Отиди на
Форум "Наука"

Срещи с науката: "Действително ли България и българите са ощетени от историята?"


Recommended Posts

  • Администратор

Второто събитие от поредицата "Срещи с науката" ще се проведе отново в последния петък на месеца - 27 октомври. Този месец темата на дискусията е:

"Действително ли България и българите са ощетени от историята?"

"Един опит за ревизия на основните заблуждения, самосъжаления и стереотипи залегнали в представата за миналото ни, определили нашата историческа и съвременна съдба. Да отправим поглед от страната, която винаги избягваме. Но и да видим, че всъщност съдбата ни съвсем не е била толкова тежка колкото си мислим.", споделя за предстоящата дискусия модераторът Радослав Тодоров, автор на поредица текстове по темата.

Дата и час: 27 октомври (петък), 19.00 ч.
Адрес: 
Читалище.то, София, ул. Лом 1
Презентатор: Радослав Тодоров 
Модератор: Росен Теодосиев


Събитието е част от поредица "Срещи с науката", организирана от форум "Наука" (
www.chitatel.net/forum/) и сайт "Читател" (www.chitatel.net/).

bulgaria.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Администратор

И събитието във фб: https://www.facebook.com/events/284015428759444/

Ще се съберем една хубава група от хора, с която ще си говорим за българска история :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Този петък се събираме да обсъдим малко българската история и ще се радвам на по-засилено присъствие от форума, като се има предвид, че 80% от темите са свързани с историята :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С метрото къде трябва да се слезе? А после?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 5 часа, ISTORIK said:

С метрото къде трябва да се слезе? А после?

Преди 1 час, Thorn said:

Има ли кръчма?

Има бира :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тук дискусията зави в изненадващ обрат.

http://fenixforum.net/viewtopic.php?f=14&t=450&p=57952#p57952

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Очаквам това да се случи в петък на живо!

Това е идеята на тези срещи да се обсъждат интересни теми с интересни хора :)

Link to comment
Share on other sites

Хубаво дискутирате, но мога смело да твърдя. вашата българска история е грешно интерпретирана, предадена, представена , умишлено <пропусната< и пр. Това за последните 200 години от възраждане , освобождение и цялата 3 та държава. Очевидци и участници разказват доста по различна <история> , аз съм слушал директно разкази за последните стотина години, а за преди това е записано в нашите книги. Тъй като това което знаем засяга и други 2, 3 сегашни държави , за ваше успокоение, или тревога, техните <национални< истории са също тъй компрометирани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Помислете пак, дали тази среща има смисъл, и дали темата направена от Warlord има нещо общо с науката. Не знам какво му е образованието, но темата, както я е оформил тук показва, че не е историк, и че не може адекватно да анализира историческите събития.

Напрактика опита за анализ на събитията който прави Warlord  е нелеп и грешен по следните две причини.

Първо, според него Северна Добруджа, Източна Тракия, Беломорска Тракия, Македония, и Нишко в края на османската държава били с много смесено население, и съответно тези земи щели да бъдат проблем за България и съответно нямало да можем да ги удържим. Според Warlord в тези земи нямало достатъчно българи, и в Северна Добруджа имало повече татари, турци и цигани, в Източна Тракия имало повече помаци и т.н. Warlord обаче пропуска да спомене това, че тези земи са земите на Българската Екзархия, която е създадена върху земите с преобладаващо българско население. Тоест по онова време както смесено население е имало във Северна Добруджа и в Източна Тракия, така смесено е било и населението на Търновско, Софийско и Пловдивско. Warlord явно не разбира това, че тогавашното състояние на етносите е налагало разделението им, и ако Северна Добруджа, Източна Тракия, Беломорска Тракия, Македония, и Нишко бяха останали в една Санстефанска България, то малцинствените етноси вероятно щяха да се изнесат от тези земи към Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Албания. Както знаем от историята след Освобождението и след няколкото войни процеса на преселение на българи към България и на гърци, турци, помаци, румънци и други извън България е постоянен. Warlord не обяснява как така в населената в миналото с турци и татари Северна Добруджа днес живеят основно румънци, а не турци и татари, и дали ако тя беше останала в пределите на България там днес нямаше да е населено само с българи! Тоест начина по който Warlord разглежда този въпрос е ненаучен и необмислен.

Второ, във втората част на изложението си Warlord се спира на дискутираните Северна Добруджа, Източна Тракия, Беломорска Тракия, Македония, и Нишко от днешна гледна точка, или по-точно дали тези земи днес биха ни били от полза. Не е ясно точно каква е причината да използва за аргументация днешното състояние на тези земи, но явно това е направено поради невъзможността да аргументира по друг начин тезата си. Целият му анализ в тази част е напълно неадекватен, доколкото той не разглежда варианта каква би била ситуацията в тези земи, ако те бяха останали още преди 100 години в една Санстефанска България без от тях да се изселят стотиците хиляди българи. За него Северна Добруджа "не предлага нищо атрактивно", Източна Тракия не била от стратегическо значение за българите, Беломорска Тракия не ни трябвала защото така или иначе в ЕС имаме досъп до Бяло море, Вардарска Македония "воъбще не ни е притрябвала", в Западните покрайнини пък нямало желания да се присъединяват към България, и "въобще ламтенето за територии било излишно"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Като следващ аргумент в този "анализ" се изтъква това, че видите ли България била достатъчно голяма, и тъй като в Лихтенщайн взимали заплати от 5000 евро нагоре, то земята която имаме ни е достатъчна. Комплексираните териториомани трябвало да спят спокойно, защото България не била малка държава, а била една от една от големите европейски страни!!! Разполагали сме били с най-много земи от балканските народи! И следват едни сметки на човеко население на квадратен метър в различните страни!!! България при това била с идеален климат, и съседите ни само можели да ни завиждат! Warlord, правейки подобно излияние на мислите си, напълно се отклонява от науката, аргументира се погрешно, разглежда различни периоди от историята, но не успява да ги анализира, и съответно не успява да извади логични заключения. Напрактика той създава псевдонаука, доколкото не отчита това, че една по-голяма България с територията на Санстефанска България щеше да има по-голямо население, щеше да събира повече данъци, щеше да е по-богата, ако владееше севрното Беломорие от там щеше да преминава много по-голям търговски поток, ако Македония беше останала в България нямаше да съществува  БЮРМ и народност македонци, в Западните покрайнини и Нишко нямаше да има само някакви малобройни хора смянащи се за българи, а щеше там да е центъра на шоплука, и най-важното България нямаше просто да е една от средно големите страни в Европа, а щеше да е една от шесте най-големи и влиятелни страни в Европа. 

В крайна сметка опита за анализ на Warlord не е успешен, и той не успява да аргументира тезата си. Явно не е историк, и явно не е писал научни трудове. Опитът да покаже колко нелепи са желанията на патриотарите в България, напрактика се оказва нелеп от своя страна, като цялата тема обезличава историята и някои от случилите се събития. Това в днешно време, на фона на цялата либерастия, която е обхванала България, може да изглежда нормално, но напрактика трие реалните събития от историята на българите, и представя една теза защитена чрез нелепи и псевдонаучни аргументи. 
---
Същото е положението и по другите основни теми развити от Warlord за турското робство и за съединението. Анализът не е научен, и представя само една гледна точка без да се съобразява с аргументите от другата страна. Да се представя кръвния данък, като нещо супер нормално и добро за българите е най-нелепото нещо което може а бъде изказано и защитавано от някой който претендира за възможности в анализа и историческата наука.
---

Тъй че помислете отново относно темата на срещата, и дали тя е подходяща да бъде представяна с логото на форума и списанието. Ясно е че е трудно да се намери човек, който да представи някаква тема на тези срещи, и е ясно че искате да водите някакви подобни инициативи, но доколкото форума и списанието са свързани с науката, трябва да подбирате добре обмислени теми и лектори които да имат ерудицията да ги аргументират научно. В противен случай е напълно възможно везните на списанието и форума да се наклонят към псевдонауката.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В случая съм напълно съгласен с makebulgar. Прочетох "аргументите" на Warlord, но той на моменти прави голямата грешка да определя кое какво би било днес. Днес е продукт на миналото заради това, което се е случило. Ако нещата се бяха случили по различен начин, днес резултатите може би нямаше да са такива. Но това никой не може да го прогнозира с точност без да предполага. За жалост анализът му относно това кое не ни трябва и кое ни е трябвало е меко казано циничен. Подобна теза бях чул на конференцията в СУ относно това какво сме били загубили в Македония, че ни е толкова свидна. Нефт ли, злато ли ? Тогава съжалявам, че не надигнах глас за да кажа - хора. Хора, насилствено прокудени от домовете им, хора поели към отечеството си където го чувстват (България, ако някой се съмнява), млади хора, които са зачислени в армията на Югославия (КСХС), после хора жертви на Кървавата Коледа от 1945 г. Все хора.

Ясно е че като всички млади национализми и на Балканите всички национализми са стихийни, крайни и тн., но цялото това авторово отношение малко ми напомня на "Спокойно, нищо толкова не сме загубили". Ние не, но много от предците ни са загубили всичко. Нашият род е от бежанци от Македония. Те са загубили дом и поминък, идват в Софийско боси, после се местят към Сливен. Хората, които са се сражавали във войните за национално обединение са се сражавали и за родните си места, останали извън тяхното отечество.

На тезата, че орязаната ни територия в миналото днес ни се отплаща с липсата на сепаратистки движения мога спокойно да противопоставя състоянието на Унгария. Сигурно и там се радват, че губят територии и хора, които винаги са били в една държава. Не казвам, че днес трябва да вземем метъра и да делим и чертаем всичко, най-малкото защото много от местата, които уж би трябвало да са наши днес са обезбългарени, и са част от други държави с техните механизми за държавно самосъхранение (а да си признаем то не включва много грижата за малцинствата).

Съгласен съм, че е крайно време да се отърсим от някои нелепи твърдения относно българското население в териториите за които сме претендирали, но това не означава, че сме имали по-малко аргументи за контрол над тях отколкото нашите съседи и е просто абсурдно да се говори как това и онова не ни е трябвало. До голяма степен всичките ни съседи се освобождават от българския етнос, който остава в границите ни (Крайовската спогодба прочиства Северна Добруджа, Турското прочистване на Одринска Тракия, спогодбите за обмен на население с Гърция. Само Македония остава частен случай, затова и впрочем КСХС и впоследствие Югославия я изоставят в стопански и инфраструктурен упадък. Поради същата причина днес Западните покрайнини са по същия начин изоставени, защото грижата за хората там представлява едно хранене на чужди гърла.

Дядовците ми не са се сражавали заради стратегическото положение на Криволак и Каймакчалан, а за нещо, което Warlord е склонен с лека ръка да подмине.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много точно казано - губим хора, които са погърчени, потурчени, сърбизирани, и македонизирани. Ако бяхме защитили Санстефанска България днес българите щяха да са много повече! Същото е и със кръвния данък. Ако не съществуваше при въстанията и Освобождението българите щяха да са повече и нещата щяха да се случат по лесно! 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сигурен бях, че ще вбеся поне половината аудитория :) Това беше и целта на пиперливия език и дръзките и цинични (според  вас) анализи. Иначе интереса и активността щяха да  са далеч по-скромни.
Но нали трябва да оставим емоциите и патоса настрана и да съдим напълно безпристрастно, макар и като студени материалисти.
Аз отдавна вече уточних, че не претендирам да съм историк или за някакво академично ниво, нито пък че тези спонтанно написани теми претендират да са научни публикации.

Струва ми се освен това, че емоциите замъгляват трезвата ви оценка и прибързвате с критиките, което е разбираемо. Никъде нито за момент не съм оспорвал факта, че претенциите на България за Македония и Тракия са основателни. Никъде не съм оспорвал и свещения дълг на предците ни да се борят за тях. Това против което, се борят тези статии е нагласата, че тогавашните катастрофи са били фатални и непоправими и едва ли не тогава сме загубили всичко и днешното ни положение е такова и непоправимо поради този факт. Което разбира се не е вярно и е описано подробно защо в цели 7 теми :animatedwink: Може да звучи неприятно и цинично, но истината е такава каквато е. Просто хората винаги избират под какъв ъгъл да я гледат.
Загубили сме много хора, казвате. Вярно, загубили сме. Тъжно, безспорен факт. А германците колко хора загубиха през 30 годишната война, през ПСВ, през ВСВ? А някой дали мрънка в Германия че са ги загубили тия хора и че това е причината германците днес да са зле?
Можеше да сме много повече днес. Да. Пакистанците примерно не са загубили много хора, или поне не мрънкат за подобно нещо - днес те са 190 милиона, ние само 7.
Е, и?! Желаещи да емигрират към Пакистан!? :animatedwink:

А защо администрацията на форума е избрала точно тази тема да се презентира? Не претендирам че е най-подходящото или най-научното нещо, което може да се избере. Предполагам липсата на лектори е една от причините. Ако не ви харесва положението сте напълно свободни да кандидатствате със свои предложения, а междувпрочем и в самата дискусия сте свободни да участвате. Идеята всъщност е това да не е толкова лекция, колкото свободна дискусия, на която аз и Р. Теодосиев да сме модератори и именно спорната и интригуваща материя да предизвика участието на публиката и повече дискусии.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10/25/2017 at 22:15, Kujiro said:

Съгласен съм, че е крайно време да се отърсим от някои нелепи твърдения относно българското население в териториите за които сме претендирали, но това не означава, че сме имали по-малко аргументи за контрол над тях отколкото нашите съседи и е просто абсурдно да се говори как това и онова не ни е трябвало. До голяма степен всичките ни съседи се освобождават от българския етнос, който остава в границите ни (Крайовската спогодба прочиства Северна Добруджа, Турското прочистване на Одринска Тракия, спогодбите за обмен на население с Гърция. Само Македония остава частен случай, затова и впрочем КСХС и впоследствие Югославия я изоставят в стопански и инфраструктурен упадък. Поради същата причина днес Западните покрайнини са по същия начин изоставени, защото грижата за хората там представлява едно хранене на чужди гърла.

Дядовците ми не са се сражавали заради стратегическото положение на Криволак и Каймакчалан, а за нещо, което Warlord е склонен с лека ръка да подмине.

Допреди известно време и аз се палех за тези несправедливости, периодът не ми е силен и нямах кой знае каква адекватна гледна точка. След това ми стана интересно и се замислих, абе що така все ние сме невинни и потърпевши? Защо всички останали лоши а ние целите в бело?

И се зачетох в другите гледни точки, исках да видя как така добри приятели сърби, турци, гърци и румънци които имам са чак па толкова зли хора и са се отнесли толкова несправедливо с нас

И кво излезе според вас?

Айде прочетете историята на войните от началото на миналия век, но не от наши източници, опитайте се да видите тяхната или неутрална гледна точка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 1 час, Warlord said:

 Ако не ви харесва положението, сте напълно свободни да кандидатствате със свои предложения, а между впрочем и в самата дискусия сте свободни да участватеИдеята всъщност е това да не е толкова лекция, колкото - свободна дискусия, на която аз и Р. Теодосиев да сме модератори и именно спорната и интригуваща материя да предизвика участието на публиката и повече дискусии.

Хубаво беше това да се уточни. За да не остане някой с впечатлението, че дискусия няма да има, а ще бъде само лекция - монолог.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Warlord said:

Сигурен бях, че ще вбеся поне половината аудитория :) Това беше и целта на пиперливия език и дръзките и цинични (според  вас) анализи. Иначе интереса и активността щяха да  са далеч по-скромни.
Но нали трябва да оставим емоциите и патоса настрана и да съдим напълно безпристрастно, макар и като студени материалисти.
Аз отдавна вече уточних, че не претендирам да съм историк или за някакво академично ниво, нито пък че тези спонтанно написани теми претендират да са научни публикации.

Струва ми се освен това, че емоциите замъгляват трезвата ви оценка и прибързвате с критиките, което е разбираемо. Никъде нито за момент не съм оспорвал факта, че претенциите на България за Македония и Тракия са основателни. Никъде не съм оспорвал и свещения дълг на предците ни да се борят за тях. Това против което, се борят тези статии е нагласата, че тогавашните катастрофи са били фатални и непоправими и едва ли не тогава сме загубили всичко и днешното ни положение е такова и непоправимо поради този факт. Което разбира се не е вярно и е описано подробно защо в цели 7 теми :animatedwink: Може да звучи неприятно и цинично, но истината е такава каквато е. Просто хората винаги избират под какъв ъгъл да я гледат.
Загубили сме много хора, казвате. Вярно, загубили сме. Тъжно, безспорен факт. А германците колко хора загубиха през 30 годишната война, през ПСВ, през ВСВ? А някой дали мрънка в Германия че са ги загубили тия хора и че това е причината германците днес да са зле?
Можеше да сме много повече днес. Да. Пакистанците примерно не са загубили много хора, или поне не мрънкат за подобно нещо - днес те са 190 милиона, ние само 7.
Е, и?! Желаещи да емигрират към Пакистан!? :animatedwink:

А защо администрацията на форума е избрала точно тази тема да се презентира? Не претендирам че е най-подходящото или най-научното нещо, което може да се избере. Предполагам липсата на лектори е една от причините. Ако не ви харесва положението сте напълно свободни да кандидатствате със свои предложения, а междувпрочем и в самата дискусия сте свободни да участвате. Идеята всъщност е това да не е толкова лекция, колкото свободна дискусия, на която аз и Р. Теодосиев да сме модератори и именно спорната и интригуваща материя да предизвика участието на публиката и повече дискусии.

 Днешното ни положение е дело на самите нас. Прав си, че много патрЕоти търсят все в историята жалко оправдание за това, че днес не си мърдат пръста да направят нещо за страната си. Прав си и, че е далеч по-лесно да жалеем в механата за славните години, вместо да се организираме и да почистим някой парк, да сигнализираме за някоя нередност. Ако повече хора се занимаваха с настоящето, вместо да нищят славната ни история, щяхме да сме по-добре. Защото ако някой каже, че Македония е на македонците е заклеймяван като родоотстъпник, а някой който източва ДДС не е наш проблем - съда да си го гони. Колко хора са загубили другите  мен лично не ме интересува, всеки си гледа в собственото канче. И тяхното е било загуба и нашето е. Ако си търсил провокация - успял си. Не ми пречи това, което си написал, то си е твоята гледна точка явно, но вместо да "успокоиш" хората, по-вероятно е да те замерят с бутилки. Не толкова защото не си прав, а защото е по-лесно и ти да влезеш в графата "родоотстъпник". Имал си добри намерения, дано убедиш аудиторията в тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Warlord said:


Но нали трябва да оставим емоциите и патоса настрана и да съдим напълно безпристрастно, макар и като студени материалисти.
Аз отдавна вече уточних, че не претендирам да съм историк или за някакво академично ниво, нито пък че тези спонтанно написани теми претендират да са научни публикации.

Струва ми се освен това, че емоциите замъгляват трезвата ви оценка и прибързвате с критиките, което е разбираемо. Никъде нито за момент не съм оспорвал факта, че претенциите на България за Македония и Тракия са основателни. Никъде не съм оспорвал и свещения дълг на предците ни да се борят за тях. Това против което, се борят тези статии е нагласата, че тогавашните катастрофи са били фатални и непоправими и едва ли не тогава сме загубили всичко и днешното ни положение е такова и непоправимо поради този факт. Което разбира се не е вярно и е описано подробно защо в цели 7 теми :animatedwink: Може да звучи неприятно и цинично, но истината е такава каквато е. 

В темите е представено мнението на човек който сам казва, че не е историк и че не претендира за научност. Тоест темите не могат да претендират за научност, а за нечия гледна точка. Много от нещата в темите са просто ненаучни и не отговарят на реалностите. И гледните точки са грешни. 

Явно авторът им не може да се постави на мястото на всички онези избити, погърчени, потурчени, посърбени, българи и не може да се постави на мястото на всички онези които им се е наложило да напуснат онези земи. За него катастрофа за България явно е нещо различно от катастрофа да онези българи. 

С подобни теми и лектори които не претендират за академичност, и дори не правят опит за научна самокритика, няма как да говорим за наука. И така въпросната среща ще е трудно да се нарече "Среща с науката". Наречете я "Среща на раздумка и бира", но не и среща с науката. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото разбрах до януари е запълнена програмата, но не пречи и по повече от една презентация на месец да се прави, ако има интерес.

Дискусията снощи беше доста оживена, всеки беше оставен да се включва, задава въпроси и възразява колкото иска. Интересното е че всичките спорове и несъгласия, които възникнаха бяха относно детайли стоящи в страни от основната теза. По въпроса ощетени ли сме от историята, от 20+ присъстващи нямаше нито един, който да не се съгласи с изводите на лекцията в края й. Макар времето да стигна само за 3 от 7-те теми. Никой от яростните форумни противници на тезата не се появи, нито пък имаше такъв сред случайната аудитория. Това са резултатите :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте и от мен. : ) 

Срещата вчера ме провокира да стана част от форума, така че поне от моя гледна точка имаше смисъл от нея. 

Самата дискусия продължи около три часа и, ако нямаше ограничения във времето от гледна точка на това, че става дума за вечерта, можеше да продължи и доста по-дълго. Участниците в нея се обединихме около това, че е необходимо нейното продължение, за да можем да засегнем и историческите периоди, до които поради ограничение на времето и изказаните много и различни становища, не успяхме да достигнем. 

Получи се интересна дискусия, в която, както обикновено се случва при подобни мероприятия, често прескачахме от тема на тема. За мен беше много интересно да чуя различните гледни точки на много хора, които не познавах. И наред с доста абсурдни становища, чух и много смислени аргументи. Аз самият стигнах до някакви размисли, които преди това ми бяха убягвали. 

Сега, аз разбирам казаното от @makebulgar, @Kujiro и @ISTORIK, но ми се струва че становищата, изразени по-рано от @Warlord имаха за цел да провокират дискусия, затова и бяха по-крайни, и постигнаха целта си. Самият въпрос "Действително ли България и българите са ощетени от историята?" е ненаучен, но провокира към дискусия с научни аргументи. Така че според мен е добре подбран. Наистина щеше да е хубаво повечето от хората, които са изразли мнение в тази тема, да бяха дошли и на самата дискусия. Темата е пиперлива и дава възможност за проява и на двете крайности, така че ролята на учените в случая е чрез постиженията на науката да балансират. 

Аз лично съм доволен от дискусията. Като препоръка имам следващият подобен разговор да е по-фокусиран, тоест да се обхване един много по-малък и конкретен период, за да може да се влезе в повече детайли. И се надявам той да е скоро. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И една снимка от началото на събитието.

Общо доидоха около 20 + човека, от които почти всички се включиха в дискусията.

Ще мислим за продължение на темата, а вие следете срещите, защото сме ви подготвили много интересни лектори.

В следващите дни ще обявим следващата тема и датата.

22814165_758692290995316_515858983053751464_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Повечето мъже, дошли на срещата, бяхме с брада. Понеже аз съм нинджа, мен ме няма на снимките, макар да присъствах. Съжалявам, че не останах до края, но трябваше да си тръгна. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 28.10.2017 г. at 13:11, Tsar Shishman said:

Здравейте и от мен. : ) 

Срещата вчера ме провокира да стана част от форума, така че поне от моя гледна точка имаше смисъл от нея. 

Самата дискусия продължи около три часа и, ако нямаше ограничения във времето от гледна точка на това, че става дума за вечерта, можеше да продължи и доста по-дълго. Участниците в нея се обединихме около това, че е необходимо нейното продължение, за да можем да засегнем и историческите периоди, до които поради ограничение на времето и изказаните много и различни становища, не успяхме да достигнем. 

Получи се интересна дискусия, в която, както обикновено се случва при подобни мероприятия, често прескачахме от тема на тема. За мен беше много интересно да чуя различните гледни точки на много хора, които не познавах. И наред с доста абсурдни становища, чух и много смислени аргументи. Аз самият стигнах до някакви размисли, които преди това ми бяха убягвали. 

Сега, аз разбирам казаното от @makebulgar, @Kujiro и @ISTORIK, но ми се струва че становищата, изразени по-рано от @Warlord имаха за цел да провокират дискусия, затова и бяха по-крайни, и постигнаха целта си. Самият въпрос "Действително ли България и българите са ощетени от историята?" е ненаучен, но провокира към дискусия с научни аргументи. Така че според мен е добре подбран. Наистина щеше да е хубаво повечето от хората, които са изразли мнение в тази тема, да бяха дошли и на самата дискусия. Темата е пиперлива и дава възможност за проява и на двете крайности, така че ролята на учените в случая е чрез постиженията на науката да балансират. 

Аз лично съм доволен от дискусията. Като препоръка имам следващият подобен разговор да е по-фокусиран, тоест да се обхване един много по-малък и конкретен период, за да може да се влезе в повече детайли. И се надявам той да е скоро. 

 

Добре дошъл! 

Изглежда, че би трябвало да се отделя повече време за такъв формат, та да може разправията да стане хем по-концентрирана, хем по-детайлна :) 

Поздравления на Warlord за идеята и за реализацията!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

с подобни така наречени провокации на дискусия наука не се прави. напрактика позицията на Warlord относно загубените от България земи на Балканите е напълно грешна и ненаучна.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Нито във форума нито на тези срещи имаме прeтенции да правим наука, искаме само да я популяризираме!

Преди 10 часа, makebulgar said:

с подобни така наречени провокации на дискусия наука не се прави. напрактика позицията на Warlord относно загубените от България земи на Балканите е напълно грешна и ненаучна.

 Ще ти отговоря с друг цитат:

On 28.10.2017 г. at 13:11, Tsar Shishman said:

Самият въпрос "Действително ли България и българите са ощетени от историята?" е ненаучен, но провокира към дискусия с научни аргументи. Така че според мен е добре подбран. Наистина щеше да е хубаво повечето от хората, които са изразли мнение в тази тема, да бяха дошли и на самата дискусия. Темата е пиперлива и дава възможност за проява и на двете крайности, така че ролята на учените в случая е чрез постиженията на науката да балансират. 
 

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
1 hour ago, makebulgar said:

с подобни така наречени провокации на дискусия наука не се прави. напрактика позицията на Warlord относно загубените от България земи на Балканите е напълно грешна и ненаучна.

Що пък ще е грешна и ненАучна? Я па. Основтелно поставени въпроси - разбира се с доза ловка провокация :animatedwink: иначе свързани с, хайде не с науката, но с широкото разбиране на 20 век в българското общество. И доста основателна пък теза - наистина може да се погледне на тази процеси и от оптимистичната страна. Иначе имаше мнения на дискусията, които бяха много точни - например това, че да, държавата като територия расте, но нацията претърпява катастрофите, защото не успява да се обедини и защото върху частта й, останала извън държавната територия, бива извършен директен геноцид и етническо прочистване, може би с изключение само на Румъния. 

Във всички случаи полезна дискусия и трябва да се продължи, ма така един цял следобед )) 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...