Отиди на
Форум "Наука"

България ли е най-старата държава в Европа?


Recommended Posts

  • Мнения 223
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Белгийците сигурно са на друго мнение, защото са си кръстили сградата на парламента "Дворецът на нацията"

Q4ZOVR.jpg

Дворецът на нацията в Брюксел е седалището на белгийския федерален парламент. По времето на императрица Мария Терезия, построената в неокласически стил сграда, била планувана за седалище на Върховния съвет на херцогство Брабант. Строителството започва през 1779 и завършва през 1783 год. След обявяване независимостта на Белгия през 1830 год., сградата е определена да приюти новосъздадения парламент.https://www.bohemia.bg/Обекти/Дворецът-на-нацията/667193/:)

А може би имаш по-особена представа за това како е нация, несъвпадаща с тяхната.:)

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Дорче, ставаш досадна. Намерила си картинка в гугъл, даваш акъл. Те могат да си кръщават както си искат разни сгради, но "белгийската нация" тогава е била поне някаква желателна фикция. Вече никой не се и опитва да я поддържа. НЯМА БЕЛГИЙСКА НАЦИЯ. Според белгийците, не според гуглещата дорка.

«La nation belge n'existe pas»

https://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/la-nation-belge-n-existe-pas_494258.html

 

П. П. До парламента има нелош парк, той така се и казва - Парк. Да се пооправи времето, трябва да заведа децата да си поиграят там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

О, "безпристрастният" митоборец пак взе да се кара. Това е някаква политическа сепаратистка статия. То и испанска нация няма според каталунските политици.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Добре, ще се наложи малко да те пообразовам. 

Бившата Испанска Нидерландия е била конгломерат от разнородни владения, навремето обединени от бургундците най-вече с династични бракове. Нея въоще нищо не я е обединявало, освен общият държавен глава.  Включително общ език не е е имало. Валонците са говорели френски диалект, останалите - немски диалект. 

80 годишната война води до независимост на северната част на Нидерландия, която е изцяло немскоезична. С времето различните и немски диалекти се трансформират в нидерландски (често наричан холандски) език. И по време на войната страната станала протестантска, даже нетърпимо протестантска.

Южната част останала под испанска, а по-късно под австрийска власт. Почти по равно били и нидерландоезичните фламандци (условно наименование, понеже са и брабантци, лимбургци и т. н.) и валонците. Общото е, че остават католици.

По време на Революцията и наполеоновите войни, страната е присъединена към Франция и общо взето мнозинството, даже и във фламандската част е доволно от това. Френският език бурно разширява позициите си, даже дотогава нидерландоезичния Брюксел се превръща във френскоезичен, какъвто е и днес. Но след Ватерло победителите дават бившата Австрийска Нидерландия на холандците. Богатите френскоезични кръгове са изключително недоволни и спретват след 15 години една смехотворна революция, (почнала след безредици, причинени от рзавилнялата се публика на една опера), която побеждава благодарение на френска военна намеса. Накратко - френска армия влиза и набива канчето на холандците. И пак половината страна си е холандскоезична, макар че на никой не му пука за това. От едно ниво нагоре всички говорят френски, а на какъв смотан диалект дърдорят селяните, никого не вълнува. Но "нация", с наистина общ език и примерно с еднакво начално образование, никога няма. През 60-те фламандците се еманципират и от тогава отношенията между общнстите са меко казано враждебни. Правят си мръсно по всеки повод и без повод. Белгийците мрачно се шегуват, че единственото, което обединява досега страната е кралят и футболния отбор. Нещо повече - младежите вече не се разбират помежду си. Младите фламандци вече не знаят френски (старите просто не го обичат), а франкофоните никога не са и знаели холандски, а чак сега се пъната да го учат, без особен успех, по икономически причини. Напълно безсмислено е да се опитваш да се разбереш на холандски във Валония и Брюксел, а във Фландрия шансовете с френския (извън хинтерланда на Брюксел, който е отделен любопитен случай) не са много по-големи. Реално ползвате английски и това е.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Thorn said:

Младите фламандци вече не знаят френски (старите просто не го обичат), а франкофоните никога не са и знаели холандски, а чак сега се пъната да го учат, без особен успех, по икономически причини.

В степен, в която когато човек произнася името на града Brugge/Bruges, трябва да внимава с кого говори. Фламандците (които са малко повече като численост) държат на  "Брюхе", a валонците - на  "Брюж"

Фламандски всъщност е първи език на по-голяма част от населението от френски (55% срещу 26%, поне според уикипедия), значи човек по-малко може да сбърка, ако го произнася "Брюхе" :))

(Попадала съм на немалко валонци, отишли в Холандия специално за да учат холандски, защото това се изисква на новото им работно място.... в Белгия).

Политическата система също е така организирана, че представителност да имат и двете общности. Само че е толкова сложна и партиите на двете общности са толкова много, че не могат изобщо да влязат в управлението, без да се коалират. Което вече доведе до прецедент държавата 589 дни (!) да няма правителство - най-дългият подобен период за развита държава.

(Бия се през клавиатурата, че пак участвам в офтопик)

----

Oтносно Джон (Винсент) Атанасов, той е от български произход, но също така от френско-ирландски и реално е американски учен... Роден е в САЩ, живял е в САЩ... нямам сведение дали е говорил български, но въпреки това не спираме да спрягаме работата му като постижение на българската държава/нация/общество/дори ген (?!), затова илюстрирах с него. По същата логика  обаче в негово лице и ирлано-французите имат основания да се гордеят, че са открили компютъра, но не съм чула да го правят (Вероятно защото не им е известен? Или си имат достатъчно откриватели не в САЩ, а на място? Или защото това не им е особено важно? Няма как да преценя)

Тук има списък на учените с принос към компютърните науки: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pioneers_in_computer_science

Дори не мога да си представя какво би настъпило, ако всяка от съответните им нации - по местоживеене или по произход, се гордееше пламенно с тях....

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, благодаря за информацията за белгийците. Но това че говорят различни езици не е проблем да са една нация. Виж , това че се карат може да стане проблем. Нацията е  преди всичко е политико-икономическа общност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 6 часа, dora said:

з право на обжалване обговорен за това как е попаднал в най-старата държава в Европа (невярно, зависи какви параметри за "старост" се зададат),  която е измислила компютъра (невярно - Алън Тюринг ряпа да яде), как кисело мляко като нашето няма никъде по света (невярно, има навсякъде, никак не по-лошо, но бацилите са други), как ние сме най-интелигентни след евреите (невярно), как българките са най-красивите жени на света (невярно, зависи от представата за красота) и т.н.

Мимоходом се споменават имена на велики българи, които са толкова световноизвестни, че горкият чужденец никога не ги е чувал

 

Старобългарската глаголица и съвременната българска азбука.
Брауновия газ - Илия вълков. 
Българинът инж. Никола Цеков от Видин – създаването на първия в света нискотемпературен двигател
Джон Атанасов и първия прототип - компютър.
"U" вълната - част от ЕКГ изследванията- д-р. Борислав Георгиев
Прототипът на електронния часовник - Петър Петров.
Фотоелекретният ефект - открит от българския физик Георги Наджаков.
Най-далечната открита планета - проф. Димитър Съселов и екипа му.
Построяването на фотокопирната техника възможно благодарение на Академик Георги Наджаков.
Главния конструктор на първия транспортен пътнически самолет,телефонния секретар и изобретател и внедрил в колите въздушната възглавница - Асен Йорданов.
Българският учен  Проф. Теньо Попминчев поставя началото на нова ера във физиката на рентгеновите лазери.
Двигателите на лунния модул Орел - д-р. инж. Иван Ночев.
Статуята на Леонардо да Винчи на входа на международното летище в Рим - склуптор Асен Пейков.
Третата държава,регистрирана в ООН която изпраща храни в Космоса - България - акд. Цветан Цветков.
Откриването на шестия сърдечен тон - проф. д-р. Иван Митев.
Откриването на млечно-киселата бактерия - Д-р Стамен Григоров и производството на българското кисело мляко!
В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии - Румен Антонов.
Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография - Георги Боршуков.
Мобилен телефон за Космоса измисли 23-годишният Милен Николов.
Магнетофонната касета и създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити и още куп патенти - Проф. Димитър Чернев
Нивалин - Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината
Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м.
Повелителят на атома , изключителна роля има проф. д-р Кръстьо Кръстев.
Във Варна се пази най-старото злато на Земята. (4400 - 4100 г. пр. Хр. наред със Хотнишкото златно съкровище )
Старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.
През своята вековна история България няма пленено бойно знаме! 
Българите - единствените побеждавали монголската империя докато Чингиз Хан е жив.
Град и планина в Италия носят името „България“
В Чирпанско се намира най-старият действащ манастир в Европа
Символът @ български - фигурира в първия български превод на „Манасиевата хроника” (1345г.), който е направен в тогавашната столица Търновград за цар Иван Александър
Най-старата книга на жив български език намерена във Ватиканската библиотека от Трендафил Кръстанов през X век. 
Най-старата Българска икона - керамичната икона на св. Теодор /светец-воин/ на възраст 11 века.
Най-старата сграда в България е на 7500 години - тип палеолитно селище - това е най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа. 
Втората въздушна бомбардировка дело на българите извършена в Одрин.
Най - старата картина е в Добрич от 17 в. - маслен портрет на младеж. Няма да казвам рисунките в пещерите от кои векове са...
Най-старият Български паметник - с. Алдомировци -Войнишкият паметник
Най-старият историко-летописен паметник е Именник на българските ханове от 7 век. 
Скулптура на св.Георги от 12век по времето на Иван Асен II 
България е най-старата европейска държава, която не е сменила името си през вековете.
Античният храм в Балчик е недвижима културна ценност с национално значение. До момента той е единственият открит храм на Великата богиня майка Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България.
"Методът за компютърен междуезиков превод" - Инженер Койчо Митев
Усъвършенстване на буталата на парната машина - Николай Тошкович
Фреските в Боянската църква са по-стари от картините на целия западен Ренесанс!
Валери Матов -магнитен двигател за електромобили нова технология в работата на ДВГ ; Владимир Димитров; 
Съоръжение за производство на ток-изобретението на Румен Урумов от Царево е патентовано
и други ..ако някой има кво да добави ще се радвам да прочета

--->   Защо се взираме назад в историята? <--- продължение

Редактирано от retaer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Thorn said:

Няма такава и не е имало.

Белгите са народ или племе (нацио) още от античността, тъй че е нелепо да се твърди че не са нация. Това, че в днешно време валонците смятат езика си за френски, а фландрите смятат езика си за холандски не означава, че не са наследници на белгите.  Просто в днешно време съседите им са обсебили езика и съзнанието на белгийците. При друго стечение на обстоятелствата в историята днес можеше въобще да не съществува названието Франция и терминът "френски език", а този език можеше днес да се нарича галски, а защо не и белгийски! И с холандците е същото - езикът им е дойч, но държавата им е наречена с някакъв изкуствен географски термин, и реално от тази гледна точка не са нация.  

horum omnium fortissimi sunt Belgae („от всички гали белгите са най-храбри“)

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, retaer said:

2

Старобългарската глаголица и съвременната българска азбука.
Брауновия газ - Илия вълков. 
Българинът инж. Никола Цеков от Видин – създаването на първия в света нискотемпературен двигател
Джон Атанасов и първия прототип - компютър.
"U" вълната - част от ЕКГ изследванията- д-р. Борислав Георгиев
Прототипът на електронния часовник - Петър Петров.
Фотоелекретният ефект - открит от българския физик Георги Наджаков.
Най-далечната открита планета - проф. Димитър Съселов и екипа му.
Построяването на фотокопирната техника възможно благодарение на Академик Георги Наджаков.
Главния конструктор на първия транспортен пътнически самолет,телефонния секретар и изобретател и внедрил в колите въздушната възглавница - Асен Йорданов.
Българският учен  Проф. Теньо Попминчев поставя началото на нова ера във физиката на рентгеновите лазери.
Двигателите на лунния модул Орел - д-р. инж. Иван Ночев.
Статуята на Леонардо да Винчи на входа на международното летище в Рим - склуптор Асен Пейков.
Третата държава,регистрирана в ООН която изпраща храни в Космоса - България - акд. Цветан Цветков.
Откриването на шестия сърдечен тон - проф. д-р. Иван Митев.
Откриването на млечно-киселата бактерия - Д-р Стамен Григоров и производството на българското кисело мляко!
В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии - Румен Антонов.
Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография - Георги Боршуков.
Мобилен телефон за Космоса измисли 23-годишният Милен Николов.
Магнетофонната касета и създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити и още куп патенти - Проф. Димитър Чернев
Нивалин - Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината
Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м.
Повелителят на атома , изключителна роля има проф. д-р Кръстьо Кръстев.
Във Варна се пази най-старото злато на Земята. (4400 - 4100 г. пр. Хр. наред със Хотнишкото златно съкровище )
Старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.
През своята вековна история България няма пленено бойно знаме! 
Българите - единствените побеждавали монголската империя докато Чингиз Хан е жив.
Град и планина в Италия носят името „България“
В Чирпанско се намира най-старият действащ манастир в Европа
Символът @ български - фигурира в първия български превод на „Манасиевата хроника” (1345г.), който е направен в тогавашната столица Търновград за цар Иван Александър
Най-старата книга на жив български език намерена във Ватиканската библиотека от Трендафил Кръстанов през X век. 
Най-старата Българска икона - керамичната икона на св. Теодор /светец-воин/ на възраст 11 века.
Най-старата сграда в България е на 7500 години - тип палеолитно селище - това е най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа. 
Втората въздушна бомбардировка дело на българите извършена в Одрин.
Най - старата картина е в Добрич от 17 в. - маслен портрет на младеж. Няма да казвам рисунките в пещерите от кои векове са...
Най-старият Български паметник - с. Алдомировци -Войнишкият паметник
Най-старият историко-летописен паметник е Именник на българските ханове от 7 век. 
Скулптура на св.Георги от 12век по времето на Иван Асен II 
България е най-старата европейска държава, която не е сменила името си през вековете.
Античният храм в Балчик е недвижима културна ценност с национално значение. До момента той е единственият открит храм на Великата богиня майка Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България.
"Методът за компютърен междуезиков превод" - Инженер Койчо Митев
Усъвършенстване на буталата на парната машина - Николай Тошкович
Фреските в Боянската църква са по-стари от картините на целия западен Ренесанс!
Валери Матов -магнитен двигател за електромобили нова технология в работата на ДВГ ; Владимир Димитров; 
Съоръжение за производство на ток-изобретението на Румен Урумов от Царево е патентовано
и други ..ако някой има кво да добави ще се радвам да прочета

--->   Защо се взираме назад в историята? <--- продължение

  Само че нищо от това не ти е нужно, за да се гордееш че си Българин. За да си гордееш с произхода си, не ти е нужно нищо повече от Българско самосъзнание. Гордей се с родителите си и техните родители. Не си търси излишни патерици. Нямаме нужда да си търсим поводи за гордост, защото това чуство е истинско, когато идва от чисто сърце, а не от цитати и примери, много от които може и да са фалшиви.

 И понеже темата се разви в посока "от осанна до разпни го" и говорим за за това че трябва да сме коректни и да разглеждаме всички факти, не смятат ли че трябва да разгледаме и връзките между ПБЦ и СВБ по обстойно? В крайна сметка, ако отхвърляме претенциите на България за най-стара държава в Европа, трябва да разгледаме и този въпрос. Именника посочва едно начало на Българската държава през средата на втори век, и ако това се отхвърля, за да сме коректни би трябвало да го обосновем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Янков , не съм много съгласен.Не случайно се ровим назад в историята,спорим,обсъждаме..хората се информират за целия си род до колкто е възможно нали.
Дали е нужно да търсим поводи за гордост или не е до всеки човек.Важното е ако ги има да ги разпространяваме и да ги четат повечето хора ту-ко виж ни въздействало под една или друга форма.Тва е мойто мнение.А аз до колкото съм се инофмирал за това което постнах е 99% вярно всичко.Благодаря за вниманието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 29.01.2018 г. at 21:10, Last roman said:

България не е най-старата държава в Европа. Такава де факто е Сан Марино.

Освен това, хем сам приемате, че древните гърци нямат много общо със сегашните, пък ми твърдите за тъждество между българи и траки? Ще Ви успокоя и по този въпрос - българите не са траки. Макар че във формирането на нашия народ е залегнала известна част от романизираното балканско население. Така че не четете глупости от нета, ами се поинтересувайте по-сериозно от историята на нашите земи.

Как Сан-Марино ? Те официално съществуват от 855г. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, retaer said:

Янков , не съм много съгласен.Не случайно се ровим назад в историята,спорим,обсъждаме..хората се информират за целия си род до колкто е възможно нали.
Дали е нужно да търсим поводи за гордост или не е до всеки човек.Важното е ако ги има да ги разпространяваме и да ги четат повечето хора ту-ко виж ни въздействало под една или друга форма.Тва е мойто мнение.А аз до колкото съм се инофмирал за това което постнах е 99% вярно всичко.Благодаря за вниманието.

Мило момче, ще ми се да ти напиша нещо хубаво, но се чудя как да го формулирам. Като се извинявам за фамилиарната форма, обикновено тук говоря на всички потребители на "вие", защото не ги познавам, но в случая то би звучало твърде дистанцирано.

Важното е човек да се чувства добре в кожата си. На мястото, което е. С хората, с които е. Със занимания, които го вдъхновяват, успокояват и мотивират.  Хубаво е да почита и уважава хората преди него, които в рамките на собствения си живот са постигнали нещо отличително. Но още по-добре е да разчита на собствените си постижения, не на чуждите, и особено не на тези, които са в миналото, защото за тях няма никакъв принос.

Родината и семейството, са прекрасни с това, че са ни родина и семейство. Не с това колко са славни, богати или древни. Доколко са ни достатъчни такива, каквито са - зависи. За много от нас, вкл. за мен, не са достатъчни, конкретно държавата. Но са такива, каквито са. И това не ги прави по-малко важни.

Важното е, че всички ние им мислим доброто и няма как да е друго. Надяваме се да добруват. Държавата да става все по-добро място за народа, който съдържа. Семейството да е здраво и щастливо. Това да им мислим доброто, поред мен, е и напълно достатъчно. Без да ги съдим за неша, които със задна дата не могат да бъдат поправени, и да тъгуваме за неща, които не са се случили, защото е нямало как да се случат.

Човешката история е пълна с разочарования и това е нормално. Залагайки "славното минало" като критерий, реално се обричаме на поредното разочарование в настоящето, защото днес не е славна. Ами, не е. И какво от това? Нищо.

Въпросът е какво правим оттук нататък.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, makebulgar said:

Белгите са народ или племе (нацио) още от античността, тъй че е нелепо да се твърди че не са нация. Това, че в днешно време валонците смятат езика си за френски, а фландрите смятат езика си за холандски не означава, че не са наследници на белгите.  Просто в днешно време съседите им са обсебили езика и съзнанието на белгийците. При друго стечение на обстоятелствата в историята днес можеше въобще да не съществува названието Франция и терминът "френски език", а този език можеше днес да се нарича галски, а защо не и белгийски! И с холандците е същото - езикът им е дойч, но държавата им е наречена с някакъв изкуствен географски термин, и реално от тази гледна точка не са нация.  

horum omnium fortissimi sunt Belgae („от всички гали белгите са най-храбри“)

В белгийската казарма офицерът командва:

-Валонците стъпка  на ляво, фландрите на дясно...

Единственно евреинът Розенщеин не мърда. 

-А ТИ?

-Ние белгийците къде да застанем?

Обичайно когато има спор или конфликт/вреден, безполезен за всички/ на страни от които на нито една не искаме да застанем, казваме това.

А ние белгийците къде да застанем.... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам защо се радваш Романе официалните документи говорят за 855г. ако можеш давай доказателства иначе кой къде се споменава и под каква форма не е от значение.:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, bulgaroid said:

Е тука съм съгласен с Божо обяснено кратко и ясно. https://trud.bg/защо-българия-е-най-старата-държава-в-е/

Има малко миш-маш в статията..за..речта на Туск "Потомци на Спартак ..............ръководени от такъв прайминистър откойто би се уплашил който и да е тракийски войн".....????

Тази история с знамената не бях я чувал, чел. Отивам да я издиря....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, retaer said:

Янков , не съм много съгласен. Не случайно се ровим назад в историята,спорим,обсъждаме..хората се информират за целия си род до колкто е възможно нали.
Дали е нужно да търсим поводи за гордост или не е до всеки човек.Важното е ако ги има да ги разпространяваме и да ги четат повечето хора ту-ко виж ни въздействало под една или друга форма.Тва е мойто мнение.А аз до колкото съм се инофмирал за това което постнах е 99% вярно всичко.Благодаря за вниманието.

 Разбирам те много добре, понеже и моите нозе са били на тази пътека. Затова бих те помолил да си отговориш на следните въпроси ( пред себе си, не тук или пред други хора). Наистина ли се нуждаеш от всичко това, за да се гордееш че си Българин? И смяташ ли, че ако го нямаше всичко това, би имал по-малко поводи за гордост?

 Независимо от различните ни позиции - https://bg.wikipedia.org/wiki/Еркесия

 Информацията е малко оскъдна, но в нета има повече. Заслужава си да го сложиш в списъка. ( Интересно ми е, защо липсва в подобни списъци).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
On 6.02.2018 г. at 22:50, Евристей said:

Така : първо да помоля  автора на темата за поредното отклонение ( надявам се че ще се съгласиш, че поставения въпрос неминуемо води до сравнения ...и от там нещата се отклоняват в най-различни посоки.) Второ : заради моята грешка, че Астурия не е била под готска власт и твърдението именно на Торн - (с много сериозни познания в областта на историята, неслучайно в няколко форума модератор), че тя си е част от Вестготското кралство, реших да проверя малко по внимателно нещата. И трето ..адвокатските номера на Торн с юридическите термини за кралство Италия, както и сравненията между вестготския аристократ Пелагиус и киросите  Махаил Комнин и Теодор Ласкарис. съответно с Епир и Никея и т.н и т.н.  Та стигнах до извода, че Торн го играе адвокат на мафията.  Накратко : Оказва се, че Астурия попада под сферата на влияние на свевите. След оглушителния шамар от франките, вестготите изхвърчат от Тулуза и се задоволяват със земите южно от Пиренеите (изключение на част от Нарбонезис) През 585г. готите унищожават кралството на Свевите , но преди това последните са изгубили контрола над севера.  Властта над кантабрийци и астури  е поета от новите господари - вестготите. Но на практика планинците са независими. Според Хосе Перес земите между Биская и Кантабрийските планини не са под контрола на готите. Професорът дава него време населението на полуострова така : хиспано-римляни между 4 и 5 милиона управлявани от 200 хиляди готи. Съотношението е повече от 20 към 1. Разликите са  фрапиращи - господарите готи са ариани, а подвластните - католици. Има и забрана на бракове помежду им. Върхушката на кралството разбира, че така няма да я бъде и започват отстъпките - първо готите се отричат от арианството и минават към католицизма на подвластните им хиспано-римляни. И второ - отпада забраната за бракове помежду им. Твърде късно ! Следва пълен (позорен) срив - за няколко години Тарик и Муса изпращат кралството в небитието.  Голяма част от елита бяга отвъд Пиренеите, към баските земи (Васкония), Кантабрия и Астурия. Към последната се отправя и един аристократ, който по-късно ще бъде избран и коронаван за крал ...ама не баш, а за принцепс ! на ...астурите !  Considérase que la historia del reinu entama nel añu 718, data probable de la eleición de Don Pelayu como princeps o líder de los ástures  Болднатият текст е на ....астуриано, но да опитам през  касти(л)яно : Приема се, че историята на кралството започва през 718 година, дата вероятно свързана с избирането на дон Пелайо за принцепс или лидер на ЛОС АСТУРЕС !  Астури(йци)те !  (астуриано си е гаден диалект....може и да не съм го превел добре, но поне в общи линии е нещо такова)  Та....каква е разликата с  " Аналогията" на Торн

Никея и Епир са неизменна част от римската/византийска държава от над.....хилядолетие !   Разбити ромеи се изтеглят в периферните земи с население с еднакво самосъзнание, вяра, език, традиции, история. И кир Михаил Комнин не се е провъзгласил за деспот на Епир например.  Съвсем не така стоят нещата с дон Пелайо и дивата Астурия. Наистина той е избран от тях за принцепс, но ...като, че ли по удачен пример е с Батенберг и Княжеството отколкото с кир Ласкарис . Дон Пелайо е ..лидер на астурийте ! Самата идея за реконкиста и търсене на връзка с готските крале се ражда доста по-късно след две значителни събития : Откриването на гроба на Свети Яков и вълната бежанци от мосараби ! Много от тях  образовани духовници - не всичко в Арабска Испания е било по мед и масло, както се опитват да се изкарат нещата. Именно тогава се ражда идеята за Реконкиста,  те (мосарабите) втълпяват на  Алфонсо III /866г.- 910г/. да прегърне идеята за наследник на готските царе ! Всяка кауза иска и историческа легитимност..  Така, че нищо общо с византийския случай...........Натам за Италия ....се отказвам, защото съвсем се разводни темата, но два   "юридически примера"  Кога свършва Латинската империя ? С превземането на Константинопол от Михаил Палеолог ? Нищо подобно - последния латински император е Жак де Бо , който умира през 1383 г. !  Палеолог е незаконен, узурпатор !  И By the Grace of God, King of England, Scotland, France and Ireland, Defender of the Faith  С такава титулатура се кичат английските крале столетия след стогодишната война. Пример :  Чарлз II който изцяло зависи от финансовата издръжка на могъщия си братовчед оттатък Канала, се явява крал на ...кралството му. Чарлс по божията милост е и крал на Франция. Точно така гласи юридическата трактовка. Дали Луи се е дразнил от това ? Едва ли....щото за няколко луидора Чарлз охотно би изтрил ....тиквената титла.

Първо, не съм в няколко форума модератор, а само в един - във Феникс.

Второ - всичките данни за Пелайо са, че е свързан с вестготската аристокрация. Както и съратници, зетове, близки наследници и т. н. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте на всички.

Розета е доказателство , че българската е първата създадена държава.Всяка държава има азбука.Българската азбука е от А до Я,Розета се поставя по средата и за да се получи информацията се върти надясно по часовниковата стрелка.Тя е ключът към истината.Чете се посредством музикални  ноти.681 година не е създадена Българската държава, а това е музикален код * до до ла*.Ако трябва да сме по точни първата азбука в света е глаголицата,а оригинала на глаголицата която се състои  от 37 букви се чете с музикални ноти .През съвременната българска азбука можем да четем глаголицата.Розета съвпада само с българската азбука.

Ще се радвам , ако някой прояви интерес за по нататъчна дискусия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, rozeta said:

Розета е доказателство , че българската е първата създадена държава.Всяка държава има азбука.Българската азбука е от А до Я,Розета се поставя по средата и за да се получи информацията се върти надясно по часовниковата стрелка.Тя е ключът към истината.Чете се посредством музикални  ноти.681 година не е създадена Българската държава, а това е музикален код * до до ла*.Ако трябва да сме по точни първата азбука в света е глаголицата,а оригинала на глаголицата която се състои  от 37 букви се чете с музикални ноти .През съвременната българска азбука можем да четем глаголицата.Розета съвпада само с българската азбука.

Ужас и безумие !

Цитирай

681 година не е създадена Българската държава, а това е музикален код * до до ла*.

Като ти отрезнее * тра ла лато* вземи студен душ и пийни едно двойно кафе с два аспирина.......ега помогне

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎12‎.‎2‎.‎2018‎ г. at 19:31, Thorn said:

Първо, не съм в няколко форума модератор, а само в един - във Феникс.

Торне, Торне.....бай ти Евристея знае какви ги пише ! 

Цитирай

неслучайно в няколко форума модератор

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...