Отиди на
Форум "Наука"

13 октомври 2017 г. - Sentinel-5P


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Успех! Руска ракета Рокот изведе в орбита европейския спътник Sentinel-5P с важен инструмент, позволяващ детайлен мониторинг на атмосферното замърсяване

2017-13-oct-sentinel-5p-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ESA

13 октомври 2017 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:28 ч. българско време от руския космодрум Плесецк излетя ракета "Рокот" с ускорителен блок "Бриз-КМ" и европейски спътник Sentinel-5P.

Броени минути след началото на полета беше потвърдено успешното разделяне на "Бриз-КМ" и спътника от основната ракета-носител "Рокот". "Рокот" представлява преобразувана балистична ракета от типа "УР-100Н", известна според класификацията на НАТО като SS-19 Stiletto. Изстрелването на "Рокот" за космически цели се координира от фирмата Eurockot, като 51% от собствеността й се пада на EADS Austrium, а 49% на руския аерокосмически гигант ГКНПЦ "Хруничев".

Довеждането на спътника в правилната орбита бе осъществено от "Бриз-КМ" близо час по-късно. Около 14:00 ч. наземните ръководители получиха първия сигнал от Sentinel-5P, който потвърди точността на орбитата и благополучното разгръщане на слънчевите панели.

На борда на Sentinel-5P има уникален научен инструмент с име Tropomi, който може да наблюдава множество газове в земната атмосфера: азотен диоксид, озон, формалдехид, серен диоксид, метан, въглероден оксид и аерозоли. Всички те повлияват качеството на въздуха, който дишаме. Благодарение на новия спътник ще може да се прави детайлен мониторинг на замърсяването на градовете.

Очаква се основната научна мисия да започне след шест месеца.

Полетът на Sentinel-5P, подобно на множество други космически проекти, стана факт след дългогодишни закъснения. Първоначално стартът беше планиран за 2014-та година, след това бе отложен за 2016-та. Допълнителните отлагания след тази дата бяха до голяма степен благодарение на кризата в Украйна и анексацията на Крим от Русия. От тази криза пострадаха множество полети на традиционни ракети като "Рокот", "Днепр" и "Зенит". В случая с "Рокот" се използват компоненти, разработени от украински предприятия. ГКНПЦ "Хруничев" започна да изпитва трудности с получаването на доставки и помощи от Украйна. Журналистът Анатолий Зак (източник)оповестява, че вероятно се е наложило украинският президент Петро Порошенко лично да се намеси, за да може Украйна да достави на Русия всички части, които са необходими за изстрелването.

В бъдеще Русия обмисля да замени "Рокот" с нови руски ракети като "Союз 2.1в" и "Ангара 1.2".

За повече информация относно спътника, както и запис от изстрелването: ЕКА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1934-2017-rockot-launches-with-sentinel-5p

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...