Отиди на
Форум "Наука"

Възстановената църква "Свети Стефан" в Истанбул


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган откриха реставрирания български православен храм "Свети Стефан" в Истанбул днес. Българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф.

Уникалната постройка от метал е проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур и е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер". Елементите на конструкцията са тежали около 500 тона и са били сглобени на място. Дължината на църквата "Свети Стефан" е 32.5 метра, а ширината – 12.5 метра. Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности по храма започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава. Храмът беше затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. В реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за общо 390 000 евро, съобщи Дневник

zx620_3108341.jpg

Снимка: Капитал

 

Редактирано от resavsky
Редактирах първото мнение, като добавих информация за самото събитие.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Парите за рестврацията са дадени основно (не се включват  дарените 300 000 евро от граждани и организации от България) от истанбулската областна управа - това 60 % от похарчените общо 16-те милиона лири, а 40 процента от тези 16 милиоина лири са дадени от истанбулската община

"Реставрацията на Българската черква Св. Стефан ще се поеме изцяло от Турция - 60 % от истанбулската областна управа и 40% от истанбулската община. Средствата бяха отделени докато Истанбул беше Културна столица на Европа през 2010 година."

======================

Що се отнася до инициативата и проектът, той съвместен на пловдивчани и стамбулчани (управници и граждани), Става дума за реципрочна реставрация/ремонт на Джумая Джамия, който вече е направен, и такава на църквата "Свети Стефан"

http://bnr.bg/plovdiv/post/100916799/d-r-chomakov-stotici-baha-saprichastni-s-restavraciata-na-sv-stefan

Парите за реставрация на Думая Джамия в Пловдив, доколото чета, са дадени от общината..

 

Цитирай

 

Стотици работиха за каузата реставрация на "Св. Стефан"

публикувано на 05.01.18 в 16:52
8b66878d27ae7cce2dc233c1043022fa.jpg

 

В неделя тържествено ще бъде открита изцяло възстановената "желязна" църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

 
 
 
 
 

Голяма пловдивска делегация ще присъства на церемонията, а един от участниците е бившият кмет д-р Иван Чомаков, който преди години участва в дарителската акция за храма заедно с Гражданския клуб в Пловдив. Благодарение на събраните от града средства са реставрирани 40-те икони и куполът на храма.

 

Интервю на Иванка Петкова с д-р Иван Чомаков

Пловдив бе в началото на процеса, който върна църквата към живот. Той започна през 1999 година и тогава ученици търсеха паметници, които да бъдат припомнени.

2001 година, когато станах кмет, направихме договор за сътрудничество за ремонт на „Свети Стефан“ в Истанбул и на Джумая джамия в Пловдив.

Църквата „Св. Стефан“ се строи до 1895 година. Реставрацията й след 1989 година продължава 15 години. Освен 4 милиона евро от турската държава, парите за реставрацията на иконите са набирани от дарения в България като средствата са над 200 000 лева.

Д-р Чомаков каза, че стотици са били съпричастни с каузата и всеки лев е бил принос към нея.

Цялото интервю с д-р Иван Чомаков чуйте в звуковия файл.

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://epicenter.bg/article/Eto-kak-izglezhda-remontiranata-Zhelyazna-tsarkva-v-Istanbul--Snimki--Video-/144445/11/0

Ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква, ще бъде открита и осветена в неделя – 7 януари.

На официалното откриване ще присъстват премиерът Бойко Борисов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българскшият патриарх Неофит и Вселенският патриярх вартоломей I. Поканени са и над 1000 гости.

 

Ръководителят на реставрационния екип на Желязната църква г-жа Фикрие Булунмаз – архитект и реставратор разказа за големи пукнатини в основите стени на приземния етаж, ръждясали и пред разпад носещи колони и ръждясали релсови системи под подовата настилка.


Призна обаче, че това е много специална работа и нямало как да я откаже. Куполът е от цинк. Два от старите му елементи са запазени нарочно, за да напомнят за състоянието, от което е започнала реставрацията. „В света няма по-красива църква“, смята Булунмаз. Тя работи само с църкви и джамии, но никога не е идвала в България, за да види българските.

 

Желязната църква е разположена на Златния рог

Българският православен храм „Св.Стефан“, разположен на залива Златния рог в Истанбул и е построен от желязо, след броени дни ще възвърне някогашното си величие и това ще стане след 7 години реставрационни дейности.

 

„Ремонтите започнаха през 2011 г. с 90% ангажимент, поет от Истанбулската голяма община, а турската държава отпусна финансиране в размер на 16 млн. турски лири, българското участие е 1 млн. лири“, заяви пред БГНЕС Васил Лиазе, който от около 15 г. ръководи българските православни църкви в Турция.

 

Според него Анкара и София са постигнали съгласие срещу реставрацията на „Св.Стефан“ с парите на турската държава България да се ангажира с тази на „Джумая джамия“ в центъра на Пловдив.

 

Лиазе отбеляза, че при разговора му с Ердоган той незабавно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната църква, а представители на Истанбулската голяма община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време премиерът Бойко Борисов и директорът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали голямо съдействие.

 

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Строително-ремонтни и реставрационни дейности:

Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата „Свети Стефан” в гр. Истанбул бяха извършени в рамките на 7 години, съвместно от Истанбулска голяма община, Областната управа на град Истанбул и „Фондацията на Православната църква на българската Екзархия” в гр. Истанбул.

 

Собствеността върху църквата беше възстановена от турската държава на „Фондацията на Православната църква на българската Екзархия” в Истанбул с нотариален акт през 2004 г.

 

От момента на възстановяването на собствеността на храма започнаха опити за неговото цялостно ремонтиране и запазване на първоначалния му вид. Предприетите действия са в резултат и на Споразумениeто между Министерство на културата на двете страни по Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, подписана за периода 2002-2003 г.


Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно –историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.


Ремонтът започна турската фирма „Артун иншаат”, която спечели обявеният търг от Истанбулска голяма община с участието само на турски фирми.

 

Извършени са мащабни укрепителни дейности в основата на църквата. Фирмата работи по обекта в периода 2011-2014 г.


От 2014 г. ремонтните дейности и реставрацията се извършват от друга турска фирма „Таш япъ” спечелила новия търг, обявен от Истанбулска голяма община.

 

Главният архитект на проекта по реставрацията е г-жа Фикрийе Булунмаз, която ръководи строителния и реставраторски екип.


Финансовите средства за ремонта се осигуряват преимуществено от турската държава и конкретно от Истанбулска голяма община, Областна администрация на Истанбул и община Фатих.

 

Поради сложността на процеса и изчерпване на отпуснатите фондове строително-ремонтните дейности са спирани на няколко пъти в рамките на месеци и впоследствие отново възстановявани.

 

От 2014 г. финансирането е поето изцяло от Истанбулска голяма община с конкретната намеса на тогавашния областен управител на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Финалната фаза на реставрацията беше осъществена при личната ангажираност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро.

 

Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.


Във вътрешно архитектурен план е осъществена цялостна подмяна на пода на първия етаж, както и са реставрирани всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса.

 

Въз основа на новоизградения фундамент на храма се е оформило ново многофункционално помещение-крипта, което ще бъде използвано като изложбена зала и други културни прояви на българската общност. Изградена е съвременна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата.
Във външно архитектурен план е извършен цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма. Подменено е изцяло покривното покритие.


Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са запазени и изцяло обновени гробните места на погребаните в храма видни български възрожденски духовници. На основата на тази планировка е изградена и нова битова сграда, в източната част на двора със санитарни възли и малък кухненски бокс.
Цялостно е изградена оградата на двора, като са запазени оригиналните декоративни елементи.

Понастоящем българската православна общност в Истанбул наброява около 500 души. Тя е концентрирана предимно в Истанбул.
През годините, българската общност е създала различни дружества, които са развивали дейности от нейно име и в нейна полза. Пример в това отношение е учреденото през 1910 г. благотворително дружество „Радост”.
През 2015 г. бе създадено българско неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий” по инициатива на генералното консулство. То се превърна в основен двигател и събирателен център за дейността на общността.

 

obzornews.bg предостави ексклузивни снимки и видео материал от Желязната църква, направени няколко дни преди официалното откриване.

 

Българският православен храм „Св.Стефан“

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • 1 месец по късно...
  • Администратор

 

Истанбул ни е един от любимите градове с Настя и тази година пътешествията започнаха с него. И разбира се, освен редовните туристически локации, този път просто трябваше да видим желязната църква. Първо малко я объркахме с българско килийно училище и допълнихме разходката си с няколко излишни километри, но в края на деня намерихме "оригинала". Беше вълнуващо преживяване, като всяка една от нашите невероятни travel stories, но съм щастлив, че видях този значим български паметник на архитектурата и културата. За жалост, беше затворена и отвътре ще я разгледаме при следващото ни пътуване. Поне разучихме пътя до нея...

 

2 желязната църква.jpg

 

8 желязната църква.jpg

9 желязната църква.jpg

14 желязната църква.jpg

16 желязната църква.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...