Отиди на
Форум "Наука"

Илън Мъск разкри плановете си за лунна база и мисия до Марс до 2022


Recommended Posts

  • Администратор
Interplanetary Transport System Снимка: SpaceX

Колонизация на Марс, изграждане на база на Луната и пътешествие до всяка точка на Земята за по-малко от един час и то на цената на самолетен билет. Това невероятно обещание направи изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск днес по време на Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, съобщи space.com.

Новата ракета, наречена BFR (Big F***ing Rocket), е по-малка от тези, които той обяви през 2016 г. Тя ще носи 150 тона и от 80 до 200 души. 

Мъск заяви, че същата ракета ще извърши първото си пътуване до Червената планета през 2022 г., носейки само товари, последвано от пилотирана мисия през 2024 г. 

Мъск препоръчва да се използва бъдещата мегаракета за извеждане на огромен космически кораб в орбита около Земята.

След това корабът може да каца на специални плаващи площадки, които ще бъдат разположени в близост до най-големите градове в света. И новата ракета, и космическият кораб в момента са само проекти, но амбициозният предприемач се надява да започне строителството на ракетата през следващите 6-10 месеца. 

Видеопрезентацията, представена на публиката показва как пътниците стигат по вода до плаващата стартова площадка, на която която ги чака същата ракета, която може да изпрати първите хора до Марс през 2024. Но вместо да отидат на друга планета, те летят от Ню Йорк до Шанхай, например. И целия път от повече от 11 000 км ще преодолеят само за 39 минути.

Миналата година Мъск описа около 12-метрова ракета в диаметър ITS с 42 двигателя Raptor. Тя ще стартира на космически кораб до околоземна орбита, а след това ще каца обратно на Земята за още един полет. Космическият кораб, междувременно, ще бъде зареден с гориво в орбита от танкер, който също ще бъде пуснат от ракета ITS.

Ракетата ITS за многократна употреба ще помогне на човечеството да създаде постоянна, самоподдържаща се колония на Червената планета в рамките на следващите 50 до 100 години, заяви тогава Мъск на конгреса в Гуадалахара, Мексико.

1506690294_7_559x*.jpg

Новият план запазва същата концепция, но с някои важни промени. Например, ракетата е малко по-малка - около 9 метра в диаметър и има "само" 31 двигателя Raptor. За сравнение, първата степен на ракетата Falcon 9, която в момента е в експлоатация от SpaceX, има 9 двигателя Merlin.

1506714881_0_559x*.jpg

Но най-важната промяна е свързана с достъпността на системата, заяви Мъск в петък.

Проблемът е с финансирането. "Минахме през различни идеи - направихме Kickstarter, но не успяваме. Но сега мисля, че намерихме начин да го направим..."

Отговорът, обяснява той, се намира в съкращаването малко на системата и да се използва за всичко, което прави SpaceX, от стартиране на сателити, снабдителни полети до Международната космическа станция до пилотирани мисии до Марс.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ilan-Mask-predstavi-megaraketa-koiato-da-patuva-navsiakade-po-sveta-d_94938.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Как Илон Мъск планира да изпрати 1 милион души до Марс

Спиращи дъха видеа показват как SpaceX ще изпрати хора на Марс
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kak-Ilon-Mask-planira-da-izprati-1-milion-dushi-do-Mars-video_58781.html

 
На конференция в Мексико вчера (27 септември), основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX разкри междупланетната транспортната система (Interplanetary Transport System - ITS) на компанията, която ще комбинира най-мощната ракета, построена някога с космически кораб, предназначен за превозване на най-малко 100 души до Червената планета на полет, пише space.com.

Ако всичко върви по план, ITS за многократна употреба ще помогне на човечеството да създаде постоянна, самоподдържаща се колония на Червената планета в рамките на следващите 50 до 100 години, каза Мъск на Международния астронавтика конгрес в Гуадалахара. 

"Искаме да направим Марс да изглежда възможен - да изглежда така, сякаш това е нещо, което можем да направим в нашия живот и че може да отидем там," каза той.

1475047327_1_559x*.jpg

Транспортната система до Марс

Междупланетната ракета носител (ITS бустер) ще бъде висока 77,5 метра и ще включва 42 двигатели Raptor, докато Falcon 9 се захранва от девет двигателя Merlin. Когато се комбинира с пилотиран космически кораб, ITS ще стане цели 122 м висока. Това ще бъде най-голянмата система за космически полети, строена някога, по-висока дори от легендарния Saturn V, ракетата на НАСА, която изпрати хора на Луната.

Двигателят Raptor, който SpaceX наскоро тества за първи път, е приблизително със същия размер като Merlin, но три пъти по-мощен, заяви Мъск. Той е толкова мощна машина, че може да изведе 300 тона до ниска околоземна орбита (low-Earth orbit - LEO) - повече от два пъти повече, отколкото Сатурн V може да се вдигне. При това е за многократна употреба, ако не бе такава, може да стартира около 550 тона до LEO, каза Мъск.

Космическият кораб, който е на върха бустера, ще бъде 49,5 м висок и 17 м широк и ще има девет собствени двигатели Raptor. Те ще се включат, когато космическият кораб е на околоземна орбита, а след това се върнат да направят меко кацане на стартовата си площадка, която може да бъде Launch Pad 39А в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 

 

Космическият кораб ще се вдигне с малко гориво на борда, за да постигне максимален полезен товар - хора, товар или комбинация от двете. Един ITS бустер със цистерна ще стартира също и ще се срещне на орбита с космическия кораб, за да запълни резервоара му.

Когато Земята и Марс се сближат - времето, благоприятно за междупланетни мисии, което се случва веднъж на всеки 26 месеца - космическият кораб, ITS ще запали двигателите в околоземна орбита и ще потегли към Червената планета.

Космическият кораб ще може да транспортира най-малко 100 и може би и 200 души, заяви Мъск. Там вероятно ще има кина, лекционни зали и ресторант, даващи на пионерите на Червената планета много по-различни преживявания, отколкото тези на астронавтите от Аполо на НАСА, които бяха натъпкани в малка капсула на път към Луната.

Мощните двигатели Raptor ще позволят на кораба да направи пътуването за най-малко 80 дни първоначално, в зависимост от това къде точно са Земята и Марс в момента, заяви Мъск. Това е доста бързо пътуване - с помощта на наличните към момента технологии са нужни шест до девет месеца, за да се стигне до Червената планета. 

1475047351_0_559x*.jpg

Когато започне да се изпълнява плана, 1000 и дори повече кораби ще пътуват до Марс на всеки 26 месеца.

"Колониалната флота на Марс ще бъде многобройна", отбеляза Мъск.

Флотата ще кацне на Марс с помощта на "свръхзвукови спирачни реактивни двигатели", които ще забавят кораба достатъчно, за да кацне меко,  вместо да разчита на парашути. SpaceX обяви, че планира да тества тази техника за кацане по време на предстоящата мисия "Red Dragon" на компанията, която има за цел да постави началото на полетите на SpaceX е към Марс през май 2018.

Това не е еднопосочно пътуване

SpaceX планира също да изгради на Марс фабрика, захранвана от слънчева енергия, която ще използва въглеродния диоксид от въздуха и водния лед от повърхността на планетата, за да генерира метан и кислород - горивото, използвано от двигателя Raptor. (Мъск не обсъжда други аспекти на колонизацията на Марс. SpaceX се концентрира върху транспортната архитектура, обосновавайки се, че колонистите сами ще изградят по-голямата част на града, в която живеят) 

1475047300_9_559x*.jpg

Космическите кораби ще бъдат зареждани на Марс и ще стартират обратно на Земята от там, което означава, че бъдещите колонисти не трябва да остават на Червената планета завинаги, ако не искат. Стартирането от Марс не изисква голяма ракета, защото планетата е много по-малка от Земята и следователно има по-слабо гравитационно притегляне.

"Ние се нуждаем от космически кораб за връщане обратно", заяви Мъск. "Вие решавате дали да се качите на борда или не".

Всеки ITS космически кораб вероятно ще може да лети поне десетина пъти, а всеки бустер  - дори повече, отбеляза Мъск. Повторната употреба е ключов компонент в плана на SpaceX, а също ще бъде главният фактор в снижаването на цената на едно пътуване до Марс - ако сега струва около 10 милиарда долара на човек с помощта на съвременните технологии, ще бъде снижено до разумно ниво, заяви Мъск.

"Архитектурата позволява цената на билета да е по-малко от 200 000 долара", каза Мъск. "Ние смятаме, че разходите за пътуване към Марс в крайна сметка може да падне под 100 000 долара."

"Целта е да се превърнем от космическа цивилизация в междупланетен вид", заяви предприемачът милиардер, като добави, че това ще спаси човешката раса от изчезване. 

 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напомня ми на романите на Жул Верн. Като дете много ги обичах. Особенно романа от Земята до Луната и около Луната. Там също събираха пари от цял свят за да изстрелят снаряда - ракета направен от модерния метал алуминий. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Хиляда пъти съм питал, но ще попитам 1001 път. И като какво ще дирят там тия преселенци? Античните гърци примерно са търсели обработваема земя, португалците търговски път, испанците злато. Каква точно е файдата да се ходи на Марс? Какво ценно има там?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Frujin Assen said:

Хиляда пъти съм питал, но ще попитам 1001 път. И като какво ще дирят там тия преселенци? Античните гърци примерно са търсели обработваема земя, португалците търговски път, испанците злато. Каква точно е файдата да се ходи на Марс? Какво ценно има там?

Ценното е че за това ще се плаща, познай на кого

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предполагам един ден Марс за дълго време ще бъде както днеска Антарктида или Океанското дъно на Земята. Научно изследователски станции, лаборатори. За реални заселници в близките хилядолтия е рано да се говори. 

28.01.15.5.jpg

Бас държа в края на този век на Марс ще има толкова хора колкото днеска на Антарктида. 

1488712827141743116.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, Frujin Assen said:

Хиляда пъти съм питал, но ще попитам 1001 път. И като какво ще дирят там тия преселенци? Античните гърци примерно са търсели обработваема земя, португалците търговски път, испанците злато. Каква точно е файдата да се ходи на Марс? Какво ценно има там?

И аз това се чудя откак преди 2-3 години започнаха да форсират темите за Марс и Луната. Пък и да има нещо за търсене, добиване, някакви полезни изкопаеми или нещо такова - как ще го довлекат до тука? При положение, че дори технологията за отиване е все още в процес на разработка.

В същото време 95% от световния океан, дето е 70% от земната повърхност, седят неизследвани.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доколкото схванах, най големия проблем е радиацията, която ще разкаже играта на всяко живо същество по пътя до Марс и или на неговата повърхност. За да се защити човек трябва много тежка защита по време на път, а като се иде на Марс трябва да се зарие в земята. И да не излиза НИКОГА на повърхността.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Идеята на Илън Мъск е да спаси човечеството, като му даде шанс да засели друга планета.

А откритата вода на Марс означава, че Марс е една огромна бензиностанция - теоритично могат да отделят кислорода от водата. който да използват за гори на космически кораби.

Изследването на друга планета веднага ни изпраща в друга категория на развитие, което ще доведе до изключително голям напредък на технологиите, а от там на самото човечество.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...