Отиди на
Форум "Наука"

Възстановен е реалния вид на Нефертити въз основа на ДНК анализ на мумията й


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

 

Нефертити е била една от най-могъщите и най-красивите жени в света. Сега проба ДНК от нейната мумия в музея в Кайро даде възможност да видим нейното  реално лице.

3400-годишната мумия се върна към живот с помощта на 3D сканиране, но е със светла кожа, което предизвика някои критики, съобщи DailyMail.

Историята за създаването на дигитален образ на древната царица от учени от Университета в Бристол ще се излъчва в поредицата Expedition Unknown на Travel Channel в сряда вечер.

Точната реконструкция отне 500 часа на палеохудожника Елизабет Дейнес (Elisabeth Daynes) .

Бижутата й са направени ръчно от дизайнери на Dior.

1518368158_1_559x*.jpgСнимка: STEVE SCHOFIELD

 

Скулптурата дава точното изображение на външния вид на мумията на биологичната майка на фараонаТутанкамон, наречена "Младата Дама", и подкрепя теорията, че тази мумия всъщност е на царица Нефертити.

1518375999_2_559x*.jpgСнимка: STEVE SCHOFIELD

Нефертити е управлява Египет преди 3300 години - от 1353 до 1336 г. пр.н.е. и е майка или мащеха на момчето-фараон Тутанкамон.

Съпруга е на египетския фараона-еретик Аменхотеп IV, преименувал се на Ехнатон. Пълното й име, Нефернеферуатен Нефертити, означава „Красавицата дойде“. Това подкрепя една от версиите, че съпругата на Ехнатон не е била египтянка. Смята се, че Нефертити е принцеса от Митани, изпратена в двора на бащата на Ехнатон - фараон Аменхотеп III.

Легендите разказват, че никога преди това Египет не е виждал такава красота. Наричана е "Съвършената". лицето й е украсявало храмове в цялата страна.

Египтологът д-р Ейдън Додсън (Aidan Dodson) от Бристолския университет получи разрешение от Министерство на антиките на Египет и Египетския музей да махне предпазното стъкло, покриващо мумията и да я изследва.

1518378414_8_559x*.jpgСнимка: Sima Diab

С помощта на най-новите технологии за 3D изображения, лицето на мумията е картографирано дигитално, за да се създаде копие на главата й.

1518378574_9_559x*.jpgДжош Гейтс, водещ на предаването на Travel Channel. Снимка: STEVE SCHOFIELD

Но някои потребители в Twitter оспориха изобразяването на цвета на кожата на древната царица.

"Нефертити не е била такава грозна бяла дама. Поредната", туитна комикът от Бруклин Акила Хюз с ник в Twitter @AkiolahObviously.

"#TODAYshow имаше дързостта да направи царица Нефертити да изглежда като бяла жена", туитна @BabyfaceTatz.

Певецът Джон Ога (Jon Ogah) написа гневно, че така се случва, "когато оставите историята си в ръцете на белите хора да я изследват и реконструират, защо царица Нефертити да не излезе, че изглежда като призрак, а не да прилича истинската си ЧЕРНА същност".

1518383427_4_559x*.jpg

1518383415_7_559x*.jpg

1518388385_9_559x*.jpg

Но спрециалистите предполагат, че древните египтяни са били тясно свързани с европейското население, което означава, че ще има светла кожа.

Египтяните са имали различни цветове на кожата - от светло кафява до червеникава и черна.

Мъжете често са по-тъмни от жените, може би защото са оставали по-дълго на открито.

1518388365_9_559x*.jpgСнимка: STEVE SCHOFIELD

Експертите твърдят, че реконструкцията е в съответствие с древните изображения на Нефертити.

"Това е изключително. Когато се приеме заедно с най-новото разчитане на генетичните данни, това ни дава наистина вълнуващо доказателство, че мумията на "Младата Дама" е ничия друга, а на самата царица Нефертити", каза д-р Додсън.

Силно повредената мумия на "Младата Дама" е открита в гробница в Долината на царете в Египет през 1898 г. и е доказано чрез ДНК анализ през 2010 г., че е на биологичната майка на Тутанкамон.

1518388515_1_559x*.jpgСнимка: STEVE SCHOFIELD

"Нефертити се помни като една от най-красивите жени в историята, но нейните постижения са много по-големи", заяви Джош Гейтс, водещ на предаването на Travel Channel. "Тя е могъщ фараон и управлението й бележи едно от най-проспериращите времена в древния свят. Но подобно на много от най-важните женски фигури в историята, малко се знае за това, което е направила".

"Костната структура и характерните й черти са забележително съвместими с древните изображения. Смятам, че това е истинското лице на Нефертити ", подчерта д-р Гейтс.

"Дори бижутата за бюста са ръчно изработени от дизайнери, които работят за Диор", отбелязза художникът Елизабет Дейнес. "Когато сравните реконструкцията с известния бюст на Нефертити в Берлин, те са невероятно сходни".

1518386990_1_559x*.jpg

Бюстът на Нефертити в Берлин.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Vazstanoven-e-realniia-vid-na-Nefertiti-vaz-osnova-na-DNK-analiz-na-mu_102769.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И какъв е проблема? Нещо не им се вързва на възгледите за това как би изглеждала Нефертити от това, което "белите" учени са установили?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

проблемът е в резултата от стимулирането на черния расизъм - т. нар. позитивна дисктиминация. Оттам идиотите, които се сдобиха с компютър и получиха гласност, започват да преследват науката, защото не отговаря на изкривените им представи и пропаганда.

Много ясно, че Нефертити е бяла /все пак идва от страната на хетите или митаните/. Т. е. тя си е класическа европейка, а тук даже са я теносали, за да е по-политкоректно. :animatedwink:

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам как така решиха след 120 години, че мумията на младата лейди е на Нефертити ? Биологична майка на Тутанкамон ? Ми той е плод на 100% инцестна връзка. Тоест , ако е дете на Нефертити тя самата трябва да е родна сестра на Аменхотеп IV /Ехнатон/ ! Сума ти изображения на семейството - Ехнатон, Нефертити и шестте им дъщери и нито едно с момче ! Нито едно !  Тутанкамон  е плод на връзката между Ехнатон и най-голямата му дъщеря Меритатон - окичена с титлата " Главна съпруга на Царя" ! По това време Нефертити изчезва от източниците. Друга теза е, че Тутанкамон е дете на Семенкара (син на Ехнатон, но не от Нефертити) и Меритатон.  Пък и сума ти средства се хвърлиха за търсене на самата Нефертити - откриха се и камери в съседство с тази на Тутанкамон.. Но спряха ! Имаше и уволнения на министри - на антиките и на туризма.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...