Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украински ракети Зенит


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес космическата ракета Зенит със спътник Ангосат бе изведена на стартовата площадка

2017-24-dec-zenith-rollout.png

Снимка от днешното извеждане на ракета "Зенит" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

24 декември 2017 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 24-ти декември, на стартовата площадка 45 на космодрума Байконур беше изкарана ракетата "Зенит-2SБ" с ускорителен блок "Фрегат-СБ". Ако всичко мине по план, на 26-ти декември в 21:00 ч. българско време ракетата трябва да излети и да изведе в орбита спътника "Ангосат" на Република Ангола. Новината бе съобщена по-рано през деня на страниците на Роскосмос [1].

Предстоящото изстрелване е изключително обнадеждаващо за бъдещето на руско-украинските ракети "Зенит". До този момент те са летяли десетки пъти и са много надеждни. Но с влошаването на взаимоотношенията между Русия и Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. изглеждаше, че краят на ракетното семейство наближава, тъй като няма как две държави в конфликт да работят съвместно за производството на ракетите. За последен път "Зенит" летя на 11-ти декември 2015 година, когато в космоса беше успешно изведен спътникът "Електро-Л №2". Очертаваше се това да е окончателната мисия на ракета от този тип.

Но през 2016 година S7 Group, собственик на S7 Airlines, изненадващо обяви, че купува компания Морски старт заедно с нейната инфраструктура. През октомври същата година беше проведена среща между длъжностни лица от космическите програми на Русия и Украйна, която доведе до необвързващо съгласие Русия да закупи до 12 ракети "Зенит". На тази среща беше решено и изстрелването на "Ангосат" да бъде осъществено с ракета "Зенит".

Ако всичко мине по план и предстоящото изстрелване на 26-ти декември е успешно, Ангола за пръв път ще се сдобие със свой собствен геостационарен телекомуникационен спътник.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2015-2017-24-dec-zenit-rolled-out-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Зенит излетя и успешно въведе в първична орбита ускорителен блок Фрегат и спътник Ангосат

2017-26-dec-zenit-launches.png

Кадър от днешното изстрелване [ЦЭНКИ/Роскосмос]

26 декември 2017 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:00 ч. българско време от стартовата площадка 45 на космодрума Байконур излетя ракетата "Зенит-2SБ" с ускорителен блок "Фрегат-СБ" и изкуствен спътник "Ангосат". 

Броени минути след началото на полета блокът "Фрегат" заедно с изкуствения спътник бяха въведени успешно в тяхната първична орбита. Но предстоят дълги часове преди да можем да потвърдим цялостния успех на мисията. "Фрегат-СБ" ще трябва да изпълни своята полетна програма, възлизаща на 8 часа и 46 минути и ако всичко мине наред, спътникът "Ангосат" ще се отдели в окончателната геостационарна орбита в около 5:54 ч. българско време.

С днешното изстрелване украинско-руските ракети "Зенит" се завърнаха в експлоатация след двугодишно прекъсване. 

Космическите ракети "Зенит" са разработени през 80-те години на миналия век в СССР от конструкторското бюро Южное. Тогава ракетите "Зенит" имат две основни задачи - първата, да служат като странични ускорители на голямата свръхтежка ракета "Енергия", извеждала в орбита съветската совалка "Буран", и втората, да летят като самостоятелни среднотоварни носители. Съветските космически лица планират "Зенит" да бъдат следващото поколение ракети на СССР, които накрая да заменят остаряващите носители "Союз" и "Протон", включително и за пилотирани мисии. 

Но през 90-те години геополитическата обстановка се променя. СССР се разпада, а конструкторското бюро Южное се оказва на територията на Украйна. Плановете на Русия да използва "Зенит" за замяната на пилотираните ракети "Союз" и тежкотоварните "Протон" са отменени. Но въпреки това "Зенит" оцелява на оформящия се пазар на спътникови изстрелвания. Ракетата получава ново бъдеще като част от полетната програма на космическата компания Морски старт. През новото хилядолетие обаче възникват три тежки провала - първият, през 2000 година, поради софтуерен гаф, когато е загубен спътник за ICO Global Communications, вторият - през 2007 година, когато ракета експлодира при старта - тогава е загубен спътник NSS-8, третият - през 2013 година, когато ракетата се проваля при старт на спътник Intelsat 7. Провалите поставят под съмнение комерсиалното бъдеще на "Зенит".

След това идва съдбовната 2014 година, когато външнополитическите взаимоотношения между Украйна и Русия рязко се влошават след Евромайдана и анексирането на Крим. Тогава изглежда, че краят на ракетното семейство "Зенит" наближава, тъй като няма как две държави в конфликт да работят съвместно за производството на ракетите. За последен път "Зенит" лети на 11-ти декември 2015 година, когато в космоса е успешно изведен спътникът "Електро-Л №2". Очертаваше се това да е окончателната мисия на ракета от този тип.

Но през 2016 година S7 Group, собственик на S7 Airlines, изненадващо обявява, че купува компания Морски старт заедно с нейната инфраструктура. През октомври същата година е проведена среща между длъжностни лица от космическите програми на Русия и Украйна, която довежда до необвързващо съгласие Русия да закупи до 12 ракети "Зенит". На тази среща е решено и изстрелването на "Ангосат" да бъде осъществено с ракета "Зенит".

И така, днес ракетите "Зенит" се върнаха отново в експлоатация, а бъдещето за тях за пръв път от много време изглежда оптимистично. По време на днешния полет "Зенит" се държеше стабилно и спътникът е в първична орбита. Остава да се надяваме, че степента "Фрегат" също ще работи успешно - за съжаление през последните два месеца имаше два гафа с блокове "Фрегат", като при един от двата (изстрелването от новия космодрум Восточний) имаше авария, която доведе до загуба на всички спътници, изведени от ракетата "Союз" в първична орбита. 

Ако всичко мине наред, Ангола за пръв път ще се сдобие със свой собствен геостационарен телекомуникационен спътник.

Днешното изстрелване вероятно беше и последният полет на ракета през 2017 г. 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2016-2017-26-dec-zenit-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А сега малко инфо защо им са нужни на братушките тези ракети?

Наверно защото тези са най-ефтини (2572 – 3675 USD/kg)в моментът и двигателят RD–120 работи с керозин и кислород....Но се произвежда в Украина....

А може би идват изборите и не искат да им се мешат. Затова правят репетиции с отклоняването на нета, проучването на подморските комуникационни кабели и изкупуване на излишните готови ракети тнт....:af:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

РЕДАКЦИЯ на 27 декември 2017 г. в 09:30 ч. : РОСКОСМОС ПОТВЪРДИ (източник), че изкуственият спътник "Ангосат" се е отделил успешно тази сутрин в 6:54 ч. московско време (т.е. 5:54 ч. българско) от ускорителния блок "Фрегат-СБ". Всички три запалвания на ускорителния блок са били проведени по план. Това беше едно безпроблемно изстрелване. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Изгубен е радиоконтактът с изстреляния спътник Ангосат

2017-26-dec-zenit-launches-angosat.png

Снимка от снощното изстрелване на украинско-руската ракета "Зенит" със спътник "Ангосат" - Роскосмос/ЦЭНКИ

27 декември 2017 г. 12:51 ч.

Светослав Александров. Снощи в 21:00 ч. българско време украинско-руската ракета "Зенит" изведе в орбита ускорителен блок "Фрегат" и изкуствен спътник "Ангосат". Късно тази нощ в 05:54 ч. българско време спътникът успешно се отдели от ускорителния блок и започна самостоятелен полет.

Изстрелването беше успешно и след това специалистите установиха радиоконтакт с него. За съжаление на по-късен етап радиоконтактът бе изгубен и телеметрическа информация престана да постъпва. Това съобщава Интерфакс, позовавайки се на източник в ракетно-космическия отрасъл [1].

Специалистите от центъра за управление на полета се опитват да се свържат със спътника, но до този момент опитите им не се увенчават с успех.

Ако работоспособността на "Ангосат" не бъде възстановена, това ще е много тежък удар за Ангола, тъй като до този момент страната не е имала свой собствен геостационарен спътник. Изстрелването му снощи стана факт след забавяния, продължили близо осем години, финансови пречки и други препятствия.

Спътникът е построен от руското ракетно-космическо предприятие Енергия за нуждите на Ангола. Това е първият геостационарен комуникационен спътник, построен от Енергия през последните 15 години.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2017-2017-contact-lost-angosat

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...