Отиди на
Форум "Наука"

С какво държавата храни децата ни?


Recommended Posts

  • Администратор

22459395_1594801867248342_27057081363039

http://6nine.net/2017/10/16/с-какво-храни-държавата-децата-ни/#more-3798

Държавата се грижи за изхранването на децата ни! Тя иска да консумират здравословна храна! Една от големите законови промени бе въведена през 2009 година, когато бе забранено продаването на територията на училищата газирани напитки, храни и напити с добавена захар или сол, пържени храни, енергийни напитки и други. Забраняват се дори някои продукти с консерванти, което е абсурдно… Парадоксът е, че тези правила важат за всеки друг, но не и за държавата, която изхранва децата ни с „безплатни закуски“.

Държавата осигурява „безплатни“ закуски за деца от 1 до 4 клас по програма „Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка“. Стойността на закуската на едно дете варира между 50-95 стотинки, но видимо от снимките на възмутените родители, въпросните закуски не отговарят на закона и концепцията за здравословно хранене при деца.

Основният проблем на въпросните закуски, които видимо от снимката се раздават през учебната седмица е, че те са тестени … Тестено изделие е хубаво да се дава не повече от един път седмично. Българската баница е идеален вариант за закуска (но само веднъж седмично), но направена с истинско масло, брашно и сирене, за да е качествено. Тестените изделия са източник на изключително много въглехидрати (основно нишесте от брашното), което е предпоставка за трупане на наднормено тегло, а от там развитие на различни хронични заболявания. Ако ще се предлага тестено изделие, то трябва да е от пълнозърнесто брашно. При него нишестето не е толкова лесно достъпно за амилолитичните ензими, които го разграждат, а съответно се метаболизира по-бавно, отделя се по-малко количество монозахариди за единица време, а така рискът от натрупване на наднормено тегло се редуцира.

22489838_1594801870581675_54646127382584
 

Очевадно е, че въпросните изделия не съдържат и полезни фибри – въглехидратни полимери, които не се метаболизират. Има данни, че съдържанието им в храната понижава риска от развитието на редица хронични заболявания. Източник на фибри са плодове и зеленчуци, които в тези закуски са представени само и единствено от 3 тънки резенчета краставица, които вероятно са с обща маса 10 грама. 10 грама от 20о-грамова закуска.

В менюто липсва и източници на пре и пробиотици. Това са така наречените функционални храни. Идеален източник на пробиотици е резен сирене. Редица проучвания показват, че твърдата матрица на сиренето е идеален преносител на животоспособни пробиотични клетки на млечно-киселите бактерии (най-често Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). Източник на пребиотици могат да бъдат отново някои плодове или зеленчуци, които липсват в седмичното меню, както виждаме.

Децата естествено имат нужда от хубав източник на протеини, който определено не е под формата на това подобие на колбас. Евтините шунка, кренвиршите и колбасите, които са използвани в тези закуски, най-често представляват смлени животински субпродукти, които се сгъстяват и „слепват“ с различни въглехидратни източници. Много, често в тези продукти има скрито количество нишесте.

Показаните закуски подсказват и нещо изключително притеснително. Политиката към децата с различни хранителни разстройства е дискриминативна. Няма безглутенов еквивалент на закуска за децата, които страдат от цьолиакия, а тяхното количество може да достигне до 1% от всички.

Не мога да определя закуските като опасни – такива, които директно биха навредили върху здравето на децата. Те обаче имат изключително лоши хранителни качества, бедни са на нутриенти и представляват източник на бързо усвоими калории, което е предпоставка за натрупване на наднормено тегло. Това  вече е наличен косвен (индиректен) риск за здравето.

Закуската на децата трябва да включва млечен продукт, а най-добре да е ферментационен – истинско сирене, кашкавал или кисело мляко, но не обезмаслено и без добавени допълнителни въглехидрати за овкусяване (като плодовите). Към киселото мляко може да се прибави плод. Плодовете и зеленчуците трябва да са задължителна част от менюта заради лесно усвоимите витами, минерали и най-вече фибри. Протеините трябва да идват от истинско месо, а не полуфабрикат с добавени въглехидрати.

Трябва да ни е ясно, че с бюджет от 50 до 95 стотинки няма как децата да се радват на качествена храна, но това не трябва да бъде извинение. Социално отговорно е държавата или да полага нужните усилия за идното поколение, или просто да не прави нищо, защото това е просто измиване на ръце.

http://6nine.net/2017/10/16/с-какво-храни-държавата-децата-ни/#more-3798

 

Източникът на снимките е фейсбук групата “Food Revolution Bulgaria“.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...