Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Най-големите постижения на армията ни в периода на петте войни след Освобождението на България оживяват в новата документална поредица на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" – "Българско военно чудо".

В рамките на 10 късометражни филма поредицата пресъздава най-важните моменти от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първа и Втора световни войни. Освен историческите факти, във филмите се обърща голямо внимание и на конкретния исторически контекст. По този начин всеки зрител може да влезе в ролята на българските главнокомандващи и да получи едно по-задълбочено познание за тези битки. Това прави филмчетата от поредицата изключително подходящ образователен способ при преподаване на история в училищата и гимназиите.

Поредицата "Българско военно чудо" е съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и  ЗАД "Армеец", който цели да направи историята интересна за широката публика и да напoмни за трудните решения, пред които армията ни е била изправена и огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен.

 Първите два филма от поредицата ще бъдат представени на официална премиера в Централния военния клуб (ЦВК) в София на 26 октомври, четвъртък, от 19:00 часа. Входът е свободен за всички, които искат да бъдат част от събитието. Адресът на Централния военен клуб е бул. Цар Освободител, 7. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако някой е присъствал, моля, нека сподели своите впечатления. Аз, за съжаление, не можах да ида там. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За съжаление, нямам представа. Случайно в някакъв новинарски сайт попаднах на тази новина. Но не можех да отида на прожекцията. Ако можеше да съм там, щях да попитам организаторите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител


Здравейте!

Радвам се, че поредицата Ви е направила впечатление. Заповядайте първия епизод от нея, посветен на битката при Сливница през 1885 година. Всеки вторник и петък ще излиза нов епизод, който ще бъде качван в канала на "Българска история" в Ютюб, а също и във фейсбук страницата на сдружението.
Епизодите са както с английски субтитри, така и с български, предвидени за нашите сънародници с увреден слух.

Приятно гледане! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сливница през 1885 година, Ми е ясно всичко.... Анимацията.....Хммм. Много патос малко данни. Нищо.

Въпросът ми е, че ние на 19 теглим карта. Макар и да знаем, че на братушките не им се харесва. Изтеглят военните си. Сърбите имат обещание с Австро-Унгария за предаване на някои територии в Банат затова Макединия е тяхна. 

Но защо кротуват турците и нито една стъпка не правят против българите не ми е ясно....може да има тайно споразумение или защо? Не открих досега...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само, че не ни нападат, ами и ни изпращат един табор подкрепление срещу сърбите. Стамболов и княза искат това от султана на основанието, че формално все още се водим васално на Портата княжество и след като сме нападнати деюре е нападната империята. Султана е поставен в позиция, в която трябва да прати подкрепление ако претендира, че княжеството му е васал, в противен случай ще излезе, че не го счита за васално :animatedwink:

Клипчето не е лошо, патоса е умерен. Като за лаици е доста подходящо да хвърлят един общ поглед върху развоя на бойните действия. За подробности, който иска - има купища книги изписани по въпроса :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Цитирай

Във втория епизод от поредицата ви представяме първата голяма военна операция на Българската армия през Балканската война. Окрилена от своето желание за постигане на националния идеал, още в първите дни на дългоочаквания конфликт, войските на Царство България постигат неочаквани резултати. Какви са те? Разберете в следващите минути. Филмите от поредицата разполагат както с английски субтитри, така и с български за сънародниците ни с увреден слух. Желаем ви приятно гледане!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

А защо няма филм за Булаир.Ако бяхме загубили при Булаир твърде вероятно губехме и войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Със сигурност доста бележити битки ще се окажат пропуснати, но трябва да се имат предвид малките рамки, които проектът налага. Надявам се в бъдеще подобен проект, разглеждащ обаче подробно всяка една война, да намери реализация. :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

БРАВО, ЮНАЦИ!!!

и със субтитри, 

 

(което ми напомня, че трябва да направим английски и руски субтитри на "Трагедия и слава" и може би руски на "На нож!" ,,,,,,)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е и последният десети епизод, посветен на Дравската операция от ВСВ. 

Изключително много се радвам за проявения интерес и се надявам видеата действително да бъдат полезни някому, защото това е техният единствен замисъл (...като изключим родолюбивите подбуди...)! Дано скоро на бял свят се появят още подобни проекти, посветени на българските наука, изкуство, духовност и т.н. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...