Отиди на
Форум "Наука"

За езика на гети, българи, сармати...


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 19 часа, Atom said:

Това е средновековието и не е задължително това което би ни мотивирало днес да мотивира и прадедите ни. Ромеите също не са словени, но те създават словенската азбука и те финансират превода на книгите. Пак те ходят по пазарите да изкупуват заробените Климентови ученици (част от които препращат в България). Славянската книжнина се появява в Хърватия и Далмация след окупирането на последната от ромеите и разпространението и е най-активно точно по времето на ромейското присъствие в този район. Ромеите са тези които налагат  славянската книжнина в Киев и съдействат активно за славянизацията на Русия. Въобще ромеите системно и методично налагат или се опитват да наложат славянската писменост и богослужение навсякъде където могат и където има някакви славяногласни.  Има някакви данни, че дори при мисионерските мисии при унгарците, това пак става с помощта на славяногласни мисионери. 

Защо го правят това ромеите? - може би от мисионерски хъс и истинска вяра, че по този начин спомагат за разпространението на божието слово и за спасение на повече души, а може би от чисто земни и по-близки до нас причини  - повече влияние и власт над повече и то чужди територии. Може целта им да е  маркиране на територии и запазването им от влиянието на основния конкурент (Рим) или нещо съвсем различно.

Ако отговорим на въпроса защо го правят ромеите, може да разберем и защо книжовниците от българската аристокрация са във възторг. Във всеки случай това е един глобален проект и като такъв трябва да се разглежда глобално, включително и относно частния въпрос за мотивацията на българската аристокрация.

Придържането само към чисто земните политически причини  за създаването и разпространяването на новата писменост е част от панславянската хипотеза. :) Не че ги няма , но ги има и религиозните и то на първо място за самите просветители. Има го и факторът изключителна личност.

Интересно, кои са ромейските разпространители на славянската писменост в Русия и кои славянски книги, създадени във Византия специално за Русия са занесли там?

Средновековният българин има два главни обществени идеала - религията и владетеля.  Религията е християнство , владетелят е българският. Разните племенни принадлежности вече са минало в девети век. Дори споменът за склавините да е пресен, да те влече към тях би било сепаратизъм. Единствената наддържавна общност е религиозната.

Преди 13 часа, cven said:

Хайде да се вгледаме в това което е написал ДеДо Либен - само на мен ли ми прави впечатление, че значенията на всички фиксирани в първия ред са разбираеми за всеки съвременен българин / славянин, а от втория ред - не. Значението на лангобарди, алемани, маркомани може да са разбираеми за немскоговорящите, но не и за славяногласните.

А относно склавите - роби ... още в семейството на българския владетел Борис има една Собеслава - може би "стайна робиня"? После дъщерята на Самуил - Мирослава, тя сигурно е мирна робиня, или пък братчет и Владислав, който навярно владее роби. Светослав пък трябва да е свят роб, а един се е изхитрил да се казва направо Слав, робът му с роб.

 

Трябва привържениците на панславянската хипотеза да се уточните дали "склави" произлиза от "слово" или от "слава", а може би пък от "слива". Не може хем така , хем инак. :)))))

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 374
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 18 часа, Last roman said:

дам, ти и за стремето беше сигурен, че идва от Балканите. :)

Въпреки че включванията ти са забавни, те са крайно дезинформативни.

 

Дребните манипулации все още са хит на пазара с исторически илюзии. Нашата културна дискусия не беше за стремената, а за шпорите. Най-ранните шпори в Европа са открити в днешните български земи. Ако докажеш обратното, ще те черпя една голяма иранска боза в кавказка чаша.

Относно скитското име на Зевс  -  ПАПА”. То не може да бъде гръцко, просто защото Херодот го е научил през V пр. н.е., а преди него Скития е тъмна Индия за гърците. Като новодошъл  близкоизточен етнос гърците са се възползвали  от  божествения пантеон на траки и скити, а не обратното. Това, че новодошлите са ползвали чрез франчайзинг боговете на други народи  го казва в прав текст и Херодот, но според мен най-свежо и остроумно го е написал Страбон:

„Също както във всички други отношения, атиняните продължават да бъдат гостоприемни към чужди неща, така е и в почитанието им към боговете; защото те са приемали радушно толкова много чужди култове, че били осмивани заради това от комици; и между тях са тракийските и фригийските ритуали.”

 Римският произход на „ПАПА”  пък съвсем отпада от класацията, тъй като римляните разбрали за скитите и техните земи по времето на Веспасиан и Плиний Стари. Приемам с известно удовлетворение, че включванията ми те забавляват, научавайки нещо ново за историята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

нали се сещаш че индоевропейските езици имат доста думи със сходни корени. Съответно ако се плъзнеш по склона на псевдолингвистиката, можеш да 'докажеш' чудеса, играейки си и правейки спекулативни изводи кое от кое произлиза. Аз просто ти показах, че тази дума не е скитски патент. Тя е позната и в гръко-римския свят и смисловото й значение е сходно, което изобщо не значи, че гърците/римляните са я взаимствали от скитите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Отговарям ти веднага!

1 Тази праславянска общност е живяла в Полша и Беларус.

2 Успяла е да го наложи държавата, по точно цар Борис и цар Симеон. По това време огромната част от балканските жители говорят славянски, останалите говорят гръцки.

3 С клане! Местните носители на гръцкия език са безпощадно отвличани и избивани, а императора не е бил в състояние да ги защити.

4 Латински се е говорил само около Дунава където са били разквартирувани легионерите. Носителите му са избити и унищожени от славяните. 

Преди време пуснах един дълъг списък с датите на аварски, български и славянски нашествия на балканите в хода на които местното гръкоезично население е било изклано и унищожено. Ако искаш пак да го пусна?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.02.2018 г. at 10:23, Курти Вълчанов said:

Булгароид, нямам нищо против да удариш едно винце и да си починеш умерено, стига това да ти даде сили да обясниш скитското име на Зевс - "ПАПА"

Давай да видим къде ? Давай източника.

 

On 22.02.2018 г. at 10:23, Курти Вълчанов said:

 

Патриарх Фотий: "Окръжно послание до източните патриарси"

 

"Но и българите, народ варварски и христоненавистен станаха толкова много склонни към богопознание и питомност, че като се отказаха от отческите си бесове и оргии и отхвърлиха заблудата на елинското суеверие, по чуден начин се обърнаха към Християнската вяра."

Писмо № 66 на патриарх Николай Мистик  до неизвестно лице, вероятно българския цар Симеон, от 913-914 година („Известия на ист. дружество в София”, кн. ХІІІ, 1933г.)

„Възлюбено ми чедо, станало е дело, което, както някои казват, нито подобава на доброто име на този град, в който управлява пълен християнски ред и пълно благочестие и най-висша мъдрост и точно съблюдаване на светия устав, нито отстранява от църквата скръбта и укора. Защото казват, че са станали такива неща, каквито управляват у езичниците и у елините. Именно сключените чрез клада и клане на животни съглашения не са нищо друго, освен езическо и елинско жертвоприношение... Потруди се, прочее, чедо мое, чрез дадената ти от Бога разсъдливост да дадеш това направление на делото, че хулителите да не добият възможност да се подиграват с грижата имайки повод  за укор, но (които) често дори добрите дела (използват) за да злословят Божията църква и преславната държава и сега и в бъдеще. Но, нека разберат, че това, което е станало, е станало от нужда, за която (нужда) са виновни обичащите войните и човешките кланета, именно богоомразните българи”.  

 

Тука под елини се разбира езичници и съответно варвари. Не гърци. Византийците са се отричали от елините щото са били езичници и съответно еретици, било си е обида.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.02.2018 г. at 11:49, Atom said:

Не, идеята е, че думата словенИН има български произход, а не словен. Ще се опитам да обясня.

1. През 6-ти век в гръцките, а малко по-късно и в латинските източници се появява една нова дума - склавен / склавени. С тази дума се маркират някакви хора, които имат сходен бит и език и на чийто език (склавенски) по късно светите братя превеждат богослужебните книги

 

Някакви хора, имат сходен обичай, бит и език ? С кого ? Светите братя превеждат за моравци и българи склавени там няма. Те явно не са чували за тях щото изобщо не ги споменават. Никъде. Моравците също не са склавени нали ? Те са си моравци. Пише си го черно на бяло. Българите също не са,даже и да искат, въпросните склавени са незначително малкинство около Карпатите. Антите дето изобщо не са славяни преобладават, и са част от новата държава. Да ама не, Кирил и Методий създават азбука за склавените !:ag: Дето са при аварите. Куца ти логиката. 

 

On 22.02.2018 г. at 11:49, Atom said:

 

2. Доста по късно славянски източници се появяват думите словенИН (ед.ч) /  словене (мн.ч.), които се използват в същия смисъл - книгите са преведени на словенски и за словените.

 

 

В кой смисъл се използва?  Изобщо прочете ли какво съм цитирал? ИН не решава проблема. Смисъла на думата е съвсем друг. 

 

On 22.02.2018 г. at 11:49, Atom said:

 

3. Гръцката форма склавени (мн.ч.) може да се изведе директно от словене (мн.ч.) - тя е 1:1 гръцка фонетична адаптация на славянската форма. Гръцката форма склавенос (ед.ч.) обаче не може да се изведе директно от словенИН. В този случай гръцката дума би трябвало да е СклавенИНос, а такава гръцка дума няма.

Това са фактите.

От горните факти лингвистите правят извода, че е съществувал някакъв собственославянски етноним под формата СловенИН / Словене, който не е задължително да а общ, а може и да е на някакво локално племе.  Гърците заемат думата словене (мн.ч.) като склавени, а гръцката дума за ед.ч. е образувана от гръцката дума за мн.ч., а не директно от славянската форма за ед.ч.

Това ...НИН, което се получава на края на думата словенин, обаче създава проблем на лингвистите. На общославянска почва с наставка -ěninъ, -aninъ  се образуват етноними предимно от разни географски  местности. но не и от други думи. Затова не всички приемат думата слово, а търсят някакви реки или местности с име слови, слове и т.н. Ето например мнението на Фасмер:

Според мен грешката им е, че предварително постулират съществуването на етноним словене, па макар и някои да допускат, че може да е само локален - на едно от племената. Е, според мен такъв собственославянски етноним е нямало. Гръцките форми (и двете) спокойно могат да се изведат от словен / словени (прилагателни имена) и  вече гърците да натоварят своите думи с етно-смисъл. Кирил и Методий мислят на гръцки и за тях склавени еднозначно е етноним. В същото време обаче те или учениците им много добре владеят езика именно на балканските славяни, а тук имаме примери за една камара дублирани форми, втората от която завършва на ИН - стопан / стопанИН, господ / господИН, боляр / болярИН и не на последно място блъгар / блъгарИН. Т.е. формата словенИН се пръква на българска почва  като българската адаптация на новото значение на общославянското прилагателно словен, под влияние на гръцкия екзоним склавени.

 

Проблема е в "К" ,сКлавени няма никакво обяснение, гърците спокойно пройзнасят "сл" без да им се налага да вкарват "к" . Та твоето обяснение не е логично и ако си направиш труда да прочетеш сините цитати ще видиш някой известни лингвисти, дето,ама изобщо не са съгласни с теб. Склавен и словен са нещо съвсем различно и като смисъл и като произношение.

 

On 22.02.2018 г. at 11:49, Atom said:

 

Разбира се това е само хипотеза. Другите ми се виждат обаче твърде невероятни. Думите словен, словенИН или словене НЕ са фиксирани в оригиналните старобългарски източници. Няма да ги намерите в повечето старобългарски речници, например в този: Старославянский словарь (по рукописям X-XI веков). В този, словен / словенин или словени пак отсъстват, а само един път се среща словѣньскъ -ꙑ (словенски пр.и).

В речниците обаче присъстват слово и словесен (пр.и.), което ми дава основание да допусна съществуването и на другата форма  - прилагателното словен, по аналогия на дървен / дървесен и чуден / чедесен. (и на трите думи склонението е по стара основа на S и за тях важат едни и същи граматически правила)

Достигналите до нас оригинални старобългарски текстове са само на религиозна тематика, а думите словенин и словене  практически отсъстват - не са фиксирани никъде. Това според мен изключва религиозна мотивация на етимологията на словенин / словене. Ако имаше такава, думите все някъде трябваше да се появят. В руските източници, които са преписи на преписите на старобългарските, думите се срещат, но в текстове които са по-скоро политически мотивирани, а не чисто религиозни и там думите са си етноним.

С други думи мисля, че под влияние на гръцкия език имаме натоварване на славянското прилагателно "словен" с ново значение (етноним) и думата получава дублетна форма словенИН. Всичко това става при преводите на светите писания. Не мисля, че думата излиза масово извън книжната употреба и че преди или след превода на книгите някой се е самоопределял като "словенин", освен може би тесен кръг от интелектуалци. На обикновените хора такова понятие не им е необходимо.

Е тука си го има черно на бяло. И си ги има думичките и си ги пишат хората и те така.Лаврентиевият сборник, наричан още Иван-Александров сборник от 1348г. o-pismenex-0001.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.02.2018 г. at 12:18, Atom said:

Праславяните ославянили Европа са фиксирани в източниците като склавени. Механизмът на културната асимилация е ясен - славянският е избран за религиозен език. Славянски са и езиците на администрацията на българи и сърби. Езиков слой има - и гръцки и латински. Освен общите балто-славянски прилики имаме даже българо-балтийски изоглоси които са характерни само за нас или за южните славяни и които нямат обяснение ако славянският език не е мърдал от тук. 

Очевидно е, че нямаш никаква идея колко проблемна е тезата ти и колко въпроси поставя, а още по-малко би могъл да им отговориш, затова аз няма да те питам нищо.

Съветът ми е да прочетеш един учебник по старобългарски, да разгледаш поне една сравнителна граматика на славянските езици и да проучиш въпроса за балканския езиков съюз. Това е като минимум, за да може да схващаш поне за какво става въпрос. А, - и на първо време си купи един речник на чуждите думи в българския език.

Каква културна асимилиация ? От кого към кого, значи крайно немногочисленно племе на северната граница е избрано за ново лице на държавата и всикото боляр и народ почва да учи езика на някакви погранични овчари ?! Зарявзат собствения език с традиций и почват наново? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.02.2018 г. at 13:19, Doris said:

Склави  - съществуват като племена и племенни съюзи, оформили се на север от Византия след експанзиите на хуни и авари. Характерно за бита им е това, че е изключително примитивен, което се обяснява с ролята им на роби на хуните и аварите. Склавите са най-нисшата обществена прослойка в аварското общество. Няма сигурни  данни за езика им.

Заедно със склавите, даже малко преди тях на историческата сцена се появяват българите. Българите също са част от хунското, след това и аварското общество. Те обаче са една по-висша прослойка. Българи и склави са в общуване дълго преди образуването на българска държава. И би трябвало да са общували на някакъв език, като българите са управляващи и господстващи, а склавите са подчинени.

Словене - се появява в старобългарската книжнина. Ако е нова дума за същите тези склави, защо старобългарските книжовници ще проявяват такъв възторг към словените? Тези книжовници са от българската аристокрация. Тудор Доксов е брат на княз Борис, предполага се , че Черноризец Храбър е самият цар Симеон.

Ако предположим, че българският е бил коренно различен език , а  склавинският е станал свещен език заради великоморавската мисия на Кирил и Методий, а от там и фаворизиран като църковен и административен език в България, то се губи смисъла на Кирило-Методиевото дело - всеки народ да разбира Божието слово на родния си език.

Ако погледнеш Приск Панийски там си пише черно на бяло,че покорените племена се надпреварвали да учат езика на хуните. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.02.2018 г. at 14:44, Atom said:

Това е средновековието и не е задължително това което би ни мотивирало днес да мотивира и прадедите ни. Ромеите също не са словени, но те създават словенската азбука и те финансират превода на книгите. Пак те ходят по пазарите да изкупуват заробените Климентови ученици (част от които препращат в България). Славянската книжнина се появява в Хърватия и Далмация след окупирането на последната от ромеите и разпространението и е най-активно точно по времето на ромейското присъствие в този район. Ромеите са тези които налагат  славянската книжнина в Киев и съдействат активно за славянизацията на Русия. Въобще ромеите системно и методично налагат или се опитват да наложат славянската писменост и богослужение навсякъде където могат и където има някакви славяногласни.  Има някакви данни, че дори при мисионерските мисии при унгарците, това пак става с помощта на славяногласни мисионери. 

Защо го правят това ромеите? - може би от мисионерски хъс и истинска вяра, че по този начин спомагат за разпространението на божието слово и за спасение на повече души, а може би от чисто земни и по-близки до нас причини  - повече влияние и власт над повече и то чужди територии. Може целта им да е  маркиране на територии и запазването им от влиянието на основния конкурент (Рим) или нещо съвсем различно.

Ако отговорим на въпроса защо го правят ромеите, може да разберем и защо книжовниците от българската аристокрация са във възторг. Във всеки случай това е един глобален проект и като такъв трябва да се разглежда глобално, включително и относно частния въпрос за мотивацията на българската аристокрация.

Какво излиза ромейте са измислили словене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, cven said:

Хайде да се вгледаме в това което е написал ДеДо Либен - само на мен ли ми прави впечатление, че значенията на всички фиксирани в първия ред са разбираеми за всеки съвременен българин / славянин, а от втория ред - не. Значението на лангобарди, алемани, маркомани може да са разбираеми за немскоговорящите, но не и за славяногласните.

А относно склавите - роби ... още в семейството на българския владетел Борис има една Собеслава - може би "стайна робиня"? После дъщерята на Самуил - Мирослава, тя сигурно е мирна робиня, или пък братчет и Владислав, който навярно владее роби. Светослав пък трябва да е свят роб, а един се е изхитрил да се казва направо Слав, робът му с роб.

 

И кой са тия разбираеми за всеки българин думи ? Може ли уточнение ? 

Слава-словен-склавен-славянин, няма проблем, само с"" да има отпред .:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Отговарям ти веднага!

1 Тази праславянска общност е живяла в Полша и Беларус.

2 Успяла е да го наложи държавата, по точно цар Борис и цар Симеон. По това време огромната част от балканските жители говорят славянски, останалите говорят гръцки.

3 С клане! Местните носители на гръцкия език са безпощадно отвличани и избивани, а императора не е бил в състояние да ги защити.

4 Латински се е говорил само около Дунава където са били разквартирувани легионерите. Носителите му са избити и унищожени от славяните. 

Преди време пуснах един дълъг списък с датите на аварски, български и славянски нашествия на балканите в хода на които местното гръкоезично население е било изклано и унищожено. Ако искаш пак да го пусна?

За какво им е на Борис и Симеон да налагат език на някой дето жевее в Белорус не е ясно?

Местните гърци даже се бият за българите справка Самуил

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 20 минути, bulgaroid said:

За какво им е на Борис и Симеон да налагат език на някой дето жевее в Белорус не е ясно?

Местните гърци даже се бият за българите справка Самуил

 

Въпроса ти е малоумен. Борис и Симеон налагат език който се говори от поданиците им. А носителите на този език някога са дошли оттам (минавайки пътьом през Панония бидейки роби на аварите).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, bulgaroid said:

Проблема е в "К" ,сКлавени няма никакво обяснение, гърците спокойно пройзнасят "сл" без да им се налага да вкарват "к" .

Ари, уе?! Сириозну?

Наиболее древнее упоминание этого племени славян встречается у Пто­лемея в форме Σουοβηνοί (Geogr. VI, 14, 9), а потом у Иордана—в форме Suavi (Contra Suavorum gerne. Get. 250). С VII в. н. э. появляются свидетельства этой формы типа Sclavini, ср. rex Slavinorum у Фредегара, ex généré Sclavinorum. Уже эти последние формы обнаруживают следы этимологизации, которая могла позднее дать нем. Sklave *раб\ ср. англ, slave и т. п. Позднее широко из­вестны многочисленные формы типа Σκλάβοι, Σθλάβοι, Sclavi, Stlavi и т. п., где изменение начальной группы из *sl- определялось законами греческого язы­ка, не допускающего группы sl-.

Иванов, Вячеслав Всеволодович • Топоров, Владимир Николаевич. О древних славянских этнонимах (Основные проблемы и перспективы). Из истории русской культуры. 2000. Т. 1. С. 413—440, 415

 

Цитирай

Та твоето обяснение не е логично и ако си направиш труда да прочетеш сините цитати ще видиш някой известни лингвисти, дето,ама изобщо не са съгласни с теб. Склавен и словен са нещо съвсем различно и като смисъл и като произношение.

Дай да видим сега, кои лингвисти не са съгласни с Атома, и къде твърдят, че склавен и словен са нещо съвсем различно и като смисъл и като произношение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво пелтечил тоя грък, какво пелтечил оня франк...

Защо не тълкувате тая пуста Собеслава? /Себеслава/

Защо "слово"? Не може ли да е "слава"  ?

Сигурно има и по-ранни засвидетелствания на ХХХслав по Панония и Блатно?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колеги, като чета писанията на Илиян, продължавам да оставам с впечатлението, че той е един папагал и мързеливец - каканиже глупостите на Серафимов и Пасков, без да си направи труда да прочете каква да е монография за славяните и римляните по Балканите (на какъвто и да е съвременен език). За извори въобще няма да отваряме реч...

Най-голямата манипулация на Илиян е свързана точно с генетиката: самите генетици му казват, че славяногласните (онези - от античните времена) имат обща родина и общ произход извън Балканите; той обаче се е вкопчил в съвременните джинсове, яко омешени през вековете, и си бае, че на Балканите не са виреели ни гръцки език, ни латински език... Ами... звучиш смешно, Илияне, мдааа... Ами историята бре, Илияне? Ами лингвистиката? Ами археологията, особено археологията с нейните паметници, надраскани на латински и гръцки? Малко тенденция към интердисциплинарност няма ли да вкараш на горния етаж?

Автохтонците са изключително мързеливи папагали - това е изводът! Нежелаещи да се ограмотят посредством купища литература и най-вече извори, и то в епохата на интернет, където практически почти всичко е сканирано (sic!) и пуснато на пистата, чакащо да бъде прочтено (прегледано) - това е необяснимо...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то достъпът до информация не е достатъчен. Трябва си осмиляне и разбиране на източници, находки и пр. А автохтонците подхождат псевдонаучно - първо си измислят някаква хипотеза, а после дирят потвърждения за нея. Ако такива няма - фабрикуват свои 'доказателства' Но такъв е бил и методът на техният пророк - св. Ганчо Ценов. :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, bulgaroid said:

И кой са тия разбираеми за всеки българин думи ? Може ли уточнение ? 

Слава-словен-склавен-славянин, няма проблем, само с"" да има отпред .:ag:

Може, заповядай :

поляни - поле, поморяни - море, лютичи - лют (не като вид вкус, другото лют), езерци - езеро и т.н

а сега ще ми изкараш ли нещо разбираемо от купи, дучи, чдар, уногундур, кутригур ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, Doris said:

... Трябва привържениците на панславянската хипотеза да се уточните дали "склави" произлиза от "слово" или от "слава", а може би пък от "слива". Не може хем така , хем инак. :)))))

И ако не се уточниме какво, склави ще престане да означава за гърците и латините народа, който се самоназовава словEни ли ?

забележка : "Е" си го прочетете като е-двойно (мляко / млеко, нали се сещате ...)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Frujin Assen said:

Въпроса ти е малоумен. Борис и Симеон налагат език който се говори от поданиците им. А носителите на този език някога са дошли оттам (минавайки пътьом през Панония бидейки роби на аварите).

В грешка си. Поданиците им идват от Украйна и са балти,българи и германци. Склавите са гранично малцинство. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, monte christo said:

Ари, уе?! Сириозну?

Наиболее древнее упоминание этого племени славян встречается у Пто­лемея в форме Σουοβηνοί (Geogr. VI, 14, 9), а потом у Иордана—в форме Suavi (Contra Suavorum gerne. Get. 250). С VII в. н. э. появляются свидетельства этой формы типа Sclavini, ср. rex Slavinorum у Фредегара, ex généré Sclavinorum. Уже эти последние формы обнаруживают следы этимологизации, которая могла позднее дать нем. Sklave *раб\ ср. англ, slave и т. п. Позднее широко из­вестны многочисленные формы типа Σκλάβοι, Σθλάβοι, Sclavi, Stlavi и т. п., где изменение начальной группы из *sl- определялось законами греческого язы­ка, не допускающего группы sl-.

Иванов, Вячеслав Всеволодович • Топоров, Владимир Николаевич. О древних славянских этнонимах (Основные проблемы и перспективы). Из истории русской культуры. 2000. Т. 1. С. 413—440, 415

 

Дай да видим сега, кои лингвисти не са съгласни с Атома, и къде твърдят, че склавен и словен са нещо съвсем различно и като смисъл и като произношение.

Стига ве. Ти си сириозен? :ag: Ни моя да спора с науката. Аз съ придавам. :ai:

Само низнам що гърцити ни съ съгласни с теб, тънат в блажено неведение за собствения си език. Тои бива наглост ама тва тяхното на нищо не прилича. Най -нагло използват "сл". То бива то може ама тва вече на нищо не прилича

Σλάβοι - Βικιπαίδεια

Тва Σλάβοι как ли ще да се чете, щом уважаемите учени казват дето ни може ?!! :ai: Откъдя ги намирати тез уЧЕНИ, низнам ?:ag: 

Дотук с теорията на Атом. Склави и словени, нищо общо. 

Ако си направиш труда да върнеш няколко страници там в един син текст има доста изброени. Само си направи труда, за което предварително благодаря.:117:

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Exhemus said:

Какво пелтечил тоя грък, какво пелтечил оня франк...

Защо не тълкувате тая пуста Собеслава? /Себеслава/

Защо "слово"? Не може ли да е "слава"  ?

Сигурно има и по-ранни засвидетелствания на ХХХслав по Панония и Блатно?

 

Няма. И не им изнася, та си мълчат.:564da112d749c_wink(1):

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2/22/2018 at 11:49, Atom said:

Според мен грешката им е, че предварително постулират съществуването на етноним словене, па макар и някои да допускат, че може да е само локален - на едно от племената. Е, според мен такъв собственославянски етноним е нямало. Гръцките форми (и двете) спокойно могат да се изведат от словен / словени (прилагателни имена) и  вече гърците да натоварят своите думи с етно-смисъл.

Добре, има ли някакви аналози на подобно развитие при други народи? Ето примерно Цезар и той така като гърците подочул някаква дума "германи" и я лепнал на една камара народ, ама те самите не съм чул да са я възприели като самоназвание. Очевидно за разлика от славяните. Та, има ли други такива като славяните?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 49 минути, cven said:

Може, заповядай :

поляни - поле, поморяни - море, лютичи - лют (не като вид вкус, другото лют), езерци - езеро и т.н

а сега ще ми изкараш ли нещо разбираемо от купи, дучи, чдар, уногундур, кутригур ?

Приятелю, извинявай ама това са предимно екзоними, поляните всъщност са ляхи или Polanie https://pl.wikipedia.org/wiki/Polanie

поморяни -  Pomerani,Pòmòrzónie,Pomorzanie https://en.wikipedia.org/wiki/Pomeranians_(Slavic_tribe)

лютичи- вильцы или велеты  самоназвание велатабианами https://ru.wikipedia.org/wiki/Лютичи

единственно езерците са си езерци защото живеели до езеро

Та кое от изброените ти е ясно, и също така на всеки българин ? Да не коментираме разни моравци,тимочани,браничевци,драгувити,березити,ваюнити,сагудати,стримони и др. Кое питам е познато на всеки българин? 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, cven said:

И ако не се уточниме какво, склави ще престане да означава за гърците и латините народа, който се самоназовава словEни ли ?

забележка : "Е" си го прочетете като е-двойно (мляко / млеко, нали се сещате ...)

Ми то никога не са почвали за да престане:ag:

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, sir said:

Добре, има ли някакви аналози на подобно развитие при други народи? Ето примерно Цезар и той така като гърците подочул някаква дума "германи" и я лепнал на една камара народ, ама те самите не съм чул да са я възприели като самоназвание. Очевидно за разлика от славяните. Та, има ли други такива като славяните?

Не

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...