Отиди на
Форум "Наука"

online disinhibition effect - или защо спорещите в Интернет стигат до нападки и обиди


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Защо спорещите във Фейсбук и онлайн форумите често пъти прекрачват границите на добрия тон и стигат до обиди? Заради т.нар. online disinhibition effect

rage.jpg?w=300

Чудили ли сте се защо Фейсбук общността е толкова груба и агресивна? Замисляте ли се защо в онлайн пространството се стига до грубости и обиди?

Научната литература нарича този ефект Online disinhibition effect (source: Lapidot-Lefler & Barak. 2011. Effects of anonymity, invisibility, and lack of eye-contact on toxic online disinhibition. 28(2):434-443).

Основната вина за съществуването на ефекта според горната научна публикация е липсата на комуникация от тип очи в очи. В обикновеното ежедневие ние общуваме с роднините и приятелите си пряко. Но когато седнем пред компютъра, пред нас стои екран, а хората, с които общуваме, са представени като някакво име, псевдоним, най-много профилна снимка. Липсват важни аспекти от невербалната комуникация - нещо, което е изключително важно за пълноценното общуване между хората. В реалния живот предаването на съобщения и смисъл става не само чрез речта, но и посредством позата на тялото, изражението на лицето, характеристиката на гласа, външния вид, наличието или отсъствието на допир, наличието или отсъствието на дистанция, време, за което разговаряме и т.н. Невербалната комуникация може да доведе до по-добро разбиране между хората, но и между сериозно неразбиране. Неправилно подаден знак при спасителна операция може да доведе до трагичен завършек, ако бъде изтълкуван погрешно. Но от друга страна невербалната комуникация може и да ни помогне - там, където не ни достигат думи, може да се стигне до взаимно разбиране само чрез взаимно поведение (източник).

При онлайн комуникацията липсват някои, но не задължително всички аспекти на невербалната комуникация. Отсъства най-основното - гледането очи в очи. Но нуждата ни да общуваме невербално с хора намира изражение чрез някои алтернативни начини - примерно хората съзират във Фейсбук лайковете одобрението на другите. Има емотиконки и емоджита с различни муцунки :) Когато комуникираме в Месинджър, ние често пъти обръщаме внимание на скоростта, с която другите ни отговарят - ако видим, че някой ни е Seen-нал съобщението, но няма незабавен отговор, можем да си направим изводи затова дали той иска да общува с нас или не или до каква степен приоритизира нашия разговор. С други думи: Интернет изкривява начина, по който хората общуват, а последствията от това са много - положителни и отрицателни.

Относно положителните последствия - научната литература потвърждава, че не всички хора се чувстват комфортно да разговарят лице в лице (източник). Така например ако човек е интровертен, срамежлив има някакъв физически недъг или заболяване, онлайн комуникацията може да му помогне да изрази по-лесно чувствата си и да си намери по-бързо партньор в живота.

За съжаление липсата на комуникация очи в очи има и своите негативни страни и хората могат да изразяват по-лесно не само положителните, но и отрицателните емоции. Така може да се стигне до груби изрази, обиди или дори заплахи. Някои хора започват да се занимават с порнография, престъпления и да изразяват своето насилие посредством интернет - нещо, което никога не биха направили в реалното ежедневие. Когато интернет създава усещане за невидимост и анонимност, ние разполагаме с възможността да отделяме нашите он-лайн постъпки от идентичността и начина си на живот. Нещо повече - когато изразяваме враждебност или вършим друго неприемливо действие, ние проявяваме склонност да отклоним отговорността си за това поведение, като че ли нашият морален компас е временно отделен от онлайн психиката. Дори можем да се убедим, че нашето онлайн поведение - това не сме ние (източник).

Ако има нещо, което съм научил и което се старая да прилагам в моите семейни и приятелски отношения и което е моят най-добър съвет към вас - то е никога, ама НИКОГА да не решавате семейните или приятелските конфликти чрез Фейсбук, e-mail или дори по телефона. За предпочитане е всичко да става очи в очи. Възприемам се като щастливо женен човек и за 10-годишна връзка с един партньор смея да твърдя, че най-сериозните конфликти, през които сме преминали, са тези, които сме се опитвали да ги разрешим чрез Интернет.

Понякога е трудно да прилагаме това правило - най-вече заради желанието ни ако има проблем, той да бъде решен веднага и незабавно - а Интернет култивира такава култура на незабавно удовлетворение. Но си струва да опитаме!

https://svetlyoalexandrov.wordpress.com/2018/01/07/online-disinhibition-effect/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При спорещите очи в очи обикновено побеждава по-силния. Понякога само с думи, понякога само с авторитета си, с облеклото си или възрастта си, но понякога дори и със силата на юмруците. Интернет позволява определена защита от липсата на физически и вербален контакт, и това дава свобода на простаците да си покажат колко са прости. Интернет им предлага трибуна и им позволява до определени граници да продължават да си простеят въпреки аргументите на останалите. По-умните обикновено на живо очи в очи не влизат в спор с простаците, тъй като поговорката е, че спорейки с глупака вероятно и ти си такъв. В интернет обаче умните, често слизат на по-ниско ниво и влизат в спора, тъй като не знаят срещу кой стоят, и това може да се установи само в диалог. Когато установиш обаче че само си губиш времето с простаци, то интернет ти предоставя възможност да излезеш от дискусията мълчаливо ако мястото където дискутирате не ти е важно, или ги блокираш ако мястото е твое и ти е важно. Това е възможно в блоговете и във форумите, и затова и там ако има писани правила или добър контрол климата на общуване става по-добър и често те се затварят само за определен кръг от хора с определени интереси. В миналото контакта очи в очи с опонентите когато те са били прости обикновенно е прераствал във бой. Така са се решавали политическите проблеми и изборите във древна Гърция - масов бой на площада, и чиято агитка победи той печели изборите.

Определението простак е твърде крайно, но често много умни хора в една област могат да са много прости и необразовани в друга област, и в тази област за тях обикновенно при спор влиза в сила ефекта на Дънинг-Крюгер.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Хаха, днес точно бях писал във Фейсбук: 

В двете страни на спора хората са разделени на два отбора - отбор "Дънинг" и отбор "Крюгер" 1f642.png:)
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...