Отиди на
Форум "Наука"

Имам въпрос, свързан с Гърция през първата световна война


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте

Провеждах дълго проучване в интернет и библиотеката за исторически факти, които ми трябват, но беше безрезултатно. Всичко е прекалено общо или се отнася, специално за участието на България, в тази война. Потърсих пак в интернет и намерих този форум. Реших, че тук може да намеря отговор на въпросите си. 

Аз търся сведения за периода 1916 - 1918 години. Искам да знам имало ли е нападения върху гръцки градове и села от страна на Германия, България или Турция? Как се е отразило това на живущите по тези населени места? Имало ли е бегълци от войната, които са търсили спасение във Великобритания или Америка и по какъв начин са бягали? Разбирам, че може да е било с кораби, но ми трябва подробно обяснение. Само по себе си "Бягали са с кораби", не ми е достатъчно. 

Благодаря предварително и се извинявам, ако все пак не им е мястото тук на тези въпроси или ако съм ядосала някого неволно. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами какво може да бъде нападението във война? Бомбардировки, окупация, сражения, смърт ... Извинявам се,военната история не ми беше от любимите, винаги ме изненадва жестокостта на хората, но сега трябва да знам, защото ми трябва. Благодаря :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Централните сили не нападат Гърция, защото в кралския й двор има силно немско лоби (краля е женен за сестрата на кайзер Вилхелм) и германците докрай се надяват, че могат да я привлекат на тяхна страна. Дори и когато всички подобни надежди угасват отново по заповед на немците българите са възпряни да атакуват Гърция през Солунския фронт, защото този фронт задържа значителни сили на Антантата, които при падането му автоматично биха ги прехвърлили на Западния фронт, където положението на немците е вече и без това критично.
Турците тогава все още не са имали обща граница с Гърция, а и самите те са били твърде заети в собственото си критично положение биейки се в Кавказ срещу руснаците, в Месопотамия срещу англичаните и в Сирия срещу французите (това без да броим и отбиването на мащабния десант при Галиполи), та с други думи толкова им е било спечено положението в този момент, че последното нещо, което би им хрумнало тогава е да тероризират гръцки градове и села :animatedwink: Същото се отнася и за нас в това отношение.
Има едно малко изключение, което българите успяват да изкопчат от немците - с оглед на стабилизирането на Солунския фронт и по-лесната му отбрана българските войски все пак настъпват в Гърция и заемат територията между долните течения на Струма и Места (Серска област) - така че армията заема за отбрана рубежа на р. Струма с фронт на югозапад.
Но и при тази офанзива няма никакви подобни филми като тероризиране на гръцки селища, бягане по море и т.н., ако има са си чиста гръцка фантазия. 7000-ния гръцки корпус в тази област се съгласява да я сдаде без бой при единственото условие, че му се осигури безпрепятственото извозване до Германия. Така че в случая не е произведен нито един изстрел и нито едно село не е било запалено.
Така че колкото и да ги търсиш с лупа подобни случки просто не е имало. Точно обратното след края на войната гръцката армия извършва гонения и погроми в етническите български територии, които попадат под нейна власт. А за тези случки доказателства не ти е и нужно да търсиш, има над 200 000 бежанци от тези земи, които и днес живеят сред нас в България.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...