Отиди на
Форум "Наука"

Жителите на Великденския остров са от полинезийски произход


boyko

Recommended Posts

  • Потребител

Генетични изследвания не откриват връзка с индианците от Латинска Америка. Жителите на острова са с южно-полинезийски произход и дълго време са останали изолирани.

Сори, Тур :ag:

http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)31194-6

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тези, които са дошли с Хоту Матуа в залива Анахена, както е според легендата със сигурност идват от запад и са полинезийци. В последствие обаче изглежда е имало втора вълна, според Хейердал - от Перу, които са носителите на културата със статуите. Пак според легендата обаче е имало гражданска война на острова, т.е. бунт на полинезийците, които индианците са гърчели да чукат и мъкнат гигантски статуи. Шефовете са се барикадирали на Югозападния полуостров с изкоп и дървена палисада (все още е имало достатъчно дървен материал тогава), бунтовниците обаче я запалили, влезли в лагера и ги пречукали до крак. Само един бил останал жив, като той говорел на непознат за тях език и не помня, но май той не оставя потомство. Така че легендата не противоречи на този анализ, а тя е записана от европейците примерно десетина поколения след тази случка, не е чак толкова древна.
Има и още нещо - сладките картофи на острова са с произход Южна Америка и липсват в Полинезия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами слабостта на теорията на Тур не беше ли, че така и няма убедителни следи от тая култура със статуите в Америка. Пък и, ако полинезийците са избили индианците, що са оставили омразните им статуи? А за картофите, доколкото помня, имаше и генетични анализи и предположенията са, че самите полинезийци са ги донесли при доказаните си плавания из Пасифика.

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами в книгата "Аку-аку" посветена на първата му археологическа експедиция на острова даваше паралели със статуи от култури в Андите. Намериха по-стари такива из пещерите, които доста се различаваха от познатите ни моаи, те изглежда са плод на религиозно-скулптурна еволюция протекла на самия остров. Малко ми е трудно да преценя доколко се връзват аналогиите с каменни статуи и статуетки от Перу, но със сигурност не се връзват с никоя полинезийска култура, подобни статуи и въобще статуи в Полинезия липсват.
Сладки картофи на друго място из Пасифика няма, или поне тогава не е имало.
А след избиването на индианците, полинезийците събарят всички статуи на острова разположени върху каменни площадки. Когато белите идват ги намират паднали, с изключение на вкопаните в земята и тези, които още са стърчали от каменоломните, недовършени. Изправили са ги отново на по-късен етап.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би не са били индианци, а други полинезийци - различни миграционни вълни. И това да е повлияло на еволюцията в културно и религиозно отношение. Верно, че имаше разлики в по-старите и новите статуи.  

А за картофите е сигурно - не ми се търси сега, но тогава бяха проследили генетично няколко сорта из целия Пасифик - Хаваите, Самоа, Тонга, доколкото помня. А също и на кокошките в предколумбова Америка - дошли са от Полинезия. Поне един-два века преди испанците. Било е дет се вика танто за кукуригу :ag: 

Явно всичките тия пичове с канутата яко са кръстосвали и кой знае какво още ще излезе

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За кокошките е безспорно, че са дошли от Полинезия. За сладките картофи сега потърсих, изглежда действително ги е имало и на други места в Полинезия, според радио-карбонната датировка ок. 1000 г. н.е. са се появили на островите Кук. Но произходът им категорично е Централна и Южна Америка.
А как са попаднали там вече доказателства няма и може само да се гадае. Дали индианци са ги донесли, дали полинезийци са стигнали до Южна Америка и после са се върнали или теченията са довяли семена по някакъв начин до Полинезия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...