Отиди на
Форум "Наука"

Европейска държава ли е България днес, десет години след влизането й в Европейския съюз?


Европейска държава ли е България днес, десет години след влизането й в Европейския съюз?  

32 потребители са гласували

  1. 1. Европейска държава ли е България днес, десет години след влизането й в Европейския съюз?

    • Твърдо - да.
    • По-скоро - да.
    • По-скоро - не.
    • Твърдо - не.


Recommended Posts

  • Потребители

Истанбулската конвенция: видяхме какви хора управляват България

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже привличат общественото внимание върху насилието над жени.

© Юлия Лазарова

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже привличат общественото внимание върху насилието над жени.

 

За да се промени, България има нужда от просветени и смели лидери. Но случаят с Истанбулската конвенция показа, че ако сред управляващите има такива хора, те очевидно много добре се прикриват. Коментар от Ясен Бояджиев за "Дойче веле":

 
Още първите дни на новата година дадоха красноречиво доказателство за това какви хора управляват България. И какъв е техният интелектуален и ценностен "багаж". Не че не беше известно и преди това, но заради европредседателството можеше да се очаква, че ще се поприкрият, за да не компрометират старателно изгражданата роля на цивилизована европейска държава, която се ръководи от върховенството на закона, зачита и закриля правата и достойнството на всички свои граждани. Уви, оказа се, че дори на това не са способни.

 

 

Революционната конвенция

 

Още на първото си заседание правителството прие проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета. Експертите я оценяват като революционен документ, който за пръв път създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на преследване и насилие, както и за възпитание от най-ранна възраст в толерантност и зачитане на равенството между половете.
Би могло да се очаква, че в България, където всяка трета жена е била подлагана на някаква форма на насилие, тази конвенция ще бъде приета лесно и без съпротива. Уви, и това очакване не се оправда. Да, правителството в края на краищата я прие, но след срамен пазарлък, с много резерви и твърде крехко мнозинство.

 
 

Съпротивата бе оглавена, естествено, от т.нар. националисти, но те не останаха сами. Цели осем министри гласуваха "против" - включително няколко от министрите на ГЕРБ, сред които и, забележете, министърът на образованието и науката. За да не останат по-назад, към тях побързаха да се присъединят и т.нар. социалисти, както и СДС - днешният призрак на някогашния носител на демократичните промени.

 
"Аргументите" на противниците

 

 

Впрочем лидерът на последните би всички с абсурдното твърдение, че заради конвенцията жените спортистки щели да бъдат дискриминирани, когато се състезават с мъже. При кандидатстване за работа пък жените можело да бъдат изместени от мъже, преоблечени като жени. Аргументите на останалите противници на конвенцията не са по-състоятелни. Като бдителни привърженици на "нормалните сексуални отношения" и безкомпромисни защитници на "традиционните национални ценности" те съзряха опасност конвенцията да доведе до "узаконяване не третия пол и на еднополовите бракове", да принуди България да приема "травестити от Иран" и да наложи "учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм" и "индоктриниране на децата в училище по тези теми".

 

Всички тези "опасности" са напълно измислени, защото в конвенцията няма нищо подобно. Съдържащата се в нея дефиниция за пол като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете", по никакъв начин не подменя биологичния пол. Тя се отнася до онези наслагващи се над биологията социални конструкции и стереотипи, които така или иначе, независимо от желанието или нежеланието на противниците на конвенцията, съществуват във всяко общество и често стават основание за насилието срещу жени. Като например, че жената трябва да си стои вкъщи, да пере и готви, да си мълчи и безпрекословно да изпълнява каквото ѝ се каже. Предвидените образователни мерки пък нямат никаква връзка с въпросите на сексуалността (въпреки че е крайно време и по тези въпроси училището да измести улицата), а се отнасят единствено до равенството между половете и стереотипи като този, че момичетата са непълноценни спрямо момчетата.

 

За да твърди обратното, човек трябва или да не е чел конвенцията, или да е недобросъвестен, или самият той да е жертва на предразсъдъци и невежество, поради което да не разбира какво чете.

 

Не е просто недоразумение

 

Съпротивата срещу конвенцията и аргументите на противниците ѝ са много повече от някакво недоразумение, което е плод на неосведоменост и затова подлежи на изчистване в хода на дебата. Защото да поставяш условия, за да подкрепиш борбата срещу насилието, дефакто означава толериране на това насилие. Заради посочените "аргументи" може да се стигне дори до отхвърляне на конвенцията в парламента (за което на практика се изказаха три от петте партии в него) или до приемането ѝ с някакви срамни съпътстващи уговорки и декларации.


Има обаче и нещо още по-срамно и страшно. Така нареченият дебат по Истанбулската конвенция на практика представлява унизителен пазарлък с правата и съдбите на различни групи в обществото. В случая този пазарлък звучи така: ще ви угодим за правата на подложените на насилие жени, но само при условие че по никакъв начин няма да повдигате въпроса за правата на хората от "третия пол", за хомосексуалните, бисексуалните, трансджендър хората (т.нар. ЛГБТ общност). Забележете например как се говори за еднополовите бракове - сякаш са нещо поне толкова страшно, ако не и по-страшно от боя и изнасилването на жени.

 

Съдбата на "различните" в България

 

 

В България отношението към тази група хора има три основни характеристики. Първата е пренебрежение и стигматизиране, основано на безпросветност и предразсъдъци. Реалността е много по-сложна от представите и не зависи от желанията на защитниците на "традиционните ценности" и "нормалните сексуални отношения". Така например науката отдавна е установила, че навсякъде и във всички времена е имало хора, които под влиянието на физически, психологически или други фактори не се вписват в бинарната квалификация на половете. Днес многообразната група на хората с междинен или "трети" пол представлява около 1,7% от световното население.
Втората характеристика е дискриминацията, пример за което е отношението към еднополовите бракове. В България на книга всички са равни пред закона, но еднополовите двойки са лишени от правото да уредят по законен начин отношенията и живота си.

 

Третата характеристика е, така да се каже, активната омраза. Тези хора не застрашават никого с нищо. Самите те обаче от ранна възраст живеят в потайност, страх и ужас, защото са подложени на враждебност, унижение и тормоз. А нерядко и на насилие.

 

Такава е съдбата на "различните" в България. Такава е доминиращата тук среда. Дали и в каква посока се променя тя - това е спорно. Сигурно е обаче, че за да стане България държава, която се ръководи от върховенството на закона и защитава правата и достойнството на всички свои граждани, са нужни просветени и смели лидери, които да се противопоставят на масовите предразсъдъци. Случаят с Истанбулската конвенция показа за пореден път, че сред управляващите такива или няма, или много добре се прикриват. Но пък изобилства от хора, които очевидно смятат, че защитата на човешкото достойнство не спада към т.нар. традиционни национални ценности.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 155
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Да се върнем, защо не е добре да се отслаби традиционното семейство и принудата, натиска за <объркване< на отношения родители деца. Такова отслабване доказано се получава чрез мерките за <феминизиране> и тези с разстройства на сексуалността. Лошо е сега да се случва такова прекършване, защото властни световни групи подкрепят политики с които целят неутрализиране на потенциални реакции в локален и глобален план, по наше мнение това<властово течение> няма перспектива , няма да е в полза на стабилно развитие и е желателно да бъде отслабено и ликвидирано.Общо взето това е основната причина за да съм против тези силово прилагани тенденции, инак в съвсем идейноличностен план бих стигнал много по далеч, но не е сега <епохата> за такова развитие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 14 минути, laplandetza said:

<<.......Точно описаното по-горе касае тези социални "стереотипи", за които говорим....>>

Не мисля така. Със или без закони в някои общности важат собствени правила, ако искаш да си част от <голямото семейство> трябва да се подчиниш.Така е примерно в моето семейство, някой доброволно е приел правилата и  те са над закона, защото са в голяма степен доброволни. Ако измениш има последствия, примерно за моята жена не са тежки , но тя поема отговорност. В моето семейство няма равенство, има разпределение на роли и това се спазва.Приели сме организация много близка до военна , така се предава в поколенията. Лошо ли е според теб Дора. Сега ще те изненадам, по принцип с нашите стремежи ние сме против семейството , така както се разбира сега, неуважаваме християнското и кой да е тип архаично семейство , освен нашата традиция, за момента тя е подходяща и работи.

Въпросъта не е в "правилата", а  в това, че нямаш право да пребиваш/пребиеш жена си ако наруши "правилата",  или да я подлагаш/подложиш на торомоз.

Ако го правиш,то си за панделата..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, nik1 said:

Въпросъта не е в "правилата", а  в това, че нямаш право да пребиваш/пребиеш жена си ако наруши "правилата",  или да я подлагаш/подложиш на торомоз.

Ако го правиш,то си за панделата..

 

Не бих пребил жена си и без да има закон, но от време на време яде по някой шамар зад врата или прелита някоя чехла. Ела сега да ме вкараш в затвора, това са нашите културни особености.:ag:

Link to comment
Share on other sites

Just now, dora said:

И това са доброволни правила?

Да напълно. Имам и някакви наблйудения, случайни примерно към едно българоруско семейство, жената е рускиня, яде редовно бой , обаче и харесва, не дава и дума да се обели за раздор, наложи се ние да се притичаме на помощ, за което после съжелявах, харесва си и на жената, вече над 20 години.

Link to comment
Share on other sites

Преди 24 минути, laplandetza said:

Да се върнем, защо не е добре да се отслаби традиционното семейство и принудата, натиска за <объркване< на отношения родители деца. Такова отслабване доказано се получава чрез мерките за <феминизиране> и тези с разстройства на сексуалността. Лошо е сега да се случва такова прекършване, защото властни световни групи подкрепят политики с които целят неутрализиране на потенциални реакции в локален и глобален план, по наше мнение това<властово течение> няма перспектива , няма да е в полза на стабилно развитие и е желателно да бъде отслабено и ликвидирано.Общо взето това е основната причина за да съм против тези силово прилагани тенденции, инак в съвсем идейноличностен план бих стигнал много по далеч, но не е сега <епохата> за такова развитие.

От мен в тази тема това е което смятам за важно, ако имам време ще пиша, вклйучете се и вие..........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 24 минути, laplandetza said:

Не бих пребил жена си и без да има закон, но от време на време яде по някой шамар зад врата или прелита някоя чехла. Ела сега да ме вкараш в затвора, това са нашите културни особености.:ag:

И после да плачеш по форумите, че си несправедливо репресиран? :ag:

 

Link to comment
Share on other sites

Преди 3 минути, nik1 said:

И после да плачеш по форумите, че си несправедливо репресиран? :ag:

 

Разбира се .:ag: , но няма да чакам дълго , бай Асан е пред портите и го точи...........................:ag::ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 54 минути, laplandetza said:

Да напълно. Имам и някакви наблйудения, случайни примерно към едно българоруско семейство, жената е рускиня, яде редовно бой , обаче и харесва, не дава и дума да се обели за раздор, наложи се ние да се притичаме на помощ, за което после съжелявах, харесва си и на жената, вече над 20 години.

Профанизираш.

Аз също познавам бити жени и съм се притичвал на помощ  десетки пъти в един случаите (като медиатор и успокоител на ситуацията), и то по молба на жената или на нейна много близка..

Мога да ти кажа, че причините двойката да не се раздели  толкова време са съвсем други от това ,което ти преставяш, (или си представяш  може би)

Ето малко по-висока топка:

http://old.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/law/Spisanie/3_2008/6-krasimir (2).pdf

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Глупости, за много хора е <нормално> да има кйутек, а за рускините е доста често явление, тя за това е взела космат, мустакат българин, нали тъй:ag:.

п.с Колко жени си имал, колко брака, при нас не е лесно да си намерим жени , трябва да приемат правилата, аз не случих нито от първия, нито втория път, за това и се женим много млади, времето да работи за нас......:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 минути, laplandetza said:

Глупости, за много хора е <нормално> да има кйутек, а за рускините е доста често явление, тя за това е взела космат, мустакат българин, нали тъй:ag:.

п.с Колко жени си имал, колко брака, при нас не е лесно да си намерим жени , трябва да приемат правилата, аз не случих нито от първия, нито втория път, за това и се женим много млади, времето да работи за нас......:ag:

Недей минавай с номера за рускините..

Е кво пердашил си жените си, и това им е харесвало??????????????????????????????

Пич мисли малко, започваш да ръсиш пълни глупости и тъпни за да се правиш на интересен или за да си прекараш някаква твоя теза

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Хахах, пердашиш, ти нормален ли си , лек закачлив зад вратлето или подобно, няма нужда от никакво насилие, нали казах..правилата, ако има разбиране и склйчен съйуз , всичко е както трябва.

 Ти си мислиш , можеш да размътиш и тази тема, като отклоняваш от моите цели,пт важните мисли и на другите, няма да се получи, продължавай да лъскаш..., клавиатурата, съвсем сам:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гледам, че според 6 души сме твърдо в Европата, а според още 6 по-скоро да.

Няколко въпроса за размисъл за тях. В колко европейски държави изключая 15-те републики на СССР:

1. Пътищата и улиците целите са в дупки?

2. Улици, паркове и градинки са пълни с боклуци?

3. Заплатите и пенсиите са по-ниски от тези в България?

4. Имат миска като нашата за 2017г.?

5. Къщите са неизмазани и без дограма?

Аз мога да посоча държави, които не са в Европа, дето отговарят на условията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 23 минути, laplandetza said:

Ти си мислиш , можеш да размътиш и тази тема, като отклоняваш от моите цели,пт важните мисли и на другите, няма да се получи, продължавай да лъскаш..., клавиатурата, съвсем сам:ag:

На теб главата ти е размътена,  . Твоите мисли, ...и ти не ги разбираш..:ag:

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, Galahad said:

2. Улици, паркове и градинки са пълни с боклуци?

... в българските общини още не са открити щипките за боклуци...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

... в българските общини още не са открити щипките за боклуци...

Е нали има сестри ромки да чистят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, laplandetza said:

Да напълно. Имам и някакви наблйудения, случайни примерно към едно българоруско семейство, жената е рускиня, яде редовно бой , обаче и харесва, не дава и дума да се обели за раздор, наложи се ние да се притичаме на помощ, за което после съжелявах, харесва си и на жената, вече над 20 години.

Сигурно друго я прави щастлива, не си ли чувал поговорката "ако биеш жена си зад врата, то искаш да ти сложи рога"? :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 16 часа, dora said:

Здравейте, Фружин,

Само с няколко думи.

Няма нищо лошо в това жената да си гледа децата. Също така яма и нищо лошо в това мъжът да си гледа децата. Като примерно и двамата работят на тридневна работна седмица, а в деня, в който и двамата са на работа, детето ходи на детско заведение или бива оставено при бабите. Така отговорността за издържането на семейството и шансовете за лична реализация и на двамата са сходни.

Също както няма нищо лошо в това жената да учи в университет и след това да работи на място, което отговаря на квалификацията й, и на заплата, отговаряща на квалификацията й, така, както мъжът може да учи в университет и след това да прави същото.

По примера с бай Иван и бай Добри, по същата причина, по която ако бай Иван пребие дете. Законът защитава слабите.

Домашното насилие не е въпрос на грешен избор, а на поредица фактори. Най-важният единичен сред които е представата, че това да удариш, набиеш, унижаваш или изнасилиш е оправдано, ако ти си мъж и разполагаш с физическо превъзходство, а това насреща е жена, както и че притежавайки физическото превъзходство ти имаш право да изискваш от жената пълно подчинение, каквото и това "пълно подчинение" да означава в патологичните ти представи.

Вкл. когато не става дума за субективни, а за обективни фактори, като

- да я обвиняваш за това, че е хубава и се случва да я гледат по улиците (все едно тя е виновна, че такава се е родила)

- че е умна и получава по-високо заплащане от теб (все едно тя е винова, че има качества), както и

- по всеки друг повод и за всяка своя фрустрация или неудобство, за които й вменяваш вина по подразбиране, от температурата на манджата, която изискваш да ти готви, нищо, че и тя е била на работа,  до цвета на пердетата, чийто нюанс вчера може да не си забелязъл, обаче в момента нещо не ти се нрави.

Или с други думи, считането по подразбиране, че понеже ти си мъж, имаш право на всичко, включително на саморазправа конкретно с нея за всяко нещо, което не ти е по свирката. а понеже тя е жена, е виновна за всяко твое неудобство по подразбиране, вкл. за тези, които изобщо не зависят от нея. Само защото ти е под ръка и е по-слаба физически. или защото заради ролята, в която ти сам си я поставил (напр. непозволявайки й да следва своите професионални амбиции - активна забрана, или невключвайки се в отглеждането на децата, което пада само на нейните плещи - пасивна забрана), е зависима от теб икономически. Поради което от страх да не остане на улицата, ще търпи това положение поне за известно време (а според теб  - и завинаги, защото така й се полага, и защото и самата тя ти се полага по подразбиране, да си правиш с нея, каквото ти дойде наум).

Ако пък вземе, че най-накрая събере сили и избяга от теб, ще я преследваш и тормозиш, така че да не смее да върви сама по улицата, ще й режеш гумите на колата, ще я заплашваш, ще се опиташ да я убиеш, като я прегазиш с колата си, и понеже държавата не реагира, накрая ще я застреляш пред нейна приятелка, защото те е напуснала - как смее, мръсница с мръсница, да те напуска (какъвто е случаят с Елена по-горе).

(Това "ти" не касае вас конкретно, давам примери).

За широката разпространеност на горното, в различни конфигурации, говори това, че всяка пета, ако не и всяка трета жена в България, е изложена на нещо такова, в спектър от ежедневни побоища, до различни методи на тормоз. Явно не защото една трета от жените  са тъпи патки и не са си направили сметката (домашно насилие се случва на хора с всякакъв образователен статус), а защото една трета от мъжете в различна степен считат това поведение за оправдано и нормално.

Точно описаното по-горе касае тези социални "стереотипи", за които говорим.

Ето една статия от Дневник:

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/04/3107151_shto_e_djendur_i_ima_li_pochva_u_nas/

Това за което си писала са норми и стереотипи изградени в българското общество. Съгласен съм, че са неприемливи. Но тази ситуация се оправя не с приемане на декларации, конференции и прочее идиотизми. Вече дадох примера с 23 те издадени заповеди за тотална мобилизация, като нито един от тях не е бил изпълнен. Може да се приемат всякакви декларации, конференции, закони, решения... и проблемите да си остават. Това е, защото тези проблеми се решават по тотално друг начин. Например с циркулярни заповеди до полицията да защитава жените от домашно насилие. А най важното е активната пропаганда. Жените трябва да бъдат научени, че е обществено приемливо като не харесват мъжът си да си вземат децата и да си тръгнат, да се оплачат в полицията от насилие и най важното да се разведат.

Колкото до отглеждането на децата и домакинската работа... Там нещата са много сложни, и то не в полза на феминистките. Дедо Господ е решил, че жената е най добре да ражда докато е млада. Ама това проваляло кариерата на жената. Така е. По лошото е, че на дедо Господ не може да му се повлияе. Жената трябва да решава, дали да прави кариера или да си гледа децата. Мога да ти дам конкретен пример с един мой познат. Майка му и баща му са по първи хора, не като нас и майка му правеше кариера. Работеше много и нямаше време да обърне внимание на синът си. Повярвай ми, детето беше нещастно! Въпреки, че имаше повече пари и възможности от мен ми завиждаше. Никога няма да забравя, как една сутрин бяха на гости със сестра си, а бяхме аз и брат ми. Та значи майка ми стана и започна да ни пържи мекици. Момичето се разплака, защото майка им пак не е у тях, а е в Боровец, на семинар, по работа. Така че Дора, това с феминизираната силна жена съм го видял.

И понеже пак ме налегнаха спомени ще ти я разкажа тази история. Дядото и бабата бяха нормални селски хора от едно малко планинско селце в нашия край. Идват значи в града и започват кариера. Когато баща ми ги питаше "Защо влязохте в партията" отговора беше "За да може децата да учат". И наистина децата им станаха вишисти и направиха кариера. Дъщеря им се изучи и започна работа по партийна линия в търговията, където баща ми беше шофьор. Та според баща ми тя е слухтяла кой какво говори и е донасяла. Самата тя е разказвала, как са я пращали да клечи в храстите до църквата за да записва кой от младите влиза там (това по празници). Намери си мъж от друг град и той стана заврян зет. Ей, душата му извади да завърши и той висшо и да започне по така работа. Отделно го вкара в партията). И тогава внезапно дойде демокрацията... Тя излезе от партията, започна да псува комунистите и заедно с мъжът и станаха членове на СДС. Отиде на нова по хубава работа понеже имаше връзки с Войняговски (тогавашния шеф на СДС). Скоро обаче СДС паднаха от власт... Тя напусна СДС и пак се сдуши с БСП, за да я оставят на работа. Мъжът и обаче остана в СДС. За малко да се разведат заради това. Той значи я лъжеше, че ходил в кръчмата да пие, а всъщност бил на партийно събрание. Тя пък му вдигаше скандали заради това. Цирк. Както и да е, времето мина, дойде царя, тя стана член на НДСВ и се настани на още по готина работа. Днес е член на ГЕРБ и кариерата и уверено расте. Мъжът и го уволниха, синът и е в чужбина, а дъщеря и се ожени в София. Живеят в хубава и богато обзаведена къща, разполагат с много пари. И те така.

Тя ми е казвала нещо за работещите жени, което съм запомнил. "Предпочитам да работя с мъже, защото жените са дребнави, злобни и отмъстителни".

И въобще, какви са тия глупости с кариерата? Иди и питай нормалните жени, не богаташките с възможности. Ще го кажа за моя край. Дали са силно щастливи, че могат да работят като шивачки за 400 лв? Дали смятат за достижение, че могат да работят на отровите в Иганово? Наистина ли се ужасяват при мисълта, че може да си останат вкъщи да си гледат мъжа и децата? В съвременното общество жените са научени да работят не защото искат да са независими от мъжете, а защото една заплата не стига.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, Frujin Assen said:

И понеже пак ме налегнаха спомени ще ти я разкажа тази история. Дядото и бабата бяха нормални селски хора от едно малко планинско селце в нашия край. Идват значи в града и започват кариера. Когато баща ми ги питаше "Защо влязохте в партията" отговора беше "За да може децата да учат". И наистина децата им станаха вишисти и направиха кариера. Дъщеря им се изучи и започна работа по партийна линия в търговията, където баща ми беше шофьор. Та според баща ми тя е слухтяла кой какво говори и е донасяла. Самата тя е разказвала, как са я пращали да клечи в храстите до църквата за да записва кой от младите влиза там (това по празници). Намери си мъж от друг град и той стана заврян зет. Ей, душата му извади да завърши и той висшо и да започне по така работа. Отделно го вкара в партията). И тогава внезапно дойде демокрацията... Тя излезе от партията, започна да псува комунистите и заедно с мъжът и станаха членове на СДС. Отиде на нова по хубава работа понеже имаше връзки с Войняговски (тогавашния шеф на СДС). Скоро обаче СДС паднаха от власт... Тя напусна СДС и пак се сдуши с БСП, за да я оставят на работа. Мъжът и обаче остана в СДС. За малко да се разведат заради това. Той значи я лъжеше, че ходил в кръчмата да пие, а всъщност бил на партийно събрание. Тя пък му вдигаше скандали заради това. Цирк. Както и да е, времето мина, дойде царя, тя стана член на НДСВ и се настани на още по готина работа. Днес е член на ГЕРБ и кариерата и уверено расте. Мъжът и го уволниха, синът и е в чужбина, а дъщеря и се ожени в София. Живеят в хубава и богато обзаведена къща, разполагат с много пари. И те така.


Всяка власт изпитва малко или много глад за кадри.

Всяка една власт знае (и работи) с подобни хорица. Но знае и че не може силно да разчита на тях - те предават при първа възможност.

Но има два коренно различни типа власт: суверенна и несуверенна, колониална. 

Суверенната власт също изпитва глад за кадри и прави компромис с приемането на алчни и завистливи хора.
НЕсуверенната власт изцяло се държи от такива хора. При колониите власта изцяло е извън колонията и на място се ползват преобладаващо алчни продажници. Това при колониалната власт е закон. Няма толкова тъпа колониална власт, която да назначи патриоти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Frujin Assen said:

Жените трябва да бъдат научени, че е обществено приемливо като не харесват мъжът си да си вземат децата и да си тръгнат, да се оплачат в полицията от насилие и най важното да се разведат.

 

Много опростяваш нещата, и губиш представа за проблема

- днес семействата живеят в жилища, който са обща собственост, (Не може да решаваш еднолично кой  да си излезне,не зависи от мнението ти)

- решението е трудно (въпросите са много: "децата", "какво ще кажат хората", "къде ще отида")

- мъжът може да продължи да тормози и заплашва жертвата и близките им (тук не става дума за хвърлени чехли или скандали,)

ЗЗДН няма отношение към голяма част от това

 

1 hour ago, Frujin Assen said:

Но тази ситуация се оправя не с приемане на декларации, конференции и прочее идиотизми. Вече дадох примера с 23 те издадени заповеди за тотална мобилизация, като нито един от тях не е бил изпълнен.

Примерът ти е неподходящ. Законът действа, но не е достатъчен.  Прочети какво казват учените хора, и занимващите се с проблема по този върпос (какво трябва да се направи още и за каквое тази конвенция)

(Ясно е че не ти се чете, но няма начин, щом съм тук, Като ме няма тогава ще си караш както ти е удобно)

 

Цитирай

 

Позиция на омбудсмана Мая Манолова във връзка с Истанбулската конвенция

Позиция на омбудсмана Мая Манолова във връзка с Истанбулската конвенция
4 януари 2018 г.
 

Насилието над жени и домашното насилие са брутално посегателство върху правата на човека и са огромен проблем в световен, европейски и национален план. Според Световната здравна организация  около 35% от жените по света са били подложени на физическо и/или сексуално насилие през 2016 г.  Данните на Агенцията за човешките права на Европейския съюз показват, че в Европа 1 от 3 жени над 15 г. е била подложена на физическо и/или сексуално насилие поне веднъж в живота си. Информацията за насилието над жени в България е не по-малко стряскаща – според проучване на „Алфа Рисърч“, всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Българските неправителствени организации, които се занимават със защита на жени- жертви на домашно насилие, представят още по-драстични данни - според национално представително изследване на фондация “Партньори България”, една от всеки 3 жени в България е подложена на насилие. Някои от тези случаи приключват със сериозни физически наранявания и дори със смърт. Според данни от съдебната статистика 35 %  от случаите на убийства и опити за убийства на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата. Насилието, основано на пола, включва още побоища, изнасилвания, обиди и унижения, ограничаване на свободата, изолиране на жертвата, следене и преследване на жертвата, финансов натиск, унищожаване на имущество, заплахи и физическо насилие към близки.
 


Можем ли да замълчим при тези тревожни факти? Убедена съм, че не! Като застъпник за правата на българските граждани заявявам, че насилието не може и не трябва да бъде толерирано. Затова настоявам, че конвенция, която осигурява защита срещу домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да бъде в сила и за България.
 
Истанбулската конвенция е важен инструмент на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. Тя задава европейски стандарт, подкрепян от държавите-членки на ЕС и от самия ЕС, който я подписа на 13 юни 2017 г. От 28 държави-членки на ЕС всички са подписали Истанбулската конвенция, а 17 са я ратифицирали. От всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, Конвенцията не е подписана единствено от три държави – Русия, Армения и Азърбайджан.
 
Подкрепата към нея от страна на европейските държави е обяснима, защото тя осигурява завършена правна рамка и цялостна политика с конкретни мерки за превенция, защита на жертвите и преследване на насилниците.
 
Затова кампанията срещу Истанбулската конвенция, която се развива в момента, е трудно обяснима – дали тези, които се обявяват против Конвенцията толерират домашното насилие? Да разбираме ли, че тези, които са против ратифицирането на Истанбулската конвенция, са съгласни жени и деца да бъдат бити и насилвани, да няма строги санкции за насилниците или да не се изграждат кризисни центрове в подкрепа на жертвите?
 
 

Това е сърцевината на Конвенцията - криминализиране на редица актове, свързани с домашно насилие и насилие, основано на пола, мерки за защита от насилие (забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда; задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми; насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване), осигуряване на консулска и друга защита и подкрепа за българските граждани, жертви на насилие зад граница, предоставяне на специализирани услуги за подкрепа на жени, жертви на насилие и техните деца (денонощна безплатна телефонна линия; консултативни центрове за пострадали от домашно насилие или насилие, основано на пола или центрове за защита от сексуално насилие; кризисни центрове за пострадали от домашно насилие или насилие, основано на пола).

 
Това са мерки, които са необходими и важни, за да бъде осигурена защита на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на пола и не мога да се съглася, че те са прекомерни или неприемливи.

 

Мога да се съглася обаче, че кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна, заради липсата на предварителен обществен дебат, в който да бъдат обяснени смисъла, значението и последиците от тази ратификация, както и заради липсата на дебат относно необходимите промени в националното законодателство.

 

В становище до Министерството на правосъдието подкрепих внасянето на Истанбулската конвенция, но само след направени промени в националното законодателство и продължавам да отстоявам тази позиция. Още повече, че предложенията са готови. В Министерството на правосъдието специална работна група от представители на институциите и неправителствени организации изготви конкретни предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

 

В контекста на дебата „за и против“ ратифицирането на Истанбулската конвенция тези законодателни промени трябва да бъдат обсъдени и то възможно най-скоро. Затова призовавам Министерството на правосъдието да ги включи в пакета ратификационни документи, които предстои да изпрати в Народното събрание. Само така ще бъде проведено аргументирано обсъждане на конкретните промени в националното законодателство, на последиците от ратифицирането и ще бъдат пресечени спекулациите по темата.

 

В този дебат ще бъдат обсъдени и резервите, които Република България може да направи във връзка с ратифицирането, тъй като тези резерви също дават възможност опредени разпоредби да бъдат изключени от приложното поле на Конвенцията за нашата държава. 

Убедена съм, че по този начин институциите ще успеят да разсеят нагнетяваните страхове в обществото и ще осигурят адекватна защита на жертвите на домашно насилие. Така България ще ратифицира Истанбулската конвенция с вярата на цялото ни общество, че насилието срещу жените и домашното насилие не бива да бъде толерирано, а трябва да бъде категорично осъдено.

 

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647147

 

Конвенцията не е декларация

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016PC0109&from=EN

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Тя ми е казвала нещо за работещите жени, което съм запомнил. "Предпочитам да работя с мъже, защото жените са дребнави, злобни и отмъстителни"

Много си наплашен от жените, голям мъж ,а голяма фобия и страх

Най-големия социопат (по-скоро е корпоратривен психопат) който познавам е жена, но познавам и в пъти повече жени или момичета, който бих искал да нарека или  дъщери или приятели/приятелки, и действително  ги чувствам така,както и те мен. (Както знаеш нито съм първа младост, нито съм чичко паричко).

Освен това, винаги в отношенията има развитие..И най-големия звяр може да се "очовечи", и да се намери общ език и разбиране..

Апоро..

Има една латинска  приказка и тя звучи така "Обобщенията са израз на плитък ум", особено когато обобщенията се правят по половеве (всички жените са еди каквои си, всички мъже са еди какви си)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте пак, Фружин Асен,

Търсих място, където има систематизирана информация за домашното насилие и неговите проявления, за да не говорим с обобщения, както и да стане ясно за какво става дума. Проблемът с домашното насилие, общо взето, може да се резюмира в желанието за власт и контрол над другия и неговото омаловажаване чрез тормоз - физически, психически. Това омаловажаване на жените се случва на множество нива, във всички сфери на живота им и правото им на избор, вкл. дали и какво да работят (понеже споменавате кариерата). Не е въпросът какво точно работи жената, въпросът е да може да си позволи поне частичното спокойствие, че не е робиня, че има собствени средства, някакъв усет за собствена независимост и вяра, че е способна да се справя. Тази вяра потъпква семейното насилие, като омаловажава жената.  Ето вижте по-долу какво е  домашно насилие, с примери от мен, в зелено, нарочно взаимосвързани, за да се разбере принципът.

Домашно насилие е, когато партньорът:

  • Tells you that you can never do anything right - или че нямате качества, не можете нищо сами, за нищо не ставате, зависими сте от него (финансово), ерго той може да си прави с вас каквото си поиска, вкл. да ви смачвква ежедневно самочувствието с постоянна критика и все нови и нови изисквания, измислени на мига, за да ви покаже, че пак сте се издънили.
  • Shows extreme jealousy of your friends and time spent away
  • Keeps you or discourages you from seeing friends or family members
  • Insults, demeans or shames you with put-downs - същото като горното, внувашане, че жената за нищо не става, няма никакви качества и не може да се справя сама (за да може да продължи да я контролира).
  • Controls every penny spent in the household
  • Takes your money or refuses to give you money for necessary expenses - ето това понякога принуждава жените да работят работа, която не им харесва, за сметка на съня и времето им за себе си и децата. Като изобщо не е задължително средствата да са неналични. Проблемът не е в наличността, а в контрола над финансите и желанието този контрол да се демонстрира с постоянни откази.
  • Looks at you or acts in ways that scare you
  • Controls who you see, where you go, or what you do - затваряне в къщи между памперсите, мивката и пералнята, защото жените не стават за друго и това им е ролята, пределът на възможностите и шансовете им в този живот, затова не бива да им се позволява да хабят времето си със занимания, които на тях са им интересни или способстват за личното им развитие. Или нещата вкъщи трябва да се организират така, че те да поемат цялата домакинска работа, което физически ги лишава от всякаква времева възможност да преследват някакви собствени стремежи, интереси или въжеделения, примерно да се доквалифицират или усъвършенстват.
  •  Prevents you from making your own decisions - жената не може да решава какво иска, може само да прави това, което се очаква от нея, а то е да готви, чисти и гледа деца. И като мъжът си дойде от там, където е бил, салатата да е нарязана, а ракията - на масата.
  • Tells you that you are a bad parent or threatens to harm or take away your children - ако има собствени интереси или стремежи, значи е лош родител, защото това да има каквито и да било различни от грижата за семейството занимания я отклонява от предназначената й роля.
  • Prevents you from working or attending school - Същото като горе, вкл. с липсата на каквато и да било помощ в домакинството или в отглеждането на децата, което гълта цялото й време
  • Destroys your property or threatens to hurt or kill your pets
  • Intimidates you with guns, knives or other weapons
  • Pressures you to have sex when you don’t want to or do things sexually you’re not comfortable with - почти задължително в семейните двойки. Мъжете считат брака за подсигурен секс без право на обжалване и особено много се засягат, че е възможно собствената им жена да им откаже, като ако това се случи, започват да я тормозят, или с подозрения за изневяра, или с вижте точките по-горе, според сценария, напр. с отказ от добро отношение (държат се грубо, студено, безчувствено или жестоко, предприемат различни методи за вменяване на вина, шантаж или тормоз от арсенала по-горе или този по-долу), защото го удрят на мъжка чест.
  • Pressures you to use drugs or alcohol

И тук, повече за психологическия тормоз, който също се води домашно насилие:

  • Calling you names, insulting you or continually criticizing you - изключително често срещано, форма на контрол и унижение/омаловажаване на другия с това, че нищо не прави като хората. Манджата е твърде топла/студена/солена/безсолна, примерно.
  • Refusing to trust you and acting jealous or possessive -  чуждите жени са общи и мога да ги зяпам колкото поискам, но моята е моя, и ако някой я погледне, ще я считам за виновна по подразбиране и ще й пиля сол на главата, а може и да я бия
  • Trying to isolate you from family or friends - с това, че активно или пасивно прави така, че жената да е толкова заета с работа, домакинство, деца и всичко останало, че да няма никакво време за личен живот
  • Monitoring where you go, who you call and who you spend time with
  • Demanding to know where you are every minute
  • Trapping you in your home or preventing you from leaving
  • Using weapons to threaten to hurt you
  • Punishing you by withholding affection
  • Threatening to hurt you, the children, your family or your pets
  • Damaging your property when they’re angry (throwing objects, punching walls, kicking doors, etc.)  - редовно срещано. След като е мъж, значи може да крещи, да блъска врати, да удря предмети с юмрук, като се ядоса, да рита предмети, като се ядоса и т.н.
  • Humiliating you in any way
  • Blaming you for the abuse - тя е виновна, че  я бия, обиждам, контролирам или унижавам, защото ме дразни/ядосва
  • Gaslighting
  • Accusing you of cheating and being often jealous of your outside relationships
  • Serially cheating on you and then blaming you for his or her behavior
  • Cheating on you intentionally to hurt you and then threatening to cheat again
  • Cheating to prove that they are more desired, worthy, etc. than you are
  • Attempting to control your appearance: what you wear, how much/little makeup you wear, etc.
  • Telling you that you will never find anyone better, or that you are lucky to be with a person like them

Мога да ви уверя, че четейки това, повечето жени във форума ще разпознаят поне няколко, ако не и много, редовни мъжки поведения в горното.

Както виждате, нещата изобщо не опират до това дали жените да гледат деца или не - ако желаят, от това няма нищо по-хубаво, а в контрола и принудата - с целия арсенал от налични средства за тормоз, насилие, емоционален шантаж, унижение, манипулиране и лишаване от възможности - да правят на всяка цена това, което очаква от тях мъжът.

Взето оттук:

http://www.thehotline.org/is-this-abuse/abuse-defined/

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 1/4/2018 at 14:42, Skubi said:

Може да е съвсем чужда жена и мъжът да я подминавар пушейки си.

Не това е индивид с външни биологични белези на жена, приела/по навик употребих женски род/ социалната роля на мъж.

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...