Отиди на
Форум "Наука"

Пробиотична вафла


Recommended Posts

  • Администратор
Цитирай

Някой бе предложил да правя ревюта на храни. Разбира се от ревюта на кренвирши или свински деликатеси от пуешко месо няма смисъл. Лошо качество са. По-интересни са скъпите продукти с претенции за здравословност.

Такъв продукт е тази здравословна вафла от 30 грама за повече от левче. Твърдението е, че е пробиотична. Сега е модерно всичко да е био, еко, органик с пре и пробиотици...

Дали е БИО не мога да кажа. Ще се доверя на етикета. Но дали е пробиотична... Сериозно прескача психологическата граница за обикновена вафла. Това вече е интересен въпрос. Проблемите на вафлата са свързани първо с етикетирането.

Добрите практики изискват да са изписани количествата на пробиотиците. На вафлата е изписано, че се количеството на пробиотици е 1.1% от масата на вафлата и то са няколко различни бактериални щама. Пише и че се съдържат 1 милиард клетки. Проблемите обаче са няколко:

1) Броят на бактериите трябва да е описан като "cfu" - колонообразуващи единици.
3) При наличие на повече от един щам трябва да е обозначено количеството на всеки един, а това не е направено.
4) За да е пробиотична, всеки един от щамовете във вафлата трябва да е в количество от минимум 1 000 000 - 10 000 000 cfu/g.
5) Не е ясно описаният брой клетки за цялото маса на вафлата ли е (30 грама) или е за един грам.
6) Описаният брой клетки трябва да е наличен след изтичането на срока на годност, а не по време на производство. Това не е описано дали е така.
7) Ако вафлата има някакви претенции за лечебни ефекти, те трябва да са доказани.
8) Трябва да е изпитана и стабилността на пробиотичния продукт.
9) Трябва да е доказано и че матрицата (вафлата) може да транспортира нужното количество живи клетки до определената част в храносмилателната система.
10) Не е ясно дали инкорпорирането на живи бактериални култури променя качествата и безопасността на хранителния продукт.

Или с други думи - не мога да преценя дали това наистина е пробиотичен продукт спрямо наличната информация. Клоня по-скоро към "НЕ", а цената не съм сигурен, че е оправдана. Наличието на живи клетки не е достатъчно условие особено, ако са в минимално количество, както е в случая.

Източник:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

при положение че такъв тип храни не подлежат на никакъв качествен контрол, е много съмнително, че там има пробиотици. Освен ако вафлата не е замърсена по време на производството. Но тук вече трябва да се намеси ХЕИ. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Новата пробиотична вафла на Harmonica отново е хрускава и неустоимо сладка, но съдържа и 1 милиард специално подбрани пробиотични култури и пребиотични фибри (инулин от агаве). Фибрите помагат на милиардите добри бактерии в стомаха ни да стават повече и по-силни.

Съдържание:

Пълнозърнесто брашно от лимец, сурова тръстикова захар, кокосово масло, слънчогледов тахан, сухо обезмаслено мляко, какао, инулин от агаве, слънчогледово олио, пробиотични култури:

L.bulgaricus
Bifidobacterium longum
L. plantarum
L. gasseri

Набухвател: сода за хляб и малко сол. Всички продукти са от сертифицирано био земеделие.

Хранителна стойност в 100г

Енергийност 529 kcal / 2214 kJ 26.5%
Мазнини 28.6 g 40.8%
- от които наситени 13.4 g 67%
Въглехидрати 59.5 g 22.9%
Белтъчини 8.9 g 17.8%

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...