Отиди на
Форум "Наука"

Натиск и Енергийна плътност


Brain

Recommended Posts

  • Потребител

В кои случаи можем да кажем, че Енергийната плътност (U) е Натиск (p)? Ако имаме   U.А(площ) = F     но пък      F.A=p    и тук се обърквам защото май F.A=U.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Brain said:

В кои случаи можем да кажем, че Енергийната плътност (U) е Натиск (p)? Ако имаме   U.А(площ) = F     но пък      F.A=p    и тук се обърквам защото май F.A=U.

Правилно са те посъветвали за дименсиите.:)

Енергийна плътност ...джаул на куб метър - дименсия:  N.m/m3...=   N/m2  става поток на сила през площ

Натиск - сила, приложена върху тяло. Когато силата я приложиш върху площ - е налягане р с дименсия :  N/m2

Поток и налягане имат еднакви дименсии, но са за различни състояния. (болднатото не е вярно. Става:   F/A=p ...,  F/A=U)

...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тогава само, като пример: ако взема енергията на една топка и я разделя на обема и това ще ми даде U и след това ако умножа U по лицето на топката ще имам сила F, която ако я разделя на лицето ще имам натиск p? 

Редактирано от Brain
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, Brain said:

Тогава само, като пример: ако взема енергията на една топка и я разделя на обема и това ще ми даде U и след това ако умножа U по лицето на топката ще имам сила F, която ако я разделя на лицето ще имам натиск p

Май не разбра разликата между натиск и налягане.

Тухла четворка на земята, поставена с отворите във вертикална посока - тежи, примерно 3кг - оказва натиск на земята, приблизително 30 N. Но налягането което упражнява върху земята е в мястото на допирната площ - "шарката" на тухлата,  в допир със земята. И ако тази площ е 10см2 , то налягането върху земята от "натиска" на тухлата ще е

30/10 = 3N/см2 .

За "енергия" на топката - коя енергия имаш предвид: кинетична? , потенциална?, или и двете?..:) Куха ли е - напомпена с налягане ...2атм, примерно?!. Много неизвестни - неуточнени... Например силата от налягане упражнява (предизвиква) нормални и тангенциални напрежения в обвивката - има си формули по които се пресмята и т. н.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е проблема: топка в празно пространство с маса 280 кг и радиус 6 метра. Сега си представи, че около тази топка има гумена лента. Началното радиално състояние на гумената лента е 2 метра. Как мога да определя силата, която  разтяга  гумената лента? Искам да знам по каква формула се решават такива задачи. В случая са малко известните параметри. Предполагам трябва да зн от, какво е направен ластика и тн. Логиката ми е такава, че масата на топката спира ластика да се свие. Аз реших, че понеже е в пространството относителната енергия ще има нещо общо и ще мога да я ползвам. Но май няма да стане.  

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...