Отиди на
Форум "Наука"

Оценки в музиката


Lancet

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте ! Като запален меломан пускам тема по въпрос по който многократно съм спорил с познати. Става дума за следното. Как е по - редно, коректно и адекватно да бъде оценявано творчеството на даден музикант / група или пък отделни негови албуми. Оценката която е получило, когато даденото нещо е излязло или съществувало или оценката по - късно. Ще дам няколко примера. Навремето когато излизат албумите  Burn и Strombinger  на Дийп Пърпъл са обявени за успешни, колкото предишните. От днешни позиции обаче класиките Deep Purple in Rock и Mashine Head се смятат за може би най - доброто от групата. Албумът на АС/ДС Back in Black когато излиза навремето мнозина са смятали, че предишните Let There Be Rock и Highway to hell са по - добри. Днес обаче Back in Black е обявен за най - добрия на групата, както и най - продавания. Или пък Нирвана, която навремето предизвика гръндж истерия и беше обявена от някои издания за най - добрата рок / метъл група, днес десетилетия по - късно дали важи тази оценка. Примерите които съм дал са илюстративни, не акцентирам върху въпросните групи.

Има ли давност оценката. Сега ако един албум бъде оценен с отл.6, това ще важи ли след 10 години, да речем ? Мисля, че има аргументи и в двете посоки. Когато даденото нещо е излязло при оценката е имало емоции, очаквания, разочарования и т.н. Но както казват криминалистите - обикновено първите впечатления са най - верни. От друга страна, ако се оценява по - късно от дистанцията на времето, ще отсъстват част от емоциите, ще се гледа по - трезво и обективно, по - цялостен поглед.

П.П. Ако темата ви се стори глупава или незначителна, изтрийте я, няма да се разсърдя. Макар, че бих се радвал да чуя компетентни мнения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Музикалните произведения се оценяват според музикалния вкус в момента на появата си. Напр. по време на написването си "Сватбата на Фигаро" на Моцарт не е била харесана oсобено във Виена ("има твърде много ноти", според императора, но и според вкуса във Виена). Играе се там само девет пъти, без съществен успех. Постига го, когато Моцарт започва да я поставя в Прага - където музикалният вкус явно нямал нищо против орнаментацията. Което не значи, че хората във Виена нямали вкус - други негови произведения са много успешни.

Дали остават популярни  в бъдеще или не зависи от множество фактори (днес тя е една от най-популярните опери). Дали ще излязат визионерски или не е въпрос на това какво ще бъде написано след тях (дали ще бъдат надминати) и дали музикалният вкус няма да се промени в посока, в която да бъдет одобрени/оценени.

Дали и доколко нещо е проява на висок талант обикновено могат да оценят най-добре специалистите по музикален анализ. Доколко обаче то се харесва е въпрос на емоционална реакция на публиката. Затова има "популярна" музика и музикално изкуство, ако позволите малко опростенческата формулировка. Къде са допирните точки на двете зависи от това доколко масовата публика е музикално грамотна. А това, както всички знаем, не е задължително.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има виц::)

"Композиторът Олейников надмина по творчески размах Моцарт. Тай написа "Голяма нощна музика", която съдържа повече ноти от "Малка нощна музика " на Моцарт.!":)

...

Оценката в популярната музика е по-скоро мода - харесването се мени на вълни, за около 20г.

За "сериозната" музика почти винаги е необходимо и знание за нея, освен изначалното харесване. По-принцип, харесването е свързано с положителни преживявания на събития, затова е и "необходимо". С времето - остават хубавите спомени, които се свързват с музиката, т. е., има поколенческо харесване (и оценки). Например, харесвам Бийтълс, щото навремето имаше "недостиг на импулс" към "ритъм на бърз влак", а и към "нежност" след умора...По-късната музика, като цяло, стана твърда и мрачна ... няма как да я харесвам.

пп За "Болеро" на Равел - легендата е, че се е хванал на бас, заради упреците, че болеро е скучна музика и слушане при повече от 3 мин - омръзва, отегчава. Басирал се е, че ще създаде болеро (15 мин), което не омръзва колкото и да го слуша човек.... Е, успял е!:) да спечели баса ... от мен, например.:) Ето:

https://www.youtube.com/watch?v=3-4J5j74VPw

един по-кратък вариант, но пък красив.

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...