Отиди на
Форум "Наука"

Класацията на КОСМОС БГ за топ 10 събития на 2017 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Топ 10 космически събития през 2017 година

31-march-2017-falcon9-reused-launches.pn

На 31 март 2017 г. за пръв път вече използвана ракета изпрати спътник в околоземна орбита. Photo credit : SpaceX

Това е третата статия от поредицата "празнични статии", в които правя обзор на изминаващата година и очертавам събитията, които предстоят да се случат през следващата. В тази статия представям традиционната Топ 10 класация на най-значимите космически събития, случили се през 2017 г.

Предишни статии от поредицата:

Космическата 2018: Прогнози и очаквания

2017: Годината на малките ракети

18 декември 2017 г. 17:38 ч.

Светослав Александров. През 2017 г. станахме свидетели на редица знаменателни събития в областите на частната космическа индустрия, пилотираната космонавтика и роботизираната междупланетна космонавтика. Предоставената по-долу класация не следва да се тълкува по важност - т.е №1 е най-голямото събитие, следвано от №2, №3 и т.н. Всичко, което е показано, е съществено и показател, че човечеството се развива - може би по-бавно, отколкото ни се иска, но все пак се развива.

Ето класацията за топ 10 най-важни космически събития през 2017 година.

№1 : СпейсЕкс за пръв път изстреля космическа ракета с вече използвана първа степен

31-march-2017-falcon9-reused-launches.pn

На 31 март 2017 г. за пръв път вече използвана ракета изпрати спътник в околоземна орбита. Photo credit : SpaceX

Изстрелването на ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс в края на март беше изключително важно събитие - за пръв път беше използвана първа степен, летяла на предишна космическа мисия. В рамките на този полет в орбита беше изведен комуникационният спътник SES-10. Важно е обаче да бъде подчертано, че СпейсЕкс не е първата модерна космическа компания, извършила повторно космически полет на една и съща ракета. За пръв път частната компания Блу Ориджин през 2015 и 2016 г. изстрелваше ракетата "Ню Шепърд" многократно на космически мисии до суборбиталното пространство. Но СпейсЕкс е първата компания, постигнала възвращаемост при орбиталните полети.

№2: За пръв път беше изстреляна специализирана ракета за малки космически апарати

2017-25-may-electron-launches.png

Кадър от изстрелването на ракета "Електрон" на 25 май 2017 г. Photo credit : Rocket Lab

В края на май от новия космодрум на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя първата ракета "Електрон" на американската компания Рокет Лаб. Полетът беше тестов и ракетата не носеше със себе си функционален спътник. Ракетата, макар и да не успя да постигне орбитална скорост, все пак достигна до космическото пространство. В бъдеще ракети "Електрон" ще изстрелват малки космически апарати от типа CubeSat до специализирани орбити, както и миниатюрни роботизирани мисии до Луната.

№3: Астронавтката на НАСА Пеги Уитсън постави множество рекорди

 6-janpeggy-whitson-spacewalking.jpg

Пеги Уитсън по време на седмата си "космическа разходка" на 6-ти януари 2017 г. Credit : NASA

Тази година силата беше с Пеги Уитсън. Още с изстрелването си на 17-ти ноември 2016 г. Уитсън постави рекорд за най-възрастната жена, летяла в космоса (днес тя е на 57 г.). През март астронавтката постави нов рекорд за най-много космически разходки, извършени от жена. А на 24-ти април Уитсън счупи рекорда за най-много време, прекарано в космоса сумарно от американец и така задмина всички мъже и жени преди себе си. Мисията на астронавтката завърши благополучно - на 3-ти септември тя се завърна на Земята с кораба "Союз МС-04".

№4: Касини приключи своята мисия с гмуркане в атмосферата на Сатурн

2017-14-sep-saturn-rings.jpg

Една от последните снимки на пръстените на Сатурн, заснета на 14-ти септември 2017 г. и получена на Земята на 15-ти септември. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SSI

На 15-ти септември след 13-годишна мисия в орбита около Сатурн си казахме "сбогом" с "Касини" - една от най-успешните роботизирани експедиции на НАСА. Но колкото и да сме тъжни, 2017-та година беше една от най-плодотворните за "Касини" - в последните месеци станцията навлизаше в тесния процеп между пръстените на Сатурн и планетата, правейки уникални изследвания и заснемайки страхотни снимки. Мисията приключи с гмуркане в атмосферата, а преди окончателно да се разпадне връзката, "Касини" изпрати към Земята резултатите от първите директни измервания от сатурнианския въздух!

№5: Космическият кораб "Юнити" от серията "СпейсШипТу" извърши важни атмосферни изпитания

2017-1-june-ss2-test-success.jpg

Снимка от изпитателния полет на 1-ви юни. Photo credit : Virgin Galactic

През 2017 г. частната компания Върджин Галактик извърши важни изпитателни полети с кораба "Юнити". Всички те бяха планиращи (без да бъде запалван ракетният двигател на кораба) и въпреки оптимистичните нагласи до края на годината да има пилотиран космически полет, това не се състоя. Въпреки всичко проведените изпитания бяха важни, за да се потвърди работоспособността на системите на новия кораб. Последният изпитателен полет на "Юнити" беше през август и все още очакваме ракетните изпитания да започнат в близко бъдеще.

№6: Първият български телекомуникационен спътник BulgariaSat-1 най-сетне излетя

2017-23-june-falcon-9-launches-bulgarias

Снимка от изстрелването на BulgariaSat-1 през юни. Photo credit : SpaceX

След дълги месеци на отлагания първият български телекомуникационен спътник BulgariaSat-1 най-накрая излетя! Полетът беше проведен на 23-ти юни с ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс. Това беше второто изстрелване на ракета с вече използвана първа степен. BulgariaSat-1 е вторият изкуствен спътник на България и той излетя близо 36 години след полета на първия - "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22"). BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 от американската космическа компания Space Systems Loral и е предназначен за нуждите на телекомуникационния оператор Булсатком. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни. Очаква се да работи в геостационарна орбита минимум 15 години.

№7: Автоматичната междупланетна станция "Озирис-Рекс" извърши облитане на Земята, за да се насочи към астероида Бену

2017-23-september-osiris-rex-earth.jpg

"Озирис-Рекс" засне тази снимка на Земята броени часове след облитането й на 22-ри септември. Photo credit : NASA's Goddard Space Flight Center/University of Arizona

На 22-ри септември автоматичната станция на НАСА "Озирис-Рекс" облетя Земята с цел гравитационна маневра, която я изпрати на правилната траектория към астероида Бену. "Озирис-Рекс" е последната междупланетна мисия на НАСА - тя беше изстреляна на 8-ми септември 2016 година и през 2018 година трябва да влезе в орбита около астероида. "Озирис-Рекс" ще изучава Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 килограма проби от неговата повърхност. Завръщането на Земята е планирано за 2023-та година и ако всичко мине успешно, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

№8: Блу Ориджин изстреля за пръв път функционален космически кораб "Ню Шепърд" с големи прозорци, през които някой ден туристите ще се наслаждават на гледки на Земята от космоса

2017-mannequin-skywalker-lands.jpg

На снимката: Манекенът Скайуокър се завърна успешно на Земята след полет до ръба на космоса на 12-ти декември. Photo credit : Blue Origin

На 12-ти декември частната компания Блу Ориджин изстреля до ръба на космоса кораба "Ню Шепърд". Това бе втората разработена версия на космическия кораб - като за разлика от предишните версии това не е капсула-макет, а е пълноценен вариант на кораба, екипиран с прозорци, от който съвсем скоро туристите ще се наслаждават на чудесни гледки на Земята от космоса. Прозорците на "Ню Шепърд" са най-големите, изпращани в космоса - те са по-големи дори от прозорците на модула "Купола" на "Международната космическа станция".

№9 - "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" коригира орбитата си около Марс

2017-orbit-inclination.jpg

Орбиталните параметри на "ЕкзоМарс-2016"-"Трейс Газ Орбитър" - преди и след "еърбрейкинга". Credit : ESA/C. Carreau

През 2017 г. автоматичната междупланетна станция на ЕКА и Русия "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" беше заета да коригира орбитата си около Червената планета. За да няма преразход на гориво, ръководството на полета използва метода "еърбрейкинг", при който орбиталните параметри се променят вследствие на силите на триене и съпротивление с марсианската атмосфера. Според плановете на ръководителите на мисията корекциите трябва да приключат в началото на 2018 г., след което ще започне основната научна програма.

№10: Китай изстреля своя първи товарен космически кораб "Тянжоу-1"

20-april-2017-tianzhout-launches.png

Кадър от изстрелването. Photo credit : CNSA

През 2017 г. Китай направи поредната голяма стъпка по посока на създаването на модулна орбитална станция. На 20-ти април страната изстреля за пръв път своя товарен космически кораб "Тянжоу-1". В рамките на своята петмесечна мисия "Тянжоу-1" многократно демонстрира способността си да се скачва с мини-станцията "Тянгон-2", както и да я презарежда с гориво. Корабът беше изведен от орбита на 22-ри септември.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2008-2017-top-ten

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...