя объяснил, почему пожалел солдат вермахта." https://www.balkans.kp.ru/daily/26759/3790959/

Школьник из Нового Уренгоя Николай Десятниченко рассказал в Бундестаге историю немецкого солдата противовоздушной обороны Георга Рау, который сражался под Сталинградом и попал в лагерь для военнопленных. По мнению Десятиченко, Рау являлся одним из невинно погибших людей, «среди которых многие хотели жить мирно и не желали воевать».
Подробнее на «БИЗНЕС Online»: 

Ето какво казва "школьник Коля" :

 

"История Георга и работа над проектом тронули меня и подтолкнули к посещению захоронения солдат вермахта вблизи Копейска. Это чрезвычайно огорчило меня, поскольку я увидел могилы невинно погибших людей, среди которых многие хотели жить мирно и не желали воевать. Они испытывали невероятные трудности во время войны, о которых мне рассказывал мой прадедушка», — повествует Десятиченко."
 https://www.business-gazeta.ru/news/364391

Таварисч Стариков за пореден път манипулира информацията. https://nstarikov.ru/blog/87169

Някой пак е получил хорошенкие мекички рубли да сее ненавист в невинната руска душа, та чак и да разплаче форум "Наука"

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, vvarbanov said:
1 hour ago, vvarbanov said:

Пак паднахте жертва на пропагандата, но аз отново ще ви спася. 

"Школьник из Бундестага: Из моей речи нарезали куски и выложили в интернет.Гимназист из Нового Уренгоя объяснил, почему пожалел солдат вермахта." https://www.balkans.kp.ru/daily/26759/3790959/

Школьник из Нового Уренгоя Николай Десятниченко рассказал в Бундестаге историю немецкого солдата противовоздушной обороны Георга Рау, который сражался под Сталинградом и попал в лагерь для военнопленных. По мнению Десятиченко, Рау являлся одним из невинно погибших людей, «среди которых многие хотели жить мирно и не желали воевать».
Подробнее на «БИЗНЕС Online»: 

Ето какво казва "школьник Коля" :

 

"История Георга и работа над проектом тронули меня и подтолкнули к посещению захоронения солдат вермахта вблизи Копейска. Это чрезвычайно огорчило меня, поскольку я увидел могилы невинно погибших людей, среди которых многие хотели жить мирно и не желали воевать. Они испытывали невероятные трудности во время войны, о которых мне рассказывал мой прадедушка», — повествует Десятиченко."
 https://www.business-gazeta.ru/news/364391

Таварисч Стариков за пореден път манипулира информацията. https://nstarikov.ru/blog/87169

Някой пак е получил хорошенкие мекички рубли да сее ненавист в невинната руска душа, та чак и да разплаче форум "Наука"

 

Така е ! Много немски войници не са искали да разрушават и завладяват Сталинград, не искали да обсаждат Лениград където умряха по разни данни около 600 000 сталински роби. Не искаха да палят хилядите руски села и градове. В това съм убеден.  Ако ордите на Сталин се бяха предали както направиха цивилизованите страни в Еврорпа, просто мирно и тихо няколко народа щяха да бъдат ликвидирани и всичко щеше да е ОК. 

Аз съм 100 % съгласен че една доста голяма част немски войници, офицери, генерали, може да се спори каква част в %  не са искали война. В това няма никакво съмнение. Огромна част не са извършвали престъпления , а са воювали. Да това е така. Но на война е така, че като те пленят няма как да те пуснат да си отидеш в къщи преди да е свършила войната с този който те е пратил да воюваш. Просто няма как да стане. 

За да е по- ясно , може би лауреата на фондация Конрад Аденауер би трябвало да се каже , че някой противно на желанието е изпратил Георг Рай на фронта. Че може би Георг Рау не е опожарявал села , не е унищожавал цивилни. Просто Георг Рау е изпълнявал дългът си към тогавашното ръководство на Райха и не е можел нищо да направи срещу тази престъпна власт. Изпратен в разрушения Сталинград той попада в плен , а после в лагер , където за съжаление , може би без да е престъпник умира. Това може би щеше да е даже по - силно казано ! Хората щяха да се възмутят от това , че по заповед отгоре се изпраща прост войник на фронта, а после попада в лагер. това може би ще е урок за идните поколения.

А така от речта на гранта на Конрад Аденауер ,човек остава с впечатлението, че някакъв си Георг Рау го хващат в Сталинград и изпращат в Сибир в лагер където умира. Което също е истина , ама не цялата. (Формално може да се каже че един кървав диктатор е докарал един вегетарианец, не пушещ, не пиещ , обичащ животните до самоубийство. Което си е истина. Ама не цялата истина а част.) 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Du6ko said:

Така е ! Много немски войници не са искали да разрушават и завладяват Сталинград, не искали да обсаждат Лениград където умряха по разни данни около 600 000 сталински роби. Не искаха да палят хилядите руски села и градове. В това съм убеден.  Ако ордите на Сталин се бяха предали както направиха цивилизованите страни в Еврорпа, просто мирно и тихо няколко народа щяха да бъдат ликвидирани и всичко щеше да е ОК. 

Аз съм 100 % съгласен че една доста голяма част немски войници, офицери, генерали, може да се спори каква част в %  не са искали война. В това няма никакво съмнение. Огромна част не са извършвали престъпления , а са воювали. Да това е така. Но на война е така, че като те пленят няма как да те пуснат да си отидеш в къщи преди да е свършила войната с този който те е пратил да воюваш. Просто няма как да стане. 

За да е по- ясно , може би лауреата на фондация Конрад Аденауер би трябвало да се каже , че някой противно на желанието е изпратил Георг Рай на фронта. Че може би Георг Рау не е опожарявал села , не е унищожавал цивилни. Просто Георг Рау е изпълнявал дългът си към тогавашното ръководство на Райха и не е можел нищо да направи срещу тази престъпна власт. Изпратен в разрушения Сталинград той попада в плен , а после в лагер , където за съжаление , може би без да е престъпник умира. Това може би щеше да е даже по - силно казано ! Хората щяха да се възмутят от това , че по заповед отгоре се изпраща прост войник на фронта, а после попада в лагер. това може би ще е урок за идните поколения.

А така от речта на гранта на Конрад Аденауер ,човек остава с впечатлението, че някакъв си Георг Рау го хващат в Сталинград и изпращат в Сибир в лагер където умира. Което също е истина , ама не цялата. (Формално може да се каже че един кървав диктатор е докарал един вегетарианец, не пушещ, не пиещ , обичащ животните до самоубийство. Което си е истина. Ама не цялата истина а част.) 

Много дълъг пост само за да кажеш ,че съжаляваш за лъжите и пропагандата които сееш във форума.

Преди 10 часа, Last roman said:

всяка тоталитарна машина, чрез пропаганда цели да промие първо мозъчетата на подрастващите. Налаганият от ЕС мулти-култи политкоректен модел не прави изключение от това правило.

За да не отиде нахалост хубавия пост и на Романа.

Ето кой налага правилата.

Россияне растят солдат для будущих войн.

Бъдещите надзирателчета за Сибирските концентрационни лагери.

 

rossijane-rastjat-soldat-dlja-buduschih-vojn-foto-facebookcomkarasyow_rect_8df1643040a60a9dff5c92b6db936b96.jpg

9241686.jpg

shablon--3---prostaya-raskraska-dlya-detei-malenkogo-vozrasta-s-izobrazheniem-soldat.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

мдам, тръгнахме от американските концентрационни лагери, а стигнахме /както винаги/ до матушката /по логиката - ама вие защо биете негрите/ :)

За да е пълна картинката, да зачекнем темата и с концлагерите, които организират и британците за бурите:

Women & Children in White Concentration Camps during the Anglo-Boer War, 1900-1902

http://www.sahistory.org.za/topic/women-children-white-concentration-camps-during-anglo-boer-war-1900-1902

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да не забравим и германските концентрационни лагери в Намибия след като племената Хереро и Намака се вдигат на бунт.

https://en.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Namaqua_genocide

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

 А ето малко и за френските концлагери:

https://fakti.bg/mnenia/286734-frenskite-koncentracionni-lageri-prez-xix-i-xx-vek

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
On 2/20/2018 at 12:47, Last roman said:

всяка тоталитарна машина, чрез пропаганда цели да промие първо мозъчетата на подрастващите. Налаганият от ЕС мулти-култи политкоректен модел не прави изключение от това правило.

Надявам се, че това е във форума за алтернативна история!!! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"

След откриването на „втория фронт“ в лагери се затварят и германски военнопленници. В края на войната има 511 големи и по-малки лагери, в които са държани около 425 9000 души (6).

В Германия непосредствено след края на войната милиони германци са затворени в лагери от американската армия и срещу тях се извършват огромни жестокости. Голяма част от тях са задържани в открити клетки, без вода и храна,
и просто оставени да умрат.

Според канадския автор Джеймс Бек, проучващ френските и американските държавни архиви и срещнал се с множество очевидци, броят на умрелите в резултат на тези жестокости е около милион и половина. Бек обвинява директно Дуайт Айзенхауер, ръководител на американската окупационна зона, за това, че е оставил преднамерено да умрат между 800 000 и един милион души в концлагерите, като тяхната смърт е замазана в армейските архиви под рубриката „други загуби“.

Други милиони германци – военни и цивилни, умират просто от глад през 1945-1948 г. Общият брой на умрелите германци в резултат на лагерни и затворнически жестокости или просто поради недоставяне на достатъчно храна е около 9 милиона души (7)"

Изобщо как си представяте да умрат 9 млн души от глад и никой да не разбере!!! Населението на Германия преди войната е около 68 млн. Около 6-8 млн са загиналите по фронтовете. И от останалите 60 са умрели още 9 и никой подреден германец не ги е записал!!! Та това е всеки 7-8. Това не може да се скрие! СССР опитва да скрие голодомора и въпреки всичките машинации се знае за него!

Изобшо да се приравняват затворнически лагери с концентрационните лагери, които са нарицателно за изтребление на хора в тях е меко казано странно. Освен, че прозира симпатията на пишещия към Руската пропаганда!

И крайно време да се спре със спекулациите за изтребването на хората от каменната ера наречени Индианци! Изобщо не е нужно да те изтребват, като си топлкова изостанал, съвсем малко ти трябва за да изчезнеш под натиска на прогреса. 

Малко критични извадки за автора James Bacque:

Writing in the Canadian Historical Review, David Stafford called the book "a classic example of a worthwhile investigation marred by polemic and overstatement."[1]

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 7 часа, Spass said:

 

И крайно време да се спре със спекулациите за изтребването на хората от каменната ера наречени Индианци! Изобщо не е нужно да те изтребват, като си топлкова изостанал, съвсем малко ти трябва за да изчезнеш под натиска на прогреса. 

Малко критични извадки за автора James Bacque:

Writing in the Canadian Historical Review, David Stafford called the book "a classic example of a worthwhile investigation marred by polemic and overstatement."[1]

Доста цинично и гнусно изказване. Подобна била и 'логиката' на британците, устроили 'голодомор' в Индия.

Но на света има хора, има и животни. Ти явно си от вторите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
On 2/19/2018 at 18:40, Amazonski said:

......

Амазонски, препоръчвам ти да прочетеш нещичко за плана моргентау. https://en.wikipedia.org/wiki/Morgenthau_Plan. Уикипедия не е достатъчен източник, само някакво начало.

Обезателно хвърли едно око и на https://en.wikipedia.org/wiki/Germany_Must_Perish!.

Разбира се, винаги можеш да кажеш, че планът не е бил изпълнен и е подменен с плана маршал. Но, ако искаш да се запознаеш с истината, не бързай да го казваш. Първо се порови в документите и помисли какво четат очите ти. Планът, разбира се, е в действие до 1947-ма и трудно може да се каже колко са жертвите му. Подменен е с маршал поради бягствата на западногерманците в...източна германия, където по това време разкладката е по-висока -мисля, около 1500 калории. Това, че ч1асти от плана са подменени с маршал изобщо не означава, че планът е напълно изоставен.

 

От постингите ти, които съм чел, съм с впечатление, че си сравнително обективен човек с отворено мислене. И мисля, че мнението ти в темата се дължи на непознаване на материята, в което няма нищо лошо, защото почти никой не я познава добре, вкл. аз самия; основната и причина е табуизацията. Но, ако някой иска да трупа ненужни - и може би опасни знания по темата - материали в интернет по нея има предостатъчно.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...