Отиди на
Форум "Наука"

Какво е Wordpress и как да си направим сайт в няколко стъпки?


Recommended Posts

  • Администратор

wordpress.png

Много хора си мислят, че да си направиш сайт е трудно и това обезателно е скъпо и бавно завнимание. Истината всъщност е, че в момента всеки може да създаде собствен сайт при това без да има допълнителни знания.

WordPress е система, която ни позволява да създаваме блогове и сайтове, може да се използва чрез инсталиране на WordPress на собствен компютър, сървър или хостинг.

С WordPress лесно и бързо се добавя текст, снимки и видео, пишат се статии и се създава съдържание.

Цитирай

Красив дизайн, мощни функции и свободата да създадете каквото пожелаете. WordPress e едновременно безплатен и безценен.
https://bg.wordpress.org/

WordPress е система за управление на съдържание или CMS система предлага лесен и интуитивен административен панел, с  който може да се справи всеки. Същевременно отвореният код предлага голяма свобода на специалистите, които могат да модифицират изцяло всичко, което си пожелаят. Това прави тази система толкова предпочитана и лесна за използване.  WordPress се използва за създаването на 26,3% от всички сайтове в интернет, а цялата система предлага огромен набор от безплатни и (относително) евтини шаблони, наречени „теми“ (themes) и разширения (plugins).

wordpress-logo-stacked-rgb.png

Много от сайтовете за lifеstyle, адвокатски кантори, медицински услуги, хотели и други използват WordPress за своя платформа, но също така и сайтове като The New Yorker, BBC America, Bloomberg Professional, The Official Star Wars Blog, MTV News, PlayStation.Blog, Microsoft News Center и много други.

Високата популярност се дължи на това, че WordPress предлага:

-          Възможност за публикуване с помощта на програми от трети страни;

-          Лесно инсталиране и конфигуриране;

-          Поддръжка на RSS, Atom, trackback, pingback;

-          Подключаеми разширения (plugins) с уникално проста система за взаимодействие с кода; поддръжка на така наречените „теми“, позволяваща лесна промяна както на външния вид, така и на начина на представяне на данни;

-          „Темите“ са реализирани като набор от файлове-шаблони, което влияе положително на скоростта и гъвкавостта;

-          Огромни библиотеки от „теми“ и „плъгини“;

-          Зададеният архитектурен потенциал позволява лесното реализиране на комплексни решения.

WordPress разполага с над 45 000 разширения, онлайн магазини, галерии, директен мейлинг, форуми, данни за посещения и още много други.

Всичко става лесно и бързо, тъй като цялата система е преведена на български език и може да се ориентирате с всяко едно поле, администрацията на WordPress, е това място където правите редакции по сайта, създавате категории, страници и избирате темата (изгледа) на вашият сайт или блог. Всичко се променя лесно и бързо само с няколко щраквания на мишката.

Най-важното нещо на един сайт е как изглежда той. Чрез администрацията на WordPress може да избирате между стотици безплатни теми (themes) и да променяте начина, по който изглежда вашият сайт. А чрез почти неограничените възможности, които ви дават разширенията или така наречените плъгини (plugins) може да добавяте допълнителни функционалности, джажи, онлайн магазини, форуми и много други. Например може да създадете галерия със снимки, иконки на социалните мрежи, форма за абонамент и много други.

Възможностите на WordPress не свършват до тук, ако ви се налага да работите с други хора или да дадете достъп до администрацията на вашия сайт, то може да го направите без се притеснявате, че някой ще вземе контрола на сайта или блога. В WordPress има 6 вида потребители: Super Admin, Administrator, Editor, Author, Contributor и Subscriber и всеки от тях има различни права. Всеки от един от тези потребители получават различно ниво на достъп, например, човека който пише статии не може да редактира дизайна.

С плъгина User Role Editor това става лесно и бързо, в тази тема ще споделя някои от най-полезните и популярни плъгини, които ще направят работата ви с WordPress лесна и удобна.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

емблемата на този сайт винаги ми е навявала съвсем други асоциации. :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

За мен това е една уникална система, с която можеш да направиш почти всичко много лесно и бързо!

За да имате добре работещ WordPress сайт то трябва да имате правилните добавки и да знаете за какво служат, тъй като при работа с WordPress постоянно искаш да надграждаш и тук идват плъгините.
В следващия списък ще използвам вече дадените плъгини от Predpriemach.com с малко промени и добавки от моя страна, които аз използвам и смятам за важни:

1. W3 Total Cache - един от най-добрите кеш плъгини, който предлага неограничени възможности за конфигурация, както и ниско натоварване на сървъра ви. И нещо интересно от кухнята: Обезвредена пролука в W3 Total Cache
2. WP-PageNavi - най-добрият плъгин за странициране
3. Like-Button-Plugin-For-Wordpress - добавка, която ви позволява да добавите Like бутон на вашата страница. Това може да бъде както автоматично, така и ръчно с шорткод в статиите ви. С него идват и няколко джаджи, които мисля ще са ви полезни.
4. Article Templates - това ви позволява да създавате темплейти за статиите си. Не ме разбирайте погрешно - темплейта на страницата е такъв, какъвто сте избрали, но просто ако имате подобни по съдържание статии и ви се налага всеки път да добавяте еднакъв тип информация, като да речем изпълнител, стил, година, може да си го зададете като темплейт, а в последствие само да добавяте необходимите стойности.
5. JavaScript to Footer - прехвърля всички javascript-ове от добавките ви от head в footer-а на темплейта ви. По този начин сайта ви зарежда няколко пъти по-бързо, поради липсата на забавяне, докато се теглят скриптовете, които така или иначе не са нужни при първоначално зареждане на страницата. Имайте предвид, че някои добавки правят проблем с това и работят некоректно или не работят, за това трябва да добавите тези скриптове в списъка с иключените от прехвърляне скриптове.
6. Style Box - добавка към интерфейса ви. С малки корекции ще може да постигнете желания ефект за "кутийка" с текст. Разгледайте скрийншотите.
7. WP Keyword Link - добавете желаните от вас думи, както и връзката към тях и добавката автоматично ще създаде връзки във всяка една от публикациите ви, ако намери тази дума. (Има полза за сео)
8. The Welcomizer - страхотна добавка, която може да даде "жив" вид на всеки един от елементите в сайта ви, стига да разполага с ID таг. Вижте демото и ще разберете за какво идва реч.
9. Tabber Widget - предполагам на всеки му се е случвало да иска да добави повече джаджи, но не му е стигало пространство. С тази добавка може да ги разпределите на различни "табове", като може да редактирате вида им, чрез css файла.
10. Platinum SEO Pack - наследника на All in one seo pack. В пъти по-бърз, в пъти по-добър, в пъти по-малко натоварване на сървъра. 
-----
11. Constant Footer - позволява ви да "залепите" съобщение във най-долната видима част на сайта ви. Нещо като това, което правят от vbox в началото, но по много по-приветлив и не толкова натрапчив начин. Помага, ако търсите събскрайбъри за блога.
12. A to Z Category Listing - доста полезна добавка, позволяваща ви да изведете на определена страница списъка ви от категории с тяхното описание, както и връзки към статии в тези категории. Ще свърши работа (предполагам) за доста нишови сайтове, както и сайтове за рецепти, техника и т.н. - т.е. сайтове с правилна йерархия и нужда от бърза и лесна навигация. Имайте предвид, че добавката не работи out of the box. Трябва да създадете ваш custom template и да ползвате структурата на стандартния ви сайт, а вътре в него да добавите функцията извикваща добавката.
13. J Shortcodes - добавка за вграждане на бутони, като се ползват кратки кодове (shortcodes). MUST HAVE за голяма част от сайтовете. Разгледайте скрийншотите и секцията с ЧЗВ за повече информация.
14. Permalink Finder - не губете най-важното от вашата структура, ако пожелаете да смените начина по който се структурират вашите статии/страници/категории/етикети. Безкрайно съм доволен от тази добавка - прави всичко автоматично (301 редирект) от стария адрес към новият, без да създаде какъвто и да е било проблем (тествано със структура на английски и български от типа /%date%/%postname%/, /%post_id%/%postname%/, /%postname%/, /%category%/%postname/, /%post_id%/%category%/%postname%/)
15. Word Replacer - полезна добавка с която можете лесно по зададен критерий да променяте дадена дума. Върши работа както за сео, така и против спам. Така на пример се борите за по-горна позиция за думата Магазинче, но имате прекалено много статии, а и ви мързи да удебелявате думите докато пишете статиите. С тази добавка може да зададете думата като търсен стринг и той ще бъде заменен от въведения съответстващ на него такъв, т.е. <b>Магазинче</b>, както в публикациите, така и страниците, а също и в коментарите.
----- 
16. Network Publisher - добавка за автоматично постване в букмаркинг сайтове(около 30 са), нещо като onlywire и ping.fm плъгините, но с повече опции..
17. GoCodes - скъсяване на дълги линкове, или за маскиране на афилиейт линковете..
18. WP No External Links - външните линкове ги прави вътрешни, полезна в борбата срещу спама
19. Dagon Design Sitemap Generator - прави страница за сайтмапа юзърфриендли - демо
20. FAQ-Tastic - добавка за лесно създаване на FAQ (Frequently Asked Questions) страница
21. CopyFeed - следи кой ви краде content-а със помоща на digital footprint, който му задавате, IP на крадеца, и дава баклинк към original сайта...
22. LiveZilla - Chat – Live Chat, Support, Sales два плъгина за чат, live support, не е плъгин за WP, но лесно се интегрира, 1 код в text widget и готово
23. Related Posts Thumbnails - името говори достатъчно, трябва само 1 качен pic да има в поста за да му направи thumb. по-красиво стои от related posts или YARP
24. Robots Meta - задължителен, в комбинациа с platinum seo и headspace2, е 90% от on-page seo-то
25. TweetMeme - retweet бутон
26. WP Hide Post - добавка за скриване на пост от homepage(category,tag,author page...)
27. WP htaccess Control - вградени разни опции за htaccess( редиректване, error pages, mod deflate...)
28. SEO Smart Links - автоматично линква keyword в поста ти към друг пост релейтед с keyword-а
29. SEO Friendly Images - добавя автоматично тайтъл и алт таг към снимката
30. Login LockDown - security добавка, ограничава достъпа до wp-admin панела след X брой опити от 1 IP
31. Widget Logic - контролира в коя/и страница/и да се вижда определен widget
32. EasyPayPal - интегрира пейпал...повече инфо в сайта на плъгина
33. Heatmap - plugin monitor user mouse movement and clicks, хитро е, за да видите къде кликат/гледат/се задърйат потребителите за сплит тест..
34. Page Peel - тия реклами дет се отварят от горната-дясна част на сайт
35. SEO SearchTerms Tagging 2 - линква постовете със recent search terms, random search terms, popular search terms, от самия пост или от widget
36. WP Auto Tagger - създава автоматични тагове, взависимост от съдържанието..
37. Contact Form 7Easy Privacy PolicyWP Disclaimer, - плугини за контакт форма, privacy policy и disclaimer..
----- 
38. Comments Cleaner - изчиства беклинковете в коментарите
39. Wordbooker - автоматично споделя във фейсбук новите постове както в личния профил така и във фен страницата на блога ако има. Също моще да добавя like and share бутони към фейсбук
40. All in One Adsense and YPN - добавя автоматично адсенс, където си искаме из сайта (постове, страници) и с каквито си искаме размери, брой и цветове
---------------
41. Multiple Category Selection Widget - адски полезна добавка за търсене в категории, по-точно доста категории. Посетете линка и ще разберете за какво става дума.
42. SplashGate - отново прочетете описанието в линка. Удобно е за промотиране на продукт/клип/промоция на нещо си, без да нарушавате структурата на сайта.
43. LoadedPress Show More - добавка само за естетите. Защо ви е да показвате целия текст на незаинтересовани хора, като по този начин ви бягат рекламите към футера? Имате съдържание, което се вижда от паяците - това е важното за вас. С тази добавка ще може да скриете част от текста, като само заинтересованите (кликналите на Read more ще го прочетат). Тук е малко спорно дали се влиза в разрез с политиката на гугъл, така, че експириментите са си на ваша отговорност (search for cloacking)
44. Div Shortcode - най-полезната добавка на която съм попадал! За голяма част от четящите темата, едва ли ще е полезна, но дизайнерите определено ще знаят за какво да я ползват, а и как. От както попаднах на това - имам пълна свобода на стилизирането на която и да е било публикация!

---------

45. Hyper Cache Extended - полезен кеширащ плъгин създаден от българин. Аз лично го използвам и редовно чета добри отзиви за него, най-вече от потребители на споделен хостинг.
46. All In One WP Security - плъгина позволява да променяте URL-то към админ панела и така да предотваратите атаки към вас, също така има много защити към самият WordPress.
47.Better WordPress Minify - позволява ви да минимизирате вашите CSS и JS файлове за по-бързо зареждане на страниците в сайта. Този плъгин е много адаптивен и лесен за използване.
48. Ad Injection - позволява ви да вмъкнете реклама навсякъде в страниците и публикациите с много възможности.
48.  Booster for WooCommerce - много полезен плъгин за всички, които използват WooCommerce.
49.  Loco Translate - този плъгин ви позволява да преведете всяка една част от WordPress на Български (или друг език).
50. Max Mega Menu - позволява да се създаде Мега меню, лесен и удобен за използване.
51. Meta Slider - добавяне на Слайдер както в началната страница така и във всяка друга страница и пост в WordPress.
52. Resize Image After Upload - лесен и удобен плъгин за оразмеряване на всички изображения, които качвате.

И вчера излезе новата версия WordPress 4.9 – с нова джаджа и по-добър редактор на външния вид (Customize).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Най-интересното от WordPress версиите, от началото до версия 4.9 

Продължаваме с историята на WordPress, като я допълваме с най-интересните промени и нововъведения от всяка версия и любопитни данни и статистики, в картинки.

Освен подобряване на външния вид на началната страница (темата) и админ панела, от първата версия 0.70 до настоящата 4.9 подобренията в WordPress са неизброимо много. Затова в тази историческа статия сме извадили само най-интересните и големи подобрения и новости в различните версии на WordPress.

След като Мат поставя началото на проекта WordPress, първите промени и подобрения, които се прилагат, включват и наложителни поправки на кода в index.php файла на системата. Тези поправки са продиктувани от желанието на Мат за прецизност и чистота на кода и придържането към стандартите, което е споделено и от Майк (другият отговорен за създаването на WordPress). Този подход към кода, както и стриктното придържане към стандартите и добрите практики, обуславя бъдещото развитие на WordPress през последвалите години на разработка.

Най-интересното от версиите от 2003 до 2017 – инфографика

https://blog.superhosting.bg/wordpress-versions-evolution-infographic.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Superhosting публикуваха две много полезни статии свързани с помощни инструменти за спазване на GDPR.


WordPress 4.9.6 идва навреме с помощни функционалности за поддръжка на GDPR

Цитирай

WordPress 4.9.6 идва навреме с помощни функционалности за поддръжка на GDPR

Всеки собственик на уебсайт, в който се записват лични данни, се подготвя за новия регламент за защита и обработка на личните данни GDPR. Това включва разработки в сайта, които да добавят функционалности за специфична обработка на записаните в базата му лични данни, спрямо изискванията на регламента. За голямо щастие на всички, които използваме WordPress, разработчиците са се погрижили и във версия 4.9.6са вградили няколко функционалности в ядрото системата, които ще бъдат в помощ за изпълнението на някои GDPR изисквания.

Важно: Помощните функционалности в WordPress, свързани с GDPR, са за обработка на заявка за изтриване или експортиране на потребителски данни, както и създаването на специалната страница за „Политики за поверителност“. Функционалностите в WordPress за изпълнение на тези процеси в уебсайта, не изчерпват имплементацията на GDPR регламента. В случай че боравите с лични данни във вашия сайт, за да сте сигурни, че отговаряте напълно на всички изисквания на новия регламент, ви съветваме да се консултирате с юристите на вашата фирма.

Докато версия 4.9.6 на WordPress се подготвяше за пускане, всички плъгини и теми, които имат нужда от новите помощни функционалности на ядрото, вече трябва да са ги усвоили. Както е в случая новата версия 3.4 на WooCommerce.

Новата версия 4.9.6 на WordPress вече е налична и ако не сте спрели автоматичното обновяване на системата, ъпдейтът ще бъде приложен автоматично.

Помощните GDPR инструменти в WordPress

wordpress-4-9-6-gdpr-tools-02.png

В WordPress версия 4.9.6 са добавени основни функционалности за обработка на личните данни и инструменти, които ще помогнат на WordPress сайта да покрие някои GDPR изисквания като: потребителите трябва да могат да поискат данните си, в подходящ файлов формат, както и да поискат да бъдат забравени (анонимизирани, премахнати).

В WordPress 4.9.6 са добавени следните функционалности, в помощ за изпълнение на изискванията на GDPR:

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/wordpress-gdpr-ready.html

 

WooCommerce 3.4 с помощни инструменти за спазване на GDPR

Цитирай

В новата версия на WooCommerce 3.4 са добавени инструменти, с чиято помощ да направите вашия онлайн магазин GDPR съвместим. Чрез тези инструменти може да се обработват личните данни на вашите клиенти в магазина, и по-точно да се изтриват или експортират. Както и възможността при регистрация или поръчка клиентът да заяви съгласието си данните му да бъдат обработвани, както и да заяви желанието си да бъде забравен или да му се изпратят данните му в подходящ файлов формат.

Някои от новите възможности за боравене с личните данни в WooCommerce всъщност са възможни чрез вградените в ядрото на WordPress функционалности, налични от версия 4.9.6.

Още преди пускането на версия 4.9.6 на WordPress, екипът на WooCommerce са приготвили новите възможности за обработка на личните данни, които ще дойдат в новата версия 3.4. Екипът на WooCommerce е дори разработчик на някои от вградените функционалности в WordPress, като възможността за подаване на заявка за изтриване/експорт на личните данни, но повече информация за това можете да намерите в официалната блог статия по въпроса: How we’re tackling GDPR in WooCommerce core.

Версия 3.4 на WooCommerce се очаква да бъде пусната на 23 май 2018г.

Важно: За да може да се ползват новите функционалности на WooCommerce 3.4, задължително WordPress трябва да е обновен до версия 4.9.6.

Какво е GDPR

Казано накратко GDPR е регламент, който има за цел да улесни контрола на физическите лица върху начина, по който различни организации получават достъп и оперират с техни лични данни.

Добавяне на GDPR в WooCommerce

Има няколко основни елемента, които засягат обработката на личните данни от уебсайта, спрямо GDPR изискванията. И те са: клиентът предварително трябва да даде съгласието си данните му да бъдат обработвани, да може да поиска анонимизиране (забравяне) на данните му и да може да си ги изтегли в подходящ файлов формат, така че да може да ги предостави на друга фирма например.

Тъй като регламентът повелява поверителността да не е прикачена част, а да е в основите на дизайна/системата, WordPress вгради функциите за обработка на данните в ядрото си. Всеки плъгин или тема може да се възползва от тези вградени функционалности за обработка на личните данни, като заличаването им и осъзнатото съгласие на потребителите за извършването на тези процеси.

WooCommerce се възползва от вече добавените в ядрото на WordPress помощни средства за боравене с данните и процесите по обработката им. Но допълнително към това са направени промени по обработката на данни, свързана със специфични за онлайн магазина процеси като процеса по заплащане, въвеждане на данни при поръчка и други.

Важно: Пълните изисквания на GDPR са много и по-сложни, от това да можете да премахвате и експортирате личните данни на потребителите и да ги уведомявате за правата им върху обработката на данните им. В случай че боравите с лични данни, за да сте сигурни, че отговаряте напълно на всички изисквания на новия регламент, ви съветваме да се консултирате с юристите на вашата фирма. Ето и „10 практически стъпки за прилагане на Общия регламент относно защитата на личните данни“, съставени от Комисията по защита на личните данни.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/woocommerce-gdpr-ready.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виждам, че работиш по въпроса. :)

GDPR - колкото повече, толкова повече...

Мисля, че успях да приведа по новите изисквания един WordPress сайт . С наличните плъгини и подсказки в менюто наистина става по-лесно.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Форума го оправих, сега съм на сайта и магазина, където наистина с няколко плъгина и съветите от интернет става по-лесно ;)

Кои плъгини използваш и за какви подсказки в кое меню?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

WordPress има много плъгини за предупреждение за "бисквитки". Аз си избрах този:

https://wordpress.org/plugins/gdpr-cookie-compliance/

Защото има добри възможности за промяна на стила.

Подсказването е в менюто на админ панела, както пише в статиите на Суперхостинг - за това какво да се включи в специалната страница за „Политики за поверителност“.

Според мен най-сложно е при магазините, защото тях най-много се канят да ги проверяват. Случайно разбрах, че трябва да се включи и това:

https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/?event=main.trader.register

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

@ Р. Теодосиев 

Написахте:

 

"Истината всъщност е, че в момента всеки може да създаде собствен сайт при това без да има допълнителни знания."

 

Наскоро ми се наложи да видя поредния сайт, направен на този принцип, т.е. без допълнителни знания... По-добре да не бях (докарах си инфарктно усещане понеже)...

Поради подобни гледки (натрупани във времето), считам, че WordPress е хубаво нещо, но все пак си иска определени знания, иначе... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@ Р. Теодосиев

Пишете:

"Понякога има и попадения, но важното е че всеки може да си направи сайт" 

На теория - да, но на практика (или поне моята такава) - не точно...

Ето какво имам предвид... Всичко е много улеснено от гл. т. "клик тук и тук и готово, имаш сайт, форум"...  До тук добре, но нататък... Сайтът примерно зарежда на http, защото: "това пък защо ми е и ами то аз не зная как да направя да се зарежда на https, не е ли платено това? " (изхвърля се от употреба http, някои от браузърите директно блокират такива сайтове, зареждащи на http и да, има и платено, но за нуждите на любителски сайт всъщност не е нужно да е платено и може да се направи безплатно), за Google Search Console и дума не става, понеже "какво е това пък сега"... Няма и подозрения за съществуването и на други елементарни неща като -

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Плюс да речем, че няма и помен от GDPR, при което липсата може да доведе до глоби от 5000 лв нагоре (по данни от медии)... Липса на уведомяване за употреба на бисквити, което също е наказуемо по закон... 

От тук насетне най-често е: "ама защо сайтът не се появява в първата страница на гугъл?" (сигурно защото нямаше да е зле и да се поназнайва поне малко SEO)

И така нататък (още може да се изрежда, но спирам до тук)...

Като това до тук е без да навлизам в някакви кой знае какви сложни за научаване неща... Даже до коментар на сложните за научаване неща и не стигам умишлено, тъй като касаят не толкова любителските сайтове, колкото онези, предназначени за бизнеса... 

Крайният резултат е, че имаше един момент, когато много хора си направиха свои любителски сайтове, форуми... И сайтовете, форумите на същите тези хора никога не се развиха, никога не добиха посещаемост... Кои бяха изтрити от собствениците си поради което... Кои от тези на безплатните домейн и хостинг и до сега си "витаят" под формата на "зарязан боклук"...

В момента, заради въпросното опарване, че "не върви" (често вървящо със заблудата "понеже всички са във ФБ"), желаещите да си правят сами сайтовете и форумите, са доста малко...

Поради това и моята позиция е, че който иска да има хубаво направен сайт, форум и удоволствието да не му излиза прекалено скъпо, ще трябва да научи поне елементарните неща, касаещи изработката на сайт, форум... Иначе само ще си загуби времето... И парите за домейн и хостинг, ако избере платени такива, а не безплатни...

Редактирано от atheism
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

На теория всеки може всичко - както казваш - на практика нещата седят по различен начин.

Аз изхождам от моята гледна точка, че щом аз мога и всички могат. Всички сайтове, които имам, магазин "Читател" и този форум сам съм си ги направил, но мисля, че тук е мястото и да спомена колко е важно да имаш добър хостинг и адекватен съпорт. В това отношение искам да похваля Суперхостинг, тъй като те наистина не веднъж ми съдействаха за решаване на не един проблем.

Нещата в интернет вече се промениха толкова много, че наистина сам не можеш да се справиш с всичко и ако не знаеш елементарни неща като каква е разликата между http и https - то не трябва да се занимаваш.

Идеята на тази тема е по-скоро да се даде насока какво е Wordpress  и как чрез тази система създаването на сайт е доста лесна и вече има плъгини за всичко, но отново трябват знания за това какво се случва и как се случва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

@ Р. Теодосиев

Поздравления за инициативата и за положения труд!

Присъединявам се и аз към хваленето на Суперхостинг... :) 

Подобно ги предпочитам, като се има предвид, че някога имах опит и с други фирми, предлагащи аналогични услуги, но... Суперхостинг си заслужиха да ползвам именно тях (с годините)... Заради доказаното качество и също и заради отзивчивия екип... Аналогично ги препоръчвам...

Редактирано от atheism
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Подготовката на нашия блог за Gutenberg и WordPress 5+ (case study)

В предишни статии описахме нуждата от подготовка на сайта за Gutenberg чрез тестване на съществуващото съдържание, още преди да е пусната версия 5.0 на WordPress. Вече е налична следващата версия WordPress 5.1.

Тъй като много наши клиенти се обърнаха към нас за помощна информация за преминаването към Gutenberg, решихме да опишем стъпка по стъпка процеса, който извършихме в нашия блог. Да, ние сме запалени WordPress фенове - използваме го както за нашия блог, така и за Помощната ни страница. 

Нашият блог се използва единствено за блог публикации и няма допълнителни сложни функционалности и разновидности на самото съдържание. Това прави подготовката за блок редактора една идея по-лесна, отколкото например при сайт с нестандартни функционалности и много различни типове съдържание с различна презентация.

За по-сложни WordPress сайтове, подготовката за Gutenberg може да изисква проверка на всички допълнителни функционалности в класическия редактор, добавени от темата и/или плъгините. Прибавените в WordPress функционалности към класическия редактор е по-вероятно да са засегнати от новия блок редактор.

Подготовката на нашия блог - стъпка по стъпка

В началото подготовката на сайта за преминаване към Gutenberg и WordPress 5+ ни се стори сложен и труден процес. Оказа се, че не е толкова страшно, ако се изпълни стъпка по стъпка:

  1. Подготовка за тестване на Gutenberg
    • Създаване на работно копие на блога.
    • Подготовка на работното копие.
      • Обновяване на системата и плъгините до последни версии.
      • Активиране на нова PHP версия.
      • Подсигуряване на child тема.
      • Инсталиране на допълнителни плъгини.
  2. Проверка на вече създадено съдържание и стиловете
    • Проверка на плъгините и темата.
    • Проверка на съществуваща статия.
    • Проверка на мета информацията към статията.
  3. Извършване на корекции в блога
    • Създаване на използвано досега потребителско поле.
    • Добавяне на стила на темата в Gutenberg.
    • Обновяване на някои потребителски стилове.
    • Обновяване на наръчника за използване на потребителски стилове.

Параметри на системата по време на тестването на Gutenberg

Тестовете на блок редактора в нашия блог започнахме още от версия 4.9.8 на WordPress, когато Gutenberg беше още плъгин. Резултатите от първите тестове показаха, че блок редакторът все още не е напълно готов за пускане в нашия блог. Последните тестове с WordPress версия 5.1 обаче преминаха успешно и всички забелязани до момента проблеми с блок редактора вече не се забелязват.

Ето окончателно параметрите на системата по време на последните тестове:

  • WordPress 5.1 + Gutenberg (блок редакторът, вграден в системата)
  • Активиран плъгин Classic Editor v.1.4
  • Активиран плъгин Advanced Custom Fields v.5.7.12
  • Активирана нова PHP версия 7.2
  • Не се използват плъгини или теми тип page-builder, както и такива предоставящи допълнителни функционалности в класическия редактор например кратки кодове (shortcodes).
  • Използват се потребителски стилове (CSS), под формата на стилови класове (Help: Какво е CSS клас(стилов клас)?).

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

wp-com-wp-org-differences-superhosting-b

Каква е разликата между wordpress.org и wordpress.com?

WordPress, обикновено в комбинация със CMS, е често срещана дума, когато става въпрос за създаване на сайт лесно и бързо. Но ако потърсите повече информация за „wordpress“ в търсачката, в резултатите ще откриете два почти еднакви варианта: wordpress.org и wordpress.com. Кой от тях трябва да изберете, за да си направите сайт?

Съвсем очевидната разлика е разширението на домейна - .org и .com. Тези два различни домейна са два различни варианта за използване на CMS платформата WordPress. WordPress.org представлява WordPress приложението с отворен код, а WordPress.com представлява WordPress като услуга.

Неведнъж сме получавали запитване от наши клиенти за разликата между тези два варианта на WordPress. И често причината за запитването е свързана с WordPress инструментите в cPanel, които сме разработили специално за по-лесно управление на WordPress сайтовете в хостинг акаунта. Вижте в следващите редове, какви са разликите между двата варианта на WordPress - wp.org и wp.com.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Администратор

WordPress 5.3 - с много подобрения в редактора и нова тема Twenty Twenty

SH_WP53_blog.png

WordPress 5.3 е тук и носи името на американския джаз музикант Рахсан Роланд Кърк.

Тази нова версия е със стотици подобрения, поправки и новости, част от които са нова тема, подобрен стил на интерфейса в администрацията, подобрения във взаимодействието и работата с блок-редактора, нов блок и подобрения във вече съществуващите.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте, момчета. Като за начало поздравления за добре започната тема, мноого информация цялата полезна, разбира се. Аз същи съм фен на Wordpress, и до колкото видях тук не се коментира какви са разликите между CMS-те Wordpress и Joomla. Работим съм и на двете, но определено първата има доста повече обладетелстващи работата фунцкии. Лично ползвам Wordpress, защото повечето ми работа е свързано с блогове, а Joomla не е чак толкова добър в този аспект! Можете свободно да ме нахулите ако не сте на това мнение, винаги съм готов за дискусия!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Всичко, което трябва да знаете за WordPress блоковете

https://blog.superhosting.bg/wordpress-blocks-what-how.html

Имате сайт на WordPress (версия 5.0 или следваща) и вече сте видели блок-редактора за създаване на съдържание? Или може би все още използвате класическия редактор и Ви се струва сложно да преминете към „блоковете“? Ако се чудите какво са WordPress блоковете, какво правят и как можете да ги използвате, в тази статия Ви даваме отговорите.

Ако все още не сте преминали към версиите на WordPress след 5.0, вижте какво ново Ви очаква след ъпгрейда, както и план за действие:  WordPress 5.0 е тук, както и новият редактор Gutenberg | Blog

SH-WP-Blocks-blog.png

https://blog.superhosting.bg/wordpress-blocks-what-how.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

6 инструмента на Google за съдържанието на Вашия WordPress сайт

https://blog.superhosting.bg/google-tools-for-website-content-in-wordpress.html

 

Google предлага множество свободно достъпни инструменти, които помагат на уебмастърите да подобрят сайтовете си и съдържанието им. В предишната статия Ви показахме 3 полезни Google инструмента, с които да подобрите представянето на сайта в уеб, а в тази ще Ви покажем 6 полезни инструмента за съдържанието му.

С тяхна помощ можете да увеличите и задържите посетителите на сайта си с интересни уеб разкази, лесно четим шрифт на текста и съдържание на техния роден език. Или да ги улесните в намирането на бизнеса Ви с карта и да повишите увереността им, че Вие сте правилният избор, чрез отзивите на Вашите клиенти.

SH-BG-WordPress-Plugins-part2-blog.png

https://blog.superhosting.bg/google-tools-for-website-content-in-wordpress.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Нашите приятели от Супер Хостинг са написали още една добра статия за Wordpress:

https://blog.superhosting.bg/

5 предимства на WordPress сайта

Ерата на бизнеса без сайт остана далеч зад гърба ни, защото днес процесът по създаването на дигитално портфолио е максимално улеснен и отнема изключително кратко време. Освен това спестява енергия и усилия на предприемачите в търсене на подходящ уеб специалист за изработката на custom решение. А това, че позволява на предвидения бюджет да остане почти непокътнат, е безценно, защото в наши дни изграждането на сайт съвсем не е скъпо удоволствие.

И как би било другояче, когато има платформи като WordPress, които Ви дават възможност да възпроизведете идеята си за сайт върху дигиталното платно съвсем сами и точно както си го представяте. С помощта на този уеб инструмент можете да изградите онлайн проекта си от нулата и да го превърнете в основа на вече съществуващия или тепърва развиващия се собствен бизнес.

WordPress web developer

А в следващите редове ще посочим основните преимущества на WordPress, за да разберем защо е най-предпочитаната система за управление на съдържанието. Ако вече знаете отговора, побързайте да ни споделите в коментар кой е най-големият плюс на платформата според Вас.

Да започваме!

https://blog.superhosting.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Защо и как да оптимизираме изображенията в WordPress?

 
SH-WP-Image-Opt-blog.png
 

Оптимизирането на изображенията в сайта подобрява скоростта на зареждане на страниците му. Също така, ако изображенията се класират добре в раздела „търсене на изображения“ в Google, това ще доведе още повече посетители на сайта.

Оптимизирането е особено нужно за сайтовете с много изображения, например онлайн магазини, блогове и други.

Вижте защо е нужно и какво означава оптимизиране на изображенията в WordPress:

Защо се налага да оптимизираме изображенията?

Ето основните причини за оптимизацията на изображенията:

  • Подобряване на скоростта на зареждане;
  • Подобряване на потребителското преживяване;
  • Подобряване на SEO ранкинга;
  • Увеличаване на реализациите.

Първата причина е най-важна, защото от нея зависят останалите. Когато на страницата има изображения с голям размер (например над 200 kB всяко), това забавя осезаемо зареждането ѝ. А скоростта на зареждане влияе върху две важни неща – потребителското преживяване и оценката от търсачките. Колкото по-бързо се зарежда страницата, толкова е по-добро изживяването на посетителите и толкова по-добра позиция има тя в резултатите от търсене.

Вижте на какво още влияе скоростта на зареждане: Защо е важна скоростта на зареждане на сайта? | Blog

Особено чувствителни към времето за зареждане на страниците са мобилните посетители. Всеки един сайт се зарежда по-бавно през мобилно устройство, отколкото през десктоп. На първо място причината за забавеното зареждане идва от мобилния интернет, който се използва от мобилните посетители. След това, за по-стари устройства, може да окаже влияние и мощността на хардуера им. 

Но на приказки не е лесно да си представим как изглежда зареждането на оптимизирани и неоптимизирани картинки. Затова направихме няколко теста.

Тествахме мобилното и десктоп време за зареждане на една страница с 4 изображения, първо без оптимизация и след това със. 

Ето размерите на изображенията преди и след оптимизацията:

неоптимизирани и оптимизирани изображения
Общо големината на изображенията е намалена от 1.75 MB (1024 kB = 1 MB) на 210 kB.

Скорост на зареждане на десктоп и мобилно устройство

Направихме тестове с различни уеб инструменти като PageSpeed Insights, WebPageTest, Pingdom и BrowserStack. Показателите във всички инструменти се различаваха относно времето за зареждане, но при всички се виждаше отчетливо голямото забавяне, което може да предизвикат неоптимизираните изображения.

Избрахме да Ви покажем резултатите от уеб инструмента SpeedLab на BrowserStack, тъй като са подредени много разбираемо. Също така тестването се извършва на истински устройства и браузъри.

speedlab
Тестване на сайта в SpeedLab на BrowserStack.

Неоптимизирани изображения

резултати

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/image-optimization-wordpress.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Администратор

XML карта на сайта: важен елемент от SEO оптимизацията

 

След като сте си направили сайт и започнете да го оптимизирате за търсачките (SEO), за да подобрите видимостта му в резултатите им, неминуемо ще попаднете и на нуждата от добавяне на XML карта. 

Вижте какво представляват двата вида карти на сайта – XML и HTML, защо са полезни за SEO и посетителите и как можете да ги създадете.

Какво е XML карта на сайта?

XML картата е елемент от SEO оптимизацията на сайта. Тя представлява списък с всички страници в сайта (които искаме да се показват в резултатите на търсачките).

Тази карта не се вижда в сайта. Въпреки че си има адрес, на който може да се разгледа, тя не е за посетителите.

XML карта на сайта, списък със адресите на страниците.
XML карта на сайта, списък със адресите на страниците.

Чрез XML картата търсачките могат да намерят всички страници в сайта Ви много по-бързо. 

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/xml-sitemap.html?utm_source=blog&utm_medium=email&utm_content=text&utm_campaign=newpost

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Качествен ли е трафикът към сайта ми и как да го подобря?

 

Повече потребители в сайта ми. По-качествен трафик. Всички слагаме тези желания в новогодишната си листа, но как разбираме дали сме ги изпълнили, или не? 

Добрата връзка между страниците с вътрешни и външни линкове помага за генерирането на повече посещения, а интуитивната навигация ще задържи потребителя за по-дълго в сайта. Достатъчно ли е да знаем това?

В тази статия ще разгледаме различните начини за анализ на поведението на потребителите. Ще се запитаме откъде идват и от коя страница напускат, както и още детайли, на които да обърнете внимание, ако искате да подобрите цялостното преживяване на Вашите клиенти, читатели или почитатели онлайн.

Имате приятел с брилянтна бизнес идея, който все още няма сайт? Споделете с него тази страхотна възможност да бъде 100% онлайн с WordPress сайт, .com домейн и готов SSL сертификат само за 12 лв. на месец. Великите идеи тръгват от най-малката стъпка.

Разгледайте входящия трафик

Добро начало на Вашия анализ е да прегледате откъде идват най-много посетители в сайта Ви. По този начин ще получите информация къде да съсредоточите усилията си и как да изградите рекламната си стратегия.

Ако сега стартирате своя сайт или магазин, вероятно най-много потребители ще идват от рекламните канали, които използвате най-често. Ако рекламирате в социалните мрежи, то съвсем естествено е хората да Ви намират и да посещават сайта Ви от там. С един канал на комуникация е лесно. Ако обаче използвате имейл маркетинг, съвместно с Google реклама например, важно е да можете да разграничите обема посетители от двата източника. 

Директният трафик също не е за подценяване, но той ще се появи в статистиките, когато вече имате натрупана популярност зад гърба си. За да влязат директно и целенасочено в сайта Ви, потребителите трябва да познават името на бранда Ви и съдържанието Ви. Тези потребители са много важни за Вас, тъй като именно те са най-склонни да извършват желаните действия – да се абонират за бюлетин, да направят поръчка, да се свържат с Вас за оферта и пр. Следете този показател и работете в посока увеличаването на директния трафик.

Ако виждате много посещения от органично търсене онлайн, то можете да благодарите на създателите на съдържание за сайта Ви. Това означава, че то е оптимизирано за търсачките, но и че е полезно за потребителите, които намират отговори на своите въпроси при Вас. Не спирайте да работите върху него, защото чрез добро SEO ще печелите челни позиции при търсене и нови посетители напълно безплатно.

Най-популярната платформа за преглед и отчитане на входящия трафик към сайта е Google Analytics. Ако Вашият сайт не е свързан с Google Analytics, показваме как да го направите при сайт на WordPress тук. 

След това от менюто Acquisition изберете All traffic -> Channels и в таблицата там ще откриете всички канали, през които потребителите влизат в сайта Ви.

Меню в Google Analytics

Освен списъка с канали по вертикалата, по хоризонталата ще видите и различните важни показатели – общ брой потребители, брой нови потребители, брой сесии, които тези потребители са направили, продължителността на една сесия и разгледаните страници в нея.

Таблица с данни в Google Analytics

С тяхна помощ можете да направите диференцирането от кой канал получавате най-голям, но и от кой – най-качествен трафик. Потребителите, прекарващи повече време, вероятно са по-заинтересовани от онези, които напускат за секунди. Ако имате онлайн магазин, в последните графи ще можете да отчетете и крайната цел – поръчките и тяхната стойност. 

Тези данни ще Ви бъдат отправна точка при вземане на последващи решения и ще дадат яснота къде и какво е нужно да оптимизирате.

Напомняме Ви, че от 1 юли, 2023 г. познатият ни Universal Analytics ще бъде заменен от Google Analytics 4. Както и от Google препоръчват, добре е всички бизнеси, които използват този аналитичен инструмент, да започнат подготовка за новата система още сега. Можете да се обърнете към своите партньори – технически лица и маркетинг екип, за да Ви съдействат с правилното построяване на логиката и настройките в платформата и сайта Ви.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/website-traffic.html?utm_source=blog&utm_medium=email&utm_content=text&utm_campaign=newpost

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Администратор

ChatGPT, AI … и WordPress?

chatgpt-ai-wordpress-blog.png

Това е интересна тема, нали? 

А как решихме да пишем за нея?

Бяхме на WordCamp София 2023! 

WordCamp събитията са възможност за феновете на платформата, които не са от техническата страна на нещата, да се запознаят с интересни теми и да научат за новите технологии, допринасящи някаква полза за цялата WordPress екосистема.

Тази година на WordCamp София 2023 бяха засегнати две много интересни теми – ChatGPT и Web3 (blockchain).

Тъй като и двете технологии са доста технически по своята същност, решихме тази година да направим нещо като „допълнение-разяснение“ към лекциите. Надяваме се то да е от полза за тези от Вас, които са пропуснали кемпа или още не са добили представа какво са тези технологии и за какво може да се използват в WordPress сайта.

Втората тема Web3 (blockchain) ще разгледаме в следваща статия, така че ако още не сте, абонирайте се за имейл известие при пускане на нова статия в блога!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Топ 10 най-популярни WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Идва ред на статия от категорията „Интересно“ и любопитно при СуперХостинг.БГ!

Няма по-категоричен начин да се отчете някаква тенденция (или моментно състояние) от този, с използването на конкретни данни.

Например ние може и да мислим, че AI (изкуствен интелект) към момента навлиза сериозно в WordPress сайтовете, че може би всеки 10-ти сайт ще има инсталиран поне по един такъв плъгин. Обаче реалността се оказва съвсем друга или поне за нашата СуперХостната част от уеб пространството.

Вижте кои са най-популярните към момента WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ в инфографиката:

Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ
Най-популярните WordPress плъгини при СуперХостинг.БГ

Данните:

  • Това са най-популярните (инсталирани) WordPress плъгини при нас. 
  • Процентите са спрямо WordPress сайтовете. 
  • Например плъгинът Contact Form 7 го има в 40.66% от WordPress сайтовете (към момента „над 140 000 WordPress сайта“). 
  • Плъгинът WP Version Remover е наша разработка. Той е само един от многото компоненти в глобалната ни система за защита и сигурност на WordPress сайтовете при нас. Грижи се версията на WordPress да не се вижда в кода на страниците в сайта.

Плъгини от български автори

Тази категория за нас е най-интересна и най-много ни вълнуват статистиките ѝ. Това са плъгините, създадени от български разработчици. 

Към момента никъде няма официален списък с тези плъгини, както и авторите им не са широко известни.

Потърсихме български (и свободно достъпни) плъгини усърдно. Но не успяхме да открием повече от един. Помощта на нашия приятел и WP съмишленик Николай Кръстев (WordPress contributor, участник в екипите, организирали редица WordCamp конференции, включително и WordCamp Europe) се оказа ключова и много ценна 

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/top-wp-plugins-superhosting.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...