Отиди на
Форум "Наука"

Турската средна класа - основна база за икономическия възход на Турция през 21-ви век


Б. Киров

Recommended Posts

  • Потребители
Преди 14 часа, bulgaroid said:

Дали ? Аз не мисля така. Прочети Макиавели или Клаузевиц.

Напиши тогава как мислиш, а не се позовавай на авторитети.

Чел съм някои неща от Клаузевиц, както и "Принцът" на Макиавели. Основното при Клаузевиц е "войната е продължение на политиката с други средства", при Макиавели е пълната липса на морал в политиката и всепозволеността в името на властта. Не е ясно какво визираш, правейки паралел с Турция, само се досещам кой е визираният, но и давамата автори не могат да ти дадат готови формули, с които да игнорираш конкретния икономически анализ.

Че, имат амбиций спор няма ама то не е само Саудитска Арабия. Забрави Иран, а Русия ? Като добавим Египет най-големия враг в момента,и Ирак, блъсканицата става голяма.

Блъсканицата наистина става голяма, защото се сравняват несравними неща, по-скоро кашата става пълна. Иран е шиитска държава и по дефолт не може да претендира за лидерска позиция сред преобладаващо сунитския мюсюлмански свят. Египет е в много лоша икономическа кондиция, далече под средните доходи, без видими перспективи да излезе от техния капан. Ирак е американски протекторат. Русия няма място в това уравнение, не е част от него.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 62
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители

Лаф да става..

Да добавя към напианото от Киров

 

Нарастналите "амбиции" на Турция или Ергдган в частност,  не са в да скъса връзките си с ЕС или да дори да "оглави мюсюлманския свят" (що за "анализ", какво да "оглави" след като като тя  не е  ислямска република, а е национална държава, в която шериатът  няма някаква роля, и никога не е имал) , а да възвърне водещата си място като регионална сила..Това няма как да стане ако се скъсат икономическите връзки или променят отношенията с ЕС, колкото и да се вижда такова желание или намерение на някого.

Тъкмо заради тези връзки и отношения, днес Турция е това което е, и е нелепо и да се вменава нещо друго на управлението на APK и Ердоган. Защо?   Обяснихме го много пъти, на много места:

Тази AKP и Ердоган бяха лидерите, двигателите и "извършителите" на процесa на икономическото и политическо въздигане и трансформация  в "европейски стил" държава, на бедната кемалиска република, в която икономиката и инициативноста (икономическата свобода,но и не само тя) беше ограничена от рамките на държавния контрол и съществуващата идеология и докрина.

ПС

Ислямизъм в Турция няма, Има "възвръщане" към корените на гражданите (турците, и кюрдите), а това са религията (да това е ислямът, подтискан от предишния режим и идеология) и историята (забранената от предишния режим, "Османска Империя" е част от историята на турците и на Турция); в крайна сметка всичко това е едно европеизиране на Турция и в политически план..(Турция като една дясно-консервативна европейска страна, консервативна в социалната област, и либерална в икономическата)

Защо споменавам кюрдите: освен че днес имат предвания на кюрдски език,  по-важното е, че при новия режим, те са представени в политическия живот - парламентрано и извънпарламентарно, както и в регионалното управление.

Самата AKP години наред е част ЕPP (ЕНП, Европейската Народна Партия), а днес е част от Alliance of European Conservatives and Reformists (AECR)

ППС

Защо днес виждаме млади жени с кърпи в големите градове в Турция? Поради същата причина, поради която виждаме "ватниците" в Русия или национал-популистите България - хората от селата, с тяхната култура и ценности "ударно" станаха част от третото съсловие
В Турция хората от селата се стекоха "ударно" и масово към големите градове, Това е резултат от политиката на либерализиране на икономиката, и съответно - замогването на гражданите на Турция.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Коя от тези Турции има по-голяма регионална тежест и значение?

А) Турция с икономика  в рецесия (липса на растеж или минимален такъв), прекъснакла икономическите си политиески връзки с ЕС, и с нестабилни и неработещи институции. (Днешна Путинова Русия 2)

Б) Турция с нарастващ БНП, със силни икономически и политически връзки с ЕС,

В) Турция с нарастващ БНП, предвидима и институционално стабилна, и в пълна или значителна степен част от ЕС (и  имаща глас в ЕС и у влияеща на процеситес в ЕС ) , т.е Турция част от ЕС, и подкрепена от ЕС?

Пътя и интересите , целите на Турция изглеждат ясни (всъщност те са зададени много много отдавана   - да се върви към (B) , друг е въпросът докъде и как бъдат ще са постигнати..

Още един въпрос?

Има ли интерес  ЕС, Турция да стане част от  него?

Отговор: Да, ЕС има икономически и политически интерес да разширява влиянието си - икономическо и политическо (чрез Турция) върху Близкия Изток и региона, и  най-вече да влияе върху процесите в този регион , който го засягат..

Теориите "Хазин", или в стил "Хазин" са  погрешни и откъснати от реалността и фактите за Турция и близката и история

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турските инвестиции зад граница

Глобалните корпорации винаги търсят най-високата степен на печалба и подходящия сектор за това; те оставят секторите с нисък процент на печалба на местни фирми. Това е причината промишлеността да е съсредоточена в Азия. Също така в резултат от това разделение на труда, днес Турция се превърнала в един голям "износител" в автомобилната индустрия, докато някога тя изнасяше предимно текстил и храни.

За Турция, която има дефицит в външната търговия в размер 8-9% от БВП и следователно се нуждае от чуждестранен капитал, експортирането на капитал не е следствие на "капиталов излишък", а е по различни причини. Разбивката по сектори на направените от Турция инвестиции в чужбина през последните 10 години дава обяснение на този парадокс, Турция да изнася предимно капитали.

5a5c6d841c760_Untitled1.jpg.87d52b479442f678ffe945478c89221b.jpg

55 процента от турските инвестиции в чужбина е във финансовия сектор

През периода 2002-2012 г. чуждите ресурси  от около 485 млрд. долара, влели се в турската икономика, бяха предимно заеми и горещи пари, като само около 20% от тях са преки инвестиции.Повече чужди инвестиции идват от покупките на приватизирани държавни предприятия и закупуването на местни банки.

През същите години инвестициите на Турция в чужбина не достигнаха дори една пета от това. Според данни на турската ЦБ стойността на активите на преките инвестиции на Турция в чужбина в края на първото тримесечие на 2015 г. е 33 милиарда долара, а стойността преките чуждестранни инвестиции в Турция се оценява на 185 милиарда долара. Това показва, че преките инвестиции на Турция в чужбина представляват само 17% от преките чужди инвестиции в страната.

5a5c6de295e11_Untitled2.jpg.157ffba79d5b31955ee1c53f17923b1b.jpg

Жълтият цвят индикира преки чужди инвестиции в Турция /за тяхната структура стана въпрос в предишни постинги/, синият - турски инвестиии в чужбина

5a5c6eefad67c_Untitled3.jpg.4e31f1b1bf15256ab95bc4c496c93edf.jpg

5a5c6f1317fa4_Untitled4.thumb.jpg.f1a802145e5d47e336ea549a271fb644.jpg

75 процента от инвестициите на Турция в чужбина са в Европа и САЩ, а останалите са в Азия. Секторната разбивка обяснява защо това е така: най-голям дял от преките инвестиции на Турция в чужбина са свързани с финансиране. С други думи, турските банки инвестират във финансови центрове като Холандия и Люксембург, за да намерят пари; те печелят пари чрез брокерство на външния пазар. Освен това, те оперират в данъчни убежища в офшорни банкови зони като Ирландия и Малта. Това е същността на инвестицията в чужбина във финансите.

Отраслово, на второ място се класират хранително-вкусовата промишленост и текстилната промишленост, в които се е специализирала индустрията. Резонно е те да търсят външни пазари. Инвестициите на Турската Петролна компания TPAO в чужбина в богати на петрол страни като Азербайджан, Казахстан и Ирак заемат дял от близо 15%. Също така, инвестициите на лидиращия мобилен оператор Turkcell в чужбина са забележителни. Турските авиолинии (THY) също изглежда са направили инвестиции в чужбина, като откриват офиси в няколко държави. Има и строителни компании, учредени в чужбина, базирани в Русия, Украйна и други съседни страни с общ дял от турските инвестиции от близо 8%.

В обобщение, след 2002 г. Турция се разраства като страна, в която се влиза интензивен външен ресурс; изпитваща огромен глад за чуждестранна валута (дефицит по текущата сметка); тя изисква чужди ресурси отново и отново. Изнася, но импортира повече. На пръв поглед изглежда, че тя също инвестира в чужбина, но същевременно отваря вратите си за няколко пъти по-големи потоци от чуждестранни инвестиции ...

Картината на турските инвестициите в чужбина все още не прилича на тази на инвестициите на развитите държави. Турските ивестициите във финансиране не са това, което са тези на развитите държави. Инвестициите в сектори с висока интензивност на труд като хранително-вкусова промишленост, текстил и строителство, които нямат висок процент на печалба, също нямат такива характеристики като тези на високоразвитите държави и няма да класират страната в по-висшата лига, която да намали зависимостта й от чужда валута.

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-at-the-bottom-rung-of--ladder-in-investments-abroad-48409

http://www.invest.gov.tr/en-US/investmentguide/investorsguide/Pages/FDIinTurkey.aspx

https://www.insightturkey.com/author/kemal-inat/economic-relations-between-turkey-and-germany

http://archive.economonitor.com/blog/2014/07/understanding-turkey-a-maturing-economy-despite-declining-growth/

https://www.propertyturkey.com/buyer-guide/why-invest-in-property-in-turkey

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 13/01/2018 at 15:02, nik1 said:

Защо днес виждаме млади жени с кърпи в големите градове в Турция? Поради същата причина, поради която виждаме "ватниците" в Русия или национал-популистите България - хората от селата, с тяхната култура и ценности "ударно" станаха част от третото съсловие

Ник, това за Бълария въобще не е вярно.

Българското общество е толкова изкривено, че то не живее в собствени идеологии. Преминаването в България от аграрно-патриархално общество в градско-модерно е толкова силно изкривено от руснаците, които го направиха... че буквално го разпаднаха почти тотално и е сведено до праг на невъзможност за самостоятелно съществуване и до трайна деградация.

У нас по руски модел бе изградено общество на тотална зависимост с цел тотален контрол и подчинение. Главна руска идеологическа доктрина. То затова се унищожи българското село и селячество. Градският му модерен живот на този селянин бе поставен в пълна зависимост от държавата и партията, тя е единственият му възможен източник на доход, лоялността към управляващите основно необходимо качество за издигане в йерархията и постигане на благополучие. След 1989г с козметични промени си го репликираха този модел. Всичко това с катастрофалните последици и всички произтичащи девиации от това. А национал-популизма е просто помощна идеология за изпускане на пара и отново контрол. Тя се пропагандира отгоре, този ним и изкуствен "български" национализъм, който се пропагандира у нас е изкуствен, външно произведен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Преди 7 часа, stinka (Rom) said:

Ник, това за Бълария въобще не е вярно.

Защо мислиш така,Стинка?

В 60-те години в България започва една бързо извършваща се, голяма урбанизация; За петнайсе-двайсе години, процентът на градското  население у нас нараства от да кажем 45 на 65, Подобно нещо в урбанистичен план се случва в Турция, след 2000-та година.

 

Преди 7 часа, stinka (Rom) said:

Българското общество е толкова изкривено, че то не живее в собствени идеологии. Преминаването в България от аграрно-патриархално общество в градско-модерно е толкова силно изкривено от руснаците, които го направиха... че буквално го разпаднаха почти тотално и е сведено до праг на невъзможност за самостоятелно съществуване и до трайна деградация

Всъщност изкривяването при нас се получи заради налагането, от съветстките аватари,аватарите на КПСС, на една тоталитарна и команда идеология и икономика от феодално-средновековен тип.

 

Преди 7 часа, stinka (Rom) said:

У нас по руски модел бе изградено общество на тотална зависимост с цел тотален контрол и подчинение. Главна руска идеологическа доктрина. То затова се унищожи българското село и селячество. Градският му модерен живот на този селянин бе поставен в пълна зависимост от държавата и партията, тя е единственият му възможен източник на доход, лоялността към управляващите основно необходимо качество за издигане в йерархията и постигане на благополучие. След 1989г с козметични промени си го репликираха този модел. Всичко това с катастрофалните последици и всички произтичащи девиации от това. А национал-популизма е просто помощна идеология за изпускане на пара и отново контрол. Тя се пропагандира отгоре, този ним и изкуствен "български" национализъм, който се пропагандира у нас е изкуствен, външно произведен.

Тук е важни да се допълни и това: Русия никога не се променяла-и днес  вождът очаква подчинение и раздава привилегии и власт на лоялните и подчинените

Апропо , Днешния полупрезидентски модел на управление на Русия повтаря този средновековен модел (той е по-скоро татарски, отколкото "собствено" възникнал) - Президентът не е глава на правителството, но реално той го ръководи (председателства заседанията му, според Конституцията и правопомощията му),  и то не е независимо от него,
Освен това, Президентът има право да разпусне Думата, ако Думата не одобри правителството, предложено от него. (това не знам дали го има някъде в света днес, освен в Русия)

Модел на пълно подчинение на власти, служби, съд, медии, вкл. изборни комисии, от Президента (50 процента от членовете на секционните избирателни комисии според сегашните закони се назначават от правителството).
Дори Президентът вече назначава (законно, променени са законите) някои от т.н. "глави" на републиките в състава на РФ.

Кой го подържа този Президент  - същите тези служби, военните, и "хранените хора"- олигарските и овластените от него.

(Моделът е катастофален за самата Русия и руснаците, и вече част от тях го разбират,)

Нашият "изкуствен и външно" произвен псевдо-национализъм или псевдо-патриотизъм е платен от Русия (платен е на партиите и лидерите им)

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

PS

По-горе използвах изразтт "трето съсловие" като като "граждани" първо. Аналогията беше за това че хората от селото си носят своята култура и ценности  в града.  Според едно полухумористично разбиране  "ватникът" е бившия селски жител, който дели махалите и хората "наши" и "чужди", и това принесено в градската култура го прави подържник на Путин, който дели света на "Русия" и "Запада",
Това е руската доктрина днес "Западът е чужд, и иска да ни прецака" , около която се правят политики и идеологията

Забележка: "ватниците" не са нацинал-патриотите на Русия, не бъркайте нещата; Патриотите (национал-патриотите в Русия) са репресирани дори повече от либералните опозиционери, те са противници на Путин и кръга му , а "ватниците" са неговите  подръжници.

Ако говорим за средната класа:

В темата сме дискутирали широко и подробно въпроса със средните класи, У нас тя е в е зачатък или слаба (в зависимост от от критериите за определяне на средната класа), за разлика от широката средна класа Турция.

Ако говорим за електрати:

Електоратът на АКП е преобладаващо от средната класа в Турция. Електоратът на на нашите "изкуствени" патриотични партии  (тук влючвам и левите, които залагат на тази карта) е от бедната класа.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, nik1 said:

 

Защо мислиш така,Стинка?

В 60-те години в България започва една бързо извършваща се, голяма урбанизация; За петнайсе-двайсе години, процентът на градското  население у нас нараства от да кажем 45 на 65, Подобно нещо в урбанистичен план се случва в Турция, след 2000-та година.

 

Всъщност изкривяването при нас се получи заради налагането, от съветстките аватари,аватарите на КПСС, на една тоталитарна и команда идеология и икономика от феодално-средновековен тип.

 

Тук е важни да се допълни и това: Русия никога не се променяла-и днес  вождът очаква подчинение и раздава привилегии и власт на лоялните и подчинените

Апропо , Днешния полупрезидентски модел на управление на Русия повтаря този средновековен модел (той е по-скоро татарски, отколкото "собствено" възникнал) - Президентът не е глава на правителството, но реално той го ръководи (председателства заседанията му, според Конституцията и правопомощията му),  и то не е независимо от него,
Освен това, Президентът има право да разпусне Думата, ако Думата не одобри правителството, предложено от него. (това не знам дали го има някъде в света днес, освен в Русия)

Модел на пълно подчинение на власти, служби, съд, медии, вкл. изборни комисии, от Президента (50 процента от членовете на секционните избирателни комисии според сегашните закони се назначават от правителството).
Дори Президентът вече назначава (законно, променени са законите) някои от т.н. "глави" на републиките в състава на РФ.

Кой го подържа този Президент  - същите тези служби, военните, и "хранените хора"- олигарските и овластените от него.

(Моделът е катастофален за самата Русия и руснаците, и вече част от тях го разбират,)

Нашият "изкуствен и външно" произвен псевдо-национализъм или псевдо-патриотизъм е платен от Русия (платен е на партиите и лидерите им)

 

 

Българската урбанизация бе направена в много ранен за индивидите етап на тяхното развитие. На около 13-14 години още с вкарването на селяните в градските гимназии. Те са и идеологически обработени от тези институции. Второ селският консервативен начин на живот вече е унищожен от колективизацията. Така че те нямат противоположна представа идея на това, което им се предлага за "модерен градски начин на живот"... имат някакви остатъци от семейството като възпитание, но то избледнява. Разбира се някой рефлекси остават. Но истинският проблем, в България с това поколение, не е "носталгията" по селския живот или невъзможността на част от тези хора да се интегрират новата градска среда. Проблема е че "модерното градско общество", което партизаните изграждат и вкарват селяните в него е изградено на абсолютно грешни основи, от там ценностите и отношенията, който се изграждат са грешни и водят до крайно негативни резултати и деградация на същото. Защото основна цел е тоталният контрол и взаимовръзките вътре са с тази цел, пълна пряка зависимост от управлението. Каналите за социалноо и материално израстване са също подчинени на тази цел. При модерно градско общество целта е да се повиши максимално продуктивността на индивида - образование и изкачване по социалната стълбица на висоопродуктивните индивиди... разбира се с девиациите и негативните последици от това. Но в крайна сметка такова общество само по този начин може да е конкурентно и да произвежда висок икономически резултат. Инак трябва в системата да се вкарва ресурс от другаде, за да се поддържа непроизводително модерно общество или то да деградира до квазимодерно без значително икономическо развитие - като природен ресурс или друга външна икономическа подкрепа. За съжаление нашето и получава такава за около десетилетие, което впоследствие още повече вкоренява нагласата за неговата "успешност" и "състоятелност". 

Не мисля че за днешните обществени отношения в Русия трябва да се търсят чак толкова дълбоки исторически основи с векове и векове назад. Това в Русия е продукт за мен на комплекса на номер 2 , аз го наричам така, и това вечно догонване и конкуренция с по силен и поразвит икономически конкурент. Тази система на тотален контрол е много ефективна в конкретни случаи, но е изисква огромни ресурси и трайно изкривява обществените отношения в крайно негативни направления... и унищожава самото тяхно общество...

Та драмата на това урбанизирано поколение у нас не е носталгия или търсене на консервативна алтернатива на градския модерен начин на живот, патриотарстване или подобни. Драмата е в търсенето на онези 10-15 години, когато системата е функционирала "успешно", когато в нея е влаган външен ресурс. И тя се изразява конкретно или в търсене на някой или нещо, който/което да върне този период, или на лично спасение изразяващо се във вземане на повече от единствения им познат начин - чрез измамване на тази система, която винаги е била техният начин на оцеляване, но се стремят да вземат повече... или третият начин прехвърляне на всичките неосъществени надежди върху децата и след 90г. опита да ги изпрати да живеят в чужбина и те там да намерят това "изгубено" "благополучие".

 

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребители

Очакваният растеж на БВП на човек от населението за 2021 година в Турция е около 6 процента.

Общо взето, тенденцията на висок растеж се запазва (съществуваща от началото на първото  десетилетие на 21 век ) , с малки и по-големи  спадове и прекъсвания. 

 

https://www.statista.com/statistics/263757/gross-domestic-product-gdp-in-turkey/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, nik1 said:

Очакваният растеж на БВП на човек от населението за 2021 година в Турция е около 6 процента.

Общо взето, тенденцията на висок растеж се запазва (съществуваща от началото на първото  десетилетие на 21 век ) , с малки и по-големи  спадове и прекъсвания. 

 

https://www.statista.com/statistics/263757/gross-domestic-product-gdp-in-turkey/

Много зависи от овладяването на инфлацията, която е двуцифрена. Ердоган се оказа под кръстосан огън от ЕС и САЩ по отношение на достъпа на турската финансова система до резервна валута и това подкопа лирата. Повечето дългове са деноминирани в евро и долари, и резервите на турската ЦБ буквално пресъхнаха до отрицателни числа в определен момент:

https://www.ft.com/content/dee218ba-c102-4a2f-8042-e8c8601991cd

Самият Ердоган сам си влоши положението, защото започна да се меси в работата на централната банка, като я спираше да вдига лихвените проценти. Сега опозицията експлоатира точно намаляването на покупателната способност на лирата и обвинява директно Ердоган за това.

Много зависи от новото отношение на администрацията на Байдън към Ердоган, дали ще засилят санкциите или ще ги разхлабват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Б. Киров said:

Самият Ердоган сам си влоши положението, защото започна да се меси в работата на централната банка, като я спираше да вдига лихвените проценти. 

Аз разглеждам нещата от другата гледната точка - Това спиране на нарастването на лихвения процент стимулира инвестиционната активност на гражданите. /При 8-10 процента лихвен процент и инфлация  от 15 процента да държиш пари в кеш или на влог се оказва загуба/. Стимулираната инвестиционна активност води/в най-гояма степен спомага/ до висок реален растеж на БВП,  съответно заплати, и съответно реални размери на пенсиите.

В България хората трябва да пестят за оцелеят след пенсия и обезценяването на лева би било трагично,  в Турция обаче пенсиите се вдигат, в реални размери

Тънкият момент , или изкуството е лихвения процент да се задържа само толкова , че банковата инфраструктура  да запази ликвидността си.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турция ги спаси от фалит златния им резерв. Без него те трябваше да спрат да плащат дълговете си:

1464901352_Untitled2.thumb.jpg.9c4006fb42b4cc27417583975d137d2e.jpg.721bc760119e0110ef2e5f7bb1edbea5.jpg

Това са в момента Форекс резервите им, включително злато. Вижда се какъв зверски натиск е имало след 2018 и в началото на 2020, дефакто в момента резервната валута на ЦБ е почти изцяло само злато:

2067618906_Untitled1.jpg.46e9257c589d1f1c5bee0bddf19361ed.jpg

около 500 тона злато по 60 млн. долара, 30 млрд. в злато плюс още десетина милиарда чужда валута. Вижда се как като бесни са закупували злато веднага след 2016, когато беше опита за преврат. През 2018 двамата автократи - Тръмп и Ердоган - започнаха да се надигат на пръсти кой е по-велик от другия, резултатът беше, че турците играха мръсно в Сирия, а чичо Сам им завъртя кранчето за кредити, турците пък поръчаха руски ракети и т.н

И инфлацията ги удари като торнадо:

1464901352_Untitled2.thumb.jpg.9c4006fb42b4cc27417583975d137d2e.jpg.1541a7426824f7984efc763e84626cd9.jpg

баш по времето на бай Дони, стигна 25 процента, аха да падне Ердоган, но се оказа жилав режима му. Сега са закрепили банковата стабилност, банките им са добре провизирани с резерви, вдигнаха процента до 19! Вдигнаха и данъците, тоест капитализират не от инфлацията.

Инфлацията, според мен, я поставиха под контрол и то с лихвени проценти леко над нея, така че хем бизнеса да е активен, хем масата хора да не им се бърка по джобовете с цените:

2021-06-04_211710.jpg.dd59bf526dd080a681ff4c63a0e20aa2.jpg

 

https://tradingeconomics.com/turkey/foreign-exchange-reserves

Това са лихвените проценти, те плътно следват инфлацията и даже да държиш пари на влог получаваш около два процента над инфлацията, тоест на вложителите не им бъркат по джобовете, а бизнеса взема по около на 20 процента, тоест с реални 2-3 процента над инфлацията.

Според мен силовото "бутане" на режима на Ердоган се провали. ЕС им секна кредита след като се спречкаха за нефта с Гърция в Средиземно море, но никой в Европа няма интерес от перманентно напрежение, такъв интерес няма и Турция. След три години има президентски избори, мнозина още от сега пишат политическия некролог на Ердоган, но аз не съм убеден че ще стане така, дотогава я камилата, я...някой друг, нещата са извънредно динамични.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

As Turkey’s economic woes worsen, a new currency crisis is approaching

Пресен материал от достатъчно компетентен турски икономист. Прави впечатление, че държавата не може да стимулира повече икономиката и че реалните турски валутни резерви са отрицателни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...