Отиди на
Форум "Наука"

Ново поколение руски ракети Ангара


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Компоненти на новата руска ракета Ангара-А5 се отправят от Омск към Москва за изпитания

7 октомври 2017 г. 10:15 ч. Произведените в омския филиал ПО "Польот" на ГКНПЦ "Хруничев" съставни части на втората тежкотоварна ракета-носител "Ангара-А-5" продължават да постъпват в Москва за окончателното им събиране и изпитание. Вчера, на 6-ти октомври, от Омск се отправи специална товарна влакова конструкция, която ще достави в "Хруничев" блок ББ-3 за първата степен. Заедно с него беше пратен и аналогичен изпитателен модел за динамични тестове. Според Роскосмос изпитанията целят да потвърдят готовността за серийно производство на ракетите.

Ракетното семейство "Ангара" притежава варианти за лек, среден и тежък клас, които се сглабят на базата на универсални модули "УРМ-1" (за първите и вторите степени) и "УРМ-2" (за горните степени). Дали ракетата ще е лекотоварна и тежкотоварна зависи от броя използвани модули. В случая с "Ангара-А-5"  първата степен е съставена от четири "УРМ-1", втората - от един "УРМ-1", а третата - от един "УРМ-2". Окончателното сглабяне на втората ракета "Ангара-А-5" ще бъде изпълнено в ГКНПЦ "Хруничев". Напомням на читателите, че дебютните полети на лекотоварна и тежкотоварна "Ангара" бяха проведени през 2014-та година.

Изпращането на втората "Ангара-А-5" към космодрума "Плесецк" е планирано за началото на 2018 година.

За повече информация: Роскосмос

2017-angara-heads-to-moscow.jpg

Компонентите на ракета "Ангара" бяха натоварени в товарни вагони и изпратени към Хруничев за изпитания. Photo credit : Roscosmos

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1927-2017-components-angara-heards-moscow

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

ГКНПЦ Хруничев оповести успешно огнево изпитание на агрегатния модул на ракетата-носител от лек клас Ангара-1.2

17 ноември 2017 г. 15:07 ч. Днес ГКНПЦ "Хруничев" оповести, че горивната система на агрегатния модул на ракетата-носител от ново поколение "Ангара-1.2" е преминала през успешно статично запалване.

Това изпитание се явява важен и заключителен етап на наземните тестове преди същинските полетни изпитания.

Температурните и вакуумни изпитания на модула бяха проведени през ноември 2016 г. - т.е. преди една година.

Източник: ГКНПЦ Хруничев

angara-agregate-module.jpg

Агрегатният модул на "Ангара". Снимка: ГКНПЦ "Хруничев"

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1971-2017-angara-successful-static-firing

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

В Москва пристигнаха още два ускорителя на новата тежкотоварна ракета Ангара А5

angara-prep.jpg

Снимка: Роскосмос

16 януари 2018 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Днес, на 16-ти януари, ПО "Польот" (който представлява омски филиал на космическия център ГКНПЦ "Хруничев") достави в Москва още два модула от типа "УРМ-1". Единият от тях ще служи като страничен ускорител на първата степен, а другият ще се използва за втора степен на ракетата "Ангара А-5".

Междувременно доставените през есента модули, за които беше отразено на страниците на КОСМОС БГ в края на 2017-та година [1], бяха подложени на изпитания в ЦНИИмаш.

Окончателното сглобяване на втората тежкотоварна ракета-носител "Ангара А-5" ще бъде проведено в ГКНПЦ "Хруничев", Москва.

Ракетното семейство "Ангара" притежава варианти за лек, среден и тежък клас, които се сглабят на базата на универсални модули "УРМ-1" (за първите и вторите степени) и "УРМ-2" (за горните степени). Дали ракетата ще е лекотоварна и тежкотоварна зависи от броя използвани модули. В случая с "Ангара А-5" първата степен е съставена от четири "УРМ-1", втората - от един "УРМ-1", а третата - от един "УРМ-2". Товароподемността на "Ангара А-5" е около 25 тона полезен товар в ниска околоземна орбита.

Напомням на читателите, че дебютните полети на лекотоварната и тежкотоварната "Ангара" бяха проведени през 2014-та година. Тогава през юли за пръв път беше изстреляна лекотоварна "Ангара-1.2ПП", след което през декември излетя първата "Ангара А-5". От декември 2014-та досега не е проведен нито един полет на който и да е вариант на "Ангара".

Русия все още не съобщава на коя дата се очертава да бъде изстреляна следващата ракета "Ангара А-5".

За повече информация: Роскосмос

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2046-2018-po-polyot-delivers-angara-boosters

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин посети модерното предприятие в Омск, където се произвеждат новите върхови ракети Ангара

7 ноември 2019 г. 08:05 ч. Главният директор на държавната корпорация Роскосмос Дмитрий Рогозин посети едно от най-иновативните ракетостроителни предприятия в Русия : ПО "Польот" в Омск. Именно там се разработват модерните руски ракети от най-ново поколение "Ангара". 

Новината бе съобщена от Роскосмос, като по-долу съм показал две снимки от работното посещение. 

Главният директор на ГКНПЦ "Хруничев" Алексей Варочко съобщи какво е текущото състояние на разработката на ракетите "Ангара-А5" и "Ангара-1.2", показа цеха за сглобяване и как протича подготовката по експлоатация на контролно-изпитателните станции, където ще бъдат провеждани електрическите изпитания на лекотоварните и тежкотоварни ракети. Понастоящем в Омск се изготвят втората лекотоварна "Ангара-1.2" и третата тежка "Ангара-А5". Серийното им производство трябва да започне през 2023-та година.

Според ТАСС първата ракета за пилотирани полети "Ангара-А5П" ще бъде създадена през 2024-та година. Ракетата ще извежда в космоса новия пилотиран руски кораб "Орел" (който доскоро се казваше "Федерация"). 

rogozin-visited-omsk-polyot-1.jpg

rogozin-visited-omsk-polyot-2.jpg

Снимки: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3056-2019-rogozin-visited-omsk

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво ли е това с крановете и часовниците? След като акценнтират на него явно е важна част от примерно тестването на готовата продукция.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Отложиха полета на новата руска ракета Ангара за 2020-та

23 декември 2019 г. 19:30 ч. Днес ТАСС съобщи, че следващият полет на новата руска ракета "Ангара" няма да се състои през този месец декември, както бе оповестено по-рано, а през 2020-та година.

Точна дата на изстрелването не е обявена - казва се само, че "Ангара" ще бъде предадена от предприятието "Хруничев" през първата четвърт на 2020-та. Което означава, че до старта ни делят още поне няколко месеца...

Това е поредното отлагане на третия полет на ракета от серията "Ангара". Напомням на читателите, че "Ангара-1.2ПП" (лекотоварна) и "Ангара-А5" летяха на демонстрационни мисии за последен път през 2014-та година. "Ангара-А5" е тази ракета, която трябва да извежда в космоса и следващия пилотиран кораб на Русия "Орел" (известен доскоро като "Федерация"). 

От 2014-та насам - гробна тишина... никой не знае какво точно се случва с "Ангара". Според някои непотвърдени и неофициални слухове третият произведен модел е бил толкова дефектен, че се оказал негоден да лети... 

angara-prep.jpg

Модули за руските ракети "Ангара". Снимка: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3113-2019-angara-launch-delayed

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

След шестгодишно прекъсване: Русия насрочи полета на Ангара за 3 ноември

18 юни 2020 г. 18:40 ч. Съгласно публикация на страниците на РИА Новости, следващото изстрелване на новата руска ракета "Ангара А5" след шестгодишно прекъсване е предварително планирано за 3-ти ноември.

Единственият до този момент полет на тежкотоварния носител през декември 2014 г. доведе до въвеждането на макет на спътник в геостационарна орбита, на 36 000 километра над Земята. 

По време на ноемврийската мисия отново предстои изстрелване на макет в геостационарна орбита. 

Няма спор, че дългогодишната пауза в изстрелванията на ракетите "Ангара" е разочароваща за феновете на руската космонавтика. Експерти обясняват това прекъсване с преместването на производството от Москва в Омск.

angara-prep.jpg

Модули за руските ракети "Ангара". Снимка: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3429-2020-angara-3-november

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Третата мисия на Ангара А5, насрочена за 2021-ва, ще използва нова горна степен Персей

26 август 2020 г. 08:05 ч. Според интервю, дадено от шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин, третата мисия на новата руска тежкотоварна ракета "Ангара А5" е планирана за 2021-ва година. Напомням на читателите, че първата бе осъществена през 2014-та, а втората остава насрочена за ноември тази година - по време на този полет няма да се използва функционален спътник, а баласт. 

Третият полет се очаква да включва някакъв тип полезен товар, но Рогозин съобщава, че той все още не е определен. Не е определена и посоката на мисията - дали ще се лети до геостационарна орбита или до някоя от точките на Лагранж.

Това, което е ясно, е че тази трета "Ангара А5" ще бъде оборудвана с нова горна степен, която носи названието "Персей".

Но хора, които отдавна следят развитието на руската космонавтика, веднага напомниха, че "Персей" не е съвсем нова степен - това е добрият стар "Блок-Д", който се използва на ракетите "Протон". Само че сега ще има по-големи горивни резервоари и нови системи за контрол и сгъстяване на газовете. 

angara-prep.jpg

Модули за руските ракети "Ангара". Снимка: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3536-2020-26-aug-perseus-stage

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изстрелването на новата руска ракета Ангара остава планирано за ноември

26 август 2020 г. 17:35 ч. Вторият полет на новата тежкотоварна руска ракета "Ангара А5" остава насрочен за ноември, съобщи РИА Новости.

На въпрос, отправен от руския вицепремиер Юрий Борисов дали ще има изстрелване през тази година, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин отговори кратко: "През първата половина на ноември".

Напомням на читателите, че това ще е първото изстрелване на новата ракета след 2014-та, когато "Ангара А5" проведе дебютната си мисия. Шестгодишната пауза се дължи на пренасянето на производството от Москва в Омск.

Полетните изпитания на "Ангара" включват шест пуска и те се очаква да приключат догодина или през 2022-ра. 

В хода на ноемврийското изстрелване "Ангара" ще лети в конфигурация с горна степен "Бриз-М" и ще изведе в геостационарна орбита макет на спътник. 

Angara Launch Pad

Ракетата-носител "Ангара 5", която летя през 2014-та година. Снимка : ГКНПЦ Хруничев

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3539-2020-angara-a5-november-flight

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руската ракета Ангара-1.2 премина за пръв път през статично огнево изпитание на втората степен

24 октомври 2020 г. 20:00 ч. Руската космическа агенция съобщи, че вчера, на 23-ти октомври, бе проведено успешно статично огнево изпитание на втората степен на лекотоварната ракета "Ангара-1.2".

Това е един от заключителните етапи на тестовата програма на ракетата. По време на подготовката към теста специалистите от Конструкторското бюро "Салют" към ГКНПЦ "Хруничев", НИЦ РКП и Конструкторското бюро Химавтоматика (всички са част от държавната корпорация Роскосмос) изпълниха проверка на всички системи на втората степен и качеството на заложените конструкторско-технологични решения.

Напомням на читателите, че първото изстрелване на "Ангара-1.2" бе проведено през юли 2014 г., но тогава бе използвана степен от тежката ракета "Ангара А-5". По време на бъдещите мисии "Ангара-1.2" ще трябва да лети със специализирана втора степен, тъй че вчерашното изпитание беше важен етап от нейното завършване.

Що се касае до тежката "Ангара А-5", Русия продължава да се надява да излети в края на ноември тази година. 

Източник: Роскосмос

2020-angara-1.2-static-fire.jpg

Снимка от огневото изпитание. Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3617-2020-24-oct-angara-test

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Русия ще изстреля недовършена ракета Ангара в края на ноември

Angara Launch Pad

Ракетата-носител "Ангара 5", която летя през 2014-та година. Снимка : ГКНПЦ Хруничев

14 ноември 2020 г. 21:40 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, в края на месеца Русия ще изстреля ракетата-носител "Ангара А5" за пръв път след шестгодишно прекъсване. Напомням на читателите, че "Ангара" е първата космическа ракета, проектирана в страната след разпадането на СССР. Оказва се обаче, че ракетата е недоизкусурена. 

Съгласно информацията, публикувана на сайта Лента.Ру, тази "Ангара", която трябва да лети през следващите няколко дни, не се отличава от предходната, летяла през 2014-та. От медията се позовават на интервю с главния конструктор Дмитрий Петров, който потвърждава, че ракетата ще изпрати 2.4 тона в околоземна орбита. През 2014-та беше изведен макет с тегло 2 тона. "Структурно ракетата не се различава от ракетата по време на първия старт", категоричен е Петров.

През октомври шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин призна, че изстреляната през 2014 г. ракета е била недовършена. По негови думи "изпитанието не потвърди изискуемите нужди на клиента", тъй като "извежданата маса се оказа по-ниска от очакваното".

"Ангара А5" трябва да замени настоящата тежкотоварна ракета на Русия "Протон-М". Съгласно финансовия доклад на предприятието-производител ГКНПЦ "Хруничев", производството на "Ангара А5" възлиза на 7 милиарда рубли, което е три пъти повече в сравнение с производствената цена на остарялата "Протон". Излиза, че старите руски ракети от съветско време са много по-изгодни от финансова гледна точка в сравнение с новите.

ГКНПЦ "Хруничев" е едно от най-проблемните и недоходоносни предприятия на Роскосмос. Понастоящем дълговете му възлизат на 80 милиарда рубли - колкото е годишният бюджет на руската космическа агенция. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3647-2020-14-nov-angara-unfinished

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

«РД-180 — настоящее технологическое чудо, они идеально подходят для миссий Atlas», — написал генеральный директор ULA Тори Бруно в Twitter.

На это сообщение ответил глава Роскосмоса Дмитрий Рогозин, поблагодарив Бруно за высокую оценку.

«Этот двигатель действительно эффективен и надёжен», — подтвердил Рогозин.

Он также пригласил Тори Бруно в Москву для проведения переговоров о дальнейшем сотрудничестве.

Как ранее сообщало ИА REGNUM, в октябре 2019 года специалисты НПО «Энергомаш» отправили в США три жидкостных ракетных двигателя РД-180.

Цитирай

Руководство космической отраслью России осуществляет Государственная корпорация по космической деятельности «Роскосмос», которая была преобразована из Федерального космического агентства «Роскосмос».
Космическую отрасль российской промышленности составляют более ста предприятий, на которых занято около четверти миллиона человек.
Крупнейшим в России разработчиком космической техники является Ракетно-космическая корпорация «Энергия» им. С. П. Королёва. Также важную роль в производстве космических аппаратов играет ФГУП «Государственный космический научно-производственный центр имени М. В. Хруничева». Производством ракет-носителей для космических программ занимается Акционерное общество Государственный научно-производственный ракетно-космический центр «ЦСКБ-Прогресс».
 

Хруничев - държавен научно-производствен център.  Щом има "научен" в името значи, че не се разчита на печалба. Освен това е "държавен", значи пари има. И не са го закрили, значи това, което прави се смята за полезно -може и в бъдеще. Същото е положението с Ангара - сега е на загуба, все пак има още 7 планирани изпитателни полета. Технологията е много по-добра като икономика, екология и надеждост.  Стъпва на двигателите, за които самите американци казват, че са чудо.

     Има още едно планирано чудо - възвъщаемите модули.  За разлика от Спейс Х, те ще кацат на самолетен принцип, на писти по-малки от 2км. Планира се ресурс до 100 полета. Интересно е съотношението на товароподемностите на едноразов към многоразов вариант. При Спейс Х е известно. Да видим дали при самолетния принцип е по-добро? Тоест допълнително гориво и крачета дали по-тежи от крилце и колесник?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изстрелването на новата руска ракета Ангара се отлага с няколко дни

23 ноември 2020 г. 11:00 ч. Полетът на новата руска космическа ракета "Ангара", който бе предвиден за 28-ми ноември, ще бъде отложен с няколко дни. 

Новината бе съобщена от РИА Новости. Оказва се, че са възникнали технически проблеми, които налагат свалянето на ракетата от стартовата площадка и нейното връщане в монтажно-изпитателния корпус за диагностика и ремонт. 

Напомням на читателите, че това ще е първото изстрелване на "Ангара" след шестгодишно прекъсване. По време на дебютната мисия през декември 2014 г. в геостационарна орбита беше изведен макет на спътник с тегло 2.04 тона. 

Angara Launch Pad

Ракетата-носител "Ангара 5", която летя през 2014-та година. Снимка : ГКНПЦ Хруничев

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3664-2020-angara-flight-delayed

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Новата руска ракета Ангара изведе безпроблемно макет на спътник в целевата му орбита!

2020-14-dec-angara-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

14 декември 2020 г. 17:40 ч.

Светослав Александров. След дълги години чакане, най-накрая положително развитие за ракетостроенето на Русия! Тази сутрин, на 14-ти декември, в 07:50 ч. българско време от космодрума Плесецк беше изстреляна новата тежкотоварна руска ракета "Ангара А5". Около 12 минути след началото на полета орбиталният блок "Бриз-М" с макета на космически спътник се отдели благополучно от ракетата-носител и започна самостоятелното довеждане до геостационарна орбита. Малко след 17:00 ч. българско време беше потвърдено, че "Бриз-М" е изпълнил всички необходими маневри и макетът е на целевото си местоположение, с което мисията бе обявена за успешна. 

Типично за Русия изстрелването бе проведено сред пълно медийно затъмнение и то не беше излъчено на живо. Подбрани видеокадри, както и снимки, все пак бяха показани няколко часа след старта. 

Днешният полет бе първи за "Ангара" след шестгодишно прекъсване. Напомням на читателите, че дебютната мисия за ракетното семейство бе проведена на 9-ти юли 2014 година, когато беше изстреляна "Ангара-1.2ПП" в нетипична конфигурация, каквато повече няма да се използва. Целта беше изпробването на универсалните блокове "УРМ-1" и "УРМ-2", внедрявани на всички версии. Модулната конструкция на "Ангара" би следвало да позволява бързо и евтино сглобяване на ракети от всякакъв тип - лекотоварни, средно- и тежкотоварни. 

По време на втория старт на 23 декември 2014 г. летя "Ангара А5" в тежкотоварен вариант. Оттогава досега шест години нямаше никакви полети на "Ангара". С други думи - между втората и третата мисия на ракетното семейство е минало повече време от това между първото връщане на степен на ракета на СпейсЕкс и днешна дата, като за този период Илон Мъск усъвършенства възвръщаемостта, изпрати човек в космоса и започна конструкцията на кораба от ново поколение "Старшип".

През 2020-та година се навършиха 25 години от издаването на указа на Борис Елцин (първия президент на Русия) за разработката на "Ангара". Подобно на повечето руски проекти, този също се превърна в дългострой. Липсата на развитие през 90-те години е логично обяснима с недоимъка на пари. После, с началото на новото хилядолетие, руската икономика се стабилизира и даже се появи график. Пробните изстрелвания на "Ангара" с макети трябваше да приключат през 2010-2011 година, а след 2013 година следваха да започнат комерсиалните пускове. 

Но реалността се оказа по-различна. Дебютните два полета на "Ангара" бяха проведени през 2014 година, а между втората и третата мисия измина повече от половин десетилетие. Огромната пауза се дължи на преместването на производството на ракетите от Москва в Омск - травматичен процес, в хода на който бяха съкратени много работници. Предприятието-производител ГКНПЦ "Хруничев" е и най-проблемното предприятие на Роскосмос с дългове, които превишават 80 милиарда рубли - еквивалент на половингодишния бюджет на цялата космическа агенция! 

Днешният успех е изключително важен за Русия. Ракетите "Ангара" са тежко критикувани от редица руски и чуждестранни експерти - че още преди да завършат изпитанията са вече морално остарели, че са скъпи и неконкурентоспособни на фона на развитието в САЩ и Китай. Твърди се даже, че едно изстрелване на "Ангара" струва повече пари от такова на старата съветска ракета "Протон". 

Въпреки всичко "Ангара" са стратегически ценни за руската космонавтика. Първо - "Протон"-ите, които още са в експлоатация, биват изстрелвани от космодрума Байконур в Казахстан. През последните години казахстанските власти недоволстват от често възникващите аварии на "Протон", тъй като ракетите използват токсична горивна смес от хидразин и азотен окис - съответно всяка катастрофа е екологично бедствие. Но "Ангара" работят с течен кислород и керосин и са сравнително щадящи за природата.

Освен това стартови площадки за "Ангара" ще бъдат направени единствено на тези космодруми, които са на територията на Русия. Засега действаща площадка (от която беше проведено днешното изстрелване) има на северния космодрум Плесецк. В близко бъдеще площадка ще бъде построена и на новия космодрум Восточний. За съжаление строежът на Восточний също се оказа своеобразен дългострой, като нееднократно работата беше прекъсвана от корупционни скандали. През 2016 година Русия най-сетне проведе дебютния полет от Восточний, но бе използвана ракета от старото семейство "Союз". Площадката за "Ангара" продължава да се бави. 

Другата причина, поради която ракетите "Ангара" са важни, е че те ще изстрелват пилотирания космически кораб на Русия от ново поколение "Орел" (доскоро наричан "Федерация"). За да може корабът да бъде адаптиран за тези ракети, Роскосмос ще похарчи 1.1 милиард рубли. Дебютното изстрелване на "Орел" в безпилотен режим е планирано за 2023 година, а в пилотиран режим до МКС - през 2025 година.

Ние имаме всички основания да се съмняваме дали графикът ще бъде спазен, както и дали "Ангара" изобщо ще се впишат в икономическата реалност, диктувана от Мъск и другите частни фирми. Ще са нужни ли на света многострадалните "Ангара" и Восточний през 2024-2025 година? Не знаем, но днешният успех на Русия в сферата на ракетостроенето представлява важна крачка напред. Макар че днешната мисия бе просто повторение на тази от зимата на 2014-та, а в космоса бе изведен само макет, едно е ясно - "Ангара" може да лети. 

Вижте видеозапис от изстрелването в Youtube 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3707-2020-angara-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Защо днешният успешен полет на руската ракета Ангара бе важен?

angara-rocket.jpg

Ракетата "Ангара", която успешно излетя днес. Фото: Роскосмос

14 декември 2020 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 14-ти декември, Русия най-после сполучи да изстреля своята тежка ракета "Ангара А5" след шестгодишно прекъсване. Полетът изглежда не впечатли много от космическите фенове и мнозина от тях избраха да се фокусират върху факта, че ракетата е извела до геостационарна орбита макет, а не действащ спътник. Но днешната мисия на "Ангара" има много по-важни последствия за руската космонавтика, отколкото повечето хора предполагат. 

Самият аз съм обвиняван в свръхкритичност към космическите дейности на Русия, поради което не съм обичан на определени места в космическите среди (и особено в русофилските групи във Фейсбук). Но вижте - не е важно дали критикуваш, важно е как критикуваш. Има уместна и неуместна критика. Аргументираната критика е винаги уместна, дори и истината да е неприятна. В този ред на мисли, критиката, че руснаците днес са изстреляли макет, не е уместна. Почти всяка нова и нетествана ракета лети с макет на борда, защото никой не би се доверил да изпрати на нея скъпоструващ спътник или космически кораб. Може да се използва обикновен баласт, но може и да се направи готина пиар акция, като например колата "Тесла" на Илон Мъск. И тук е удачно да се конкретизира, че Мъск е предложил да изстреля полезен товар както на НАСА, така и на американските ВВС, но никой не е пожелал да прати каквото и да е с неизпитаната "Фалкън Хеви". Вярно е, полетът беше успешен и "Тесла"-та отлетя към Марс, но никой не можеше да гарантира, че тази дебютна мисия ще е благополучна. Самият Мъск смяташе, че има едва 40% шанс за успех. 

Същото се отнася и за "Ангара А5". Ракетата е провела само един предходен полет, през зимата на 2014-та. Днешната мисия бе първа след прехвърляне на производството в Омск, така че това беше и тест, че трансферът е завършил успешно. Така че нормално "Ангара" превози макет. Искате да критикувате руснаците - критикувайте ги за корупцията, лошата политика, дългите отлагания на космическите проекти. Това е основателна критика. 

Истинската причина, поради която днешното изстрелване бе важно, не бе фактът, че ракетата извози макет, а че успя да го доизвози до геостационарна орбита - и с това Русия съхрани позиция, която беше на крачка да я изгуби. 

Мнозина смятат, че най-важната космическа дейност е пилотираната космонавтика, а най-същественото, което Русия правеше през последните 10 години, бе да извозва астронавтите на целия свят до МКС. Това не е така. Най-важната дейност, която една космическа държава може да прави, е да превозва спътници до геостационарна орбита. Защото това е регионът от космоса с най-същественото практическо приложение. 

Както пояснява експертът и блогър Виталий Егоров, геостационарната орбита се намира на около 36 000 километра от Земята. На това разстояние спътниците обикалят около нашата планета за 24 часа - и от наша гледна точка те висят над една и съща точка на земната повърхност. Тук се разполагат сателитите за предаване на радио- и телевизионни сигнали, тук се намира съществена част от метеорологичните спътници, тук са и GPS спътниците, които всеки от нас използва посредством множеството мобилни устройства. Без спътниците в геостационарна орбита модерният живот на 21-ви век би бил невъзможен. 

Основната руска ракета, която се използва за извеждането на товари до геостационарна орбита, е "Протон". Създадена по времето на ранната космическа надпревара, през 60-те години, тя е морално остаряла, използва токсично гориво и аварира често - толкова често, че вече почти никой не иска да качва спътници на нея. Поради тази причина произвоздството на "Протон" е прекратено и малкото ракети, които периодично летят, са останалите от резерва. През 2025 година изтича и споразумението между Казахстан и Русия и вече "Протон" никога няма да излети, дори и да са останали още няколко бройки ракети. 

Ето защо стартът на "Ангара" беше важен за космонавтиката на Русия. Да, това е скъпа ракета, ще изисква тежки субсидии от държавата и никога няма да победи "Фалкън"-ите на Илон Мъск. Но благодарение на днешния успешен старт на "Ангара", както се изразява Виталий Егоров, руснаците остават във Висшата лига на ракетостроенето - сред държавите, разполагащи с ракета за превоз на товари до геостационарна орбита.

Разбира се, има още много работа за вършене. Засега "Ангара" е в състояние да лети само от северния космодрум Плесецк. Но до 2025-та година времето е предостатъчно, за да могат руснаците да довършат площадката на Восточний и след като "Протон" излезе от експлоатация, вече същинското приложение на "Ангара" ще започне. 

Но днес бе добро начало. Успешният полет на "Ангара" доказва, че производството в сибирския град Омск е постижимо - а от този град транспортът до Восточний ще е много по-лесен в сравнение ако производството бе останало в Москва. 

Тъй че, дори и да сме критично настроени към космонавтиката на Русия, днес е удачен момент да поздравим руснаците за техния успех. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3708-2020-why-angara-launch-was-important

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Изстреляният с ракета Ангара-1.2 руски спътник не работи

2022-29-april-angara-launch.png

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : Roscosmos

14 май 2022 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. На 29-ти април новата лекотоварна орбитална ракета на Русия "Ангара-1.2" изведе благополучно спътник в космоса, но няколко седмици по-късно става ясно, че космическият апарат не е работоспособен и скоро ще изгори в земната атмосфера. 

Както съобщава независимият руски журналист Анатолий Зак, сателитът бе въведен в първична орбита с параметри 279 на 294 километра и с наклон 96.5 градуса спрямо екватора. Орбиталните параметри са сходни с тези на предишните спътници "ЕМКА-1" и "ЕМКА-2", военни разузнавателни апарати, които бяха изстреляни през 2018 и 2021 година. 

Но към средата на май данните показват, че спътникът не е в състояние да маневрира и орбитата му се снижава - сега е с параметри 231 на 246 километра. Отсъстват каквито и да е сведения, че наземното ръководство се опитва да я повдигне, което е показател, че сателитът не е бил активиран успешно след неговото изстрелване. 

Така за пореден път се убеждаваме, че не е достатъчно да имаш традиции в ракетостроенето, нито да правиш хипер-ултра-мега-гига бързи ракети, ако няма какво да изстрелваш с тях. Имайки предвид, че 70% от компонентите в руските спътници са чуждестранни и вероятно вече са недостъпни за Русия вследствие на санкциите, отчитайки факта, че новият пилотиран кораб "Орел" е все още на ниво макет, не забравяйки, че руският отрасъл бе изолиран от комерсиалния космически пазар поради войната в Украйна, за мен остава неясно какво изобщо ще извеждат в космоса новите ракети "Ангара". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4536-2022-angara-satellite-not-working

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новоизстреляният неработещ руски спътник изгоря в земната атмосфера

2022-29-april-angara-launch.png

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : Roscosmos

19 май 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Руските медии оповестиха, че най-новият руски военен спътник, който бе изстрелян на 29-ти април посредством ракета "Ангара-1.2", с бодра маршова стъпка излезе от орбита, навлезе в земната атмосфера и преустанови своето съществуване. 

"Вчера падна руският военен спътник "Космос-2555". Само преди две седмици и половина той бе изстрелян посредством лекотоварна "Ангара-1.2" с буква Z на обтекателя и сега проведе успешно навлизане в атмосферата", коментира известният руски експерт Виталий Егоров в своя канал в Телеграм. "Сателитът бе изстрелян на височина около 300 километра в орбита, подходяща за оптично разузнаване. Той трябваше да премине или в по-висока орбита или постоянно да включва двигателите си, за да остане на стабилна височина. Но не направи нито едното, нито другото и вместо това активно започна да се снижава поради атмосферното триене. При това той почти изцяло сподели съдбата на друг родствен нему апарат "Космос-2551", изстрелян преди половин година с друга ракета, но резултатът бе същият."

"Тук може да си спомним и за масово-габаритния макет, който бе изстрелян с тежка ракета "Ангара". Ускорителният блок "Персей" не проработи и той изгоря в атмосферата заедно с полезния му товар. Всички тези случай са обединени от едно: изстрелванията бяха осъществени в интерес на Министерството на отбраната, което значи, че са секретни, а Роскосмос не призна за техните аварии и продължава да ги счита за успешни", твърди Егоров. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4545-2022-angara-satellite-enters-atmosphere

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Руска ракета Ангара-1.2 изведе в космоса военен спътник

2022-29-april-angara-launch-1024x564.png От архива: Кадър от полета на „Ангара-1.2“ през април. Фото: Роскосмос

16 октомври 2022 г. 10:40 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 15-ти октомври, в 22:55 ч. българско време, беше проведено второто изстрелване на най-новата лекотоварна ракета на Русия „Ангара-1.2“. Полетът бе осъществен сред пълно обществено и медийно затишие, нямаме видео и снимки, а руснаците твърдят, че всичко е минало „успешно“.

За съжаление ние не може да се доверим на това твърдение без независими доказателства на фона на цензурата в Путинова Русия. Например руснаците продължават да твърдят, че страната е изстреляла последователно и безаварийно 92 космически ракети през последните години. Това не е вярно. Напомням, че след провеждането на първия полет на „Ангара-1.2“ на 29-ти април т.г. беше обявен успех, но по-късно стана ясно, че спътникът не работи. След полета на тежкотоварната ракета „Ангара А-5“ през декември пък аварира нейната горна степен „Персей“ и тя изгоря над Тихия океан. Даже при по-старите ракети, при изстрелването на „Протон-М“ през декември, горната степен „Бриз-М“ не достави спътниците в целевата им орбита и те трябваше да използват собствените си двигатели, за да спасят мисята. Русия никога не призна за тези аномалии. Под твърдението „92 безаварнийни полетя“ руските власти имат предвид единствено безпроблемна работоспособност на първите и вторите степени, а не и на горните. Огромната част от руските провали, които съм отразявал на страниците на КОСМОС БГ преди затягането на цензурата през Рогозиновата епоха, са се случвали именно на ниво горни степени.

Така че тепърва предстои да научим дали този път всичко е минало успешно.

Напомням на читателите, че тъй като ракетното семейство „Ангара“ на Русия е замислено през 90-те години, стратегията за снижаване на разходите не е посредством търсене на възвръщаемост – това се появява едва през новото хилядолетие, с изгрева на СпейсЕкс. Вместо това всички ракети „Ангара“ се състоят от универсални блокове „УРМ-1“ и „УРМ-2“, които се внедряват на всяка една от версиите, лекотоварни, средно- и тежкотоварни. Това е т.нар. модулна конструкция, която позволява бързо и евтино сглобяване на носителите. 

В случая, за разлика от тежкотоварната „Ангара-А5“ с едно централно „УРМ-1“ ядро и четири странични ускорителя от същия тип, лекотоварната „Ангара-1.2“, която летя снощи, притежава само едно-единствено „УРМ-1“ ядро за първа степен и е в състояние да извежда в орбита полезен товар с тегло 3 800 килограма.

Снощният полет бе вторият от общо три, планирани през тази година за ракетното семейство „Ангара“. 

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/16/angara-1-2-completes-second-flight/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, SAlexandrov said:

Полетът бе осъществен сред пълно обществено и медийно затишие, нямаме видео и снимки, а руснаците твърдят, че всичко е минало „успешно“.

Светлото бъдеще е миналото на товарищите...Винаги ни съобщаваха за извършените успешни изтрелвания....После....Другото се изтриваше....😂🤣🤣 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Изстреляният през октомври руски спътник с новата ракета Ангара изгоря в атмосферата

2022-29-april-angara-launch-1024x564.png Снимка от изстрелване на “Ангара”. Photo credit : Roscosmos

12 декември 2022 г. 14:05 ч.

Светослав Александров. Докато вчера НАСА прибираше на Земята космическия кораб “Орион” след окололунното пътешествие, междувременно изстреляният през месец октомври руски военен спътник с ракетата-носител “Ангара-1.2” изгоря в атмосферата. Спътникът така и не проведе никакви маневри, докато бе в орбита, а краткият му живот (по-малко от два месеца) повдига основателни въпроси доколко мисията му е била “успешна”, както твърдят официалните власти на Русия.

За края на мисията на спътника “Космос 2560” оповести астрофизикът Джонатан Макдауъл:

Дали това бе планираното поведение за този спътник, остава неизвестно: предишният спътник Космос-2525 прекара на орбита по-дълго”, пише Иля Харламов, космически ентусиаст и автор на канала в Телеграм “Юра, прости”. “Специалистите на НАСА гадаят: дали руските военни предпочитат такива краткоживущи спътници, или просто изпитват нещо”.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/12/angara-burns-atmosphere/

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

За пръв път изкараха Ангара-НЖ на новата стартова площадка на космодрума Восточний

2023-16-nov-angara-nzh-rolled-launch-pad

На снимката: “Ангара-НЖ” бива изкарвана към стартовата площадка на космодрума Восточний. Фото: Роскосмос

16 ноември 2023 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. След дълги години на строителство, новата стартова площадка на космодрума Восточний за ракети “Ангара” е вече завършена. Днес Роскосмос оповести, че специален макет на ракета, известен под названието “Ангара-НЖ” (НЖ е съкращение “наземная жидкостная”), бе изкаран на площадката и приведен във вертикално положение.

“Ангара-НЖ” ще престои на площадката около месец за серия от комплексни изпитания, които ще трябва да потвърдят съвместимостта на наземните системи с ракетата.

Напомням на читателите, че ракетите от семейството “Ангара” са първите орбитални носители, разработени в Русия след разпадането на СССР. Съответно, за да бъде отчетена новата геополитическа обстановка, не се разчита на стария космодрум Байконур, който остана на територията на държавата Казахстан. За повече информация можете да прочетете статията, която преведох за вас, относно бавното изтегляне на руснаците от Байконур.

Първата площадка за изстрелване на “Ангара” бе построена на северния руски космодрум Плесецк. Именно оттам бяха осъществени вече шест полета. Но площадката на Восточний е съвсем различна. Кулата за обслужване на ракетите е висока 60.7 метра, много по-голяма от 54-метровата кула на Плесецк. Тя е с 17 етажа, тежи 3 000 тона и притежава множество асансьори и подвижни ръкави за достъп до различните отсеци на “Ангара”.

Но най-съществената отличителна черта на новата кула е, че тя е специално проектирана да обслужва бъдещия пилотиран кораб на Русия “Орьол”, както и високоенергетичните варианти на “Ангара”, които няма как да летят от Плесецк.

През месец септември шефът на Роскосмос Юрий Борисов обяви, че догодина ще бъдат проведени последните изпитателни полети на “Ангара-1.2” и “Ангара-А5”.

Що се касае до първия полет на варианта “Ангара-А5В” с високоенергетична водородна степен, той ще бъде осъществен след 2025 година. А пилотираният кораб “Орел” не се очаква да дебютира преди 2028 година.

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/16/angara-nzh-rolled-vostochny/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Вече 10 години новите тежкотоварни руски ракети возят в космоса само макети

2024-angara-rocket-component-1024x682.jp

На кадъра: ускорителният блок “Орион” на ракетата “Ангара” бива подготвен за полет. Photo credit : Roscosmos

7 март 2024 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, през следващия месец Русия ще изстреля новата тежкотоварна руска ракета “Ангара А-5” за пръв път от космодрума Восточний. Изстрелването ще стане факт близо десетилетие след дебюта на “Ангара А-5” от северния космодрум Плесецк през декември 2014 година. Това ще е четвъртият полет за “Ангара А-5” и по подобие на предходните три на борда на ракетата отново ще има само макет.

Както съобщава журналистът Стивън Кларк за Арс Текника, реалната възраст на “Ангара А-5” не е 10 години, а 32 – проектирането на ракетата започва още през 1992 г., непосредствено след разпадането на СССР. Задачата на “Ангара А-5” е да замени старите руски ракети “Протон”, които работят с токсични хиперголични горива и освен това излитат от космодрума Байконур, намиращ се от територията на Казахстан. Едно време “Протон” бе най-често използваната ракета на комерсиалния пазар и изстрелваше множество западни спътници. “Ангара А-5” се очакваше да поеме тази щафета и да затвърди мястото на Русия на космическия пазар.

Но след серията от провали на “Протон”, довели до загубата на скъпоструващи сателити, възхода на американската фирма СпейсЕкс и войната на Русия в Украйна, днес руснаците са практически изхвърлени от този пазар. Така за “Ангара А-5” остава единствено ролята да извежда в космоса правителствени руски космически апарати.

Проблемът е, че правителството на Русия не разполага нито със спътници, които да качва на “Ангара”, нито е готов новият пилотиран космически кораб “Орьол”, който трябва да замени днес използваните “Союз”-и. Ето защо “Ангара А-5” вече десет години вози само макети.

След оттеглянето на западния свят от Русия поради санкциите, наложени във връзка с войната в Украйна, отпаднаха чуждестранните спътници, които трябваше да летят на оставащите ракети “Протон”. В склада на ГКНПЦ “Хруничев” са останали десетина ракети. Подобно на случая с “Ангара А-5”, те бездействат – няма какво да возят.

Положението е малко по-добро с лекотоварната версия на Ангара – “Ангара-1.2”. Тази версия е летяла двукратно след 2014 година, като и при двата пъти е извеждала в космоса малки военни спътници.

В общи линии предстоящият априлски полет на “Ангара А-5” с макет ще доведе до откриването нова площадка на построения в Далечния изток нов руски космодрум Восточний. Строежът на космодрума бе съпътстван от множество корупционни скандали, но най-малкото през 2016 г. руснаците успяха да открият площадката за изстрелването на ракетите от по-старо поколение “Союз”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/07/angara-mockups/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Новата руска ракета Ангара-А5 бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний

2024-angara-rolled-to-pad-1024x682.jpg

На снимката: новата руска ракета “Ангара” бива изведена на стартовата площадка на Восточний. Фото: Роскосмос

27 март 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Руската тежкотоварна ракета “Ангара А-5” бе изведена на стартовата площадка на новия космодрум Восточний. Ако всичко мине наред, дебютният полет от този космодрум се очаква да е факт между 6-ти и 10-ти април.

Предстартовата подготовка ще отнеме около две седмици. Ако включим изстрелванията от северния космодрум Плесецк, за “Ангара А-5” това ще бъде четвъртият полет. Както съобщава руският космически популяризатор Виталий Егоров, този полет също ще бъде с макет на спътник, както и предходните, а от предходните три мисии една завърши с провал заради отказ на горната степен.

Напомням на читателите, че “Ангара” е първата изцяло нова орбитална ракета, създадена в модерна Русия след разпадането на СССР, т.е. за която може да се каже, че не представлява съветско наследство. Проектирането ѝ започва още през 90-те години. Тогава Илон Мъск все още не се е появил като играч в космическия сектор, следователно темата за възвръщаемостта на ракетите не е на дневен ред. Русия има друга идея за снижаването на цените на изстрелванията – “Ангара” е проектирана по т.нар. модулен дизайн, т.е всичките ѝ степени са изградени от базови универсални модули. Чрез масовото производство на едни и същи модули руснаците се надяват, че ще въведат в експлоатация най-евтиния носител в света, който щеше да замени тежкотоварната ракета “Протон”. Цената на едно изстрелване на “Протон” възлиза на около $65 милиона, т.е. сравнима с цената за изстрелването на ракета “Фалкън 9”. И наистина, преди Мъск да изгрее на спътниковия пазар, “Протон” беше най-евтиният носител – и можеше да се задържи още време, стига една десета от изстрелванията да не завършваха с авария.

Но през 2020 г. става ясно, че “Ангара” не само няма да е по-евтина от “Протон”, но даже ще е по-скъпа, като едно изстрелване ще излиза на $100 милиона. По този повод руският академик Андрей Ионин коментира, че Русия няма никакъв изглед да е в състояние да конкурира ракетите на Мъск.

Само че това беше преди четири години, а сега, благодарение на войната в Украйна и санкциите, западният свят се отказа да ползва превозите на руски ракети, изключвайки някои полети до МКС. Така че комерсиализацията на “Ангара” не стои на дневен ред. По-скоро ракетата ще изпълнява геополитическата задача Русия да бъде независима от други държави – тъй като “Протон” продължава да се изстрелва от космодрума Байконур, който от своя страна е на територията на Казахстан, това наложи на намиращия се на руска територия Восточний да бъде внедрена новата площадка за “Ангара”.

Но мнозина се питаме – каква полза Русия да е независима от другите държави, ако няма какво да изстрелва в космоса? Реалността е, че след санкциите на склад има около десетина ракети “Протон”, които бездействат, без да бъдат изстреляни. Това са тежкотоварни ракети, т.е. руснаците трябва да разполагат или с тежки военни спътници, или с комуникационни геостационарни спътници, или с хиляди микроспътници, чакащи да бъдат изведени накуп (като “Старлинк”), или с тежък пилотиран космически кораб. Но няма нищо такова налично, поради което “Протон”-ите бездействат, а новата ракета “Ангара” ще лети с макет, както е било и при предишните мисии.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/27/angara-a5-rolled-launch-pad/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руската тежка ракета Ангара-А5 изведе в космоса макет и микроспътник Гагаринец!

2024-11-apr-angara-a5-launches-1024x640.

Кадър от днешното изстрелване. Фото: ЦЕНКИ/Роскосмос

11 април 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Навръх 63-годишнината от полета на първия космонавт Юрий Гагарин, космическата програма на Русия пожъна рядък успех. Днес ракета “Ангара-А5” излетя за пръв път от новата площадка на космодрума Восточний и изведе на път към геостационарна орбита макет, но също така позиционира в околоземна орбита и малкия спътник “Гагаринец”. Той е построен от руската частна компания Avant Space и представлява първият в историята на космонавтиката изцяло рекламен спътник.

“Гагаринец” е създаден по универсалния стандарт CubeSat от три единици и представлява първият спътник от орбитална групировка на Avant Space, която ще носи името “Съзвездие”. Посредством лазери спътниците от групировката ще проектират реклами на нощното небе, като изображенията ще са с размер три пъти по-голям от този на нашата Луна. Според фирмата проекцията ще става само докато спътниците прелитат над големите градове. Ръководството на Avant Space също така твърди, че спътниците ще са безопасни за авиацията и безвредни за астрономията.

Като изключим “Гагаринец”, основният полезен товар на борда на “Ангара А-5” бе макет на голям геостационарен спътник.

Днешното изстрелване с основание се празнува от руската космическа общност. Създаването на космодрума Восточний, както и ракетите “Ангара”, са буквално единствените успехи в ракетостроенето от страна на модерна Русия – т.е. говорим за проекти, изпълнени в Руската федерация, които не са започнати по времето на СССР и не са съветско наследство. Космодрумът Восточний бе създаден на мястото на старата площадка за балистични ракети Свободни в Амурската област, за да може Русия постепенно да измести ракетните си изстрелвания от намиращия се в Казахстан исторически космодрум Байконур към нейна територия.

Строежът на Восточний започна през януари 2011 г. и трябваше да завърши през 2015 г. с въвеждането на площадката за “Ангара” в експлоатация. Работата бе съпътствана сред множество обвинения за корупция и кражби от шефовете на строителните филми, разкрития, че се работи с некачествени материали и стачки от страна на работниците, които се оплакаха, че не им плащат заплатите. След тези случки Путин обеща, че лично ще надзирава как вървят дейностите на космодрума.

До 2012 г. стана ясно, че поради забавянията в създаването на ракетите “Ангара”, няма как площадката за тях да бъде открита до 2015 година. Ето защо тогавашният директор на Роскосмос Владимир Поповкин взе решение да се направи площадка за старите ракети “Союз”, колкото да се изпълни директивата на Путин да има полет до 2015-та. Изумително, но факт – руснаците се справиха в тази задача сравнително добре, само с няколко месеца закъснение. Първият полет на “Союз” от Восточний бе факт през април 2016 година. Така Русия започна да развива новата си космонавтика на 21-ви век с 60-годишни ракети от семейството “Семьорка”.

Отне още осем години, докато площадката за “Ангара” стане готова. Чак днес станахме свидетели на въвеждането ѝ в експлоатация и изстрелване от нея! Но го дочакахме!

Въпреки че руснаците има какво да празнуват днес, истината е, че не знаем дали тази зора, която пукна над Восточний, ще се разгърне в цял нов ден за космонавтиката на Русия. След началото на войната в Украйна западният свят се отдръпна от услугите на руските космически ракети. Резултатът – те останаха да бездействат на Земята в хангарите си, защото няма полезни товари за тях. Руските спътници още не са готови заради забавяния, породени до голяма степен от наложените от Запада санкции. Реално днес Русия има много космически ракети, но за тях няма нито нови спътници, нито кораби.

Така ние не знаем кога ще е вторият полет на “Ангара” от Восточний, но едно изглежда сигурно – няма да е тази година. Не по-рано от декември (реалистично да се разбира 2025 г.) е заплануван пуск на “Ангара-А5” с военна мисия в орбита тип Молния – но това изстрелване ще бъде факт от северния космодрум Плесец, където бе направена първата площадка за “Ангара”. Що се касае до площадката на Восточний, Русия планува изстрелването от нея на следващия космически телескоп “Спектр-УФ”, първия модул “НЕМ” за новата станция “Рос” и прототип на пилотирания кораб “Орел”. Нито един от тези проекти не е готов – така че може да не сме свидетели на ново изстрелване на “Ангара” не само през цялата 2024, но и през 2025 г., а няма да се учудя ако площадката бездейства през 2026 и 2027 година.

През това време Мъск ще продължи да изстрелва по една ракета на 2-3 дни. Може да се окаже така, че докато видим нов полет на “Ангара” от Восточний, Мъск да е реализирал нови 200-300 мисии, ако не и повече.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/04/11/angara-a5-gagarinets/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, SAlexandrov said:

УСПЕХ: Руската тежка ракета Ангара-А5 изведе в космоса макет и микроспътник Гагаринец!

 

Кадър от днешното изстрелване. Фото: ЦЕНКИ/Роскосмос

11 април 2024 г. 16:55 ч.

“Гагаринец” е създаден по универсалния стандарт CubeSat от три единици и представлява първият спътник от орбитална групировка на Avant Space, която ще носи името “Съзвездие”. Посредством лазери спътниците от групировката ще проектират реклами на нощното небе, като изображенията ще са с размер три пъти по-голям от този на нашата Луна. Според фирмата проекцията ще става само докато спътниците прелитат над големите градове. Ръководството на Avant Space също така твърди, че спътниците ще са безопасни за авиацията и безвредни за астрономията.

Като изключим “Гагаринец”, основният полезен товар на борда на “Ангара А-5” бе макет на голям геостационарен спътник.https://cosmos.1.bg/space/2024/04/11/angara-a5-gagarinets/

Аха.

Лазерни реклами....и макети стрелят в разгара на войната....

А ние трева пасем и ще викаме муууууууууу.....😂🤣😂

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...