Отиди на
Форум "Наука"

Турция, Kuşadası. Един позитивен пример от туризма


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Турция, Кушадасъ. Един позитивен пример от туризма

Кушадасъ (на турски: Kuşadası) е град във вилает Айдън, Западна Турция, разположен на брега на Егейско море. Селището е отдалечено на 90 км от третия по големина град в Турция — Измир. Населението наброява приблизително 70 000 души (2012 г.). Кушадасъ е атрактивна туристическа дестинация, посещавана от стотици хиляди души годишно. Буквално преведено, името на града означава Птичият остров. Образувано е от турските думи kuş — птица, и ada — остров. Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище на града. Преди XV век градът се е назовавал под името Скала Нова и е бил голям търговски център, особено за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен непосредствено близо до античния град Ефес (Ephesus), туристическа атракция за мнозина туристи.

През туристическия сезон населението на града се увеличава до 400 000 - 500 000 човека. Градът притежава много добре развита инфраструктура, отлично подържани обществени места и забележителности, и отличен обществен транспорт.
Обществените плажове са чисти и добре подържани - в силният сезон плажовете се поддържат от консеционерите, а в слабия сезон от общината.
И една рядкост - качеството на питейната вода е забележително, тя има лек вкус на плодове.

Градът притежава най-красивия крайбежен булевард и най-голямото туристическо пристанище в региона - надминава това на Измир.

Апрпопо - има причини Кушадасъ да се смята за "майката на турзима в Турция": Въздухът има най-високото съдържание на кислород (в Турция), и това прави курорта и рекреационен.

Ще продължа с снимковия материал:

Снимки 1 и 2: Обикновени къщи на "средния човек" в кварталче в града:

Снимки 3, 4 и 5: Обществен плаж през октомври; поддържа се от общината и общинските служители

Снимки 6,7,8,9 и 10: Хотел в османски стил архитектура, на първа линия;  Цените на пакета не са високи (по-евтино е от аналогията в България)

Снимки 11 до 17: Забележителности и изгледи от крайбрежният булевард, Вижда е чистотата на улиците и пешеходните тротоари.

Снимки 18 и 19: Обществени места

Снимки 20 и 21: Булеварди

Засега ще се огранича с този снимков материал

 

AltinSaray1_024.jpg

AltinSaray1_025.jpg

AltinSaray1_015.jpg

AltinSaray1 010.jpg

AltinSaray1 014.jpg

AltinSaray1 001.jpg

AltinSaray1_002.jpg

AltinSaray1 026.jpg

AltinSaray1_042.jpg

AltinSaray1 045.jpg

AltinSaray1_053.jpg

AltinSaray1 018.jpg

AltinSaray1 019.jpg

AltinSaray1 020.jpg

AltinSaray1 021.jpg

AltinSaray1_030.jpg

AltinSaray1_052.jpg

AltinSaray1_031.jpg

AltinSaray1_032.jpg

AltinSaray1_033.jpg

AltinSaray1_050.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бях преди десетина години там и също съм с много добри спомени и впечатления. Как са цените сега, по онова време бяха приблизително еднакви с българските, на някои основни стоки по-скъпи, но на други по-евтини. Гледам в статистиките, че показват 6-7 процента по-скъпа цена на живота в Турция в сравнение с България, но минималната заплата е еквивалентна на 800 лева, а средната 1300, така излиза, че стандартът им на живот е значително по-висок. Освен това, имат редица социални помощи, които при нас ги няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мене Кушадасъ е едно от най-калпавите места спрямо другите турски морски курорти - Мармарис, Бодрум, Фетие,Чешме..... а Анталия си е друга бира. Бих го оприличил на Царево в сравнение с др. Бг курорти.  Има 3-4 мн. добри хотелски комплекса от затворен тип но останалото не струва. Плюс е ,че е отправна точка за исторически места като Ефес, "къщата" уж на дева Мария , Храмът на Аполон в Дидима,  Хиераполис  до Памуккале Плажът, ако може да се нарече плаж, парчето мръсен пясък,  в самото градче също не струва. За хубав плаж, за 10 евро се качваш на корабче и те водят на наистина приказни плажчета на 20-30 км от Куша-та

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нямах възможност да разпитам за заплатите и пенсиите тази година,
Миналата година имах разговор на тази тема с емигрантка българка с турски етнически произход, Ренито (млада пенсионерка по стария закон, пенсиониращ жените след 18 годишен стаж, иначе работеща и работяга) - те бяха по-високи от нашите.
Минимална пенсия според думите и беше 1300 лири (около 650 лева по миналогодишния курс 1 лира:0,6 лева) .Ренито спомена, че преди известно време е боледувала и са и взели някакви стотинки (две лири или нещо такова, или пет не помня) за рецептата/прегледа и за антибиотика в аптеката. Сериозна и много интелигента жена е и  не вярвам да си е измисляла тези числа, още повече, ги каза пред група българи.

--------------------------

Цените на хранителните стоки във веригите са по-ниски от тези в България (факт).

Факт е в Бургас не можем да купим по време на слабия сезон геврек или чай за 50 стотинки (една турска лира, която е 47 стотинки в момента)

Разбира се че има и скъпо, но има и евтино за обикновените (common) хора

Имотите: двуетажна, 5 стайна луксозна вила на крайбрежито беше обявена за 200 000 лири (дори и това да е пазарната цена-  постижима е дори за "средния" турчин ("средното" турско семейство).

Забележка: Те са пестеливи и не харчат по заведения и алкохол, и си влагат парите в имоти, Ние харчим за ракия и заведения, защото сме на дъното- бедния човек и народ, който няма перпективи - пие и весели. Още по надолу от нас са циганите, но и ние сме в тази категория - заведенията и дискотеките ни са пълни, а не сме европйци по ддоходи, Ако не пием в заведения, пием с къщи!

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Че какво му е на плажчето на Кушадасъ, с едно кафе получаваш безплатно чадър и шезлонг, има спасители, хората са любезни и усмихнати и най-важното - беше чисто, както и пясъка, така и водата. Шофьорът, който ни караше с микробусчето, служител на градската управа, винаги идваше пред хотела точно на минутата, избръснат и с изгладена бяла риза, повече европеец от всичките българи в групата. Царево, Приморско, Китен или Лозенец, според мен, като градоустройство и култура на обслужване са много по-зле от Кушадасъ. Най-важното е, че турците си ценят това което имат и го поддържат, без тези хотели регионът би умрял от глад, там няма условия за някакво рентабилно земеделие, освен за маслинови гори. А от историческите си забележителности са се възползвали напълно, имаше много западни туристи и в Памуккале и в дома на Дева Мария и по храмовете. В Кушадасъ най-много ме впечатлиха занаятите и търговията, кожарски, златарски, килимарски, сладкарски, всякакви магазини и заведения, където се продаваха и много скъпи луксозни стоки, за които очевидно има клиенти.

За заплатите и доходите, какво по-красноречиво от тази графика, тя е на турската статистическа служба от 2016, показва промените в доходите между 2002-2016:

59edbcc29aad2_Untitled1.jpg.ef54d8079e7983eca8ae2ea5fb783597.jpg

За 14 години три пъти, 300 процента, увеличение, като 10 800 щ. долара е брутната стойност в долари, покупателната стойност на тези 10 800 долара са 24 000 долара на глава от населението, 60 процента средна класа с много по-високи покупателни способности от тези 40, които са по нашата статистика, но които реално получават с 40 процента по-ниско заплащане от турската средна класа, застрашени от бедност 20 процента, срещу 40 у нас, под чертата на бедността 7 процента, срещу 20 у нас.

Горе вдясно графиката показва къде е в класациите  е Турция сред страните с население над 50 млн. в света, от десет такива тя е на 8-мо място, и е в първата 20-ца на най-развитите страни в света. Това е постигнато за някакви си 15-на години. Плюс увеличено население с 10 млн. Да ги ожалиш комшиите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 54 минути, JImBeam said:

За мене Кушадасъ е едно от най-калпавите места спрямо другите турски морски курорти - Мармарис, Бодрум, Фетие,Чешме..... а Анталия си е друга бира. Бих го оприличил на Царево в сравнение с др. Бг курорти.  Има 3-4 мн. добри хотелски комплекса от затворен тип но останалото не струва. Плюс е ,че е отправна точка за исторически места като Ефес, "къщата" уж на дева Мария , Храмът на Аполон в Дидима,  Хиераполис  до Памуккале Плажът, ако може да се нарече плаж, парчето мръсен пясък,  в самото градче също не струва. За хубав плаж, за 10 евро се качваш на корабче и те водят на наистина приказни плажчета на 20-30 км от Куша-та

Въпрос на вкус и предпочитания.За тези, които искат да си стоят като затворници по 5 звездните хотели, Кушадасъ е нищо, за другите за които е важен контактът  и атмосферата Кушадасъ е супер.

Апропо Ренито се беше преместила да живее от Измир в Кушадасъ (Измир се населява и застроява за световно, няма място за паркирене на колите)

Цитирай

Бих го оприличил на Царево в сравнение с др. Бг курорти. 

Може ама Кушадасъ не е Царево

Цитирай

в самото градче също не струва

Не можем да го сравняваме с Монте Карло или с Измир..  Вижте нашите градчета по морето какви са (Варната ви е с хубава централна част , оттам нататък - забрави, Бургас - същата работа, а вие трябва да се сравнявате с Измир и Истамбул, а не с Кушадасъ) ,  вижте и Асеновград (който по население е горе долу-колкото Кушадасъ) и после го оценявайте по достойнство..

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За малкия плаж на Кущадасъ ("Лейдис" е малко повече от половината на Ахтополския плаж - съпоставял съм ги) - анджък де, за това е темата. Как от нищо са направили нещо, и а ние с най-добрите плажове в Европа се освинваме..

Пясъкът на плажа в Кушадасъ е мръсен (няма как да е чист при милионите туристи, трябва да се сменя е нов пасък, защото машината не може да го излъсква, нали виждате на снимките коловозите на плажа), но не и морето. Морето е кристално, не плуват найлони, тарелки и опаковки, които застрашават здравето на плуващите (както е в Ахтопол) виждал съм дори плуващи спринцовки в Ахтопол ; не плуват говна и бактерии (както е почти навскъде  у нас), не плуват и не лъхат индистриални миазми и масла (както е в Бургас)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, nik1 said:

Въпрос на вкус и предпочитания.За тези, които искат да си стоят като затворници по 5 звездните хотели, Кушадасъ е нищо, за другите за които е важен контактът  и атмосферата Кушадасъ е супер.

 

С това съм съгласен. Да поясня - първите ми пътувания из Турция бяха екскурзии. И за това, след повече от 15 посещения имам претенцията че я познавам почти колкото България  Тогава осъществих този контакт за който ти пишеш. При такива екскурзии се отсяда за ден-два в непретенциозни градски хотели - за Куша-та беше Сьозер - точно срещу "плажа". Именно тогава обиколих къде що има за обикаляне - целия път покрай морето от Айвалък до Фетие - тогава разгледах : Айвалък с дяволската трапеза , Троя, Пергамон, Измир, споменатите по-горе места в Кушадасъ и Памуккале, Дидима. Това което е по морето няма нищо общо с мизерията която  видяхме във вътрешността  когато ходихме до Кападокия. Даже и в старата част на Анкара е отврат. Има населени места където на прозорците има найлнон вместо стъкла, накъде даже и без найлон.  ..Та отплеснах се - след като омитках всичко що има за разглеждане с опознавателна цел така да се каже, почнахме  да ходим вече почивки като белите хора, в това отношение обслужването което в там никъде другаде го няма. / а съм бил на много места/.  И накрая - отиди в Мармарис   и сам ще си изтриеш поста :) И не става въпрос че е лъскав курорт, има си атмосфера, калдаръмени улички, дюкянчета, уют,красота, не е с тоя промишлен вид като Куша-та. Това ми е любимото градче - един вид турския Созопол и Несебър в едно.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, nik1 said:

..

Пясъкът на плажа в Кушадасъ е мръсен

Да говориш за хубав плаж в Кушадасъ е светотатство .. а лейдиса и лонг бийч се водят само административно в града

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 часа, JImBeam said:

Да говориш за хубав плаж в Кушадасъ е светотатство .. а лейдиса и лонг бийч се водят само административно в града

Не знам защо мислиш, че Лейдиса е извън града? :)

Цитирай

И накрая - отиди в Мармарис   и сам ще си изтриеш поста :) И не става въпрос че е лъскав курорт, има си атмосфера, калдаръмени улички, дюкянчета, уют,красота, не е с тоя промишлен вид като Куша-та. Това ми е любимото градче - един вид турския Созопол и Несебър в едно.

Въпрос на вкус е. 

Там е работата, че има много калдаръм в родния ми град, Израстнал съм до и по каладаръмените улички в католишката махала и Каменица (от 40 и няколко години ги няма тези улички), и не ме кефят калдаръма и дюкянчетата, Ако си бил в "Капана" или Стария град в Пловдив, трябва да разбираш какво казвам :). Нито Созопол, нито Несебър ме привличат с нещо,

Иначе аз те разбирам като знам Варна какво е.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, JImBeam said:

И накрая - отиди в Мармарис   и сам ще си изтриеш поста :)

Тя темата и заглавието е за съвсем друго, ама ти май трудно стопляш..

Цитирай

Това ми е любимото градче - един вид турския Созопол и Несебър в едно.

Да сравняваш Мармарис със Созопол, на когото едва преди две години построиха пречиствателна станция, е кощунство..

Все едно да сравняваш Кушадасъ с Царево..или Измир с Варна..Или Кършияка в Измир с Кършияка в Пловдив :)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.mediapool.bg/i-tova-lyato-mrasnite-vodi-na-sozopol-varna-i-ravda-shte-se-izlivat-na-plazha-news191839.html

Правил съм снимки на мястото, където мръсни води се изливат на созополския плаж.

Искате ли да ви покажа ямата?

"Мръсната дузина" на картата (статията е писана преди да  отворят созополската пречиствателна станция)..

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/20/2594199_kude_se_izlivat_mrusni_vodi_v_moreto/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако някой си даде труд да сметне колко стотици милиони, а може би и милиарди са изгубени от отлив само на български туристи /а такива нашите "бизнесмени" не ги броят за хора и се отнасят презрително към тях/ по Черноморието, мисля че ще излезе "евтин на брашното скъп на триците" - вероятно са с пъти повече пари от тези, необходими за построяването на пречиствателни станции и канализация по курортите. Ама пуста лакомия неудържима, съчетана с държавно и чиновническо безхаберие плюс корупция.:)

В Гърция, например, поне където съм бил, канализацията и пречиствателните станции въобще не се изливат в морето, а Гърция има приблизително 15 000 км брегова ивица, срещу 354 за България.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_дължина_на_бреговата_ивица

справката е на линка

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

Тя темата и заглавието е за съвсем друго, ама ти май трудно стопляш..

 

 Отказвам се да споря с тебе, тъй като не си ми на ниво спец. за Турция. Исках само да ти кажа, че си избрал най-неподходящия град за пример в бум-а на туризма в Турция. И  за да стоплиш поне ти пак ще ти дам пример : Все едно да даваш пример  за успех в туризмана България Царево :)  -  и за да стоплиш още по-добре - никъде не съм казал че Мармарис прилича на Созопол, а съм съпоставил града аналогично за България, ако и това не си схванал, жалко.. и Мармарис не е калдаръм- има си луксозен център, нов град, баровски квартал, най голямата дискотека на балканите, едно от най-големите яхтени пристанища...има си и стар град с нещата които  писах по-горе, с една дума - за всекиго по нещо. Да допълня и че Куша-та е най-евтиния курорт, това говори достатъчно / всъщност само в Айвалък  е по евтино, но той е село от градски тип.  Толкова с безплатните гид-ови услуги :animatedwink:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 минути, JImBeam said:

 Отказвам се да споря с тебе, тъй като не си ми на ниво спец. за Турция. Исках само да ти кажа, че си избрал най-неподходящия град за пример в бум-а на туризма в Турция. И  за да стоплиш поне ти пак ще ти дам пример : Все едно да даваш пример  за успех в туризмана България Царево :)  -  и за да стоплиш още по-добре - никъде не съм казал че Мармарис прилича на Созопол, а съм съпоставил града аналогично за България, ако и това не си схванал, жалко.. и Мармарис не е калдаръм- има си луксозен център, нов град, баровски квартал, най голямата дискотека на балканите, едно от най-големите яхтени пристанища...има си и стар град с нещата които  писах по-горе, с една дума - за всекиго по нещо. Да допълне и че Куша-та е най-евтиния курорт, това говори достатъчно / всъщност само в Айвалък  е по евтино, но той е село от градски тип.

Ти не стопляш все още нищо май - не говорим за турските курорти (които аз не познавам) , а за един от тях, който го срявнявам с българските (или давам за пример, това което може да се сравни с българските):

Преди 13 часа, nik1 said:

През туристическия сезон населението на града се увеличава до 400 000 - 500 000 човека. Градът притежава много добре развита инфраструктура, отлично подържани обществени места и забележителности, и отличен обществен транспорт.
Обществените плажове са чисти и добре подържани - в силният сезон плажовете се поддържат от консеционерите, а в слабия сезон от общината.

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, nik1 said:

  дрън, дрън ярини......

 

 

Нали знаеш че има уики, първо поне там да беше погледнал , а там пише : Мармарис е един от най-оживените градове и важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, където целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, която не стихва до 5 часа сутринта. Населението му около 31 хил. жители (2002), но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира над 400 хил. души.

  и т.н  и т.н.............

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 минути, JImBeam said:

Нали знаеш че има уики, първо поне там да беше погледнал , а там пише : Мармарис е един от най-оживените градове и важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, където целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, която не стихва до 5 часа сутринта. Населението му около 31 хил. жители (2002), но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира над 400 хил. души.

  и т.н  и т.н.............

Ти пиян ли си нещо? Къде съм написал "дрън-дрън ярини" и какво общо има Мармарис?

Чел съм за Мармарис, не ми бери гайлето.

Еби го Мармарис, не ме интеруса, интересува защо нашето черноморие с малки изключения е кенеф..

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, nik1 said:

Ти пиян ли си нещо? Къде съм написал "дрън-дрън ярини" и какво общо има Мармарис?

Чел съм за Мармарис, не ми бери гайлето.

Еби го Мармарис, не ме интеруса, интересува защо нашето черноморие с малки изключения е кенеф..

 

 

Ама ти наистина си много зле :ag: - дрън дрън ярини  са всичките ти писаници до тука в тази тема. Не съм казал, но пак повтарям :animatedwink: - избрал си най-неподходящия град за да развиваш темата си - най-мръсния, най-шумния, с най-скапания плаж, с най- мръсната морска вода в залива, с най-голямата цигания по пазарите.... и май единствения курорт, където бивш затвор е станал хотел 

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 минути, JImBeam said:

Ама ти наистина си много зле :ag: - дрън дрън ярини  са всичките ти писаници до тука в тази тема. Не съм казал, но пак повтарям :animatedwink: - избрал си най-неподходящия град за да развиваш темата си - най-мръсния, най-шумния, с най-скапания плаж, с най- мръсната морска вода в залива, с най-голямата цигания по пазарите.... и май единствения курорт, където бивш затвор е станал хотел 

Колко си пил, или си албански реотан по рождение? Казваш че най-шибания и тъп турски курорт е по-добър от българските, и всичко е ОК за теб?????

 


 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, nik1 said:

 Казваш че най-шибания и тъп турски курорт е по-добър от българските, и всичко е ОК за теб?????

 

 Първо- макар че съм ПОЧТИ НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН , покажи ми къде аз съм казал точно това, почерненото.

Второ - Турция във всяко едно отношение е по-добра от България / и не само от България/ тъй че дали за мене или за който е да е ,това е ОК , няма никакво значение. Туристическите потоци отразяват най-вярно кое как..

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...