Отиди на
Форум "Наука"

2017: Малко суха статистика за мисиите


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

2017 година: цялостна равносметка за проведените космически мисии

2017-23-june-falcon-9-launches-bulgarias

Кадър от изстрелването на първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1 през юни. Спътникът беше изведен с ракета "Фолкън 9", която се превърна в най-често летялата ракета през 2017 година. Photo credit : SpaceX

С днешната статия приключвам поредицата от т.нар. "празнични статии", в които правя обзор на изминаващата година и очертавам какво ще се случи през следващата.

Предишни статии от поредицата:

Космическата 2018: Новите частни пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

Космическата 2018: Прогнози и очаквания

Топ 10 космически събития през 2017 г.

2017: Годината на малките ракети

 

31 декември 2017 г. 17:58 ч.

Светослав Александров. През 2017-та година, в периода между 5-ти януари и 26-ти декември, са проведени общо 90 орбитални изстрелвания. От тях 84 завършват с успех, а шест - с различна степен на аварийност.

Това показва, че 2017-та година се отличава със значително по-голям процент на аварийност в сравнение с предходни години. До голяма степен обаче това се дължи на факта, че летят много нови ракети. Аварира японската ракета "SS-520-4", най-малката от орбиталния клас ракети, която за пръв път е изстреляна на спътникова мисия. "Електрон" също не успява да достигне до орбита - нова ракета за CubeSat и малки апарати. За огромно съжаление се проваля и китайската ракета "Лонг Марч 5" на едва второто си изстрелване, което довежда до забавяния в лунната програма на Китай. През 2017 г. Русия също преживява един провал - на ракета "Союз", която обаче полита от новия руски космодрум Восточний и степента "Фрегат" не е правилно програмирана за него.

Сиреч фактът, че през 2017 г. сме свидетели на повече провали, не трябва да се тълкува, че годината е непременно по-лоша от останалите. Просто има твърде много новости - нови космодруми, нови ракети, нови технологии, които увеличават шансовете за неуспех. Това обаче е част от прогреса - постепенно новите технологии ще узреят и ще се стабилизират.

Абсолютен победител по брой орбитални изстрелвания е САЩ. За пръв път страната заема лидерска позиция след 2003 година, с общо 29 орбитални изстрелвания. Русия, която през по-голямата част от първите години на 21-ви век е лидер по ракетни изстрелвания, сега заема второ място с 21 орбитални изстрелвания. На трето място е Китай с 18 орбитални изстрелвания. Европа е на четвърто място с 9, Япония има 7, а Индия - 5. За пръв път сред космическите държави със собствен космодрум се присъединява Нова Зеландия, от територията на която е проведен стартът на "Електрон". Фирмата Рокет Лаб обаче, която работи в Нова Зеландия и организира изстрелванията, е американска и някои анализатори считат изстрелването за такова на САЩ.

Само САЩ и Европа завършват годината без нито един провал. Русия, Япония, Индия и Нова Зеландия отбелязват по една авария, а Китай - по две.

2017-та е рекордна за СпейсЕкс, като частната компания е изстреляла общо 18 ракети "Фолкън 9". На 23-ти юни ракета "Фолкън 9"  извежда в орбита първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1.

През 2017-та година са проведени общо четири пилотирани изстрелвания - всичките са успешни и всичките са реализирани от Русия. Общо в космоса политат 11 души. През годината са извършени и 10 "космически разходки".

През настоящата година не отбелязваме традиционната авария за руската тежкотоварна ракета "Протон". Ракетата се завръща в експлоатация през юни след прекъсване, продължило една цяла година, поради установени дефекти на двигателите на вторите и третите степени. Четирите изстрелвания на "Протон" за 2017-та са успешни.

Междупланетните събития през 2017 са: седем сближения на автоматичната станция "Джуно" с Юпитер, "Касини" приключва мисията си около Сатурн и "Озирис-Рекс" облита Земята на път към астероида Бену.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2023-2017-cqlostna-ravnosmetka

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...