Отиди на
Форум "Наука"

Всемогъщо, но ненужно


Frujin Assen

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Всички сме чели новини за "новото и всемогъщо оръжие" и се изпълваме с възторг и възхищение смятайки, е едно ново и добро оръжие гарантира победата. А така ли е? Нека видим от конкретен пример.

След като американските войски се срещнали първо в северна Африка, а после и в Нормандия с новите немски "котки" се оказало, че американските танкове са безсилни. Това, че имали слаба броня било отдадено на тактиката "бий и бягай" при която тежка и силно бронирана машина няма място, но слабите оръдия (по рано считани даже за излишно силни) били истински шок. Американците разбирали имали отговор- 90 мм зенитно оръдие, но като нация техническа, при това уважаващи себе си не могли да оставят нещата така. Още през есента на 1944 било решено в срочен порядък да се изработи ново противотанково оръдие. Те веднага си поставили високи цели, това оръдие трябвало да превъзхожда не само английското 17 фунтово оръдие и немското "ахт комма ахт", но и всичко друго на света. То трябвало да стане унищожителя не само на немските котки, но и на всеки един перспективен танк. Така на бял свят се появило 105 мм противотанково оръдие Т8.

Могъщата балистика на дългата 65 калибъра цев била способна да пусне 17,7 кг снаряд със скорост 945 м/с разположена на лафета от тежкото оръдие Т19. Този снаряд пробивал 210 мм хомогенна броня на повече от километър. Това било достатъчно да се поразяват немските Тигри и Пантери при всякакви ъгли и мислими разстояния. Е, оръдието имало и недостатъци. Най големия било теглото от 8 тона! Да, американците имали влекачи които да го превозват, това не било чак такъв проблем, по големия проблем бил, че дори на позиция то не може да се премести без влекач. Въпреки това оръдието било завършено и още през февруари 1945 изпитано в реални бойни действия.

Обаче, докато оценявали резултатите, поправяли конструкцията и прочее важни технически детайли войната в Европа свършила. А японските танкове... тяхната броня била такава, че трябва да се подреждат по няколко един след друг за да има смисъл от това оръдие. Кому то било нужно в Тихия океан? Затова и прототипите на Т8 били оставени да починат, а проекта замразен. През 1946 когато войната свършила и започнало масово съкращение на всякакви проекти този също попаднал в списъка. Да, оръдието било добро, но американските военни решили, че е по добре за се разработят 90 мм кумулативни снаряди за съществуващите оръдия вместо да се използва това чудовище. А после, когато танковите брони силно нараснали и това всемогъщо оръдие станало отново нужно пък дошла ерата на противотанковите ракети.

4ceee896652c.jpg

0650e9fbaed8.jpg

d05ce125749c.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хммм, дали е безсилно? Добре разположено и укрито, с тази си мощ е можело да попилее танкова атака. Особено като е така далекобойно? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А и срещу съветските тежки танкове би свършило също добра работа. Че там нещата са дебели във всеки смисъл на думаа. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не е лошо да даваш откъде са ти сведенията. Май беше от уорспот, нали?

 

Иначе това е тактически аналог на съветското БС-3, което е имало подобни възможности срещу тигрите, но е по-леко.  И не е било експериментално, напротив.

Както и да е, по-добре да го бяха сложили на самоходка, както например германците с тяхното 128 мм.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

ААА, това е преводаческа тайна, не казвам. Американците са имали и такива чудо самоходки, Т95 примерно, най голямата верижна машина в света. Щяха да си паснат точно. Явно обаче са решили, че такава монструозност е ненужна.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...