Отиди на
Форум "Наука"

Рождество Христово в космоса


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Астронавти ще празнуват за 18-ти пореден път Рождество Христово на Международната космическа станция

christmas-iss.png

"Международната космическа станция" е обитавана от 2-ри ноември 2000 г. и оттогава насам астронавти и космонавти отбелязват заедно зимните празници. Натиснете тук, за да изгледате цялото видео в Youtube относно историята на Рождество Христово на МКС. Image Credit : NASA

22 декември 2017 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Международният екипаж, намиращ се на борда на "Международната космическа станция", ще отбележи Рождество Христово заедно. Понастоящем в космоса, далече от роднини и приятели, живеят трима американски астронавти, Марк Ванде Хай, Джо Акаба и Скот Тингъл, двама руски космонавти, Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров, и един японски астронавт - Норишиге Канаи. Това са хора с различни култури, различни индивидуални виждания за религията и различни държавни традиции. Космосът обаче ги обединява и ще се радват на празника заедно. Независимо дали за тях Рождество Христово се пада на 25-ти декември, 6-ти, 7-ми или 19-ти януари, празникът ще бъде отпразнуван.

Рождество Христово винаги е бил важен празник за астронавтите, особено за тези, които са вярващи. Освен това празникът заема много важна част от космическата история на човечеството. За пръв път той е отбелязан преди 49 години. На Бъдни вечер през 1968 година астронавтите на "Аполо 8" Франк Борман, Джим Ловъл и Бил Андерс излъчват поздрав на живо от орбитата на Луната. Те прочитат части от библейската книга Битие и завършват поздрава си с "Честито Рождество Христово и нека Бог да ви благослови всички вас - всички вие, които живеете на добрата Земя".

Посланието на Борман, Ловъл и Андерс се превръща в един от най-емоционалните и запомнящи се моменти в човешката история.

След 1968 г. не винаги е имало човек в космоса по празниците. Следващият път, когато американски екипаж се е намирал в космическото пространство, е през 1973 година, когато екипажът на американската станция "Скайлаб" създава импровизирана елха от консервени кутии. Разбира се, руснаците също отбелязват местните празници на собствените си станции. Но съвместен екипаж от американски и руски астронавти за пръв път празнува заедно Рождество Христово на руската орбитална станция "Мир" чак през 1996 и 1997 година.

След 2000 г., когато "Международната космическа станция" приема първия си екипаж, Рождество Христово се превръща в част от традицията. И ако на астронавтите и космонавтите понякога им е тъжно, че са далече от роднините си, хубавото при тях е, че празнуват поне два пъти празника - през декември, както е в повечето от западните държави и в България, както и през януари, когато празнуват руснаци и голяма част от православния свят.

Ежедневието на астронавтите е доста заето, но по традиция 24-ти и 25-ти декември са определени за почивни дни. Имало е и изключения - повредена помпа наложи спешно астронавти да излязат в открития космос навръх Бъдни вечер през 2013 година, за да извършат ремонтни дейности. Това бе едва втората "космическа разходка" по Бъдни вечер в историята на човечеството - преди това е имало такава през 1999 година, когато по празниците астронавти е трябвало да ремонтират телескопа "Хъбъл". Ако всичко е наред на борда на станцията, очакваме 24-ти декември 2017 г. да е безпроблемен и почивен ден за астронавтите.

Какво ще вечерят за Бъдни вечер? На "Международната космическа станция" могат да бъдат сервирани традиционни ястия, но за съжаление това не са топлите вкусотии, които си ги приготвяме вкъщи. Пуйката например е във вакуумирани пликове и така може да оцелее в продължение на месеци, без да се съхранява в хладилник. Някои астронавти се оплакват, че термостабилизираната пуйка е безвкусна.

Другото нещо, което е характерно за Рождество Христово, е че астронавтите и космонавтите нямат право да употребяват алкохол - те винаги трябва да са трезви в случай, че настъпи критична авария (това не е изключено да стане по всяко едно време). И макар че от години се носят слухове, че руските космонавти са скрили водка, това вероятно не е истина - на "Международната космическа станция" функционира устройство, което рециклира потта и урината обратно в питейна вода и ако някой наруши ембаргото, аналитичните прибори на устройството ще го хванат.

Светослав Александров, администратор на КОСМОС БГ, пожелава на читателите успешно посрещане на Рождество Христово и Нова година.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2012-2017-christmas-in-space

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...