Отиди на
Форум "Наука"

Боеспособна ли е българската армия в момента?


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

ВВС

Изтребителна авиация. Тя е предназначена не за еър полисинг и патрулиране, а за завоюване на превъзходство във въздуха, отбрана на територията на страната и второстепенна задача удари по земни цели. България разполага с 12 изтребителя МиГ-29, но не е ясно колко от тях физически могат да летят (при война съображенията за безопасност отпадат и се лети на всичко което може да се отлепи от пистата). МиГ-29 е чист изтребител с почти нулеви възможности за работа по земни цели, да той може да носи бомби, но няма прицели и пилота трябва да ги хвърля "на око" както през ВСВ. Обаче скоростта на самолета е твърде висока и силно затруднява такова прицелване. Самолетите ни не са обновявани откакто са дошли в България по никакъв начин. По отношение на въоражението те са останали на ниво ракети за близък бой Р-73 и за среден Р-27 (същите като на МиГ-23). Бордовият им радар също не е нещо особено. Само ще спомена, че той е отстъпвал дори на този който е стоял на получените в началото на 90те 5 машини МиГ-23 МЛД.

Извод- българската изтребителна авиация е условно боеспособна, като е в състояние да се бори единствено с единични цели.

Ударна авиация. Днес България има 3 типа машини които могат да се използват за ударни задачи. Су-25 са 14 броя от които не е ясно колко могат да полетят. Българските самолети са получени с управляемо оръжие, но то не е подновявано от тогава и всякакви гаранционни срокове са изтекли. Съмнително е (да не кажа, че е сигурно), че българските Су-25 не могат да използват управляемо въоражение. Поради това те могат да водят успешна борба само с противник с лошо ПВО. Ми-24В всичко 6 бройки е българския боен вертолет. Неговото единствено управляемо въоражение са ПТУР Фагот и Фактория (вертолета е предназначен за танкоизтребител). Освен тях може да носи и неуправляемо оръжие. Срещу слабо ПВО вертолета е напълно боеспособен. Л-39 е чешки учебен самолет който може да използва неуправляемо въоражение против слабо или отсъстващо ПВО-условно боеспособен.

Освен с машините има и проблем с пилотите, те са малцина, на сериозна възраст и с недостатъчно часове обучение. Всичко това обуславя частичната боеспособност на българската авиация която е способна да воюва единствено с противник със слабо или отсъстващо ПВО .

ВМС

Българския флот винаги е имал за задача не да лови турските гемии ловящи калкан, а да охранява морския бряг и да не допусне вражески десант. Може ли тя да изпълни това? Българския флот разполага с една 5 кораба. Фрегатата Смели- флагмана на българския флот не е модернизирана откакто е получена. Тя е условно боеспособна, тъй като корпусът е от обикновена, а не бронирана стомана. Двете фрегати Вилинген са с по модерно оборудване, но са без оръжие, нещо което ги прави напълно небоеспособни. Двете стари руски корвети са предназначени за борба с подводници, в лошо състояние са и може да кажем, че са небоеспособни.

СВ

Танковете Т-72 са здрави машини, които могат да стрелят въпреки, че не са модернизирани. От бронетехниката все още имаме БМП-1. Тази машина отдавна се счита за недоразумение, тъй като е създавана твърде тясно специализирано. БРДМ-2 и БМП-23 са добри машини, макар и силно остарели. Остава също и МТЛБ на въоражение. Вече нямаме и колесни бронетранспортьори, БТР-60 са вече свалени от въоражение- нови не са купени. Ситуацията тук е що годе добра, машините макар и стари поне се движат и стрелят. Същата е ситуацията и с артилерията- РСЗО Град, САУ Гвоздика и буксирните оръдия от 50 те Д-20 могат да се движат и да стрелят.

ПВО е малко или повече неясно, тъй като нямам информация. ПВО на армията разполага с остарелите ЗРК Оса, като се предполага, че са боеспособни. За ПВО на страната е ясно, че Куб и Нева са боеспособни (участват на учения), но същото не може да се каже за С-300 и древните С-200. Напомням, че с тези ракети в България не е стреляно и се водят условно боеспособни. Големият проблем тук са ракетите, които не е ясно дали са преминавали някаква проверка и дали въобще могат да бъдат използвани. Разбира се при война ще се стреля с всичко което има, но не е ясно дали въобще ще полети. Например дори в Украйна С-200 е снет от въоражение поради силно напредналата възраст, а огромната част от ракетите на С-300 са бракувани по същата причина.

Все пак сухопътните войски имат техника която не е по няколко единични бройки, може да се движи и стреля. Тоест- сухопътните войски са единствения вид въоражени сили в българската армия които могат да водят бойни действия. Ситуацията обаче е тревожна, ако снемането от въоражение на образци техника продължава (имам чувството, че са нарочили и БМП-23), съчетано с дълги години експлоатация, то е възможно България съвсем да остане без тежко сухопътно въоражение.

И накрая за заплатите на българските военни.

http://www.pan.bg/view_article-4-413835-bojko-noev-da-si-priznaem-che-imame-kuha-armiya.html

Според бившият военен министър, нашите военни получават между 2 и 5 пъти по-ниско възнаграждение, в сравнение с европейските им колеги.

 

 

 

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...